ARDAHAN DA YANALIZÇAM ORMANLARI YANIYOR!

Ardahan Yanlızçam’da çıkan orman yangını bir türlü kontrol altına alınamadı.


Ardahan Yalnızçam Köyü Şadırvan mevkiinde öğle saatlerinde bilinmeyen bir sebepten dolayı çıkan yangın, büyüyerek devam ediyor. Ardahan Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı arazözler, orman işçileri, itfaiye ekipleri ve köylülerde alevlere müdahale ediyor.



FABRİKA DEĞİL, KARAKOL YAPILIYOR..


 


Doğu ve güneydoğunun beklediği ve işsizliğin yanısıra devam eden göçü durduracak olan fabrikaların zor durumda olduğu bu süreçte, yeni destekler beklenedursun cezaevleri gibi yeni karakol yapımlarına da ara vermeden devam ediliyor.


Amerika’nın Meksika sınırına, Türkiye’nin de Suriye sınırına ve kent merkezlerinde bulunan karakol, askeri ve kamu binalarının etrafına beton bariyerler örerken, Boz Ayının yuvası olan bir çok kış oteli boş olan Sarıkamış ormanlarının ortasına kale gibi karakol yapılıyor. 


Aslında bir haber niteliği taşıyan ama aralarında arkadaşlarımında olduğu Kars basınının görüp, haberleştirmediği ve haberinin başlığı, ‘Sarıkamış Karakurt karakolu,  tepeye taşınıyor’ olması gerekirken masabaşı gazetecilerin her zaman ki gibi ‘ilişkiler bozulmasın’ diyerek görmezlikten geldiğini düşündüğüm inşaatı görünce erinmedim, dönüp güzelim yeşil Sarıkamış ormanlarının içinde yapımı devam eden inşaata doğru gittim. İnşaata yaklaştığımda üstü başı kirli bir adamın elinde kürek değil, keleş olduğunu görünce, dağın başında ‘-Nereye geldim acaba?’ diye düşündüm. Beni gördüklerinde inşaatın içinden bana doğru gelen işçileri görünce bir nebze de olsa rahatladım. Keleşi gördüğümde buranın bir askeri bölge değil, keleş kullananların bölgesi mi acaba diye düşünmedim de değil!..

Zira o bölgede geçişlerin yapıldığı da söyleniyordu. 




İşçilerin gelmesiyle ve benim ‘gazeteciyim’ dememle rahatlayan ortamda çay olmasa da üzeri kirli bardaklarla dolu olan masaya oturduk ve yanımda ki işçiye “Burası cezaevi mi olacak?” diye sordum. Bu sorum üzerine “-Abi çay iç, sen Ardahan’ın neresindensin? Ben de Ardahan’da çalıştım. Damal’da Tanap şantiyesinde çalıştım” diyerek soruma cevap vermeyi unuttu. Ben ise gazetecilik dürtüsüyle sorumu tekrarlarken yanımda oturan eli Keleşli üstü bayağı kirli şahış devreye girdi ve “-Abi ben korucuyum burası da fabrika değil karakol olacak” diyerek gülümsedi.

Ben bu cevap üzerine karşımda duran devasa inşaatı yeniden gözden geçirdim. Dağın başına dökülen bu beton ile başta bölgeye gelmek isteyen Ahıska’lılar olmak üzere en az yetmiş kişiye ev olabilecek beton yığını, pardon beton kaleyi karakoldan ziyade cezavine benzettim. Yani bana göre bu kalenin yeri onbir milyon fidan dikenlerin aradığı, çamların kesilerek yapıldığı alan olması ve içeridekilerin dışardan gelebilecek herhangi bir saldırıyı göremeyecek şekilde yapılmış olmasıydı.


Yani ikiside yanlıştı “-Fabrika değil, karakoldur abi” cevabı doğrulanırken..

Evet memleket kendisini bekleyecek, koruyacak karakollara ihtiyaç duyarken fabrikalar yoktu. Ardahan’dan Kars’a ordan da İstanbul’a doğru yol alırken…


KAPATILAN ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ YENİDEN AÇILACAK..


KAPATILAN ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ


YENİDEN AÇILACAK..


*26/09/2019 Tarihli haber


Ardahan’ın Göle İlçesinde bulunan Orman Müdürlüğü olmak üzere ilçeleride ki köy okullarını, sağlık ocaklarını, askeri şubeleri, adliyeleri, cezaevlerini hatta 2 beldeyi kapatan AK Parti iktidarı bu kararlarından bir olan Göle Orman Müdürlüğünü geri yeniden açma kararı alacak. Aynı zaman da olan Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay ”’MÜJDE GÖLE ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ YENİDEN AÇILIYOR HAYIRLI OLSUN” dileğinde bulunarak ilçesinde ki Orman Müdürlüğünün geri açılacağına işaret etti.


BUDA GÖLELİ OLMANIN ORMAN SEVGİSİ..!


Göle Orman İşletme Müdürlüğü’ün açılıyor olması müjdesi sonrası yine Göleli olmanın orman sevgisi bir sevdayı ne kadar anlamlı kılıyor..!


Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay, Köprülü Belediye Başkanı Yücel Akkoç., Göle’inin sevilen şahsiyeti Orman Genel Müdürlüğü Fidanlıklar Şube Müdürü Sancar Öztürk, Vekil Atalay’ın girişimi ile heyet olarak Orman Genel Müdürlüğünü ziyaret ederek ”Göle Ormanları için muhafaza memuru ve Orman mühendisi kadrosu için talepleri Kabul görüldü,


Ayrıca Köprülü CANİBEG Mesire alanı için Ödenek talebi Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay ve Göle’lilerin talebi Genel Müdürüne iletildi.



Köprülü Belediye Başkanı Spsyal medya hesabında bu duyuru:

”ile bildirmiş oldu.Ardahan milletvekilimiz ve gururumuz sayın Orhan Atalay bey ve Gölenin sevilen ismi orman genel müdürlüğü fidanlıklar şübe müdürü Sancar Öztürk bey Orman Genel müdürlüğü’nü Vekilimiz girişimleriyle ziyaret edildi. Göle Ormanları için muhafaza memuru ve Orman mühendisi kadrosu için Vekilimizin talebi doğrultusunda Kabul görüldü. Ayrıca Köprülü CANİBEG Mesire alanı için Ödenek sözü Vekilimiz Orhan Atalay beye Genel müdür tarafından verildi . Hayırlı olsun.!! Haber: Şanlıbey Alabay


BU HAZİNELERDEN Bİ HABERİZ!

BU HAZİNELERDEN Bİ HABERİZ!


-Arşiv Haber 09/08/2019 Tarihli Haber


Başta coğrafi işareti için uğraştıklarını ileri sürüp, Dağ Horuzu gibi kendileri bile doğru dürüst görmedikleri, tatmadıkları Posof’un içi kırmızı elması olmak üzere bir çok meyve ve sebzenin yetiştiği Ardahan ve ilçelerinde bu sektöre yönelik hiç ciddi bir çalışma olmayınca kendiliğinden yetişen meyve ve sebzeler yenilmeden çürüyerek yok oluyor.


Ardahan merkezde olduğu gibi Posof’ta, Çıldır Kurtkale bölgesinde kendiliğin de yetişen onca meyve ve sebze çeşidinin dalında çürüdüğü Ardahan’ın Göle ilçesinde de durum diğer bölgelerinde farklı değil.


Nüfus bakımında Ardahan’ın en büyük ilçesi konumunda olan Göle ilçesine bağlı Balçeşme köyünde kendiliğinde yetişen meyveler gibi bir çok yerde meyve ve sebzenin yetiştiği Ardahan’a İl Tarım Müdürlükleri, Üniversite, kent merkezine köylü pazarı kuracaklarını beli



rtenler ama bugüne kadar onuda başaramayıp, yaylalarda üretilen çeçil peynirlerin cadde ve sokaklarda toz içinde satılmasını izleyenler ve diğer ilgili kurumların konuya duyarsızlıkları da ayrı bir çürüyen düşünce olarak Ardahan’ın hazinelerinden bi habersiz olmaları dikkatlerden kaçmıyor.


Ardahan’da 26 Çeşit Elma, 10 Çeşit Armut Yetişiyor diyen Yrd. Doç. Dr. Zehra Tuğba Abacı bölgedeki meyve ağaçlarının ve meyve türlerinin koruma altına alınması gerektiğinin altını çizerken başta kendisinin bağlı bulunduğu Üniversite, İçi kırmızı elmayı tescillendirdiklerini ileri süren ama yetişmesine, çoğalmasına, satılmasına yönelik ciddi bir çaba ve çalışma ortaya koymayan Posoflular gibi Çıldırlılar da, Göleliler de kışları -40’ı bulan soğuklara rağmen bahar ve yazları meyve veren hazinelerden tadamayan, yaralanamayan, ekonomiye katamayan bir Ardahan var karşımızda.



Ardahan’da Ne Yetişir?


Elverişsiz iklim şartları tarla tarımını engeller. Akarsu boylarında tarım yapılır. Buğday, arpa, çavdar ve az miktarda patates yetiştirilir.’ diye bilinse de Ardahan Arı Spor Kulübün bahçesinde yetişen Erik, Armut gibi Ardahan’da büyük oranda meşe, çam, köknar, ladin, huş, kızılağaç, gürgen ve fındık ağaçlarından oluşan doğal orman alanı içerisinde yer alan  bu alt bölgede arpa, buğday, çavdar, fasulye, mısır, elma, erik, kiraz, vişne, ceviz, patates, lahana, salatalık, marul ve soğan gibi tarımsal ürünler yetiştirilebilmektedir. Yetiştiriciliği yapılan bu ürünler çoğunlukla öz tüketimde kullanılmaktadır.



Bensiz bir şey olamaz..


 


24 Ağustos’ta Ardahanlı bir çok holding, şirket sahibi ve yöneticisi ile bir araya gelip, ARDAFED İş Adamları Konseyi Kurulunu yeniden masaya yatırmaya hazırlandığımız şu günlerde başta kadınlar olmak üzere ‘Güçlü Bir Ardahan Lobisi’ çabası içinde olanların çaba ve çalışmalarını Lobiye sanan bazılarının tüm engellemelerine karşın yolumuza devam ettiğimiz şu günlerde birilerinin de ‘Bensiz bir şey olmaz’ moduna girip, ARDAFED’in önünü nasıl keserim hesap ve planları içinde olduğunu da görmüyor değilim.


Rahmetli babamın hiç unutmadığım sözlerinden olan ve ‘Ben olmazsam olmaz’ diyenlere kapak olan ‘Sen olmasan yedeğin var’ sözünü bir kez daha gerçek olduğunu son çalışmalarımız da görürken bu kapağı hak edenlerin de bu dünyada her şeyin bir yedeğinin olduğunu unutmamalarını hatırlatırım.


Ve bu gerçeği ortaya koyan Ardahanlı Kadınların kısa süre içinde organize olup, ‘Bizde varız’ demelerinin ardından başında olduğum ARDAFED’in Başkan Yardımcısı Hüseyin Kaya’nın başkanlığında bir araya gelen Ardahanlılar bayramlaşıp, bundan sonraki hedeflerini ortaya koymaları bir şeyi daha gösterdi..


O da Ardahanlıların ‘Güçlü Bir Lobi’ ihtiyacının kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, aydınıyla, siyasetçisi ve okumuşuyla biriktelikten geçtiğidir ve ‘Bensiz bir şey olmaz’ diyenler karşın ‘Bizle bir şeyler olur’ diyenlerin haykırışıdır.


Evet, son yıllarda ortaya koyduğu performansıyla derneklerden sorumlu İçişleri Bakanlığı Müfettişlerince İstanbul Metropolünde en aktif 20 federasyon arasında olan Ardahan Dernekler Federasyonu, federasyona ve Ardahan’a beklenen katkıyı sunmadan onun gölgesinde kendilerine özel çıkar ve rantlar sağlayan tiplere karşın gönüllü bir kaç değil bin, iki bin ve Ardahan kamuoyunun desteği ile yoluna devam ederken ‘Bensiz bir şey olamaz’ diyenler inat çalışmalarını sürdürüyor, sürdürecek.


Hele hele her şeyin bir yedeğinin olduğu şu dünyada ben, sen, biz, o bir şeyler yapmadığımız gibi yapılanlara engel olup, ARDAFED adıyla kapılar açıp, açtırıp poz versekte ve bir şey yapmasakta birileri bu işi, ‘Güçlü Bir Ardahan Lobisi’ ni er geç ortaya koyup, ‘Sen olmasan da biz varız’ diyecek, diyor da..