

Milli Egemenlik Parkının da üzerinde bulunduğu Ardahan Atatürk Caddesi üzerinde bulunan ve resmi günlerde önüne çelenklerin konulduğu Atatürk büstünün de bulunduğu Milli Egemenlik Parkının yanı başında yapılan 15 Temmuz etkinlikleri öncesi Atatürk heykelinin yanı sıra Türk Bayraklarının bulunduğu alanın hemen önüne kurulan ve Atatürk anıtını gölgeleyen protokol çadırı dün yaptığımız haberimiz üzerine şeffaflaştırıldı.
Haberimizin ardından şeffaflaştırılıp, Atatürk heykelinin önünün açıldığı görülürken yapılan yanlışın ortadan kaldırılması törene katılanları memnun ederken, etkinliklere halktan çok resmi kurum idarecilerinin katıldığı dikkat çekti.
Polisin aldığı olağanüstü güvenlik önlemleriyle yapılan akşam etkinlikleri öncesi Ardahan Valisinin başkanlık ettiği tören gün boyu yoğun bir tempo ortaya koydu.
15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri bir gün önce vali Hüseyin Öner ve eşi Zehra Mine Önerin şehit yakınları ve gaziler onuruna yemek vermesiyle başladı.
Bu yemekten sonra Merkez Camisinde kılınan sabah namazıyla birlikte, şehitler için Kur’an’ı Kerim okundu ve dua edilmesiyle devam etti. Vali Hüseyin Öner de katıldığı sabah namazı ardından Vali Hüseyin Öner ve eşi Zehra Mine Öner’in, 15 Temmuz Gazisi Zafer İpek’i ziyaret etmesiyle devam etti.
.jpg)
Hiç yaşanmamış, anımsanmaması için sanki hiç yaşanmamış gibi davranılıp, unutulmasını sağlamaktansa adeta özentileştirlen resmi bir törene çevrilip, Atatürk’ü gölgeleyen protokol çadırları ve kahramanlık türküleri eşliğinde anılan, ısrarla gündemde tutulan 15 Temmuz Darbe Girişiminin 4. Yıl dönümü etkinliklerine baktığımızda şu an bir çoğumuzun bilmediği, bilenlerin de unuttuğu bir konu, sözde bir bayram hem de adına hürriyet yetmedi anayasa adı verilen ama adı dışında anlamı ve ilan edilenlerin bile unutulduğu sözde bir bayram akla gelmekte.
Aslında adına bayram denilen ama bana göre dini kendi düşünceleri ve iktidarlarının devamı için toplumu yönlendirmek için fetvalar çıkaranların bir benzeri olan eli kanlı, demokrasi düşmanlarınca adlandırılan bir bayram değil, işkenceleri hatırlatma günüdür adına sözde Hürriyet ve kendilerine göre uygulanan Anayasa Bayramı..
Ama bir gerçek var ki o da toplumların hayatlarında önem verdikleri günleri kutlama, anma ve tören gibi etkinliklerle hatırlamaları çok eski çağlardan beri süregelen bir davranış şeklidir. Devletler açısından bakılırsa da bu günler hem hatırlama hem gelecek nesillere aktarma hem de meşrutiyetlerini sağlama olarak değerlendirilmektedir.
Eski çağlardan itibaren bu etkinlikler zamanın şartlarına göre şekillenmişlerdir. Milli devletlerin kurulmasından itibaren de daha çok yeni devletin meşruiyetini ortaya koyma, devletin kurulması için yapılan mücadelelerin unutulmaması ve gelecek nesillere bu bilincin aktarılması gibi amaçlarla, çok sayıda bayram veya anma günleri tertip edilmiştir. Türkiye’de de II. meşrutiyet Döneminden başlamak üzere, çok sayıda milli gün belirlenmiş ve bu günler çeşitli etkinlikler yapılarak anılmış ve kimileri günümüze kadar gelmiştir.
Bu çalışmanın konusunu, 1963-1980 dönemi arasında 27 Mayıs 1960 Askeri Müdahalesi sonrası kutlanan 27 Mayıs Hürriyet ve Anayasa Bayramı oluşturmaktadır.
Bir askeri müdahalenin ve ardından yapılan yeni bir anayasanın kutlanması olarak özetlenebilecek bu bayram, her ne kadar halkın bayramı, özgürlüklerin kutlanması ve ülkenin demokrasiye kavuştuğu bir devrim günü olarak lanse edilse de, söz konusu bayram ülkenin tüm kesimleri tarafından benimsenmemiş, kutlamaları daha çok resmi düzeyde kalmış, halk katılımının olmadığı bir bayram niteliğinde olmuştur.
Peki bugün adına bayram değil anma denilen 15 Temmuz’a nasıl bir anlam ve ad vermek gerekir?!.
Bilmem ama ‘ülkenin tüm kesimleri tarafından benimsenmemiş, kutlamaları daha çok resmi düzeyde kalmış, halkın katılımının olmadığı’ sade ama birilerinin ısrarla ‘halkın bayramı, özgürlüklerin kutlanması ve ülkenin demokrasiye kavuştuğu bir devrim günü..’ olarak ilan ettiği sade bir gün desek olur mu yoksa birileri kızar mı?
Çalışmada ağırlıklı olarak basın ve medya kullanılmış, konu ile ilgili farklı siyasi görüşleri yansıtmasına dikkat edilmiştir. Buralardan elde edilen bilgilerden anlaşıldığı kadarıyla, 27 Mayıs Bayramı, ilk kutlandığı günden, günümüze kadar hep tartışmalara konu olmuştur. Söz konusu tartışmalar genellikle konuya ideolojik temelli bakılmasından kaynaklanmıştır.
Ayrıca 1963-1980 dönemi ülkenin içinde bulunduğu çalkantılı durum, farklı siyasi görüşlerin çatışmaları, bayram haberlerine yansımış ve diğer bir askeri müdahaleye 80 cuntasına kadar devam eden ama bir gerçek var ki cuntacıların getirdiği, başka cuntacıların kaldırdığı bu bayram üzerine günümüzde dahi, 1963-1980 arası dönemde olduğu türden tartışmalar yapılmaktadır.
Yani bugün birilerinin adına bayram değil, anma dediği ve tartışmaya devam ettiği 15 Temmuz gibi..
ATATÜRK’Ü PROTOKOLÜN
Atatürk Caddesi üzerinde bulunan ve resmi günlerde önüne çelenklerin konulduğu Atatürk’ün büstünün de bulunduğu Milli Egemenlik Parkının yanı başında yapılacak olan 15 Temmuz etkinlikleri için hazırlıklar yapan Ardahan İl Özel İdaresi Atatürk heykelinin yanı sıra Türk Bayraklarının bulunduğu alanın hemen önüne kurdukları protokol çadırı ile resmî törenlerin yapıldığı alanın içinde bulunan Atatürk heykelini ve bayrakları gölgelemesi dikkat çekti.
Yıllarca hayır sever bir cemaat olarak desteklenen birçok hükümet tarafından desteklenip, korunan ama 15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında yapılan darbe girişiminin baş aktörü olarak ilan edildikten sonra Feto Terör örgütü olarak ilan edilen ve darbecilerin verdiği isimle Yıldırım Harekatı veya Yurtta Sulh Harekâtı, 15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen hain askerî darbe girişiminin yıl dönümünde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca kentte bulunan reklam panolarına günün anlamını anlatan afişler asılırken yurt genelinde yapılacak etkinliklerin Ardahan yakasında nasıl bir program sergileneceği konusunda bir bilgi verilmemesi de önü protokol çadırı ile kapatılan Atatürk büstü gibi dikkat çeken diğer bir konu oldu.