Bakan Arslan ve Bakan Elvan, Cazibe Merkezleri Programı tanıtım toplantısına katılmak üzere geldikleri Ardahan’da Valilik önünde protokol tarafından karşılandı. İki bakan daha sonra Valilik Toplantı Salonu’ndaki toplantıda yatırımcı iş adamları ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Ulaştırma Bakanı Arslan, “Cazibe Merkezleri Programları ile amacımız bölgemiz insanının yerinde ikame etmek, yerinde istihdam yaratmak. Ancak istihdamın tek başına yeterli olmadığını bildiğimiz için bölgemizde sanayinin, üretimin geliştirilmesi ve bölge illerinin de birbirini destekler hale gelmesi, bu bölge üzerinden de yakın coğrafyamızda yer alan ülkelerle de iş yapabilir, yaptığımız üretimi pazarlayabilir hale gelmemiz açısından çok önemli bir çalışma yapıldı. Bu çalışmanın hükümet olarak elbette ki bir maddi boyutu var. Bunların önemli olmadığının, önemli olanın geçmişte yapılan ve başarılı olmayan teşvikler gibi değil, tam tersine uzun soluklu bölgenin kalkınmasını sağlayacak, bölge illerinin diğer illerle arasındaki kalkınmışlık farkını giderecek ve bölge insanının refahını artıracak bir çalışmanın ortaya konması, bu çalışma kapsamında da hükümetin bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu alanda başarılı olmak adına her ne ihtiyaç duyulacaksa bunların düzenlemesini yapacağını ortaya koymuş olması bizim ziyadesiyle memnun olduğumuz, bölge halkı olarak ta hükümetimiz ve Sayın Başbakanımıza müteşekkir olduğumuz bir konudur” dedi.
Cazibe Merkezleri Programı hakkında bilgi veren Bakan Elvan ise, “Ardahan ilimiz ülkemizin Kafkaslar’a, Karadeniz’e ve Orta Asya’ya açılan en önemli ticaret ve enerji kavşak noktalarından birini oluşturuyor. Bizde bugün Ardahan ilinin kalkınması, gelişmesi, diğer illerimizle olan gelişmişlik farklarının daha da iyi bir noktaya getirilmesi ve gelişmişlik farklarının azaltılması yönünde uygulamaya koymuş olduğumuz Cazibe Merkezi Programı’nı anlatmak için buradayız” diye konuştu.
“Yatırımcımıza Cazibe Merkezi Programı ne getiriyor, neler sağlıyor bunları anlatıyoruz”
Bakan Elvan, illere roller vermek istediklerini ifade ederek, “Örneğin Ardahan ilimiz büyükbaş hayvancılıkta inanılmaz bir potansiyele sahip. Bugün 300 binin üzerinde büyükbaş hayvan sayısına sahip. Potansiyeline bakarsanız belki 1 milyon büyükbaş hayvanı besleyebilecek, barındırabilecek bir potansiyele sahip. Hayvancılıkta bile potansiyelimizin belki dörtte biri değil beşte birini kullanıyoruz Ardahan ilimizde. Hayvancılığa dayalı entegre tesislerin desteklenmesini biz Ardahan ilinde önemsiyoruz. ve Ardahan ilimizin bu alanda ihtisaslaşmasını ve uzmanlaşmasını arzu ediyoruz. Ardahan’daki üniversitemizin de bundan sonraki süreçte bu alanda yoğunlaşmasını ve burada kurulacak olan sanayi tesislerine destek verebilecek bir yapıya dönüşmesini arzu ediyoruz. Ki bir kümeleşme meydana gelsin. Bir küme oluşsun, bu küme oluştuğu takdirde bu sektöre yönelik alt yan sanayi, yan sektörler de gelişecektir. Bu da maliyetlerin düşmesine, rekabet seviyesinin ilin daha da yüksek seviyeye çıkmasına neden olacaktır. O açıdan biz bu programı çok önemsiyoruz. Vatandaşlarımızın, iş dünyamızın, yatırımcılarımızın da büyük ilgi duyduğunu biliyoruz. İşte bu çerçevede yine Sayın Başbakanımızın talimatıyla il il dolaşarak yatırımcımıza Cazibe Merkezi Programı ne getiriyor, neler sağlıyor bunları anlatıyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
**Ardahan’a yatırım için ne gerekiyor?
Bana göre acilen kapatılıp, Ziraat, Havayolları gibi varlık fonuna devir edilmeli diye düşündüğüm SRK’nın kandırmaları ile kalkınacağı söylenen Ardahan’ın nasıl kalkınacağını uzun uzun anlatmaya gerek var mı bilmem ama İstanbul’dan sonra Kars, Ardahan ve Ağrı’da düzenlenen cacibe merkezi adlı projeleri anlatan toplantılara harcanan paralar ile en azında iki işletme desteklenir, kalkınırdı..
SERKA’nın bakanları bile kandıran sözde kalkınma toplantıları ile bugüne kadar toplantı, broşür, gezilere harcadığı paralarla en azında 10 fabrikanın kurulacağını düşündüğüm o paraların arandığı Ardahan’ın kalkınması için atılacak iki üç adım var..
Bir- Başta belediye başkanları olmak üzere vali ve kaymakamlar Ardahan’da ki stk, federasyon, dernek başkanlarını da yanlarına alarak başta benim şu an bulunduğum İstanbul ve diğer batı kentlerinde ki Ardahanlıları dolaşacak..
İki- Ardahan Belediyesi Yaylacık köyünün altını istimlak edip, alt yapısını kendisinin hazırlayacağı villa kent projesini Ardahanlı iş adamlarına anlatacak, hepsinin en azında yazlık birer evlerini Ardahan’a yapmalarını teşvik edecek..
Üç- Posof’u, Damal’ı ve Hanak’ı yeniden Ardahan’a bağlayacak olan eski Hanak yolu yapılıp, ulaşıma açılacak, başta Atatürk caddesinde ki esnaf olmak üzere Ardahan esnafına yeni can katılacak..
Dört- Erzurum Kış Olimpiyatlarına eklenecek olan Çıldır Gölünü yasak alan ilan eden Kenar Çizgisi hemen kaldırılır ve buraya en az 30-40 insan restoranlar, oteller açar Çıldır kalkınır..
Beş- Posof Türkgözü Gümrük Kapısına giden yolun üzerinde ki Ulgar Dağı delinir, küçük bir kayak tesisi yapılır, meyvecilik yapılması için küçük yapılır, gezi parkurları düzenlenir Posof’ta ki göç en azında öteler..
Altı- Hala ilçe girişine bir Damal bebeğinin yapılmadığı Damal’ın yoksulluğuna çare olacağını anlatamadığımız Ardahan’ın Hanak, Hoçvan ve Köprülü gibi Göle’nin bin bir çiçekle örtülü arazilerini Kafkas Arı kovanları ile dolduracak bir proje ile Ardahan kalkınmaz mı?
Bilmem ama yıllardır anlatamadığımız ama unutulan hayvancılığı da bir türlü kalkındıramayan devletin acizliğinin adını cazibe diye değiştirip, SERKA gibi kuruluşların bir türlü gerçekleşmediği bir zamanda iki değil, 100 bakanda Ardahan’ı kalkındıramayacağını her geçen gün boşalan nüfusundan anlamak daha gerçekçi değil mi?
**Bakanlar Kurulundan Ardahan’a Özel Kanunun
HİSSELİLER TOPLULAŞTIRILACAK..
Bakanlar Kurulu tarafından Adana, Ardahan ve Manisa’nın bazı köy ve mahallelerinde arazi toplulaştırmasına karar verildi.
akanlar Kurulunun arazi toplulaştırmasına ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, Ardahan Göle’deki 11 köy arazi toplulaştırması yapılacak.
Öte yandan Ardahan Belediyesinin başlatmış olduğu 18. madde uygulamasında sona yaklaşıldı…
Ardahan merkeze bağlı Karagöl Mahallesi, Kaptanpaşa Mahallesinin bir kısmında yapılmakta olan 3194 sayılı imar kanunun 18. Madde uygulaması 1 etabın arazi çalışmalarına başlandığı görülürken; ölçümler ve kontroller tamamlandıktan sonra tapular Tapu Müdürlüğü tarafından verilmeye başlanacağı öğrenildi.
2. etap çalışmalarına da başlandığı ve imar plan revize edilerek; 1 etap bittiği anda, 2 etap çalışmalarına hız verileceği ve kısa zamanda bittirilmesi hedeflendiği görüldü.