13 BİN YILLIK GIDANIN DEĞERİ YENİDEN ANLAŞILIYOR!


SÎZDE KONUĞUMUZ OLUN..



Gazeteci Fakir Yılmaz Pazar Günleri ve Hafta İçi Özel Programlarla TEMPO TV’de 


Sizde Tempo TV ekranına konuksunuz..



MERHABA Ardahan’daki gelişmeleri görüntülü izlemeniz için youtube ArdahanTV Kanalımıza abone olmanız umuduyla. Son iki haberimiz için TIKla abone ol, izle..  


Bu haber aşağıda ki linki kopyalayarak izleyebilirsiniz..


https://www.youtube.com/watch?


v=x_54lQa4WaQ&ab_channel=ArdahanTV


Çiftçi Nejdet Kanbir, “Bugün gelinen noktada son derece iyi durumdayız ancak yeterli değil. Çünkü talepler arttı, karşılık vermekte zorlanıyoruz dedi.

 Ardahanlı çiftçi Nejdet Kanbir, ata tohumu kavılca buğdayına yoğun talep alınca üretim hedefini büyüttü. İşlenmesi zor olduğu için çiftçilerce çok ekilmeyen kavılcanın yaygınlaştırılması için çalışma yapan çiftçi Kanbir, Çıldır ilçesinin Aşıkşenlik bölgesinde 10 yıl önce 15 kilogram ata buğdayını ekmeye başladı. İlk ekimde yüksek verim alan Kanbir, bunun üzerine “Kavılca İşleme” projesi hazırlayarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) ya müracaatta bulundu.

Aldığı destekle tesis kuran Kanbir, tohumluk olarak çiftçilere, un ve bulgur olarak sofralara ulaşmasını sağladığı ata tohumunda üretimi iki katına çıkarmayı hedefliyor. Kanbir,  “Sosyete yiyeceği kavılca, fakir sofralarına lezzet katacak” sloganıyla yola çıktığını anlattı. Tesiste saatte 250 kg buğdayın kabuğundan ayrıştırılmasının, 600 kilogram da un elde edilmesinin talebi karşılamadığını vurgulayan Kanbir, “Bugün gelinen noktada son derece iyi durumdayız ancak yeterli değil. Çünkü talepler arttı, karşılık vermekte zorlanıyoruz.


13 BİN YILLIK GIDANIN  DEĞERİ YENİDEN ANLAŞILIYOR!


Biz bazı altyapı ve teknik sorunlarımızın giderilmesiyle hedefimizi büyütüp saatte 1 ton un üretmenin gayretindeyiz dedi.

Kanbir, amacımız, bir saatte 1 ton buğdayı kabuğundan çıkarmak, yine 1 ton un elde etmek. O zaman asıl hedefe ulaşılmış olacağız. Çünkü şu an yoğun bir talep var.” “Kepekli ve kepeksiz un taleplerine karşılık verebiliyoruz” İşe başlarken ilk hedefinin buğdayı kabuğundan ayıklamak olduğunu vurgulayan Kanbir, “Artık buğdayı hırpalamadan una dönüştürmeyi başarabiliyoruz. Kepekli ve kepeksiz un taleplerine karşılık verebiliyoruz. Şu an bu ürün bölgemizin bir değeri. Bu noktada iyi durumdayız. Evlerimizde tüketiliyor olması bizi çok mutlu ediyor.” Dedi. Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci de 2020’de “Kavılca buğdayı ve unu” adında tescil çalışması başlattıklarını belirterek, ata tohumu kullanımının yaygınlaşması için yapılacak çalışmalara destek olacaklarını sözlerine ekledi. 

                 Haber/Foto: #çıldırsancağı



Kim Kime Tecavüz Etti?


Dikkat ediyor musunuz bilmem ama iktidar ve onun kurucusu, koruyucusu başkan, ülkenin gündemini istediği gibi belirliyor.


Çünkü, önce CHP’yi gaza getirip, dokunulmazlıkları kaldıran daha sonra HDP’lileri içeri alan, dolara ateş veren iktidar, başta İl başkanına siyaset yasağı getirilen CHP’nin olmak üzere tüm kamuoyunun dikkatlerini başka yönlere çekmekte bir hayli usta… 


Avrupa’nın da içinde bulunduğu kamuoyunu meşgul etmekte bir hayli ustalaşan iktidar ve başkan, son olarak cinsel istismar meselesini ortaya atıp, 6’lı masaya, arka kapılarda görüşüp, ön kapıda ‘arkadaşlar, dostlar’ dediği ama havuz medyanın ‘teröristlerle fotoğrafları ortaya çıktı’ manşetinden korkup, yanına gelmekten korktuğu HDP’ye kilitlenen CHP’nin dikkatini dağıtmakta da bir hayli usta.


Aynı iktidar zaten elinde olan basın ve medyaya da yeni malzeme sunarak, ülkenin gerçek gündemini bir kez daha arka plana atmayı başarıyor.


Evet, kimin kime tecavüz ettiği, aralarında tecavüzcülerin de olduğu bir genel af ile serbest bırakalım mı, bırakmayalım mı derken aslında birileri ülkenin gerçek gündemine tecavüz edip, bir kenara atıverdi…


Ve bu oyunu yine yutan muhalefet Anayasa değişikliği, HDP’lilerin durumu, her gün gelen zamlar, doların durdurulamayan yükselişini unutuverdi…

Ve en önemlisi hala başka ülkelerin topraklarında olan askerin durumu ve komşularla olan ilişkiler çok güzel gölgelenip, yine unutturuldu…


Bu nedenle hep derim, aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı da olan Cumhurbaşkanı Erdoğan bu işi biliyor ve ondan dolayı Erdoğan’ı değil, onun 30 yıldan fazladır ortaya koyduğu siyaseti yutup, şaşıranlarındır asıl suç..




**Eğitim de sıfır alan bir anlayış..


Yoğun bir siyasi gündem içinde toplumun ana ve gerçek gündeminin unutulduğu, ötelendiği şu günlerde bir araştırma yayınlandı.

O araştırma da görülen şey ise bu ülkenin 81 vilayetine üniversite açtıklarıyla övünenlerin eğitimi ne hale düşürdüğü de ortaya çıkmakta.

Eğitim seviyesinin dünya ülkeleri arasında en alt sıralarda olduğu ülkemizin üniversitelerinin başarı çizelgesini ortaya koyan URAP’ın yani Yüksek Öğretim Kurumlarının Akademik Başarılarını takip eden kuruluşun son araştırmasında, Ardahan Üniversitesinin de aralarında bulunduğu 102 Üniversitenin başarıları sıralanmış.

Orta öğretim, lise dengi ve üniversite sınavlarında 81 Vilayet içinde son 15 yıldır sonlarda olan Ardahan’daki eğitim gibi Ardahan Üniversitesinin de ülkedeki 102 üniversite arasında sondan 4’üncü olduğunu ortaya koyan araştırmaya bakınca iktidarın üniversiteleri bölerek buna çözüm aradığını da görmekteyiz.

Yani, ‘böl, parçala ve yut’ taktiğinin sadece dünya ekonomisinin %74’ünü elinde tutan batı ülkelerinin değil, ülkeyi yöneten iktidarlarında planlarının içinde olduğunu da görmek mümkün.

Ve özellikle yeni açılan üniversiteleri kendi, kadroları ile doldurup, eğitim, öğretimde başarı sağlayacağını iddia eden mevcut hükümette diğer gelmiş, geçmiş hükümetler gibi eğitime değil, kadroya bakmakla ülke deki hukukun gugug, adaletin mumla arandığı, insan haklarından bahsedilmediği, ekonominin doların vicdanına bırakıldığı gibi eğitimin de yerle bir edildiğinin araştırması olan URAP’ın son araştırmasında birçok üniversitenin de başarısızlık batağının yanı sıra borç batağına battığını da görmekteyiz.

İnanmıyorsanız google amcaya ‘Urap’ yazın bakın ve ağlamasanız da azda olsa halimize üzülün..



arşiv haber 04.04.2016 tarihli haber/yorum


Genç çiftçilere 30.000. TL hibe desteği


Kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçilerimizin projelerinin desteklenmesiyle ilgili tebliği imzalayarak Başbakanlığa gönderildi.


Tebliğ özetle şu hususları kapsamaktadır:


· Kırsal alandaki 18-40 yaş arası gençler müracaat edecektir.


· Toplam nüfusumuzun yaklaşık %28’i kırsal alanda yaşamaktadır. Bununla birlikte bakanlığımız çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 18-40 yaş aralığındaki çiftçi sayısı 330.412’dir. Bu da ÇKS’ye kayıtlı toplam çiftçi sayısının %13,46’sını oluşturmaktadır.


· Bu program kapsamında genç çiftçilere 30.000.- TL hibe desteği verilecektir. Program 3 yıl süre ile uygulanmaya devam edecektir. (Bakanlar Kurulu Kararı üç yıl olacak şekilde yayımlanmıştır.)


· Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kanatlı, ipekböceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularına destek verilecektir.


· Büyükbaş ve küçükbaş canlı hayvanlar TİGEM tarafından temin edilecektir.


· Bitkisel üretim projelerinde traktör ve bahçe traktörü hariç, proje ihtiyacı olan diğer makine ve ekipmanlar destekleme kapsamına alınmıştır.


· Su ürünleri üretimi projeleri yüksek maliyetli olması ve ruhsat alma işlemlerinin uzun sürmesi nedeniyle bu dönem program dışı tutulmuştur.


· Ayrıca su ürünleri üretim projeleri bakanlığımız IPARD (Avrupa Birliği) ve kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programı (genel bütçe) kapsamında daha yüksek bedellerle desteklenmektedir.


· Kanatlı sektöründe ördek, kaz, hindi ve serbest tavuk yetiştiriciliği destekleme kapsamına alınmıştır.


· Başvurular tebliğ yayınlandıktan sonra 30 gün sürecektir


· Ön başvuru elektronik ortamda alınacak olup, başvuru dosyaları il ve ilçe müdürlüklerine elden teslim edilecektir


· Genç çiftçilerin hiç bir şekilde proje hazırlama gideri olmayacaktır. Bakanlığımızca hazırlanan örnek proje ve büyüklükleri tavsiye niteliğinde duyurulacaktır


· İl ve ilçeler arasındaki proje ve bütçe dağılımı TÜİK verileri esas alınarak bilimsel kurallara göre yapılmıştır.


· Ülke genelindeki tüm başvurular, değerlendirme ve uygulamalar yazılım sistemi üzerinden anlık olarak bakanlık merkezinden izlenebilecektir.


· Hibe sözleşmeleri ilçelerde imzalanacaktır


· Şehit yakınları, gaziler, engelli vatandaşlar ve kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanacaktır (5’er puan)


· Coğrafi işaret olan ürünler ile yerli gen kaynağı olan ürünler ön plana çıkarılacaktır. Bu şekilde hayvancılık bölgelerine öncelik verilecektir.


· İl/içe merkezlerine uzak köylerden başvuranlar avantajlı olacaktır


· Satın alma uygulamaları basit, kolay ve uygulanabilir olacaktır. .


· Hayvancılık projelerinde yetiştiricilerin kendi aralarındaki alım-satımlar kabul edilecektir. Bu şekilde spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçilecektir.


· Projelerin 2 yıl süre ile izlenmesi ve takibi yapılacaktır.