HAFİFTAŞ SARIYER DE YAŞAYACAK..

Çıldırlı Sanatçıya Kanser Teşhisi!


Çıldırlı Sanatçıya Kanser Teşhisi!


*Tarih Haber 30/11/2017


Şimdiye kadar birçok albüm çıkaran ve 100’ü aşkın eseri bulunan Ardahanlı Türk Halk Müziğinin usta isim


Türk halk müziğinin yeşil gözlü kraliçesi olarak anılan Ardahan Çıldırlı Nuray Hafiftaş‘a kanser teşhisi konuldu. Türk halk müziğine 100’e aşkın beste kazandıran 53 yaşındaki usta sanatçı kanserle mücadele ediyor.



HABERİ ALAN HASTANEYE KOŞTU


Ünlü Türk halk müziği sanatçısı Nuray Hafiftaş‘a, kolon kanseri ve karaciğer kanseri teşhisi konuldu. Şimdiye kadar birçok albüm çıkaran ve 100’ü aşkın söz ve bestesi kendisine ait olan eserleri bulunan Türk halk müziğinin usta isimlerinden Nuray Hafiftaş, kanserle mücadele ediyor. Haberi öğrenen Hafiftaş’ın yakınları hastaneye koştu.


“DUALARINIZI EKSİK ETMEYİN”


Temmuz ayında büyük bir ameliyat olan Nuray Hafiftaş, şuan karaciğer için kemoterapi tedavisi görüyor. Aylardır çok şiddetli derecede ağrılar çeken Nuray Hafiftaş, kendisini seven hayranlarından dua istiyor.


NURAY HAFİFTAŞ KİMDİR?


Nuray Hafiftaş, 8 Ağustos 1964 yılında Çıldır‘da doğdu. Vikipedi’de yer alan bilgilere göre, ilkokulu Taksim‘de okudu. İTÜ Devlet Konservatuarı’nı bitirdikten sonra İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyetinde 4 yıl kadrolu devlet sanatçısı olarak çalıştı. Aynı yıllarda İstanbul Radyosu’nda da sözleşmeli sanatçı olarak 4 yıl çalıştı. Şimdiye kadar birçok albüm çıkaran sanatçının 100’ü aşkın söz ve bestesi kendisine ait olan eserleri var. Bunlardan “Ayrılık Nikahı”, “Yalan Dünya” ve “İsyan Ediyorum”u Kibariye, “Hasret” ve “Gurbet”i ise İzzet Yıldızhan okudu. Sanatçının son albümünde ise kendisine ait Be Hey Gafil ve “Yavrular isimli iki bestesi bulunuyor.


Türk Halk Müziği’nin çağdaş, otantizm’e asla ihanet etmeyen ama teknoloji’ye açık bir neferi oldu. Zaman oldu kendi kulvarında birlikte yarıştıkları meslektaşlarının albümlerinde vokal yapacak kadar alçak gönüllü ve özverili oldu.


Nuray Hafiftaş‘ın Türk Halk Müziği klasik sanatçıları literatürüne girmesine neden olan özellikleri kuşkusuz sadece bunlar değil. “Eyvah Gönül” de ürettikleri eserlerden biri.

Star Prodüksiyon etiketiyle piyasaya çıkan ‘Yazı Bir Dert Kışı Bir Dert’ isimli son albümünün prodüktörlüğünüYusuf Savaş üstlendi. 12 eserden oluşan bu albüm yaklaşık dört yıl aradan sonra çıktı.



**Gazeteciliğe dönüş..


20 Milyonluk bir kentte Ardahan adını taşıyan federasyonun Ardahan adına yakışır çalışmalar yapmasına federasyon başkanı olarak katkı sunma çabalarım dolaysıyla çok sevdiğim mesleğimi aksattığının farkındayım..

Ve başta okurlarımdan olmak üzere haber ve yorumlarıma konu olan gelişmelerden secdam Ardahan adına özür diliyorum..

Evet, son bir kaç haftadır iyiden iyiye koptuğum gazeteciliğe yeniden dönerken bu süreçte yaşananları da görmedim değil..

Not aldığım bir çok konuyu zaman içinde tek tek gündeme taşımaya devam edeceğim gazetecilik mesleğimin de bir Ardahan sevdası olduğunu bilenler Ardahan’da yaşananların yazılacağından şüpheleri olmasın..

Ülkemin serhat kenti Ardahan’da Ardahanlıdan daha çok Ardahan adına hareket edenlerin, Ardahanlının gücünü anlamayıp, kendilerini kraldan daha kral sananların rahat hareket etmeyecekleri bir Ardahan olduğunu hatırlatmaya devam edecek olan gazeteci Fakir Yılmaz’ın bu kentin gelişip, büyümesi için samimi çaba gösterenlerin yanında olmaya devam edeceği kesin olduğu gibi zaten biliniyor.

İşte bu nedenledir ki gazeteciliğe dönüş derken Ardahan’ın yanı sıra ülkemde üzerinde yaşadığımız dünyanın sorunlarını da parmaklarımız oldukça, beynimizdeki düşünceleri aktarmaya devam edeceğiz..

Çünkü gazeteci dediğin dünyada hatta uzayda yaşananları gündeme getirmek varsa sorunlara çözüm bulunması için haber ve fikirleri ile kamuoyu gündemine taşımakla mükellef olan insandır..

Ben de bunu, bu görevimiz, gazeteciliğimi yapmaya devam edeceğim..

Yeniden merhaba..


**Bu Ahıskalılar Ardahan’a gelecek mi?


Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, “Türkiye’ye gelip, 10 yıldan fazla süredir burada kalan ancak vatandaşlık hakkı, çalışma izni olmayan 23 bini aşkın Ahıskalı’ya vatandaşlık verilecek.” dedi.


Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, “Türkiye’ye gelip, 10 yıldan fazla süredir burada kalan ancak vatandaşlık hakkı, çalışma izni olmayan 23 bini aşkın Ahıskalı’ya vatandaşlık verilecek.” dedi.


 Vatandaşlık verilecek Ahıskalarının bır kısmının Ardahan’da yerleşeceği öğrenilirken,  Ahıskalı vatandaşlara Ardahan’da devlet tarafından konutta yapılacağı bildirildi.


Dünya genelindeki Ahıskalıları temsil eden, 9 ülkeden 70 delegenin katılımıyla gerçekleşen DATÜB 3. Olağan Genel Kurulu Kazakistan Almatı’da gerçekleştirildi. Başta Türkiye ve ABD olmak üzere Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna gibi ülkelerden tüm delegelerin katıldığı genel kurul toplantısında, genel başkanlığa üçüncü defa Ziyatdin Kassanov seçildi. 


Kassanov, Ahıskalıların yaşadıkları ülkelerde güçlü olmalarını, çocuklarının kaliteli eğitim almasını hedeflediklerini belirterek, bulundukları ülkelerde siyasette ve bürokraside üst yerlerde yer almak istediklerini söyledi.


Türkiye’nin Ahıskalılara  yönelik programlarından ve faaliyetlerinden bahseden Kassanov, şu ifadeleri kullandı: “Ahıskalıların hayatı özellikle AK Parti sonrası tarihi bir dönüm yaşadı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan bize doğrudan sahip çıktı. Eskiden Ahıskalılara koridorlarda, sokaklarda karşılar, bir-iki kelimeyle uğurlarlardı.” dedi. 


Dünyanın farklı yerlerinde savaş bölgelerinde, sıkıntı içinde yaşayan Ahıskalıların bulunduğunu anımastan Kassanov, bu kişilerin Türkiye’nin doğu bölgesinde, Kars, Ardahan, Iğdır gibi yerlerde boş alanlara yerleşeceğini ifade etti. 


ARDAHAN VE AHISKA YÖRESİ MUTFAĞI KİTAP OLDU..


*01-04-2016 Haber


Ardahan Belediyesi ile Gürcistan Samtskhe-Javakheti Devlet Üniversitesinin ortak çalışması sonucu,  Ardahan ve Ahıska bölgesinin ortak yemekleri, tarifleriyle birlikte kitaplaştırıldı. Kitabın ilk tanıtımı, Gürcistan heyetinin de katıldığı program ile Ardahan’da yapıldı.


Ardahan Belediyesi ile Samtskhe-Javakheti Devlet Üniversitesi’nin birlikte hazırladığı proje, Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından desteklendi.



    Proje ile Ardahan ve komşu ülke Gürcistan’ın eski Türk yurdu olarak bilinen Ahıska bölgesinin yemekleri bir kitapta derlendi. 100’e yakın ortak yemeğin bir arada toplandığı kitabın ilk tanıtımı, Gürcistan’dan gelen heyetin de katılımıyla Ardahan’da yapıldı.



    Halk Eğitim Merkezi Konferans salonunda ki tanıtıma, Vali Ahmet Deniz, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Kargın, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Vali Yardımcısı Muharrem Coşgun, Çıldır Belediye Başkanı Yakup Azizoğlu, Samtskhe-Javakheti Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merab Beridze ve beraberinde ki Gürcü heyeti katıldı.



   Programda konuşan Vali Ahmet Deniz, “Türkiye ve Gürcistan’da insanlar,  aynı coğrafya üzerinde yüzyıllardan beridir kardeşçe yaşıyor. Dolayısıyla bir çok kültürümüz de benzerlik gösteriyor. Bugün tanıtımını yaptığımız yemek kitabına baktığımız zaman 100’e yakın ortak yemeğimizin olduğunu görüyoruz. İşte bu coğrafya, aynı kültüre sahip insanların yaşadığı bir coğrafya. Bu coğrafyada aynı kültürü yaşayan ve yaşatan insanların kardeşliği bundan sonra da devam edecektir. Bu ortak yemek kültürünü bir arada toplamada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.



    Belediye Başkanı Faruk Köksoy da, “Bütün dünyada ve Anadolu’da her yörenin kendine has yemek kültürü ve damak zevki olduğunu hepimiz biliyoruz. Ardahan ve Ahıska’nın, bir birine yakın iki bölge olarak Kafkasya’nın kesişme noktasında bulunması nedeniyle folklör de, eko sistemlerde ve bitki deseninde bulunan tüm benzer çeşitlilik, yemeklere de yansımıştır.

 

   Bu yemek kültürünü bir proje ile kitaplaştırdık. Ardahan yemeklerinin akademik disiplin çerçevesinde yazılıp, kitaplaştırılması, tanıtılması, aynı zamanda da Ahıska bölgesinde ki yemeklerle ortak yönleriyle ilgili bir çalışma yaptık. Bu çalışma neticesinde hazırlanan kitabımızın tanıtılması amacıyla bir de kokteyl düzenledik. Kokteylimizde yerel ürünlerimizi sergiledik.



    Yerel ve doğal ürünler günümüz dünyasında yükselen bir değerdir. Önemi gittikçe artmaktadır. Özellikle turizm için çok önem taşımaktadır. Bu potansiyel bizde ciddi manada büyüktür. Bu potansiyelden ilimize en iyi şekilde katkı getirmek durumundayız” diye konuştu.



   Konuşmaların ardından Samtskhe-Javakheti Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merab Beridze Ahıska yemekleri hakkında,  Dr. Zehra Tuğba Abacı ise Ardahan yemekleri hakkında sunum yaptı. Sunumların ardından kitapta yer alan Ahıska ve Ardahan’ın ortak yemeklerinin ikram edildiği kokteyl verildi.




Programdan önce Belediyemizi ziyaret Gürcistan  heyeti. Daha sonra Belediye Başkanı Faruk Köksoy; ile birlikte  Ardahan Kalesini gezdiler.



Belediye Başkanı Faruk Köksoy; tarafından Gürcistan heyetine Lezzeti Kür restoranda öğlen yemeği verildi.  



Son olarak Gürcistan heyeti  Ardahan Valisi Ahet Deniz’i, Makamında ziyaret ettiler.