Geçtğimiz gün çeşitli etkinlikler ile Vatan Topraklarına Katılışının 96. Yıl Dönümünü Kutlayan Ardahan’ın adından bugünde Hanal İlçesi kurtuluş etkinliklerini gerçekleştiriyor.
Ardahan’ın Hanak İlçesinin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 96. yılı münasebetiyle Hanak Belediyesi ile Hanak Kaymakamlığının ortaklaşa düzenlemiş olduğu tören programı ”Ahıska Türkleri ve Göç” konulu panel ve Sanatçı Faruk Demir, Sanatçı Turgay Demir’in katılımıyla yapılacak.
**Dernek İstanbul’da Gece Düzenliyor..
Öte yandan İstanbul Sefaköy’de bulunan Hanak ilçesi Hanaklılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’de kurtuluş etkinlikleri çerçevesinde İstanbul’da bir gece düzenleyecek.
Konu hakkında yapılan açıklamada;
03 Mart 2017 Cuma akşamı saat 19:00 ile 24:00 saatleri arasında Sefaköy Salon Klas’ta yapılacak olan Ardahan ili Hanak ilçesi Hanaklılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği gecesin de sahne alacak sanatçılar ve yapılacak olan etkinlik duyuruldu.
**Hanak’a Çeşme Hediyesi..
*23/0/2016 Tarihli Haber
Ardahan’a bağlı Hanak İlçesi kent merkezinde bulunan kent parkına çeşme hediye eden İşadamına Hanak Belediye Başkanı teşekkür etti.
Geçtiğimiz günlerde İzmir Seferihisar’da yapılan SODEM 2016 Belediye Başkanları buluşması ve Proje değerlendirme Toplantısı’nda “Kentsel Gelişim” dalında 221 belediye arasından 9 belediyeye ödül verildi. Bu belediyelerden biri de Hanak Belediyesi oldu.
Hanak Belediyesi İzmir Seferihisar’da yapılan SODEM 2016 Belediye Başkanları Buluşması ve Proje değerlendirme Toplantısında aldığı bu ödül ile hem Ardahan’ın, hem de Gebze’nin gururu oldu.
ENSAR ÖĞÜT: “YATIRIM YAPARAK GÖÇÜ DURDURALIM”
Ardahan’ın Vatan Topraklarına katılışının 96 yıl dönümü dolaysıyla devam eden etkinliklerin biride Kocaeli’nde gerçekleşti.
Kocaeli Ardahanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından İzmit’te düzenlenen gecede, Ardahan’ın kurtuluşunun 96. Yıldönümü kutlandı.
Gecede bir konuşma yapan Ardahan eski Milletvekillerinden Ensar Öğüt, hem devlete hem de işadamları ile hemşehrilerine çağrıda bulundu.
Bir çok Ardahanlının yaşadığı Ardahan’ın kurtuluş gecesine, 22.23.24 dönem Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kars-Ardahan-Iğdır Vakfı Başkanı Mehmet Irak, Vakıf çatısı altında toplanan 14 dernek başkanı ve çok sayıda dernek yönetimi, Yeni kurulan Ardahan Kura Nehri Koruma Derneği Başkanı Cevdet Şentürk, Kockid Başkanı Ali Can Kazgan, Türkiye Karapapak Türkleri Birliği Başkanı Tazebey Yaşin ile çok sayıda konuk katıldı.
Kocaeli Ardahanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Seyfidar Çoban ve yönetimi tarafından düzenlenen gece, şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra Ardahan’ın kurtuluşu ile ilgili konuşmalar yapıldı ve birlik ve beraberlik mesajları verildi.
Ardahan’a ve demokratik kitle örgütlerine verdiği hizmet, destek ve katkılarından dolayı CHP Ardahan 22.23. 24 dönem milletvekili Ensar Öğüt’e plaket verilirken, Öğüt yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Gecede Öğüt’e hemşehrileri tarafından yoğun ilgi gösterilirken, bol bol hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmediler.
MİLLİ ŞÜRA HÜHÜMETİ
CUMHURİYETİ’N KURULMASINDA ROL OYNADI
Öğüt, konuşmasına işlevini doğru yapması halinde hemşehri derneklerinin hem doğdukları hem de yaşadıkları kentlerde önemli işlevler göreceğine dikkat çekerek başladı. Konuşmasında, Ardahan’ın kurtuluş günü olması nedeniyle Ardahan’ın Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyet’in kurulmasında oynadığı büyük role de yer veren Ensar Öğüt, “Daha Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a çıkmadan önce, toplanan I. Ardahan Kongresi (3-5 Ocak 1919) ve II. Ardahan kongresi (7-9 Ocak 1919) ile kurtuluşa giden yolda önemli bir adımdır. Ardahan’da kurulan, Milli Şura hükümeti, Kars’ta Kurulan Milli şura Hükümeti ile birleşmiş, Atatürk önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında önemli rol oynamıştır.”diye konuştu.
DEVLET VE İŞADAMLARI BÖLGEYE YATIRIM YAPSIN, GÖÇ DURDURULSUN
Öğüt’ün konuşmasının önemli noktalarından biri de Ardahan’ın göçü üzerine oldu. Öğüt, “Yarım asır Rus esaretinde kalan Ardahan, 23 Şubat tarihinde kurtarıldı. 1992 yılında ise, il oldu. İl olduğunda nüfus 170 bin idi. Bugün ise bu nüfus göçler nedeniyle 112 bine düştü. Bu gidişle 30 yıl sonra Ardahan ilçe durumuna düşecek. Burada hem devlete hem Ardahanlılara görev düşüyor. Esas görevin düştüğü Devlet, bölgeye yatırım yapmalı, işsizliği önlemeli, tarım ve hayvancılığın erimesinin önüne geçmelidir. Bunun nasıl olacağını, çok defalar kanun teklifleri, önergeler ve konuşmalarla TBMM’de gündeme getirdim. Projeler sundum. Göç, keyfiyetten değil elbet ancak bölgenin ihtiyaçlarını karşılayıp göçün durdurulmasını sağlamak lazım. İkincisi Ardahanlı işadamlarımız yatırım ve bölge değerlerinin değerlendirilmesinde daha aktif olmalıdır. Gurbetteki Vatandaşlarımızda, ev yaparak, oradaki yaşamı canlandırarak, işyeri açarak bölgeyi nüfus bakımından ayakta tutmaya çalışmalıdır.”dedi.
DERNEK VE VAKIFLARA ÇAĞRI
Öğüt, değişik illerde kurulu bulunan Ardahan ile ilgili il, ilçe, köy dernekleri ile vakıflara da çağrıda bulunarak, yaz aylarını ve tatillerini köy ve yaylalarında geçirmelerini, bu amaçlı ev ve yazlık yaptırmalarını istedi.
YÖRESEL İKRAMLAR MEMNUN ETTİ
Yapılan konuşmaların ardından folklor gösterileri yapılırken, derneklere katkı veren, geceye katılan konuklara plaket sunumları yapıldı. Gece, canlı müzik eşliğinde dans ve halaylarla, yine folklor gösterileri ile devam etti.
Gecede konuklara Ardahan yöresinden getirilen Kaz eti ve bulgur pilavı ile yöreye ait tulum peyniri, lavaş, bişi ve komposto ikram edildi.
AKP’nin Referandum Kozu Kürt Kedisini Vermeyen Barzani’dir..

**Koltuğu Korumak İçin Özel Geceler..
Dikkat ediyor musunuz bilmem ama benim dikkatimi hep çeker.
Her yıl adeta yarışa girmişcesine düzenlenen kaz gecelerinin başını çeken derneklerin verdiği fotoğrafların baş tacı fotoğraf, dernek başkanının elinde ki plaketi belediye başkanına veren poz çeker..
Yada bürokrasinin başkenti olan Ankara’daysanız, ‘Yılın Adamı’, ‘Yılın Siyasetçisi’ veya ‘yılın şeysi’ denilerek verilen bu plaketlerde aynı fotoğraflara rastlamak mümkün..
Evet İstanbul’da başta Ataşehir’de olmak üzere 39 ilçesinde olmazsa da 20 ilçesinde vur çalsın, patla oynasın kazlı, sazlı gecelerin sonuna bu yılda gelmiş gibiyiz..
Derneklerin içinde yer alan samimi insanların sırtında geceler düzenleyen başkan baronların yönetici arkadaşları kaz aramaktan, bu geceleri en sert şekilde eleştirirken kaz gecesi bileti almaktan yorulmayan iş adamlarının dikkatini çekmediği bu durum benim hep dikkatimi çekmiştir..
İşte bunun en son örneği Ardahan İl Derneğinin kuruluş çalışmalarının devam ettiği İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan ve bir iki müdürün koltuğunu korumak için Ardahan ile Kars’ın adını kullandığı yeri nerede olduğu belli olmayan derneğin Ardahan nerede, Kars nerede diye sorsan bilmeyeceğine adım gibi emin olduğum oradaki belediye başkanına verdiği plakettir..
Federasyon başkanı olduktan sonra içine iyice girdiğim dernekçiliği gazeteci olarak takip ettiğim sıralarda bu plaketin neden bu adama ve ondan önceki adamlara verildiğini bir türlü anlamamıştım..
Sonra anladım ki bu plaketi hazırlayanlar düzenlediği gecelerin yemeklerini, sandalyelerini, salonlarını belediye başkanlarına yıkıp, yıllardır oturdukları koltukları korumak, belkide bir makam üste çıkmak karşılığında memleket hasreti çeken Ardahanlıları salonlara toplama sözü verdikleri ve kimi, neden alkışladıkları bilmeyen Ardahan toplumunu kapalı, kapılar ardından pazarlık kozu olarak ellerinden tutup, ‘Bunlar hep benim adamlarım’ deyip, yutturduğunu anladım..
Anladım anlamasına ama gelin görün ki her yıl aynı oyunlara gelen benim saf Ardahanlının hala hep aynı masaya, aynı manzaraya, aynı salona neden gittiğini, verdiği bilet parasının nereye gittiğini ve bugüne kadar düzenlenen bu gecelerin kimlerin koltuklarını koruduğunu, kimlerin göbeklerini büyüttüğünü anlamadığına yanarım..