
ARÜ Başarı da 102 Üniversite Arasında 99 uncu Oldu!
15/05/2018 Tarihli Haber
ODTÜ, YÖK ve uluslararası verilerden yola çıkarak Türkiye’deki üniversitelerin başarı düzeylerini ölçen en ciddi kuruluş olan URAP’in verilerine göre aralarında Ardahan Üniversitesinin de bulunduğu en başarısız devlet üniversiteleri belli oldu.
**Ardahan Üniversitesi 109 Üniversite Arasında Sondan 4 üncü oldu!
Ardahan Üniversitesi URAP’in en başarılı üniversiteler araştırmasın da 102 üniversite arasında sondan 4 üncü olurken üniversite yönetimi bu başarıyı 7 Haziran’da milletvekili seçilip, mecliste uyumakla gündeme gelen Uğur Işılak konseriyle mezuniyet coşkusunu doyasıya yaşadılar.
2000’DEN ÖNCE KURULANLAR ZİRVEDE
2017-2018 listesine göre en başarılı ilk 20 üniversitenin hepsi AKP’nin “eski Türkiye” diye nitelediği 2000 yılından önce kuruldu.
İşte ülkemizin yüz akı o üniversiteler:
1. ODTÜ
2. Hacettepe Üniversitesi
3. İstanbul Teknik Üniversitesi
4. İstanbul Üniversitesi
5. Ankara Üniversitesi
6. Gebze Teknik Üniversitesi
7. Ege Üniversitesi
8. Gazi Üniversitesi
9. Boğaziçi Üniversitesi
10. Erciyes Üniversitesi
11. Atatürk Üniversitesi
12. Yıldız Teknik Üniversitesi
13. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
14. Selçuk Üniversitesi
15. Dokuz Eylül Üniversitesi
16. Marmara Üniversitesi
17. Çukurova Üniversitesi
18. Karadeniz Teknik Üniversitesi
19. Fırat Üniversitesi
20. Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi
EN BAŞARISIZLARI AKP DÖNEMİNDE KURULDU
Yine listeye göre en başarısız 20 devlet üniversitenin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar hariç hepsi, AKP döneminde kuruldu.
İşte o üniversiteler:
83.Bayburt Üniversitesi
84.Amasya Üniversitesi
85.Artvin Çoruh Üniversitesi
86.Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
87.Hakkari Üniversitesi
88.Batman Üniversitesi
89.Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
90.Kilis 7 Aralık Üniversitesi
91.Siirt Üniversitesi
92.Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
93.Uşak Üniversitesi
94.Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
95.Iğdır Üniversitesi
96.Muş Alparslan Üniversitesi
97.İskenderun Teknik Üniversitesi
98.Kırklareli Üniversitesi
99.Ardahan Üniversitesi
100.Şırnak Üniversitesi
101.Mardin Artuklu Üniversitesi
102.Bandırma 17 Eylül Üniversitesi
YÖK VE ULUSLARARASI VERİLER BELİRLİYOR
Ülkemizdeki üniversitelerin başarı düzeylerini araştıran en ciddi kuruluş olan ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı, 2009 yılından buyana Türkiye’deki üniversiteleri akademik performanslarına göre sıralıyor. Türkiye sıralamasında, Web of Science/InCites gibi uluslararası kaynaklar ile YÖK’ün verileri belirleyici oluyor.
Dilimi konuşamıyorsam suç kimde?
|
Fakir Yılmaz Yazıyorsam Sebebi Var |
fakiryilmaz323@hotmail.com
|
|
Ardahan’da ki seçim gündemini almak için beni canlı yayına konuk eden TRT Kurdi’deydim.
Kardelenlerin yerini mis kokulu bin bir çiçeğe ve gözlere ilaç olan yeşil doğaya bıraktığı Ardahan’ın simgesi olan Kura Ovasını izleyen tarihi Ardahan Kalesin de canlı yapılan yayın öncesi ve sonra yaşadığım zorluk beni hem üzdü, hem de utandırdı.
Üzüldüm..
Çünkü ana dilim olan Kürtçeyi özgürce ve rahatça konuşamama sıkıntısını yaşadım.
Utandım..
Çünkü suçun tamamen başkalarının değil, kendimde de olduğunu da anladım..
Evet, yeni bir seçime doğru giderken başta 16 yıldır iktidar da bulunan ve bir dönem büyük puan toplayan bir davranış içine girip, bugün buzlukta donan barış süreci başlatan, devletin elinde olan TRT’de önce TRT 6 adında adı değiştirip, TRT Kurdi’nin önünü açan Erdoğan ayrı,
Kendisini ziyaret etmekle bir puan daha alan İnce ve diğer rakipleri ise bol keseden vaatler yapmaya başladıkları şu günlerde kimse bu ülkenin ana sorunlarının başında gelen hak, hukuk ve özgürlüklerine istendiği kadar dem vurmuyor.
Vuranlar da, gerek KHK, gerekse ‘Aman aman milliyetçi oylar kaçar’ diye kaçamak vaatlerle sözde başta ülkenin can alıcı ve de yakıcı Kürt sorunu olmak üzere tam anlamıyla yerleşmiş bir demokrasinin gereği olan konular hakkın da ciddi bir şey diyemiyor.
Yani bu ülkenin ana sorunları olan ana dil özgürlüğü ve bu ülkenin mozaiği olan Türkçe ve diğer dillerin eğimde yer alması, ekonomi, terör, insan hakları, özgürlükler gibi birçok sorunun üzerine gidemeyen siyasiler yeni bir seçime doğru yol alırken, yine pansuman görevi yapan vaatlerin ötesine geçemediklerini görmekteyiz.
Yasa dışı örgütlerinin sıra toplumun ve tabanının ret ettiği çukur anlayışını taşıyanların demokrasinin önünü de ki engellerin temizlenmesine engel olup, zaman zaman zorunlu ötelenmesine neden olduğunu da belirtmek gerektiğini hatırlatmakta gerekir.
Ancak tüm bunlara karşın ülke yöneticilerinin de bunların yani antidemokratik uygulamaları bahane edip, ortaya koydukları terörizmi yine mana edip, KHK ya da diğer antidemokratik uygulamalara çanak tutmaları maalesef bitmesi gereken sorunları daha da büyüttüğü de diğer bir gerçek..
Hâlbuki terörizmin anti ilacının gerçek anlamda bir demokrasi anlayışı olduğunu bizlerde, bu ülkenin yöneticileri de iyi biliyorlar.
Bunun en açık örneği, yıllarca yasaklanan Kürt dilinin hükümet ve iktidar yanlısı da olsa ve de ‘Yetmezse de buna da şükür’ dedirten TRT Kurdi’dir..
Evet, son KHK’larla yeniden ortaya konulan anlamsız uygulamalarla kapatılan onca Kürtçe tv ve radyoya karşın devletin kontrolünde de olsa yayınına devam eden TRT Kurdi bu ülkede yok olmaya yüz tutan Kürtçeyi yeniden canlandırdığını da kabul etmek gerekir.
Kürt olan biri olarak gün geçtikçe asimilasyona uğramış biri olarak canlı yayınına çıktığım TRT Kurdi’de ana dilim Kürtçeyi konuşmaktan zorlanırken suçun kimde olduğunu da yeniden düşünme fırsatı buldum.
Çünkü ana dilimi rahatça konuşamama sıkıntısı içinde gerek TRT Kurdi, gerekse diğer alanlarda olduğu gibi ana dilim olan Kürçe’yi konuşmaya konuşmaya evimizde kendimize koyduğumuz oto sansürle asimilasyona uğradığımı hem de ezilerek bir kez daha anladım.
Yani adı üzerinde Ana dil olan dilimin evimden konuşulmadığını da hatırlayıp, suçun tamamen evimin dışında yaşanan baskı ve antidemokratik uygulamalarla değil, bizlerin her alanda olduğu gibi dil konusunda da kendi kendimize oto sansür uyguladığımızı ve kendi ana dilimize sahip çıkmadığımızın utancını yaşadım.
Kısacası onca baskı ve antidemokratik uygulamaları suçlarken kendimizin de bu baskı ve antidemokratik uygulamalara inat en azından evimizde dilimizi canlı tutma çabasına gitme zahmetinde bulunmadığımızı, Kanal A gibi yayın yapsa da yine de kızmayıp, TRT Kurdi’yi izlemektense Acun’u milyonluk yapan Survivor’u izler, Kürtçe’den çok İngilizce’yi ezberler, Kürtçe’ye kardeş olan Türkçe’yi bile beğenmeyip, iş yerlerimize yabancı isimler verenler yine biz değil miyiz?
Evet, TRT Kurdi’nin canlı yayınına katılıp, Kürtçe, Türkçe’yi bir birine katan bir konuşma yapan, bunu yaparken yine de Ardahan’a Havaalanı diye bilen bir Kürt olarak bir kez daha anladım ki; Biz Kürtler de Türkler gibi aslımıza, gelenek, göreneklerimize, dilimize hatta Fransızların karşıma ukalalığından bulunduğu dinimize yeterince sahip çıkıp o cevher olan kültürümüzü, yaşam biçimimizi haşıl ederiz.
Sonra da, ‘Suç kimde?’ diye yine döner bir birimizle kavga eder, güzelim ülke de diller zenginliği yaşayan kardeşliğimizi zedeleriz.
Yani en kolay yol olan suçumuzu kapatmak için bu güzelim ülkede topu bir birimize atar hem zaman, hem de dillerimizi kayıp ederiz.
Ve gün geçtikçe de hep birlikte asimilasyona uğrar, yabancı dillerin esiri, özentisi olur, yerli malları unuttuğumuz gibi bugün önüne geçilemeyen ve ceplerimizi boşaltan yeşil dolarlara mahkûm oluruz.
Evet, ben suç bende diyorum ya sizce suç kimde?

.jpg)
|