29/28/27 Temmuz 2011 Günlerinin Haberleri


Ardahan’da Yayinlanan Gazetelerin 1. Sayfalarini
Sitemizin RESİM GALERİSİ Linkinde görüp, okuyabilirsiniz ..


SİTEMİZİN SAGINDA BULUNAN en yeni makele LİNKİMİZDE
YAZARLARIMIZIN GÜNLÜK YAZI VE YORUMLARINI OKUYABİLİRSİNİZ..

**Asiksenlik Damal, Çildir ve Göle Festival Görüntüleri ARDAHAN TV’de İzlenebilir ..



**Asiksenlik Damal, Çildir ve Göle Festival Görüntüleri ARDAHAN TV’de İzlenebilir ..

Yaziyorsam Sebebi Var/Fakir Yilmaz
Festival Bütçesi Kimin Sirtinda?

 İptal edilip, edilmedigi dogru dürüst açiklanmayan 13. Ardahan Bal Festivali’nin davetisini inceliyorum.
Ardahan’da onca matbaa olmasina karsin disarida basildigini gördügüm gayet lüks davetiyenin içeginine bakarken yapilip, yapilmayacagi halen netlesmeyen festivalin kirpila kirpila bir buçuk güne düsürüldügünü görürken, Ardahan’in sorunlariyla ilgili hiç bir etkinligin olmadigini, bu sorunlarin çözü konusunda en azinda bir toplantinin bile olmadigini da görürken aklima bu kadar lüks ve kuse kagida basilan festival’in kaça maloldugunu da ögrenmek istiyorum.
Gerçi Ormanci Köksoy’un bu yönde kayfi davranip, belediyenin harcamalarini kamuoyu ile paylasmadigini da bliyorum ama yine de bir sorayim diyorum ..
Çünkü oturdugu belediye binasini bir türlü boyatamagim baskanin geçen festivali 80’e, bu festivali ise 100 bin liraya fatura ettigini duyuyorum..
80 ila 100 Bin lira gibi yüksek bir paranin nereye, kime, nasil, hangi yasal dayanakla verildigini de merak ederken, bu paralarin kimin sirtina bindirildigi de soruyorum..
fakiryilmaz323@hotmail.com-0.535.418 32 58


KADINCA/Selmi Yilmaz
Hasret Emmi Tiyatrosu ..

 Bir çok sosyal etkinlikte yoksul olan Ardahan’da yasanan göçü ve yasanan acilari anlatan Hasret Emmi Ardahan’da ..
Merkezi İstanbul/Esenyurt’ta bulunan Ardahan Kültür Evi’nin kurdugu ve önce İstanbul’da gurbetçilerimize, ardindan çok yerde sahnelen Hasret Emmi Tiyatrosu, Ardahan’in Göle ilçesinin Serinçayir (Çölpenek) köyünde İstanbul’a göç eden bir köylünün önce köyünde, ardindan İstanbul’da yasadiklari anlatilir.
İzleyenler hem gülerken, hem de aglar kendilerini gördükleri Hasret Emmi’de ..
Evet, Ardahan Kültür Evi Baskani, Mali Müsavir Tuncer Dag’in yazdigi, seslendirdigi ve kurdugu tiyatro ekibiyle sahnelendirdigi Hasret Emmi’yi izlemenizi tavsiye ederim.
Aksam Halk Egitim Merkezi’nde, saat 19.30’da sergilenecek olan Hasret Emmi’ye giderken çocuklarinizi da götürmeyi ihmal etmeyin ..
Çünkü Hasret Emmi hayati anlatir, acilari ortaya koyar, göçün yarasini açar ..
Ardahan Derneklerinin en ciddilerinden olan Ardahan Kültür Evi’nin kendi imkanlari ile kurdugu dev oyuncu ekibiyle ortaya koydugu bu kültür etkinligi kültüründen, geleneginden her geçen gün biraz daha uzaklasan bizlere adeta bir ders verir ..
Ardahan’in en çok izlenen, takip edilen internet sitesi üzerinde yayinlanan Ardahan TV’de ve Ardahan Radyo’da da yayinladigimiz Hasret Emmi tiyatrosunu tiyatro diyerek degil, kendinizi, geçmisinizi, gerçekleri, gelecegi görmeniz için izlemenizi istiyorum..
Bu memlekette hep esen göç rüzgari ile evini, barkini terk edip, basta İstanbul gibi insan yiyen metropollere gidenlerin yasadiklarini anlatan Hasret Emmi bugün Ardahan’da yarin Göle’de sahnelenecek ..
Haydi hep birlikte, ailece Hasret Emmi’yi izlemeye gidelim, gidelim de halimize hem gülüp, hem de aci aci aglayalim ..

**Bal Festivali İptal!

Kuzey Dogu Anadolu Gazetesi’nin dünkü sayisinda, ‘Festival iptal mi edildi?’ haber edilip, sorulan 13. Bal Festivalinin yapilip, yapilmayacagini çokta merak etmiyorum.
Çünkü gün geçtikçe içleri bosalan, belediye baskanlari ile dernek baskanlarinin sov alani haline gelen bu tür etkinlikleri benim gibi birçok insan umursamiyor bile ..
Belediyelerin yillik bazi harcamalarini fatura etmek, derneklerin ise bir kis boyu yedikleri kazlarla büyüttükleri göbekleri eritmek için düzenledikleri bu tür etkinliklerin Ardahan’a ve bölgeye ne gibi bir fayda getirdigini biri çikip, bana anlatabilir mi?
Yillardir söylenip, gerçeklesmeyen onca söz ve vaat gibi Ardahan Balina patentti alindi?
Yoksa hele vita yagi tenekelerine, salça kavanozlarina doldurulan balimiz mi markalasti?
Bali olmayan bal festivali yapanlar gibi kendi siyasi egolarini tatmin etmek ve usulsüzce yapilan harcamalari faturaya çevirmek için düzenlendikleri ileri sürülen bu tür faaliyetler iptal edilse, edilmezse çok mu önemli ki..
Kent Konseyi kurup, yapilacak çalismalari halka soracaklarini belirtenlerin kendi baslarina düzenleyip, çalip, oynadiklari bü tür içi bos etkinlikleri olsa olsa ancak ramazan da önce son raki kadehlerinin kaldirilip, yesil ormanlari çöpe çevirmekten öteye gitmeyecek zaten ..
Evet bizere soruyorlar, ‘Bal festivali yapilacak mi?’ diye ..
Bilmiyoruz ama sanirim dev projelerle ugrasmaktan belediyenin bozuk hoparlörlerini onartmayi unutan baskan bile festivalin ciddiyetliginin kalmadigini anlayip, Ankara’ya gittigini ögreniyoruz, Bal festivali, iptal mi edildi?’ soruldugu su zaman da ..

**Okullar açiliyor ..

2011-2012 Egitim/Ögretmin sezonunun baslmasinaburadan ne kaldi diyebaktiginizda, yeni kayitlarin devam ettigini,bugünyarin zilin çalacagini göreceksiniz ..
LYS ve diger sinavlarda bu yilda sonlardan çakan Ardahan’in bu durum kurtulmasi için hiç bir ciddi etkinlik veya adimin atilmadigi bir Ardahan’a açilmaya hazirlanan okullarin egitim/ögretim de yasanansorunlari nasil olup, çözecegide bilinmiyor.
Unutkan bir o kadar da duyarsiz toplum olma özelligini en iyi sekilde üzerinde tasiyan Ardahan’da ki bu durumun diger onca sorun gibi nasil olup, masaya yatirilacagi ve-var olan sorunlarin hangi yöntemlerle çözülecegi bilinmezken, her geçen yil ögrenci sayisi artan Üniversite’nin de durumu ilkokullardan farkli olmadigini görmek mümkün.
Bu yil Göle ve Çildir Meslek Yüksek Okullarinin kapilarini açmaya hazirlanan üniversite ögretm üyeleri ve ögrencilerinin basta konut sorunu olmak üzere yasadiklari sorunlari için nasil bir önlem alindigini da kimse bilmiyor ve uzaktan izliyor.
2011-2012 Egitim/ögretim sezonuna merhaba demaya hazirlanan Ardahan’da ki egitim seviyesinin diger basarili iller seviyesini yeniden nasil ykalanacagi konusunda ciddi hiç bir adimin atilmadigi Ardahan’da birlestirilmis sinif, tasimali egitimle nereye kadar gidilecegi de bilinmemekter.
‘Okullar açiliyor’, ‘ögrenci ve Velileri Egitime Hazirlaniyor’ dedigimiz su günlerde basta İl Milli Egitim olmak üzere Üniversite, Valilik, Kaymakamliklar, Belediyeler acababir yaz kursu egitimimiverdi, bu yönde bir toplanti, seminer, tartismami yapti?
Bilmiyoruz ama 2011-2012 Egitim ögretim sezonuna çok kisa bir zaman kaldi biline ..

**Hasret Emmi ..

Sizi bu hafta Göle ve Ardahan’da tiyatroya davet ediyorum ..
Egitim, Saglik, İssizlik gibi etkenler dolaysiyla bölgede yasanan göçün getirdigi tramvayi en iyi sekilde yansitan tiyatro oyunu Hasret Emmi Göle ve Ardahan’da da sergilenmeye hazirlaniyor.
Bölgede yasanan sorunlarin ve beraberinde göçün getirdigi acilari yerel bir tiyatro ekibi ile ortaya koyan Hasret Emmi’nin hiç bir kültürel, sosyal etkinligin olmadigi Ardahan’da da oynatilmasi çok önemlidir.
Ardahan Kültür Evi’nin organizesiyle gerçeklesecek olan Hasret Emmi Tiyatro oyununu herkesin izlemesini tavsiye ediyorum.




YENİ HASTANEYİ BEKLEYEN
ESKİ HASTANE HASTA!

 Ardahan Devlet Hastanesi’nde yasanan sorunlar hastalari ve hasta yakinlarini iyiden iyiye hasta ettigi öne sürülüyor.
Hastanenin son aylarda olagan üstü bir yogunluk yasadigi ve bu ilgisizligin had safa da oldugu ileri sürülüyor.

**Git yarin gel
veya sevk et gitsin basimizdan!

Hasta ve hasta sahiplerinin yogun bir sekilde rahatsiz oldugu Ardahan Devlet Hastanesi’nde idarenin laçkalastigini, doktor ve saglik çalisanlarinin gelen hastalara bakmadan, ‘Sira ve yatak yok, git yarin gel’ diyerek dogru dürüst bakmadan çevre hastanelerine sevk yaptiklari ileri sürülen Ardahan Devlet Hastanesi ile kimin ilgilenecegi ise bilinmiyor.
**Yeni Hastane yüzünden koktu!

Ardahan Devlet Hastanesinde yasanan sikintilarin gündeme getirip, konuyu ilettikleri İl Saglik Müdürlügünün duyarsizligindan da sikâyetçi olan vatandaslar müdürlügün de konuyla ilgilenmemesinden yakindiklari görülüyor.
Hastanenin Ardahan-Göle yolu üzerinde yaptirilan yeni hastaneye tasinacagini mana eden yetkililer temizlik basta olmak üzere birçok isi gevsedigi için hastane kokudan geçilmedigindense sikâyetçi olan vatandaslar bu önemli konuyla ilgilenecek yetkili ve etkili kurum ve idareci aradiklarini da belirtiyorlar.
Haber ekleme saati: 08.20-29 Temmuz 2011
Haber/Foto: www.kuzeyanadolugazetesicom


ÇAMAŞIR YIKARKEN ÖLDÜ!

 Ardahan Merkez’e bagli Büyük Sütlüce Köyünde bir kadin elektrik çarpmasi sonucu hayatini kayip etti.
Alinan bilgilere 3 çocuk annesi Ayten Karabag (33) göre sabah uyanip, kirli çamasirlari yikamak için evde bulunan çamasir makinesine dokundu. Kaçak yaptigi ögrenilen içi su dolu çamasir makinesine dokunan kadin feci bir sekilde yanip, bagirmasina kosan komsular genç kadini yerde çirpinken görünce makinenin fisini çektiler.
Hemen Ardahan Devlet Hastanesine kaldirilan kadin tüm müdahalelere ragmen kurtarilamayarak hayatini kayip etti.
Otopsi için Trabzon’a gönderildigi ögrenilen Ayten Karabag’in Ensar Karabag ile evli oldugu bilgisi alindi.
Haber ekleme saati: 12.51-28 Temmuz 2011
Haber/Foto: www.kuzeyanadolugazetesi.com


BABA KATİLİNE MUEBBET!

 Ardahan’da, babasini bogarak öldürdügü iddia edilen sanigin yargilanmasina devam edildi.
Ardahan Agir Ceza Mahkemesinde görülen davanin dördüncü durusmasina, tutuklu sanik Levent Ünal ve avukati Gizem Yesilova Özyilmaz ile Kemal Ünal’in avukati katildi.
Durusmada mahkeme heyeti tarafindan Ünal’a üzerine atili suçlar ve haklari hatirlatildi.
Ünal’in avukati Özyilmaz, müvekkilinin akli dengesinin yerinde olmadigini belirterek, doktor raporunun alinmasini talep etti.
Söz konusu talebi degerlendiren mahkeme heyeti, sanikla ilgili dosyada yer alan eksiklerin giderilmesine ve Adli Tip Kurumu’ndan Ünal’in akli dengesinin yerinde olup olmadigina dair raporun alinmasina karar verdi. Durusma 22 Eylül tarihine ertelendi.
Ardahan’da 01 Şubat 2011 tarihinde Levent Ünal (42), Karagöl Mahallesi Kongre Caddesi’nde oturan babasi Kemal Ünal’i (80) gece geç saatlerde ziyaret etmis, aralarinda mal varliginin paylasimi yüzünden çikan tartismadan dolayi babasini bogarak öldürdügü iddia edilmisti.
Levent Ünal hakkinda “kasten adam öldürmek” suçundan müebbet hapis cezasi isteniyor.
Haber ekleme saati: 12.38-28 Temuz 2011
Haber/Foto: www.kuzeyanadolugazetesi.com


Ardahan’dan Günün İlk Haberleri

 **KÖY/DES 33 Kilo Metre Asfalt Yapacak ..

Ardahan’da, Köylerin Altyapisini Destekleme Programi (KÖYDES) kapsaminda köy yollarinin asfaltlandigi bildirildi.
Vali Vekili Sedat Yildirim, yaptigi açiklamada, kentte asfaltsiz köy yolu birakmayacaklarini söyledi.
Yildirim, il genelinde bu yil KÖY/DES kapsaminda 33 kilometre köy yolunun asfaltlanacagini belirtti.
Köylerde ulasimin daha rahat ve modern bir halde yapilmasini amaçladiklarini ifade eden Yildirim, “Devlet olarak amacimiz tüm köy yollarini asfaltli hale getirmektir. Günümüzde köylerimizin de sehir gibi modern ulasimdan yararlanmasini sagliyoruz. Söz konusu hizmetler devam edecek. Bu hizmetlerle birlikte kalite de beraberinde gelecek” dedi.

 **Tosunoglu: ‘Bölünmüs yol ne zaman bölünecek?’

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) Baskani Latif Tosunoglu, Ardahan’da bölünmüs yol yapim çalismalarinin uzamasinin vatandasi magdur ettigini ifade etti.
Tosunoglu, yaptigi açiklamada, Ardahan-Kars kara yolundaki bölünmüs yol çalismalarinin hala bitirilemedigini belirterek, bu yilda bitirilemeyecegini öne sürdü.
Yolun geçen yil bitirilmesi gerektigini animsatan Tosunoglu, “Bölünmüs yol yapim çalismalarinin uzamasi vatandasi magdur ediyor. Geçen yil söz konusu yolla ilgili Ulastirma Bakani Binali Yildirim’in da bizzat açiklamasi vardi. Yani geçen yil bitmesi gerekiyordu. Ancak bitirilemedi” dedi.
Söz konusu yolu kullanan sürücülerden çok tepki aldiklarini, bu nedenle açiklama yapmak zorunda kaldigini dile getiren Tosunoglu, “Bu yolla ilgili günlük tepki aliyoruz. Sürücüler, artik araçlarin kirilmasini, artik araçlarin tekerlek yirtmasini, artik sürekli araçlarini sanayiye götürmek istemiyorlar. Bu yol sürücülerin korkulu rüyasi haline gelmis bir yol” dedi.
Tosunoglu, devletin Ardahan’da önceligi bölünmüs yol çalismalarina vermesi gerektigini sözlerine ekledi.

 **GÖLE’DE DE BÖLÜNMÜŞ YOL ÇALIŞMASI!..

Göle’de, ‘Bölünmüs Yol’ çalismalari bütün hizi ile devam ederken karayollarinin önlem almadan çalismasi vatandaslarin tepkisine yol açti.
Göle’deki ‘Bölünmüs Yol’ çalismalari kazalara davetiye çikariyor.
Kamyon Şoförlerinin hafriyat yüklü kamyonlarla hizli bir sekilde ilerledikleri ayrica bir çok eski, tarfik isaretleri, stop lambalari yanmayan araçlarin çalistigi ve bununla ilgili birçok sikayet’in geldigi dikkat çekiyor.
Yasanan sikayetler üzerine gittigimiz bölgede; Karayollarinin kisa bir zaman önce yaptigi menfez ve köprüleri iptal ederek söküp tekrar yaptigini bunu yaparken de araç sürücülerini ve hayvancilik yapan mahalle sakinlerini magdur ettiklerini devletin parasinin ne kadar çamura gömüldügünü kendimiz gördük.
Hele hele plakasi dahil olmayan eskimis döküntü araçlarla, kasalari açik bir sekilde yük tasinmasi ise kazalara açik bir davetiye çikardigi görüldü.
Yol Yapim çalismalarina devam eden Göle Karayollari ekibi nin yol çalismalarinda yüksek geilim hatlari’ni geriye alinmasi ancak bu Hatlar’in çok fazla geri alinmadigi ve yola çok yakin olmasinin kazalara açik davetiye olacagi da görülmektedir.
Yol yapim çalismalarinin en kisa süre içerisinde bitecegi ve yollarin Çift serit olacagi bilgiside alindi. Haber/Foto:Selahattin SAKİNOGLU.

 **Kaymakamlar yeni ve son model araç aldilar ..

Her gelen kaymakamin önce kendi makamini bastan asagi yenilettigi ve eski kaymakamin kullandigi araca binmeyerek yeni makam araci aldigi Ardahan’da kural degismedi.
Basbakan’in Azerbaycan’a hareket etmeden önce havaalaninin da yaptigi, ‘kamuda tasarruf yapmamiz gerekiyor’ açiklamasina karsin, Göle ve Posof Kaymakamlari kendilerini yeni makam araçlari aldilar.
4×4 Son Model Jipler alan Göle ve Posof Kaymakamlari gibi Çildir Kaymakaminin da yeni araç siparisi verdigi ögrenildi.

 **Festivali iptal mi iddialarina belediye sessiz!

Bu yil 13. gerçeklesmesi beklenen Ardahan Bal Festivali’nin iptal edildigi yönündeki habere belediye yetkililerinin sesiz kalmasi dikkat çekti.
Bu yil gerçeklesmesi beklenen ancak tarihlerinin Ramazaninin ilk günlerine gelmesi dolaysiyla iptal edildigi ileri sürülen Ardahan Bal Festivali konusunda bir açiklama yapmayan Ardahan belediyesi festivalin Arefe gününe gelmesi dolaysiyla geçen yillara oranla coskulu geçmeyecegini, bu nedenle iptali göz önüne aldigi belirtilmisti.

**Bal festivali gibi balda yok ..

Ardahan Balinin tanitimi amaciyla 13 yil önce merkezi İstanbul/Kartal’da bulunan Ardahan Dernegi tarafindan organize edilen, ancak AKP’li Belediye Baskani Faruk Köksoy’un patenti olan Bal Festivalini derneklerin elinden almak için basina ‘Kültür’ kelimesi koydugu Ardahan Bal Festivali’nde bal da olmayacagi açiklandi.
Konu hakkinda bir açiklama yapan Ardahan Aricilar Birlik Baskani İlhan Evliaoglu bu yil yasanan yagmurlar dolaysiyla aricilarin %70 bir kaybinin oldugunu bu nedenle ari kovanlarindan bal almadiklarini belirtirken, bunun düzenlense eger bal festivaline de yansiyacagini da belirtti.
Evliyaoglu, bal festivalinde ikramlik ballarinin bile olmadigini söyledi.

**Patent degil, marka aliyoruz ..

Ardahan Balinin dünya normlarinda bir markaya kavusmasi için yillardir yürütülen patent çalismalarinin bir türlü sonuçlanmamasi dolaysiyla simdilik bu fikirden vazgeçtiklerini de belirten Ardahan Aricilar Birlik baskani İlhan Evliyaoglu Ardahan Balinin taninmasi ve bir dünya markasi olmasi için yeni bir çalisma baslattiklarini da belirtti.
Konu hakkinda bir açiklama beklenen Ardahan Belediye Baskanini Faruk Köksoy’un da aniden Ankara’ya gittigi bilgisi alindi.
Geçen yil 800 ton bal alindigi Ardahan’da yasanan yagmurlarin bal üretimini %70 azalttigini belirten Ardahan Aricilar Birligi Baskani İlhan Evliyaoglu 556 üyesi olan Aricilik Birligi tarafindan baslatilan yeni çalismanin Ardahan balina marka almak oldugunu belirtti.
Ardahan’da 55 bin Ari kovaninin 800 arici ailesinin oldugunu belirten Ardahan Aricilar Birligi Baskani İlhan Evliyaoglu Bal, Ari Sütü ve Propolis, Ari, Ari Keki için marka alacaklarini bu nedenle Türk Standartlar Enstitüsüne bas vurmaya hazirlandiklarini açikladi.

 **YAGMURLAR DURDU, HAYDİ ÇAYIRA!

Ardahan’da yasanan yagmurlar dolaysiyla arazilerinde ki otlari biçemeyen çiftçiler havalarin düzelmesiyle yeniden çayirlara kostular.
Hayvancilik yaparak geçimlerini saglayan Ardahanli çiftçiler bir kis boyu kaba yem olarak hayvanlarina verdikleri otlari biçmek için yeniden tirpana sarilirlarken havalarin gün geçtikçe daha da güzellesip, sicaklarinda bir o kadar artacagi bildirildi.
**Av yasagi kaldirildi ..
Her yil bahar aylarindan itibaren baslanan ve yaz aylarinda sona eren av yasaginin kaldirildigi bildirildi.
Konu hakkinda bir açiklama yapan Ardahan Avcilar Dernegi bölgede üç aydir uygulanan av yasaginin kaldirildigini açikladi.

 **Kararname Cumhurbaskanin da ..

Ardahan’da ki yöneticilerinde içinde bulundugu kaymakamlar ve valiler kararnamesinin hükümet tarafindan hazirlanip, Cumhurbaskani kösküne gönderildigi ögrenildi.
5 Kaymakami 3 Vali yardimcisi kadrosunun bulundugu Ardahan’da hangi idarecinin degisecegi bilinmezken, yeni açilan 3. vali yardimci kadrosuna da atama yapilmasi bekleniyor.
Haberleri ekleme saati: 07 temmuz 2011
Haber/Foto: www.kuzeyanadolugazetsi.com


Ardahan’dan En Son Haberler

 **ÇILDIR’A BİR MİNDERİ ÇOK GÖRENLER UTANSIN
Çildirli güresçi sirtladigi minderleri Çildir’a kendisi getirdi ..

Çildirli güresçi Zeki Bayraktar Çildirli gençlerin Ata Sporu Güresi ögrenmeleri için kendi imkânlari ile sagladigi güres minderlerini basta Ardahanli vekillere olmak üzere kimseye getirtemeyince, kendi imkânlari ile Çildir’a getirdi.
Ayni zamanda Güres Antrenörü olan Bayraktar sirtlayip Çildir’a getirdigi güres minderlerinin yol parasini vereceklerini belirten Çildirli Milletvekili Ensar Ögüt, Göleli Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay ve her konusmasinda Çildirli olmakla övünen Dr. Gürbüz Çapan’in bu sözlerinde durmadiklarini ve kendisini kandirdiklarini söyledi.
Çildir Belediye Baskani Nurettin Aygün ile birlikte Çildir Gazetesini ziyaret eden Mili Güresçi Zeki Bayraktar su açiklamalarda bulundu.
‘Çildir bölgesine öz sayili üç bes kazada olan güres minderleri kazandirdigim için çok mutluyum. İstanbul Büyüksehir belediyesinde 5 yildir milli sporcular kazandirdim. Çildir gençligine de büyük avantajlar sunmak istiyorum. Burada da, yani Çildir’da da Milli güresçiler yetistirecegime inaniyorum.’ dedi.
Açiklamasina sitemler yaparak açiklamasina devam eden Milli Güresçi Zeki Bayraktar, ‘Ardahan Milletvekilleri AKP Milletvekili Orhan Atalay-CHP Milletvekili Enser Ögüt ve Dr. Gürbüz Çapan’in güres için getirilen minderlerin masraflarini bizler kasilayacagiz dediler. Sonra masraflarin ödenmedikleri için Çildir’a gelen esyalar tekrar Erzurum’a gitmis. Daha sonra Çildirli Sanatçi Burhan Yildirim-İs adami Kemal Tanriverdi ve Çildir esnaflarindan Mutlu Bayraktar’in da yardimiyla Çildir esnaflarindan toplanan parayla tekrar Çildira getirdik.’ dedi.

 **Belediye ve AB Kizlarin Neden Okula Gönderilmedigini Arastirdi
KIZ ÇOCUKLARINI OKULAGÖNDERİN!

Çildir Belediyesi ve Avrupa Birliginin ortaklasa gerçeklestirdigi ve özellikle kiz çocuklarinin okullasmasinin artirilmasi gerçeklestirilen hibe programi kapsaminda köylerde ilkögretimden sonra okula devam etmeyen kiz örgencileri ve aileleri ile bire bir görüsmeler yapildi.
Yapilan görüsmelerde kiz örgencilerinin okula gönderilmeme sebepleri arastirildi.
Kizlarin okullara gönderilmemesinin baslica nedenlerinin arasinda maddi imkânsizliklar, köyde ki islerin çok yogun olmasi nedeniyle kizlarin köy islerinde çalistirilmak istemeleri, kiz çocuklarinin yaslarindan dolayi büyümüs olduklarini düsünmeleri ve erken yasta yapilan evlilikler oldugu ortaya çikti.
Proje ekibi yapmis oldugu yogun çalismalara ailelere ve kiz çocuklarina okumanin önemini anlatarak çocuklarina okumanin neler kazandiracagi örneklerle açiklayarak aileler ve kiz çocuklari ikna edilmeye çalistirildi.
Özellikle 2011-2012 egitim-ögretim yilinin yaklasmasi nedeni ile aileleri ve kiz çocuklarini ikna etme çalismasi etkin bir sekilde devam ediyor. Haber/Foto: Çildir Gazetesi/Hilal Demirkaya

 **Ayakkabi Boyacisindan İnternet Hizmeti ..

Ardahan’da ayakkabi boyacisi 19 yasindaki Özgür Karaçoban, teknolojinin nimetlerinden yararlanip müsterilerine cep telefonu ile internete baglanma ve günlük gazete okuma imkani vererek kolonya ikraminda bulunuyor.
‘Boyaci İbis’ diye taninan Özgür Karaçoban, ise bin 500 liraya boyaci sandigi yaptirarak basladi. Ayakkabilari 1, botlari ise 2 liradan boyayan ve Belediye taksi duragi önünde gün boyu hizmet veren Karaçoban, “Yaklasik 13 yildir ayakkabi boyaciligi yapiyorum. Ardahan’da verdigim hizmetten dolayi beni tanimayan yoktur.
21 çesit ayakkabi boyasi var. Müsteriyi kolonya dökerek karisiliyorum. Ayakkabisini boyarken ‘internete baglanmak ya da günlük gazete okumak ister misiniz?’ diye soruyorum. Meslegimi en iyi sekilde yapmak istiyorum. Tek hayalim pos makinesi almak. Böylece parasi olmayan da ayakkabisini kredi karti ile boyatabilecek” diye konustu. Ayakkabi boyatmak için bazen sira beklediklerini anlatan Ardahanli Kerim Danis, “Özgür’e ayakkabi boyatmak keyif veriyor” dedi.

 **Ardahan’da “1001 Hatim” Duasi Okutulacak

Ardahan İmam Hatip Lisesi Mezunlari Dernegi Baskani İbrahim Karabulut, “1001 Hatim” duasi okutacaklarini söyledi.
Karabulut, gazetecilere yaptigi açiklamada, 1001 hatmi yasatmak ve Ardahan’daki manevi havaya katki sunmak amaciyla Persembe günü Halk Egitimi Merkezi Müdürlügünde dua merasimi yapacaklarini belirtti.
Dernek olarak ilk kez böyle bir etkinlik düzenleyeceklerini dile getiren Karabulut, “Ramazan öncesi yapilan bu hatim duasini ilk kez Ardahan’da biz gerçeklestirmis olacagiz. Bu anlamda Allah dualarimizi kabul etsin. O gün simdiye kadar okudugumuz 1001 hatmin dua merasimini yapmis olacagiz. Böyle bir gelenegi bundan sonra Ardahan’da yasatmak istiyoruz” dedi.

 **Ardahan’da İl Koordinasyon Kurulu Toplantisi Yapildi ..

Valilik Toplanti salonunda gerçeklestirilen ve Vali Vekili Sedat Yildirim’in baskanlik ettigi toplantiya, yatirimci kamu kurumlarinin temsilcileri katildi.
Yildirim, toplantida yaptigi konusmada, kentte yatirim amaçli irili ufakli 259 projenin bulundugunu söyledi.
Projelerin zamaninda bitirilmesi için gerekli hassasiyeti gösterdiklerini belirten Yildirim, “Bu projelerden biten 42, devam eden 140, baslanmayan proje sayisi 59, ihale asamasinda olan proje sayisi ise 18’dir. Uygulanmakta olan projelerimizin toplam tutari yaklasik 263 milyon 576 bin liradir” dedi.
Yildirim, kurumlarin da yatirim islerinde gerekli hassasiyeti göstermelerini isteyerek, “İlimize ayrilan ödeneklerin her kurusunun zamaninda yatirima dönüsmesi için ilimizde ki insaat mevsiminin kisaligi göz önünde bulundurulmalidir. Ayrica ihalelerle ilgili yapilan çalismalarin insaat mevsiminden önce tamamlanmasini, yapimi devam eden veya yeni yatirimlarda denetim ve kontrol görevinin zamaninda yapilmasi için gerekli hassasiyetin gösterilmesini istiyoruz” diye konustu.

 **Gurbetten silaya anlamli destek ..

Belçika’da bulunan Posoflu derneklerin aldigi cenaze nakil araci ile taziye çadiri Posof’a getirilerek belediyeye teslim edildi.
Belçika’nin degisik sehirlerinde bulunan Posoflular yardimlasma ve dayanisma dernegine üye Posoflular, cenaze nakil araci ve taziye çadiri alarak memleketlerine gönderdiler.
Asi is umuduyla kilometrelerce uzaklara giden Posoflu gurbetçileri kisa süre önce ziyaret ederek Posof’un öncelikli ihtiyaçlarini dile getirerek destek isteyen Posof Camii Yaptirma ve Yasatma Dernegi Baskani Cahit Ulgar’in taleplerine tepkisiz kalmayan gurbetçi vatandaslarimiz son model tam donanimli bir cenaze araci ve 72 metre kare büyüklügünde bir taziye çadiri alarak Posof belediyesine teslim ettiler.
Posof Camii Yaptirma ve Yasatma Dernegi Baskani Cahit Ulgar’in Belçika’da bulunan Zolder Posoflular Dernek Baskanligi ve Belçika’daki Diyanet İsleri Baskanligi Müsavir Yardimcisi Engin Özdemir ile yaptigi görüsme kisa sürede bir kampanyaya dönüserek amacina ulasmasi saglandi.
Posof Camii Yaptirma ve Yasatma Dernegi Baskani Cahit Ulgar:
“Dernek yöneticileri ve katki sunan herkese tesekkür ediyorum”
Cenaze nakil araci ve taziye Çadiri gurbetçi vatandaslardan teslim alan Posof Camii Yaptirma ve Yasatma Dernegi Baskani Cahit Ulgar, Belçika’da bulunan Zolder Posoflular Dernek Baskanligi ve Belçika’daki Diyanet İsleri Baskanligi Müsavir Yardimcisi Engin Özdemir, Liyer, Viliburg,Anvers, Lokoren, Zele ve Gent sehirlerinde bulunan ve bize destek veren herkese sonsuz tesekkürlerimizi sunuyorum. İyi bir amaç için yola çiktik ve bizlere gerekenden fazla destegi hiç esirgemeden verdiler. Dernek yöneticileri ve katki sunan herkese tesekkür ediyorum. Posof’un en öncelikli ihtiyaçlarindan olan cenaze nakil araci ve taziye çadiri bundan böyle Posoflu hemserilerimizin hizmetinde olacak. Son model tam donanimli cenaze nakil araci ve 72 metre karelik taziye çadirinin alinmasinda emegi geçen herkese tekrar tekrar tesekkür ediyorum.” dedi. Haber: www.kuzeyanadolugazetesi.com

 **SODES’te 4 Milyon para harcandi ..

Ardahan’a SODES projeleri kapsaminda, bir önceki yila oranla proje sayisinin ikiye katlanmasinin hedeflendigi bildirildi.
Ardahan Valiliginde görevli proje Uzmani Ertugrul Eminagaoglu, yaptigi açiklamada, 2011 yilinin projelerinin 2010’a göre daha fazla oldugunu söyledi.
Eminagaoglu, 2010 yilinda 25 proje ile 3 milyon 857 bin TL para Ardahan’a kazandirdiklarini belirterek, bunun 2011’de 2 kati olarak hedeflendigini bildirdi.
Amaçlarinin 2011 için Dpt’de onay bekleyen 68 projenin tamaminin onaylanmasi oldugunu dile getiren Eminagaoglu, “Şu an bizim için Devlet Planlama Teskilatinda (DPT) onay bekleyen 68 projemiz var. Bu projelerimizin kabul edilmesi halinde bir önceki yila göre, yani 2010’a göre proje sayimiz ve kazancimiz ikiye katlanmis olacak” dedi. Eminagaoglu, söz konusu projelerinin çogunlukta kabul edilecegini ümit ettigini söyledi.

 **Posoflular Atalay ile birlikte İnegöl’de Eglendi ..

Bursa’nin İnegöl içesinde faaliyet gösteren Posoflular Kültür ve Yardimlasma Dernegi, Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde seyran etkinligi düzenledi.
Küçükelmali Göleti mesire alanindaki etkinlige, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekici, İnegöl Belediye Baskani Alinur Aktas, Dernek Baskani Hakan Ergül ve Kocatepespor Kulübü Baskani Murat Ekici katildi. Milletvekili Atalay, yaptigi konusmada, dogduklari yerlerden ekmek parasi için ayrilmak zorunda kalan insanlarin dertlerini paylasmak için bir araya geldiklerini belirterek, etkinligin zenginlestirilerek devam etmesi gerektigini söyledi.
Ugruna binlerce sehit verilen topraklarda kardesçe yasamak zorunda olduklarini ifade eden Atalay, “Ardahan ve Posof, bürokrasi tarafindan yillarca adeta bir sürgün yeri gibi gösterildi. Yanlis algiyi düzeltmek için Ardahan’i, Posof’u çok iyi tanitmamiz gerekiyor. Etkinligin düzenlenmesinde emegi geçenlere tesekkür ediyorum” dedi.
Etkinlik, yöreye ait Oyun, folklor gösterileri ve yerel sanatçilarin konseriyle sona erdi.
Haberleri eklemesaati: 18.05-27 Temmuz 2011
Haber/Fotolar: www.kuzeyanadolugazetesi.com


Agaçlari büyüyüp, yaprak açti,
O ne yikildi, nede kapisini açti!

 Ardahan’in vilayet olmasindan sonra yaptirilan29 kamu binasindan biri olan Hanak Halk Egitim Binasi yilardir bos bekliyor.
Bina yapilmasi ardindan yapilan denetimlerde depreme dayanikli olmadigi için bosaltilmis ve davalik olmustu.
Önündeki fidanlarin büyüyüp, yaprak açtigi, ancak kapilari haber açilmadigi binanin akibetinin ne olacagi halen bilinmezken, kentin girisinde ki binayi görenler, ‘Buda Hanak’in Ucubesi’ dedikleri görülüyor.

**Kentin ucubeleri davalarin sonuçlarini bekliyor ..

Ardahan eski milletvekillerinden Saffet kaya’nin Ardahan/Göle yolu üzerinde yaptirdigi binanin da içinde bulundugu 29 binanin yapilan denetimler ardindan bosaltilip, davalik olmasi dolaysiyla bos bekliyor.
Birçogu güçlendirildi’ denilerek halen kullanilan binalarin basinda gelen Ardahan Polis Evi, Göle Köprülü Jandarma Karakolu, Posof İlçe Tarim Binasi, Ardahan Halil Efendi Okulu, Damal Ögretmen Evi, Çildir Lisesi gibi binalar bulunmaktadir.
Bilindigi gibi bir sürede Ardahan Meslek Yüksek Okulu olarakta kullanilan Ardahan/Göle yolu üzerindeki bina bir süre önce yikilmis, ortadan kaldirilmisti.
Haber ekleme saati: 17.57-27 Temmuz 2011
Haber/Foto: www.kuzeyanadolugazetesi.com


%30 gibi bir kirimla ihalesi alinan
ve gelisi güzel yapildigi ileri sürülen
Çildir Asiksenlik Okulunun projesinin degistirilmesine tepki var!

 Ardahan’in Çildir ilçesinde yapimina baslanan okulun projesinde degisiklige gidilmesi tepkilere neden oluyor.
Okulun insaatini alan müteahhit firmanin okulun ihalesini büyük bir kirimla aldigi, bunun da süphelere neden oldugu belirtilen Asiksenlik (Sugra) okulunun insaatinin da gelisi güzel yapilmaya baslandigi ve temelinin de al acele atildigi da iddia edilmektedir.
Konu hakkinda basbakanligi ve Ardahan Kamuoyuna seslenen DSP Çildir İl Genel Meclis Üyesi Nejdet Kanbir’in yani sira bölge köy muhtarlari da okulun yapiminin durdurulmasini istiyorlar.
Projesi degistirildigi, müteahhit firmanin gelisi güzel insaata basladigi ileri sürülen Asiksenlik Okulu’nun zemininin de insaata uygu olarak hazirlanmadigi belirtilirken, İl Genel Meclisi de bu yönde aldigi kararini iptal etmeye hazirlandigi belirtilmektedir.
Bu konuda kamuoyuna açik bir mektup yasan Çildir İl Genel Meclis Üyesinin bölge halkinin istemlerine tercüme olan Açik Mektubu söyle;

**AÇIK MEKTUP

Devletin, Ardahan’daki en yetkilisi olan İl Valisi dâhil, egitim-ögretimden sorumlu herkese, kamuoyu önünde asagidaki mektubu, önce bir ögrenci velisi, sonra bir yurttas olarak yaziyorum;
Bu ilin bilinen tarihi 1578’den beri Türk-Osmanli yurdu olarak Türk devletli düzenin bir parçasidir. Yazik ki yasayan tek eseri yok! 40 küsur yil savas tazminati olarak isgalde kalmis, nüfuzunun büyük bir bölümünü, isgalin-esirligin ilk üç yilinda göç vermis, “yükte hafif pahada agir” varliklari olanlar gitmis, topraga baglilari ve yoksullariyla, varlikli da olsa bu vatan parçasina yurt diye sarilanlari kalmis!
Bu kalanlar ruhlarini tutsak etmemis, Kurtulus Savasi baslamadan ve Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce ‘Cenub-i Garbi Kafkas Hükümet-i Cumhuriyesi’ adinda, isgal altinda bagimsizlik kurmus ve kurulacak merkezi Türk devletine katilmak amacini da ilan etmis esaretten kurtulma savasini, daha ilk günden, merkezi devletinden koparildigi halde bölgesel olarak, Kurtulus Savasindan önce baslatmislardir. Hepsi birer kahraman yurtsever olan bölge insani, gururla ve rahmetle andigimiz ve mücadelelerini töremelerimize aktardigimiz rehberlerimizdir.
Bu ilin tarihinde, devletine isyan hiç yoktur; hep kendinin saydigi devletine baglilikla, yoksunluklarini da hos görü ve sabirla sineye çekmistir. 88 yillik Cumhuriyet Türkiye’sinde de silahsiz sinir bekçiligine gönüllü olmus, ekonomik zorluklar yüzünden ve egitim-saglik gibi konulardaki hizmet eksikliginden ötürü, son 30 yilda hizla göç vermistir.
Yavas yavas makus talihini yenecegini ümit ettigimiz gelismelere gebe bu İl’i ve ilçesi Çildir’i da; Açilacak Demiryolu kapisi, Kara Hudut Kapisi, Üniversitesi, buralari ‘son nokta’ olmaktan çikarip, Asya-Avrupa hattinin ortasinda, bu dünyanin merkezinde bir yer konumuna getirecegi umuduyla, göçün de önüne geçecek, devlet yatirimlarinin da eksiklerinin telafi edilecegi yer konumuna tasiyacak beklentisindeyiz.
Peki çocuklari yeterli egitim almaz ise bu üniversitede baskalari okuyacaksa, bu kapilardaki canliliktan baskalari yararlanacaksa, bizim insanimiz, sadece hayvancilikla ugrasarak bu olup bitenleri seyretmekle yetinecekse, bize ne bunlardan?
Köylerinde birlestirilmis siniflarda, tekstil teknisyenlerinden, muhasebe-pazarlama yüksek okulu mezunlarindan ve hatta lise mezunu olan ‘ücretli ögretmen’lerden ne ögrenecekte yüksek okul-üniversite okuyup meslek sahibi olup hayata nasil tutunacak bu çocuklarimiz? Bir ögretmen, allem-i cihan olsa ne yazar birlestirilmis sinifta? Hangi birine yetisip, müfredattaki konulari ögretecek ve ayrica bu çocuklari egitecek?
Niye ülke ve dünya çapinda fizikçiler, matematikçiler, sosyologlar, edebiyatçilar, ihracatçilar, sanayiciler, sporcular, siyasetçiler, idareciler vb. yetismesin bu çocuklarin arasindan?
Hep kolejlerde çocugunu okutanlarin çocuklarimi yönetecek bizleri?
Sadece; Camiye cemaat, kislaya asker, kahvehaneye müsteri, hanede hanim mi yetisecek bizim çocuklar yalnizca?
Hayvan yetistirip, hastasini kesecegiz, saglamini beyzadelere besleyip gönderecegiz, dertlenip sigara içtikçe vergi ödeyip Allaha sükredip sabretmekle mi geçecek çocuklarimizin ömrü de?
Somut konuya gelecek olursak, Çildir Asik Şenlik beldesinde yapilacak olan ilkögretim okulu için takinilan KASITLI tutum, içimizde, adlandirmakta zorluk çektigimiz duygulari kabartiyor!
2009-2013 İl Özel İdaresi Stratejik plani, İl Genel Meclisi’nce sekillendirilince, Milli Egitim planina iliskin yapilan ilavelere bakilirsa, birlestirilmis sinif uygulamasinin sonlandirmak hedefi hakkindaki karar görülecektir.
2010 yili yatirim programina konulan bu okul 12 derslikli idi ve Nisan 2010’da kisisel tutumlarla ve kasitla hazirlatilmis İlkögretim Müfettisleri raporuna dayanilarak, İl Milli Egitimi-Valilik tarafindan bakanliga teklif edilmedi. Ekim 2010 tarihli yeni rapor ve Nisan 2011’deki Bayindirlilik raporu bu kasitli tutumu her ne kadar kirdi ise de bu kez, Valiligin meclise sundugu, meclisin sekillendirerek 2004-45 kodlu tip proje olan 3.652 M² kapali alana sahip bir okul kararini İl Valisi de onayladi.
Şimdi ihale edilen okul 1.050 M² kapali alanli, hiçbir sosyal imkâni olmayan, mevcut 11 subeye karsi 8 sube kapasiteli bir okul. Bu okul yalniz Asik Şenlik ögrencilerini okutacaksa yeterli. Peki, hinterlandinda bulunan 8 köyün birlestirilmis siniflarda gelecegi karartilan köy çocuklarina bu kötülügü niye yapiyorsunuz?
Kimse kimseyi sevmek zorunda degildir. Nejdet Kanbir’e kini olanlar orostopulluk etmeyecek, sinsilik etmeyecek, Nejdet Kanbir üzerinden topluma, gelecegimiz olan bu köy çocuklarina da kötülük etme hakkina sahip olamaz!
Ön yargi iyidir; ama bu yangiyi tasiyan açisindan degil; hakkinda yargi olusturulan açisindan; çünkü yargi sahibini açik düsürür!
Solcu oldugum biliniyor; peki sizler, solculuk hakkinda ve solcu Nejdet Kanbir hakkinda nasil bir ön yargiya sahipsiniz?
Bu gün benim beldemden olan, bildigim hiç vali-kaymakam-milli egitim müdürü, bayindirlik müdürü yok!
Ama tarihinde de hiç “GILAVA”si yok bu beldenin!
Ama Asik Şenlik’i ve Asik Şenlik’i fikri ve manevi önderi saymis yigitleri-milisleri-kahramanlari var!
İsgalde sehit olmus yurtseverleri yatar Asik Şenlik mezarliginda. Ermeni çetelerinin katlettigi komsu köyün, teslim olmamis yigitlerinin mezarlari bu köydedir. Bu mezarlarin yaninda, Çarlik Rusya’sinin askeri idarecisi olan Naçelnik (Neçellih)’e karsi kiçini mühür yapmis; köy imaminin esi! muhtar Deli Zöhre yatar!!!
Bunun anlamini çözebilir misiniz? Anlatmak bizi yormaz ama yazili olmayan bu tarihi anlamak çogunu yorar.
“Atdiya Çikmak” ne demektir bileniniz var mi?
Düsman çetelerine karsi köylerini korumak için gece baskinlarindan, eli silah tutan erkeklerin, gönüllü olarak sabahlara kadar at sirtinda daglarinda dolastigini, biz büyüklerimizden dinledik, çocuklarimiz bizden dinliyor! Bu “Atdiya Çikmak”tir!
Cumhuriyetten öne-isgalde de- medresesi olan bu belde, 1924 yilinda ilkokuluna kavusmus, ovadaki ilk cami, ilk okullu yerdir. Kadin hocalarda kiz çocuklarini tarihinde okutmustur. Bu gün bu beldenin sorumlulugu, tarihinden de kaynakli olarak, çevresindeki birlestirilmis sinif uygulamasiyla ufku karartilan köy çocuklarinin sorumlugunu hakkiyla yerine getirmelidir.
Buna direnen idarecilerin amaci nedir acaba? Hangi hakla ve hangi hukuki dayanakla, devletin-milletin imkâni, milletin evlatlarindan esirgenmeye çalisiliyor?
Düsmani oldugu zaman kendi içinde barisik olan bu toplum, düsmansiz kalinca kendi içinde bölünmüs, bir birine düsman olmus; idareci bunu görecek ve buna alet olmayacak!
Kisir yerel siyasetin sinsilikleri, idareciyi hak ve hukuktan uzaklastirmayacak!
Biz hakliyiz ve hak belledigimiz yolda sonuna kadar yürüyecegiz. Haksiz ve hukuksuz bir talebimiz yok! O zaman çekinecek bir sey de yok; talebimizin yerine gelmemesi için de hiçbir neden yok-kasit varsa da hak ve hukukla asmamak mümkün degil diye düsünüyorum.
Bir il müdürü, bir genel sekreter, nasil bir kaymakamin adami olur?
Yanit; makamlik imkânlarini –maddi ya da degil- kisisel iliskilerinde peskes çekmekle!
Tekrar anmak hos olmasa da insan mecbur kaliyor; malum giden kaymakam, ilk görüstügümüzde; “benim ilde üç adamim var, Milli Egitim İl Müdürü, Bayindirlik İl Müdürü (giden) ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri” demisti. Şaskinligimi, devletin ildeki en yüksek temsilcisine aktarmistim.
Görünen o ki, kendi gitti adamlari (nin ikisi) kaldi yadigâr!
O’nun güttügü kin, adamlari araciligiyla sürüyor.
Bir cephe varsa, kisisel kinle örülmüs bana karsi, toplumun suçu ne?
Ama maksat toplum nezdinde yipratmak ve siyaset cephesi haline getirmekse; eyvallah! Biz hak belledigimiz yolda sonuna kadar yürüyecegiz!
Toplum, hukukla da tabi ki, bildigim her seyi, ögrenmeye devam edecek! Örnegin 2009 yili İl Özel İdaresi Denetim Raporu, bu yazi yayinlandigi sirada Bassavcilik tarafindan incelenmeye alinmis, İç İsleri Bakanligi içinde yolda olacak.
İlla inat edilecekse, bizden daha hakli inada sahip kisi ya da kurum yoktur.
Ama çözüme yönelik adim atilacaksa, katkida ve dünü unutmada bizden yüce gönüllüsü varsa hürmet duyariz! 26.07.2011
Nejdet Kanbir
Haber ekleme saati: 17.50-27 Temmuz 2011
Haber/Foto: www.kuzeyanadolugazetesi.com


Ögüt Çiçek’e sahip çikarken, Ardahan’i da sormayi ihmal etmedi!

 Cumhuriyet Halk Partisi Ardahan Milletvekili Ensar Ögüt, Balyoz Davasinda yargilanan ve halen tutuklu bulunan Albay Dursun Çiçek’in esi Gülsen Çiçek’in Ardahan’a atanmasi ardindan yasanan tartismalara bir soru önergesiyle katildi.
Ögüt Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in cevaplamasini istedigi ve TBMM’sine konu hakkinda verdigi soru önergesi söyle;

**TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIGINA
Asagidaki sorularimin Basbakan Recep Tayip ERDOGAN tarafindan yazili olarak cevaplandirilmasi konusunda gereginin yapilmasini saygilarimla arz ederim.22.07.2011
Ensar ÖGÜT/Ardahan Milletvekili
Balyoz davalari kapsaminda İstanbul’da tutuklu bulunan Albay Dursun ÇİÇEK’in Ankara Ziraat Bankasinda çalisan esi Gülsen ÇİÇEK, esine yakin olabilmek için İstanbul’a tayin istemis, ancak Ardahan ili Hanak ilçesi Ziraat Bankasina tayini yapilmistir. Tayin istedigi İstanbul ili ile tayini çikan Ardahan ili arasinda 1428 km’lik mesafe bulunmaktadir. Bu da en dogal hakki olan esini görme istegini engelleyecegi gibi aile bütünlügüne ve insan haklarina da aykiri bir durumdur. Adeta tutuklu esine ceza verilmistir.
Ancak uzakliktan dolayi tayininin yapilmasinin dogru olmadigi gibi, egitimde, saglikta ve birçok konuda geri olan bölgenin sürgün yeri olarak gösterilmesi de olayin vahametinin baska bir boyutudur. Yillardan beri polise, askere, ögretmene, doktora, hemsireye kisacasi kamuda görev yapan tüm memurlara bu bölge sürgün yeri olarak gösterilmistir.
1- Ardahan ilimiz gibi Dogu ve Güneydogu illeri Devletin ve Hükümetin üvey evladi olmustur. Devlet buralara yatirim yapmiyor. İsinde yetenekli, basarili ve deneyimli insanlari göndermiyor. Vekâleten veya ise yeni baslamis deneyimsiz memurlar gönderiliyor. Bu da oralarda yasayan vatandaslari hem üzüyor hem de hizmet alinamamasi nedeniyle magdur ediyor. Bölgenin sürgün yeri olmaktan çikartilip, disaridan tayinle gelen memurlari rahat ettirmek, buralari onlar için cazip hale getirmek ve bu bölgede yasayan vatandaslarimizin magduriyetlerini gidermek için ne gibi çalismalariniz vardir?
2- Basinda çikan haberlerle Ardahan adeta sürgün yeri gibi gösterilmistir. Sanki Ardahan Türkiye Cumhuriyeti topraklarinda degilmis gibi lanse edilmesi ilimizin itibarini zedelemektedir. Devlet olarak bu bölgenin kalkinmasi ve gelismesi için ürettiginiz herhangi bir proje var midir? Varsa bunlar nelerdir?
3- Aile bütünlügünün saglanmasi ve magduriyetin giderilebilmesi için Gülsen ÇİÇEK’in tayininin durdurularak İstanbul’a çikartilmasini saglayacak misiniz?
Haber ekleme saati: 17.42-27 Temmuz 2011
Haber/Foto: www.kuzeyanadolugazetesi.com


BU SORUNLARIN KAÇI DEGİŞTİ, SİZ GÜNCELLEYİN!

 Gazetelerimizin iki yil önce ele aldigi Ardahan’in sorunlari siralamasini bir daha yayinliyor ve 2011 yilinin sonu geldigimiz su günlerde bunlarin kaçinin çözüm buldugunu siz okurlarimizin güncellemesine birakiyoruz;

**Ardahan’in gerçek kurtulusunu saglayacak 50 önemli sorun ..

SORUNLAR;
1) Göller ve Tarihi yerler turizme açilmali
2) Sinir Kapilari Açilmali
İlimizin Komsu Ülke Gürcistan’a açilan 2 kapi bulunmaktadir, Bunlardan Posof İlçemizde bulunan TÜRKGÖZÜ kapisi su an faaliyette olup, diger Çildir İlçemizde bulunan AKTAŞ kapisi faaliyette degildir.
Ardahan’ in İl Olmasindan sonra 1998 yilindan itibaren kayit altina alinan TÜRKGÖZÜ sinir kapisindan giris çikis yapan yolcu istatistikleri diger sinir kapilarinin hep sonunda kalmistir ..
3) Barajlar Yapilmali
” Ardahan İli için bugüne kadar önem arz eden herhangi bir proje gerçeklestirilmemistir
” Tamami İlimiz topraklarinda bulunan, Kura Nehri Havzasi’ni kapsayan, Kura Projesi ile Göle, Ardahan ve Hanak ovalarinda bulunan toplam 50.671 ha. (brüt) tarim arazisinin sulanmasi ve yilda ortalama 1.222 milyon KW enerji üretimi yapilabilecek kapasitede
” Kura Projesi ile planlama sürecinde olan barajlar; Göle Şipsirik deresi üzerinde sulama amaçli Altinbulak Baraji,
” Göle Karasu deresi üzerinde sulama amaçli Karasu Baraji,
” Durançam Köyünde Bati Kür Çayi üzerinde yer alan sulama amaçli Durançam Baraji,
” Ardahan-Ardanuç karayolu üzerinde yer alan Hasköy-Çatalköprü kismindan 8 km içeride Kura Nehri üzerinde enerji üretimi ve sulama amaçli Besikkaya Baraji,
” Ardahan-Burmadere (Hanak) Köyünün 1 km güneyinde Büyükdere üzerinde yer alan sulama amaçli Burmadere Baraji,
” Ardahan-Çildir karayoluna 3 km mesafede Kura Nehri üzerinde enerji üretimi amaçli Köroglu Baraji, yine
” Kura Nehri üzerine enerji üretimi amaçli Kayabeyi Baraji
” Gürtürk Baraji ‘dir.
” Posof Hidroelektrik santralinin yapilmasi
Kura Projesi 2002 yili itibariyle, yatirim bedeli yaklasik 1 katrilyon TL., rantabilitesi 1.68, iç karlilik orani ise 18.69 olup, henüz yatirim programina alinmamistir
4) Dogalgaz Baglanmali: Türkiye’nin Dogalgazi Ardahan üzerinde gelmekte ama tüm illerde dogalgaz oldugu halde Ardahan da yok
5) Yanlizçam Ugurludag Kayak Tesisi İslev Hale Gelmeli
6) Ormanlar Verimsiz Kullaniliyor, sanayilestirmeli.
7) Kentlerde Kanalizasyon Yok – Atiklar dere ve göllere gitmekte
8) Kaçak Hayvan ticareti önlenmeli
9) Ürünlerimiz tam tanitilamiyor
10) Çildir ve Aktas Gölü gibi hazinelere sahip olan bölge gerek yayla gerek ise tarihi, kültürel yönde turizm canlandirilmali
11) 1992 yilinda 178 binin üzerinde bir nüfusla vilayet olan, ancak hizla devam eden ve bugün nüfusunun 98 bine kadar indiren Ardahan’da ki göçü durdurma tedbirleri alinmali
12) Kredilerde teminatta sorun çikarilmamali
13) ÖSS ve OKS gibi sinavlarda 81 vilayet içinde hep sonda ikinci, ya da üçüncü olan Ardahan’a egitime agirlik verilmeli
14) Rektörlük ve kampuslardan yoksun Üniversitenin 2009-2010 yilina yetistirilmeli ve ilçelere Fakülte veya Yüksek Okul Açilmali
15) Bölgeye yapilan atamalarin tecrübeli insanlarda olusmamasi ve kademe yükselme olarak seçilmesi
16) Erzurum Sinirinin Göle içine kadar gelmesi
17) Ardahan-Ardanuç Yolunun bir an önce bitirilmesi
18) Organize Sitesinin bir an önce gerçeklesmesi
19) Yeni TOKİ konutlarinin yapilmasi
20) Yeni Devlet Hastanesinin bir an önce yapilip, adeta bir bölge hastanesi konumuna getirilmedir
21) Hayvancilik, Aricilik gelistirilmeli
22) Kisir daginin su kaynaginin ortaya çikarilip, 21 pare köyü bulunan Hoçuvan’a ve çevre köylerine sebeke sistemiyle dagitilmasinin saglanmasi
23) Havaalaninin yapilmasi
24) Festival ve Şenliklerin Bölgeyi gerçek anlamda tanitan etkinliklere dönüstürülmesi
25) Posof Türkgözü Gümrük Kapisinin bugünkü halinde daha aktif hale getirilmesi
26) Çildir Aktas sinir kapisinin açilip her iki sinir kapisina STM’lerin yani Sinir Ticaret Merkezlerinin kurulmasi saglanmalidir.
27) İsadamlarinin bölgeye ciddi yatirimlar yapmasi için basta vergi indirimi olmak üzere birçok imkân ve kaynak taninip, saglanmalidir.
28) Üniversite ögrencisinin yaralanacagi ve kente ki yüksek kirali konut sikintisini önleyecek olan ögrenci yurdunun bir an öce bitirilmesi ve ilçelere açilacak olan fakülte ve de yüksek okullar için yeni ögrenci yurtlari yapilmali
29) Ardahan’in sinirlari içinde bulunan yollarin yenilenip, asfaltlanmasi ve bölünmüs yol aginin bir önce gerçeklesmesi.
30) Göle ile Oltu’ya kadar bulunan alanda petrol ve kömür yataklarinin yer üstüne çikarilmasi için ciddi çalisma ve yatirimlarin gerçeklesmesi.
31) Hayvancilik bölgesi olan bölgede devlet destekli bir et kombinasinin yapilmasi.
32) Süt ve süt ürünlerinin daha saglikli ve de gerektigi fiyatta deger bulmasi için kooperatifçiligin desteklenip, kurulmasinin saglanmasi.
33) 2011 yilinda Erzurum’da yapilacak olan Kis Olimpiyatlarinin bir kisminin bölgede yapilmasinin saglanmasi.
34) Damal bebegi gibi kültürel faaliyetlerin desteklenmesi, Posof gibi cennet kösesinde yetisen meyve ve sebzenin pazara indirilmesi ve Çukurova örnegi gibi bir çiftçiligin yapilmasinin saglanmasi.
35) Kafkas Arisinin öneminin anlatilip, Ardahan Balinin gerektigi yeri bulmasi için Ardahan’da bulunan ve Enstitütü olacak denilen Aricilik İstasyonunun elden geçirilip, bölge ekonomisine daha çok katki sunmasinin saglanmasi.
36) Ardahan Hayvan Pazarinin yenilenip, kent disina çikarilmasi, Posof, Damal ve Çildir’da ciddi birer mal meydaninin yapilmasi.
37) Göle’de oldugu gibi her ilçede küçükte olsa birer futbol sahasin yapilmasi.
38) Kazciligin ekonomiye ciddi katki sunmasi için gelistirilmesi için yeni projelerin uygulamaya konulmasi.
39) Ardahan’in sinirlari içinde bulunan ve Türkiye’yi Gürcistan’a buradan da tüm Kafkaslara, hatta Asya’ya baglayan Posof yolu üzerinde bulunan Ilgar dagina bir tünel in yapilmasi ve ya da bu yolun güzergâhinin degistirilmesi.
40) Ardahan’i Karadeniz’e baglayan Ardahan-Şavsat Yolu Üzerinde bulunan Sahara geçidinin Posof Ilgar geçidi gibi sürekli açik tutulmasini saglayacak projelerin uygulamaya konulmasi.
41) Kadastro çalismalarinin bir an önce bitirilip, köyler hatta ilçeler arasi kangren haline gelen arazi davalarina son verilmesi.
42) Bölgede yasayan Alevi, Kürt, Terekeme ve de Yerli insanlarinin kültürlerinin basta kurtulus bayramlarinda olmak üzere çesitli zeminlerde tanitilmasi.
43) Posof, Damal, Hanak’in yeniden Ardahan’a yakinlastirmasini saglayacak olan eski Hanak (Yildiz) yolunun ulasima açilmasi, bu kent merkezinin canlanmasini yeniden saglayacak, bu ilçe halklarinin yarisinin Kars’a gitmesini engelleyecektir.
44) Yalnizca Ziraat Bankasina muhtaç olan İlçelerde yeni banka subelerinin açilmasi saglanmalidir.
45) Ardahan’in ve ilçelerin sebekeli su sisteminin var olanlarinin yenilenmesi, köylerin su ve yol sorunu artik çözülmelidir.
46) Ardahan kalesi, Şeytan kalesi, Kule, kilise gibi kültür varliklarin onarilip, halka ve turizme açilmasin saglanmasi.
47) Küçükbas hayvanciligin yeniden canlandirilmasinin saglanmasi.
48) Kent içlerinde var olan park alanlarinin elden geçirilip, yenilerinin yapilamasinin saglanmasi.
49) Kentlerde ki otogarlarin zamanin sartlarina göre modern hale getirilmesi.
50) Gürcistan ve Ermenistan’a sinir olan Ardahan’in sinir bölgelerinde ki mayinlarinda temizlenip, burada ki arazilerin bölge halkina verilip, tarimciligin desteklenmesi.
Evet; Ardahan’in 50 sorununu biz siraladik, sizde söyle bir düsünün belki unuttugumuz 150 sorunu daha var, Ardahan’in gerçek kurtulusunu ortaya koyacak ..
Haber ekleme saati: 17.06-27 Temmuz 2011
Haber/Foto: www.kuzeyanadolugazetesi.com


**Geçmis Günlerin Haberleri İçin Arsiflerimizi TIKLAYINIZ