Gazeteci Fakir Yılmaz Pazar Günleri ve Hafta İçi Özel Programlarla TEMPO TV’de
MERHABA Ardahan’daki gelişmeleri görüntülü izlemeniz için youtube ArdahanTV Kanalımıza abone olmanız umuduyla. Son iki haberimiz için TIKla abone ol, izle..
Bu haber aşağıda ki linki kopyalayarak izleyebilirsiniz..
https://www.youtube.com/watch?v=x_54lQa4WaQ&ab_channel=ArdahanTV
Ardahan sana yazdım Kocaeli sen duy
Geçtiğimiz gün www.hedeftv.com ‘a konuk ettiğim Saadet Partisi İl Başkanı Avukat Zafer Mutlu ile sohbet ederken il olupta, çantacılar ile mirasyediler hariç kentin genelinin hayrını görmediği memleketim Ardahan aklıma geldi.
Aşağıda anlatayım Ardahan’a geçmeden önce Kocaeli merkezin tanımadığı, bilmediği Gebze’nin neden İL olmak istediğini sorduğum Saadet Partisi İl Başkanının ‘Gebze’nin İl olup, olamayacağını tartışılmasindan önce Kocaeli’nde kendisiyle kuramadığı ilişki tartışılmalı’ diyordu.
Aynı başkan Kocaeli merkez idarecileri ile siyasilerinin Gebze başta olmak üzere ilçelerde kopukluğuna dikkat çekiyordu.
Yani Kocaeli idarecilerin Gebze ve diğer ilçelerle kuracağı sıcak diyaloğun Gebze”nin İL olan isteğini ve diğer şikayetlerini ortada kaldıracağını düşündüğünü belirtiyordu.
Evet, ünvivesitesinin yanında eline çantayı alıp, gelenin milletvekili, belediye başkanı olduğu memleketim Ardahan ile ilgili yıllar önce ele aldığım ve dünkü gibi bugünde güncelliğini koruyan aşağıda ki yazımı Gebze diyerek okunduğunda İL olmak isteyen Gebze’nin derdinin, sorununun ne olduğu da az çok anlaşılacaktır derim..
İşte 11 yıl önce yazdığım ama sanki 11 saat önce yazılmış O yazım..
*Siz Aktaş’ın nerede oluğunu biliyor musunuz?
Evet, açıkça soruyorum ey Ardahan’ı kurtarmaya aday vekil adaylarımız, ‘Siz Aktaş Gümrük Kapısının nerede olduğunu biliyor musunuz?’
Sanmıyorum, çünkü seçimden seçime elinize aldığınız çantalarla temsil etmek için gelmeye çalıştığınız Ardahan’da havaalanı var mı diye soranlar sizsiniz ..
Bugün Ardahan’ı kurtarmak için yola çıkanların bir zamanlar, yollarında güller açan ve ‘Ardahan’ın yollarında, güller açar bağlarında’ türküsünü söyleten Ardahan’ın yollarının niye böyle bozuk, çamur deryası içinde olduğunu acaba hiç düşünüyorlar mı?
Ve başta Aktaş’a olmak üzere Ardahan’a gelen, giden yollar gibi bu kentin niye böyle yoksul, böyle adım gibi adı fakir kaldığını akıllarına getiriyorlar mı?
Getiremezler çünkü Ardahan onların aklına seçimden seçime gelir ve aday gösterilip, seçildikleri takdirde Ardahan’ı kurtarmak gelir ..
Ardahan’ın kaç ilçesinin olduğunu bilmeyenlerin, Ardahan’ın diğer ilçelerini gidip görmeyenlerin, 2010 yılında 3 bin 150 kişinin daha göç ettiği köylerinin içler acısı halinin nedenini sorup, sorgulamayanların ve seçimden seçime Ardahan sevdalısı olup, bunu da vekil adayı olmakla ortaya koyanların cirit attığı şu günlerde seçmenden bir ricam var..
O ricam da size gelip, oy isteyenlere Tibat köyünün nerede olduğunu, Kol köyünün hangi ilçeye bağlı bulunduğunu, Meredis köyünün yeni isminin ne olduğunu, Hamaş köyün de kaç kişi kaldığını, Murka nerede, Atatürk’ün siluetinin hangi köyde ortaya çıktığını, Şekke köyünün Göle’ye mi, Posof’a mı bağlı olduğunu sormalıdırlar..
Sormalılar ki; Bunların daha Aktaş’ın nerede olduğunu, Ardahan’ın sorunlarını bilmediklerini ortaya çıksın ..
İşte Gebzelinin Kocaeli’li siyasilere mektubu diye algılanması gereken Ardahanlının, ‘Ardahan sana yazdım Kocaeli sen duy’ örneğiyle anlattığı mektup bu..

Ardahanlı Üniversite Öğrencilerine Burs başta olmak üzerre Ardahan’ı Tanıtma Günleri ile, Ardahanlı İş İnsanlarını Bir Araya Getirmesiyle, Ardahan ve Ardahanlı hakkında hazırladığı raporlarla yaptığı bir çok önemli ziyarete önemli çalışmalara imza atan ve yurt içinde olduğu gibi yrt dışında da Ardahan’ı anlatan toplantılar yaparak ‘Güçlü Bir Ardahan Lobisi’ parolası ile yol almaya devam eden ARDAFED şimdi de Ankara’da, Anıtkabir’e ziyaret edecek.
57 Yaşında Ölmek, Ölmek midir?
Hayatın yarısını uyuyarak geçiren bir insanın, ‘yaşadım’ diye bilmesi için yaşına baktığı zaman ‘bir ömür’ denen o yaşının yarısını yaşadığını anlamadan ölüme yaklaştığını düşündüğümüz şu dünyada bedenen ölüp, ama o kısa ömürleri boyunca yaptıkları ve fikirleri ile yaşaması yaşının önemini ortadan kaldırdığını anlamak için liderlere ve onların yaşamları boyunca yaptıklarına bakmak, anlamak yeter de artar bile..
Ve bu insanın lider olmasına, beynini, yüreğini kendi özel çıkarları için değil, düşünceleri ile yaptıkları ile erkenden yorduğu hayatını sunduğu insanlığa, hayata harcayarak geçirmesi onu yıllar boyu yaşatmasına, anılmasına vesile olmasını da düşünmeden Allah’ın, yaşamın kendisine biçtiği görevi en iyi şekilde yapması değil mi asıl yaşamı?
Ve o insanın yazın yeşeren bir ot gibi yetişip, kışın gelmesi ile önce kuruyup sonra solup, ortadan kaybolmadan bir kibrit çöpü gibi yanıp, etrafına yaydığı ışıkla yarattığı büyük alev ile olmaz denileni o kısa ömre sıkıştırması onun bu boş denen dünyada hep yaşamasına vesile değil mi?
Bilmem ama bugün küçük kıyamet denen ölüm ile aramızdan ayrılan onca yakın akraba, dost, arkadaşı bile unuttuğumuz şu dünyada bedenen ölmelerine karşı hala yaşayanların gerçek birer lider olduklarını da anlamak, algılamak için bir ömür bile yetmez..
Çünkü o,’öldü denen’ insanların hala yaşadığını anlamayan, algılamayan insanların kendilerinin duyarsızlıklarının da verdiği rahatlıkla uzunca yaşamaya devam ettiği şu dünyada bir çok lider denen insanın bu boş dünyayı kısa ömürlerine karşın dolu dolu bir yaşamı geride bıraktığını da fark edemezler..
Ve bugün hala yaşayan, yaptıklarıyla, düşünceleriyle insanlığa yön veren ve anılan liderlerin yaşayanı değil mi, 57 yaşında ölüp, hala yaşayan Atatürk?!.
ATATÜRK’ÜN YAKIN KORUMASI ARDAHANLI
*Arşiv haber 08/01/2019 Tarihli Haber
Çanakkale Savaşlarında bizzat cephede düşmana karşı savaşan Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın koruması Posoflu er Celal Tunuz’du. Dört yıl boyunca savaşlarda askerlik yapmış olan Celal Tunuz Posof’un Ğevat köyünden (Aşık Üzeyir köyü) olup daha sonra Ardahan’a (Beberekköyü) yeni ismi Çetinsu Köyü’ne göç etmişler. Ardahan nüfus kütüğünden T.C.NO:14661023148/Celal Tunuz/ Baba adı : Ahmet Ane adı: Gülsüm oğlu Doğum yılı Posof 01.07.1895 (1311) olduğu kayıtlarda görülüyor. Ölüm:11.08.1958
Ardahan Belediyesi, Er Celal Tunuz un Kurtuluş Savaşında Atatürk’ün yakın korumalığını yaptığını belirlemek amacıyla yazılı girişimde bulunur. Gazeteci Fakir Yılmazın araştırması sonucu tarihi belge ortaya çıkarılır. Dört Yıl Kurtuluş Savaşında bulunmuştu.. Ardahan nüfus kütüğünden T.C.NO:14661023148/Celal/Tunuz/ Baba: Mehmet /Eş: Gülşen /Doğum_Posof 1311 / olduğu kayıtlarda görülüyor. Evli 1936 Ölüm:11.08. 1958
KÜNYE KAYIT BELGESİ
Askerlik Şubesi:Ardahan/Defterin adı:Silahaltı/Defter No:3293/Sayfa No:32/Sıra No:82/ Köyü:Beberek (Çetinsu) Lakabı, Tunazoğullarından / Adı: Celal/Baba Adı: Mehmet/Doğum Tarihi:1311/Hane No:88/Sınıfı Piyade olup, askere duhulü 16.Temmuz .!338 5. Kafkas Fırkası !0.alay,3.Tabur,!0. Bölük !0.Alay,3.Tabur,10. Bölükten 9.5.1339 tarihinde terhis olmuştur. Posof un Hevat Köyü’nden Ardahan’ın Beberek Köyü 88 no. eve yerli olarak gelir. Posof Askerlik BŞ.10 Eylül 1936 gün ve 568 sayılı yazısıyladır.1937 D:4 (imza) Bu künye kayıt belgesi? Silahaltı Defteri? kayıtlarına göre düzenlenmiştir.04.02.2005
Onay/M. Engin Abuk oğlu /ZD.Öğe..Binbaşı/MSB.Arşiv Müdür Vekili
Maaşı: 50 kuruş (mühür) /10.Bölük _Kanuni Evvel 1338 nısfı ahir maaşı
Ailesi Çetinsu Köyü (Beberek)’de bulunan Kabri için yetkililerden ilgi bekliyor.
Çanakkale Zafer Bayramının kutlanacağı 18 Mart’ta Ardahan’da daha ismi bile anılmayan ve yerel basın tarafından ortaya çıkarılan Mustafa Kemal’in Ardahanlı yakın korumasına sahip çıkılarak okullarda öğrencilere ders olarak okutulmasını istenirken, Tunuz’a da yaşadığı mezarının bulunduğu Çetinsu köyünde ise anıt mezarının yapılması için gerek Genelkurmay gerekse de Ardahan Valiliği’nin girişimlerde bulunması bekleniyor.
18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ
Bugünlere ulaşmamızı sağlayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanın bölünmez bütünlüğü ve Türk milletinin huzur ve güvenliği için hayatlarını feda etmekten çekinmeyen Aziz Şehitlerimizi rahmetle minnetle ve saygıyla anıyoruz
KISA BİLGİ:
Çanakkale savaşlarında bizzat düşmana karşı savaşan Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın koruması Celal Tunuz Ardahan-Çetinsu Köyü (Beberek)’li dir. Kabri Çetinsu Köy kabristanıdadır. Bu resimde sağ tarafta Gazi Mustafa Kemal’ın arkasında duran asker Celal Tunuz dır. Ankara Ulus da ve Taksim meydanında Atatürk büstlerinde de yer almaktadır. Doğum: 1311 Ölüm: 11.08.1958