GÜRCİSTAN SINIRI YİNE SALLANDI..

Ard arda metydana gelen üç sarsıntı dolaysıyla heyecanlı anların yaşandığı Ardahan-Gürcistan sınırında saat 13.14 sıralarında 4.6 şiddetinde ilk sarsıntı yaşanırken, bu sarsıntının iki dakika sonra 3.7 şiddetinde ikinci sarsıntı yaşandı.


Bu iki depremin sarsıntılarının devam ettiği sıralarda saat 13.43 sıralarında 3. sarsıntı meydana geldi.


Sık sık sarsıntıların yaşandığı bölgede sıkça meydana gelen bu sarsıntıların iler ki günler yada aylarda yaşanması muhtemel büyük bir depremin habercisi olup, olmadığı bölgede en çok merak edilen konuların başında gelmektedir.


**1920 Yılında 200 Gürcü Ölmüştü!


Ardahan’ın sını komşusu olduğu Gürcistan’da sık sık meydana gelen yer sarsıntıları 1920 yılında yaşanan ve 200 kişinin ölümü ile sonuçlanan depremi akıllara getirdi.


Dünyanın önemli deprem kuşağı üzerinde olan Ardahan’a sınır ülkesi Gürcistan sınırları içerisinde bulunan Gori’de 20 Şubat 1920 tarihinde büyük bir deprem meydana gelmişti.


 Bütün Gürcistan’ı etkileyen deprem, Gori ve etrafındaki köylerin neredeyse tamamını yok etti. Depremde 200’den fazla insan öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Deprem nedeniyle ön binlerce kişi evsiz kaldı ve açlık, susuzluk ve salgın hastalıklar baş gösterdi. Depreminin oluşturduğu yaraları sarmak için Gürcistan hükümeti bütün imkanlarını seferber etti. Gürcistan halkı basının yardım kampanyaları ile depremzedelere yardım etmeye teşvik edildi. Ölü sayısının çok olmamasına rağmen yıkımın fazla olması ve çok sayıda kişinin depremden etkilenmesi nedeniyle genç Gürcistan Cumhuriyeti, içerisinde bulunduğu siyasî koşulların da etkisiyle bu işin üstesinden gelmekte zorlandı. 1918 yılından beri Kafkasya’da işgalci güç olarak bulunan İngiltere ise depreme adeta kayıtsız kaldı. Bu çalışmada 1920 Gori depreminin nasıl meydana geldiği, depremin yol açtığı hasarlar, depremden sonra alınan önlemler ve yapılan yardımlar ve İngilizlerin ve diğer devletlerin deprem karşısındaki tavrı, İngiliz Arşiv Belgeleri (National Archives of United Kingdom) ve dönemin Gürcü basını ile araştırma/inceleme eserleri incelenerek ele alınmıştır.


**Cenaze Birlikteliği Gibi..


Ardahan Belediye Başkanımızın babasını kayıp etmesi haber ardından başsağlığı için gittiğim Hanak’ın Baştoklu (Y. Dikkan) köyünde gördüğüm manzara bu toplumun ne kadar birlikteliğe ihtiyaç duyduğu oldu..

Gerçi sadece başkanın bu acı gününde değil, gerek Ardahan’da gerekse İstanbul gibi büyük metropolerde bu manzaralara sıkça rastlarken, Ardahan’ın gelişimi için bu birlikteliğin tüm alanlarda hissedilmesi için neler yapılabileceğini de masaya yatırmak gerekir diye düşünüyorum.

Evet yüzlerce insanın katıldığı Faruk Köksoy’un babasının cenazesinde gördüğüm biz Ardahanlıların en güzel yönünün acı günde, güzel günde el ele verirken sorunlar ile ilgili bir araya gelmemesidir..

Bunun için cenazelerde ki birlikteliğin tüm tabana yayılması için hepimize görev düşmektedir..

Bu nedenle dünkü cenazede ki o güzel birlikteliği her yönde değerlendirip, bir arada olup, birlikte hareketin işareti olan cenaze birlikteliği gibi başta sorunların çözümünde her kese büyük bir görev düşüyor.