**Sitemizin yazarlarinin günlük/güncel yorumlarini okumak için;
Sitemizin saginda bulunan EN YENİ MAKALE linkini TIKLAYINIZ ..
Linkimizi facebbok/msn dostlariniza göndermeyi unutmayiniz ..
Yaziyorsam Sebebi Var/Fakir Yilmaz
Derneklerin eylem yapma kültürü ..
Kura Nehri’nin yönünün degistirilip, Çoruh Nehrine akitilmak istenmesine gelen tepkilerin eyleme dönüsmesi için mücadele eden İstanbul’da ki Ardahan Derneklerinin mücadelesini izlerken Ardahan adini tasiyip, kaz gecesi, dayanisma gecesi adi altinda baska isler yapmayan diger illerde ki derneklerimizin ne yaptigini merak ettim.
Basta önlerine en azinda siyah bir çelenek konulacak olan Çevre Bakanliginin, Devlet Su İsleri Genel Müdürlügünün de bulundugu Ankara’da olan Ardahan Vakfi, Ardahan Sevenler Dernegi, İzmir’de ki Ardahan Dernekleri ve en önemlisi Ardahan’da ki STK’lar acaba niye susar, niye İstanbul derneklerinin verdigi mücadeleye destek vermezler.
Ardahan Dernekleri denildiginde ilçelerinin, köylerinin derneklerinide unutmamak gerek.
Evet eylem yapma kültürünü bilmeyen Ardahan Derneklerinin kaz gecesi, dayanisma gecesi, piknik, festival gibi islerin disinda baska bir ise yaramadiklari yönünde ki elestirileri üzerlerin de atmalari için bir firsat degil mi; Yönü degistirilip, Ardahan’i susuz birakacak olan Kura Nehri için 15 Ocak’ta İstanbul/Kartal’da yapilacak olan eylem ..
‘Ardahan için bizde variz’ demesi gerekirken, her zaman ki gibi sus-pus olup yasananlari seyereden bu derneklerimizde ayni gün yani İstanbul Derneklerinin 15 Ocak’ta yapacagi eylemin yapilacagi gün Ankaara’da, İzmir’de, Eskisehir’de ve de Ardahan’da es zamanli eylemler yapamazlar mi?
Bunu becermeyipte, yine ayni gün en azinda dernek merkezlerinde basin ve kamuoyuna bir açiklamada mi yapamazlar..
fakiryilmaz323@hotmail.com-0.535.418 32 58
Çildir Gazetesi’nden ..
Kiskanmak yok, is yapmak var ..
Çildir’da gazete çikardiktan sonra birilerinin bir hayli rahatsiz oldugunu ve bu gazete çikana kadar bizimle dost olarak geçinip, gazetenin çikmasiyla adeta düsman kesilenlerin derdinin ne oldugunu anlamaya çalisiyoruz.
Aslinda bu tür seyleri dikkate almayip, es geçmeye çalisirken eski dostluklar hatrina yine de sorup, sorgulamakta istemiyor degiliz. Örnek olarak mi?
-Bana bu gazeteyi getirme ..
-Bizim bu gazete ile ilisikimiz yok ..
-Biz gazete çikaramasakta, yazilarimizi yazacak gazete buluruz ve de dagitiriz ..
gibi kiskançlik eziyeti içinde kivrananlara ‘Aciniz nereden ve neden?’ diye sorariz ..
Bu gazeteyi yaratanlarin sanal degil, gerçek gazeteci oldugundan mi acaba?
‘Yoksa ben niye yapamadim’ stresi mi?
Bilmiyoruz ama bizim bu tür kiskançliklara aliskin oldugumuzu ve satir aralarinda yapilan saldirilara hiçte papuç birakmayacagimizi ve not ettigimizin bilmesi gerekenlere tek diyecegimiz sey; ‘Kiskanmak yok, is yapmak, gerçek gazetecilik var’ demektir.
Çünkü; Bu isin yürek isi oldugunu, emek isi oldugunu, zorluk ve sikintilara karsi direnis oldugunu bilen bizlerin sadece bir iki kamu görevlisine yagcilik yapalim diye gazetecilik yapmadigimizi bilenlerin bosuna kiskançliklari ile de ugrasmayacagimizin ve en önemlisi bizim derdimizin Çildir, Çildirlilarin açilmasini dört gözle bekledigi Aktas’in açilmasi, bölgenin mavi incisi Çildir Gölünün tanitimi, yoksul ve fakir insanlarinin sorunlarina çare üretmek oldugunun bilinmesini ve birilerini kiskanmaktansa isimize bakip, is yaptigimizi kiskananlar ve herkes ama herkes bilsin ..
GÖLE GÖZLEM GAZETESİ’NİN BAŞ YAZILARI
Kura elden gidiyor, Göle uyuyor ..
Göle’de dogup, Hazar Denizine kadar var olan topraklara hayat veren Kura Nehri’nin yönünün degisitrilip, Karadeniz’e, Çoruh Nehrine akitilmak istenmesi tarsisinda Göleliler niye susar?
56 Köyü temsil eden Göle Muhtarlar Dernegi, Fakülte Dernegi basta olmak üzere Göle’de ki Sivil toplum Örgütleri niye susar?
Bugün Göle’de yapilan tarim ve hayvancilikla köse olanlar niye yasananlari seyeder?
Gelecekte çocuklari, torunlari susuz kalacak olan Göle’nin sözüm ona aydinlari, ileri gelenleri, adamlari, kadinlari niye konusmaz?
Göleli oldugunu söyleyip, siyasette öne atilan, ben adayim diyen, Gölelinen oylari diger ilçelerde daha çok liste birler bizim olsun diyenler Kura elden giderken niye bir sey yapmaz, bir sey demezler?
Peki ya Göle’de ki siyasi partiler ne yapar?
Peki ya Göle gençligi, Göle köylüsü, Göle memuru, Göle insani niye susar ve niye anlamaz bizlerin yaklasik iki yildir ‘Suyumuz çaliniyor’ diye bar bar bagirirken ..
Ya Basta İstanbul’da bulunan Göle Dernekleri ve onlar kadar ünlü dernekleri, ileri gelenleri, siyasileri niye sus-pus olmuslar?
Ve son olarak yeniden soruyoruz Kura elden gidiyor, Göle niye susuyor?
Evet soruyoruz, Göle niye susuyor?
Yani sen su anda bu yaziyi okuyan bay ve bayan Kura elden gidiyor, sen ne diye susuyorsun?
Susmayipta, konussaniz, sorgulasaniz sizi hapise mi atarlar?..
Ardahan’da Yasananlar-Ardahan’da Yasananlar
**Posof’lular yeniden kazik yememek için tedbirli olacaklar!..
Posoflular, iki boru hatti ve iki HES proje çalismalarinda yasanan magduriyetlerin bir daha yasanmamasi için toplandi.
Posof Doga Dernegi, Posof’tan geçecek olan Nabucco Dogalgaz Boru Hatti Projesi’nde her hangi bir aksaklik yasanmasinin önüne geçmek için halkla istisare toplantisi düzenledi.
Posof Özel İdare İs Hani’na ait Oturma Salonu’nda bir toplanti gerçeklestiren Posof Dogal Hayati Koruma ve Gelistirme Dernegi üyeleri, yasanabilecek aksakliklar hakkinda bilgi alisverisinde bulundular.
Posof Dogal Hayati Koruma ve Gelistirme Dernegi Baskani Cahit Polatoglu, “Bugüne kadar Posof’ta yapilmis olan iki boru hatti ve iki HES insaatinda dogaya gereken özen gösterilmemistir.
Geçtigi bölgedeki tarihi doku dikkate alinmamistir. Tahrip olan daga eski haline getirilmemis olup iki tarla arasinda geçis bile yapilamaz duruma gelmistir. Bu sirketler çalistirdiklari isçileri bölge halkindan yana kullanmamislardir, isçi bulamiyoruz diye kendilerini bir kilif uydurmuslardir. İstimlak edilen araziler degerlerinin çok altinda alinmis ve vatandas magdur edilmistir. Geçmis olan boru hatlarinda olusaçak bir kaza sonrasi bölge halkina herhangi bir güvence verilmemistir. Bölgede çalisan sirketler Sosyal sorumluluk Projeleri kapsaminda yardimci olacaklarini beyan etmisler fakat bölgede hiçbir sosyal projeye katki sunmamislardir. İstimlak edilen araziler içerisindeki agaçlarin dahi bedeli ödenmemistir. Boru hatlari ile HES çalismalarinda bölgede yaptiklari çalismalar sonrasinda yol, menfezlere verdikleri zararlari gidermemislerdir. Bu tür hatlarin artik bölgemizden geçmesini istemiyoruz. Zorla geçirilecekse de zararimiz en aza indirilmelidir. Yerlesim yerleri ve tarim arazilerinin mümkün oldugunca disina çikartilmalidir. İstimlak bedelleri kendilerinin para ile tutacaklari bilirkisilerden degil bölgeden, yerel halktan belirlenmeli ve hak ettigi deger verilmelidir. Hattin geçtigi köylerde alt yapi çalismalarini yapmalidirlar. Yabanci isçilerin bölgemizdeki endemik bitki türlerini çalip baska yerlere götürmeyecekleri garanti edilmeli. Önceki dönemlerde bize ait olan birçok endemik bitkinin toplandigini biliyoruz. Boru hatlarinda dogabilecek zararin tanziminin taahhüt edilmesi ve dogayi nasil teslim almislarsa eski halene getirecekleri taahhüt edilmelidir.” dedi.
Toplantiya katilanlar ise, Pazartesi günü Ardahan Halk Egitim merkezinde yapilacak olan bilgilendirme toplantisina katilarak bu taleplerin belirtilmesi ve Posof ilçemizde de genis katilimli bir toplanti talep edecekleri karar verildi.
Haber ekleme saati: 17.05-07 Ocak 2011
Haber: Alper Turgut/Posof Sinir Gazetesi
**ARDAHAN ARAP (yanik) CAMi’NDE Ki ŞETiRlERİMİZİ RAHMETlE ANIYORUZ ..
Tasnak ve Hincak Çeteleriyle sonra ASALA JCAG terör örgütüyle ve en son anda Ermenistan dedikleri isgalciler ve ortaklari ile 100 yili askin süredir devam eden Ermeni vahseti Müslümanlara yapilan soykirim ve vahsetin belgeleri fiziksel kanitlari hala her gün ortaya çikmaya devam etmektedir.
Dünya gözünü, kulagini vahsete tikamistir. Dünya bu vahseti yok saymaktadir.
Biz ispatlamaya, anlatmaya, göstermeye, unutturmamaya devam edecegiz. Durmayacagiz yilmayacagiz mutlaka suçlularin yasamasalar bile giyabinda cezalandirilmalarini saglayacagiz.
3 Ocak 1917 yilinda Ardahan Arap Camii’nde 373 Müslüman Türk sehit edilmistir.
Şehitlerimize bu güzel vatani bize canlari pahasina biraktiklari için Allahtan Rahmet diliyor saygi ile önlerinde egiliyoruz. Ruhlari Şad olsun diyoruz. Bu Soykirimi Yapanlari da lanetle kiniyoruz.
3 Ocak 2011 yilinda Rum Patrigini ziyaret eden Sayin Basbakan Yardimcisi Bülent ARINC’in dedigi gibi ruhban okulunu açacagiz fakat yasal düzenleme gerekiyor mazetetin de nasilsa cebimizden bire sey vermiyoruz hallederiz söylevlerine karsili olaraktan, Bu Vatana Canini veren Şehitlerimizin kanini, gözyasli anarlin gözyaslarini hatirlamasini istiyor ve kendisini kiniyoruz.
Bu aci günü unutan duyarsiz kalan, halkimiza unutturmaya ve unutulmasina göz yuman Devlet Yetkililerini, Üniversiteyi, Belediye ve Sivil toplum yetkililerin de daha duyarli olmaya davet ediyoruz. Unutmasinlar ki bu vatani bize kimseler gül sepeti içinde hediye etmediler, Biz savasarak, kanla aciyla ve bedel ödeyerek bu topraklari vatan yaptik. Bu yetkililerde bu vatanin ve sehitlerin velinimetlerin üzerine makam ve mevki sahipleri oldular.
Bu Vatani ugrunda Canini veren bütün sehitlerimize selam ola! Mekanlari cennet ruhlari sad ola!
Taskin Polat/MHP Ardahan İl Baskani
**Basina ve Kamuoyuna ..
Bakanlar Kurulu karari ile hayvanciligin tesviki amaçli çiftçiye verilen krediler ilimizde yetkili kurumlar tarafindan çesitli gerekçe ve bahanelerle bu kredileri alacak gerçek hak sahiplerine verilmeyip dolayisi ile bu tesvik kredilerinden biz Ardahanlilar Kurum yetkililerinin bireysel tavirlarindan dolayi faydalanamiyoruz.
Gerek Ziraat Bankasi yetkilileri gerekse Tarim Kredi Kooperatifleri yetkilileri bu tesvik kredisi için müracaat eden çiftçilere yardimci olmak yerine sanki kasitliymis gibi çiftçinin bu krediden yararlanmamasi için adeta çaba harcamaktadirlar.
Buramn gayrimenkullerini teminat olarak kabul etmeyen
yetkililer, vatandas kredilerden faydalanmasin diye birde memur kefil isteyerek adeta vatandasi bu isten vazgeçirmeye çalismaktadirlar.
Köylünün evini, ahirini, arazisini 20.000.00 TL’lik kredi için teminat kabul etmiyorlar.
Gerçek üreticiyi bu tür yaklasimlarla magdur eden bu anlayis aym zamanda buramn bosalmasina ve göçe neden olduklari bir gerçektir.
Eger burdaki gayrimenkul teminat olarak kabul edilmeyecekse o zaman buranin insanindan vergi alinmamalidir.
Bu topraklar ve üzerinde yasayan insanlari bu kadar hor görme anlayisini kiniyor, yetkililerin bu yaklasimlarindan vazgeçmeye davet ediyorum.
Ardahanlilarin hak ettigi bir yasami yasamalari için yardimci olunmasini istiyorum.
H.Hasköy Tarim Kredi Kooperatifi Yön.Kurul.Baskani
Kemal Özer
ADRES:Taslidere Köyü/Ardahan
Haberleri ekleme saati: 09.15-07 Ocak 2011
Haber/Fotolar: www.kuzeyanadolugazetesi.com
DONMUŞ NEHİRİN ÜZERİNE ÇIKAN MİLLETVEKİLİ
KURA’NIN SUYUNUN BAŞKA NEHİRE AKITILMASINA TEPKİ GÖSTERDİ ..
**Yanina aldigi partililerle donmus olan Kura Nehre’nin üzerine çikan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Ögüt burda yaptigi açiklamada Kura’yi Karadeniz’e akitmayacagiz dedi.
Ardahan’in Göle ilçesi sinirlari içinde dogup, önce Göle ovasini, ardindan Ardahan, Hanak ve Çildir topraklarina hayat verdikten sonra Gürcistan’a buradan da Hazar denizine kadar uzanan Kura Nehri’nin yataginin degistirilmek istenmesine Ardahanlilardan tepkiler gelmeye devam ediyor.
Küresel isinmanin yan etkilerinin his edilmeye baslandigi, ülkelerin su savasi verdigi bir süreçte Ardahan’in topraklarina can veren Kura Nehri’nin suyunun üzerinde yapilacak olan barajlarla Karadeniz bölgesinde bulunan Çoruh Nehrine akitilmak istenmesine tepki gösterenler arasina CHP’li Ardahan Milletvekili Ensar Ögüt’te katildi.
Ardahan’a gelerek, üzerine kurulacak olan Besikkaya Baraji kanaliyla suyu çalinmak istenen Kura Nehri’nin donmus suyunun üzerine çikarak bir basin açiklamasi yapan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Ögüt, Ardahanlilarin yillardir özlemle bekledigi ve tarima yönelik barajlarin yapilmasini umdugu ‘Kura Projesi’nin AK Parti hükümeti döneminde üzerinde oynanildigini ve tarim barajlari degil çevreye vede dogaya büyük zarari olan Hidro Elektrik Barajlari yapilmasina karar verildigini, bu yetmez gibi Besikkaya Barajinin yapildigi alanda gerçeklesecek olan tünel araciligiyla yönünün degistirilip, Çoruh vadisine aktarmak istedigini, bununda Ardahan’in gelecegini kurakliga mahküm etmektir dedi.
CHP Ardahan İl ve İlçe Baskanlari ile Kura Nehri’nin donmus suyunun üzerine çikip bir basin açiklamasi yapan Ögüt, Kura’nin suyunu çaldirmayacaklarini belirtti.
**Ziraat Odasi Muhtarlari Topluyor ..
Kura’nin üzerine kurulacak olan barajlar araciligiyla suyunun Çoruh nehrine akitilmak istenmesine bir tepkide Ardahan Ziraat Odasi Baskanligindan geldi.
Ardahan Ziraat Odasi Baskani Latifsah Sural imzali mektupta Kura’nin suyunun yönünün degistirilmesinin bu nehir de yasayan canlilari yok edecegi gibi, Ardahan’da yapilan tarimciligin da sonunu getirecegine isaret edildi.
Ocak 15’te yapilacak olan bir toplanti ile köy muhtarlariyla birlikte Kura Nehri’nin yataginda bir basin açiklamasi da yapacaklarini belirten Ardahan Ziraat Odasi, uluslar arasi bir su olan Kura’nin yönünün degistirilmesini eko sistemi de bozacagini da ileri sürdü.
Haberleri ekleme saati: 07.44-07 Ocak 2011
Haber/Foto: www.kuzeyanadolugazetesi.com
ARDAHANLILAR SUSMAYAN
KURA’YA SAHİP ÇIKIN!
**Kura’nin suyunun çalinmak istenmesine ARDAHAN DERNEKLERİNDEN BÜYÜK ÖFKE !..
Kura Nehri’nin suyunun bu nehrin üzerine yapilacak olan Besikkaya Baraji araciligiyla yönünün degistirilip, Çoruh nehrine akitilmak istenmesine tüm Ardahanlilarin tepki koymasi gerektigine dikkat çeken dernekler ‘Kura’nin suyunu çaldirmayacagiz’ basligiyla İstanbul/Kartal’da düzenlenecek eyleme tüm Ardahanlilari davet ettiler.
Alinan bilgilere göre 15 Ocak’ta Kartal meydaninin da yapilacak olan eyleme destek amaçli olarak Ardahan’dan, Ankara’dan, Bursa’dan, İzmir’den, Kocaeli’nden, ve Eskisehir’den de destek verilecek.
Ayni gün tüm ülkede eylem yapacaklarini belirten dernekler Ardahan merkezde yasayanlarinda sularina, Kura nehrine sahip çikmaya davet ettiler.
**15 Ocak’ta Kura’da Bulusalim ..
Kura’nin suyunun çalinmak istenmesine tepki koymak için 15 Ocak’ta, ‘Kura’da bulusalim’ diyen dernekler Kura’nin suyunun Besikkaya Baraji kanaliyla açilacak bir tünel ile Çoruh nehrine akitilmak istenmesinin Ardahan’i kurakliga mahküm edecegini belirterek, herkesin Kura’ya sahip çikmasi gerektigine dikkat çektiler.
**Kura için İstanbul toplantilari sürüyor ..
Hükümetin doga harikasi olan Ardahan’da Kura nehri üzerinde yapmayi planladigi “Besikkaya baraji” ve bu barajin taskin sularinin bir tünelle Çoruh nehrine akitilmasi projesine, Ardahan dernekleri ve STK’lari büyük tepki gösterdi.
1 Ocak Çarsamba günü Ardahan Kültürevi’nde, Hoçvan Dernekler Federasyonu-HoçFed’in de içinde bulundugu bütün il ve ilçe dernekleri bir araya gelerek hükümetin aldigi bu karari tekrar gözden geçirmesi için alinmasi gereken tedbirleri görüstü.
**Asil amaç:Ardahan’in susuz birakarak insansizlastirmaktir.
Hazar denizi’ne dökülen Kura nehri’nin güzergâhinin degistirilerek taskin sularinin Çoruh nehrine, oradan da Karadeniz’e dökülmesi projesinin özünde hükümetin HES projeleri çerçevesinde yaptigi bir proje oldugunun altini çizen dernek baskanlari ve duyarli Ardahanli çevreciler, “Kura nehri’nin taskin sularinin baska alanlara aktarilmasi, Ardahan arazilerinin susuz kalmasi ve çoraklasmasi anlamina gelecektir. Biz göz göre göre dogamizin ölmesine seyirci kalamayiz” diyerek 15 Ocak’ta İstanbul Kartal’da Ardahan dernekleri ve sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek protesto etme karari aldilar.
Dernek baskanlari tek tek söz alarak, Ardahan dogasinin tahrip edilmesine seyirci kalamayacaklarini belirterek, “HES projeleri çerçevesinde yapilan Küçük barajlar ve tünellerin doganin ekolojik dengesini bozacagindan bu projenin derhal iptal edilmesi” gerektigini belirttiler.
**Tuncer Dag: Sadece Tünele degil baraja da karsiyiz.
Dernekler olarak durumu protesto etmek için “Ardahan Dernekler Birligi” adi altinda bir komisyon da kuran Ardahan dernekleri ve Hoçvan federasyonu, daha önce “baraja evet, Tünele hayir” sloganinin da yanlis oldugunu belirten Ardahan Kültür Evi baskani Tuncer Dag “Biz bu barajlarin HES projesinin bir parçasi olarak düsündügümüz için, sadece tünele degil, dogamiza zarar veren ve ekolojik dengeyi bozan barajlara da karsiyiz. Dolayisiyla da tünele karsi oldugumuz gibi barajlara da karsiyiz” dedi.
**Osman Avsar: Bu siyasi oyunlara seyirci kalamayiz.
Ayni sekilde Hoçvan Dernekler Federasyonu Osman Avsar’da söz alarak: “Asil maç bölgeyi göçe zorlayarak insansizlastirmaktir. Göz göre göre yapilan bu doga katliamini ve bu siyasi oyunlara seyirci kalamayiz.” Dedi.
**Ardahanlilar 15 Ocak’ta Kartal meydaninda…
Derneklerin 15 Ocak’ta yapmayi planladiklari protesto öncesi Ardahan Dernekler Federasyonu (ARDAFED) de bir toplanti yapilmasi fikrine karsi çikan bazi dernek baskanlari, ve dernek yöneticileri, 9 köyden olusan ARDAFED’in Ardahan’i temsil etmedigi gerekçesiyle toplantiyi 11 Ocak’ta Hanak derneginde yapma karari aldi.
Daha sonra İstanbul semtleri dernek baskanlari tarafinda bölüsülerek, görev dagilim yapildi.
**KATILIMCI DERNEK VE FEDERASYONLAR
Hoçvan Dernekler Federasyonu, Ardahan Kültür Evi, Göle Dernegi, Çildir Dernegi, Hanak Dernegi, Posof Dernegi, Damal Dernegi ve bagimsiz çevreci sahsiyetler ve sanatçilar.
Haberleri ekleme saati: 06.49-07 Ocak 2011
Haber: Rodi Baz Foto: www.kuzeyanadolugazetesi.com
Kura’nin suyunun çalinmasi
Ardahan’i daha da fakirlestirecektir ..
**Kura’ya sende sahip çik ..
İstanbul’da bulunan Ardahan İli Sosyal Kültür ve Dayanisma Dernegi Kura’nin suyunun yönünü degistirecek olan Besikkaya Baraji’nin yapimina giren müteahit firmalara bir mektup yazdi.
Dernek baraji yapmak için teklif sunan müteahhit firmalara yapilacak olan Baraj’in Ardahan’in dahada yoksullastiracagini ve bölgede kurakligi meydana getirecegini ileri sürdüler.
Dernegin Onursal Baskani Cevdet Şentürk ile Genel Baskani Zekeriya Dede’nin ele aldigi mektup söyle;
Göle, Ardahan ve Hanak, Çildir Ovasi’ndan geçerek, Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden Hazar Denizi’ne dökülen Kura Nehrinin, DSİ tarafindan Kura Çoruh Enerji Grubu adi verilen proje ile vadi atlatmasi yapilarak(Çevre Bakanligi’nin vadi atlatmasi yapilamayacagina dair genelgesi olmasina ragmen-EK-1) Artvin-Ardanuç Köprüler Deresi yoluyla Karadenize aktarilmasi için projeyi özel sektöre basvuruya açmistir.
Kura Çoruh Enerji Grubu projelerinden Besikkaya Baraji enerji ve sulama maksatli olarak olarak Kura Nehrinin 1858m ile 1965m kotlari arasinda yapimi planlanmistir. Besikkaya Baraj yeri yillik akimi Kura Master Plan Raporunda 321 milyon m3 olup, Göle Ovasi sulamasindan sonra geriye 276 milyon m3 su kalmaktadir.(Göle Ovasinda hektar basina birakilan su 0,2 lt/sn dir. Birakilan su miktari sulama için oldukça yetersizdir.) Bu suyun 228,7 milyon m3 ü Çoruh Havzasina 18 kilometrelik bir tünelle aktarilarak enerji üretilmesi, 47,3 milyon m3 ile de Ardahan Ovasinin sulanmasi planlanmistir.
Bu aktarmanin yöremiz ve kamu menfaati için sakincalari kisaca asagida özetlenmistir.
*Küresel isinma nedeniyle her geçen Kura Nehrinin sulari azalmakta hatta yaz aylarinda kurumaktadir. Suyun Çoruh nehrine aktarilmasi vahim sonuçlar doguracaktir.
*Kura Nehrinin sulariyla tüm Ardahan İlinin tarlalarinin sulanmasi yapilmaktadir. Sularin aktarilmasi durumunda, geçimini tarim ve hayvanciliktan saglayan yöremizin fakirlige ve kurakliga mahkum edilecektir.
*Kura Master Plan Raporunda tespit edilen tarim alanlari toplam alani hatali olarak mevcut durumdan daha az olarak gösterilmistir.
*Kura Master Plan Raporunda dere yatagina hiç CAN SUYU BIRAKILMAMIŞTIR.
*Aktarilmasi düsünülen 18 km lik tünelin önemli bir kismi MTA jeoloji raporlarindan anlasilacagi üzere Ankara Ayas tüneli gibi çamur taslarindan olusmaktadir. DSİ’nin hazirlamis oldugu raporda tünel güzergâhi jeolojisi saglam olarak belirtilmistir.
http://www.dsi.gov.tr/skatablo/Tablo7.htm adresinde yayinlanan DSİ tarafindan çalisilan Kura-Çoruh Enerji Grubu projesine basvuru yaptiginizi ögrenmis bulunuyoruz.Kura Çoruh Enerji Grubu Projelerinin iptali için DSİ aleyhine birçok davalar açilmis olup, yöremizin diger dernekleri gibi müdahil oldugumuz davalardan bir kismi, projeye basvuru olmadigi için usulden reddedilmistir. (EK-2) Projeye yapilan basvurular üzerine, tüm yöre insanlari ve STK’nin katilimi ile dava ve yasal eylem süreci devam edecektir.
Kura Nehrinin Çoruh Havzasina aktarilmasinin önlenmesi için 15/01/2011 Cumartesi günü saat 13.00 de Kartal Meydani Kartal/İSTANBUL adresinde tüm Ardahanlilarin ve Ardahan Derneklerinin katilimi ile miting düzenlenecektir.
Siz ülkemizin güzide sirketlerinin çevreye duyarli olduklari inanci ile, bölgemizin en önemli zenginligi olan Kura Nehrimize, insanlik ve tarih karsisindaki sorumluluklarimizla sahip çikan bizleri anlayisla karsilayacaginiza ve nehrimizin kendi vadisinde degerlendirilip, Kura-Çoruh Enerji Grubu projesinin, Besikkaya barajinda toplanacak suyun vadi atlamasi yapilarak Çoruh nehrine aktarilmasini öngören kisminin iptal edilmesi için gerekli duyarliligi göstereceginize eminiz.
Saygilarimizla,
Yönetim Kurulu Adina Cevdet ŞENTÜRK/Genel Sekreter
Zekeriya DEDE/Genel Baskan
Adres:İstanbul Ardahan İli Sosyal Kültür ve Dayanisma Dernegi
Mecidiyeköy Şehit Ahmet Sokak No: 30 Şisli/İSTANBUL
**DAGITIM
*UZUNLAR GRUP MÜHENDİSLİK İNŞ. TİC. VE SAN. A. Ş.
*KUZEYRÜZGARI ENERJİ ÜRETİM VE TİC. A. Ş.
*HİTİTHES ELEKTRİK ÜRETİM A. Ş.
*SEDEF ELEKTRİK ÜRETİMİ VE TİC. A. Ş.
*ZEEMA ELEKTRİK ENERJİSİ TOPTAN SATIŞ A. Ş.
*ÜNAL İNŞAAT VE TİCARET A. Ş.
*BEŞİKKAYA ENERJİ GRUBU A. Ş.
**SPORYUM ELEKTRİK ÜRETİM VE SPOR TESİS. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
*ARTVİN ÇORUH ELEKTRİK ÜRETİM SAN. VE TİC. A. Ş.
*AYSER ENERJİ LTD. ŞTİ.
* ENERJİSA ENERJİ ÜRT. A. Ş.
*AGE ENERJİ YATIRIMLARI A. Ş.
*TEYDA ELEKTROMEKANİK SAN. TİC. A. Ş.
Haber ekleme saati: 06.26-07 Ocak 2011
Haber/Foto: www.kuzeyanadolugazetesi.com
Sazan Baligi Yok Oluyor
Çildir Gölü’nün en çok sevilen baligi “Sari Sazan”, nesli tükenme tehlikesi ile karsi karsiya. Basta Ardahan, Çildir ve Kars halkinin sevdigi, yok satan baligin azalmasina yönelik Ardahan Tarim İl Müdürlügü, hiçbir faaliyette bulunmamakla birlikte her yil 15 Mayis-15 Agustos aralarinda uygulanan “Av Yasagini” denetlemeyerek, bu kötü gidisata seyirci kaliyor.
Valilik İl Özel İdaresi’nce İl Müdürlügüne alimi saglanan motorlu tekne, her yil Akçakale Köyü’ne getirilerek, çürümeye terk ediliyor ve av sezonu baslayinca da geri il müdürlügü garajina götürülüyor. Bölge balikçilari bu durumu: “Av yasagi basladigi zaman, tekneyi getiriler; yasak bittigi zaman ise gelir götürüler. Asla denetleme yapmazlar.” seklinde ifade ediyor. Bu da, “Denetimleri yapiyoruz” seklinde açiklama yapan Ardahan Tarim İl Müdürlügü’nün açiklamalarinin sadece, 1380 Sayili Su Ürünleri Kanunu ve Yönetmeligi geregince yaptigini gösteriyor.
Bölge balikçilarina egitim vermeyen il müdürlügü, görevi geregince yapmasi gereken arastirmalari da yapmama konusunda israrla tutumunu sürdürüyor. Ardahan Tarim İl Müdürlügü ve S.S Çildir Su Ürünleri Kooperatifinin isbirligi ile her yil göle birakilan “Yavru Balik” takviyesi, tam 2 yil’dir uygulanmadigi belirtiliyor. Ayrica, Çildir Gölü’ne dökülen “İsrail Sazani” da, sazan baliginin yumurtalarini yiyerek neslini tükettigi, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ögretim görevlileri tarafindan vurgulaniyor.
Ardahan Tarim İl Müdürlügü ve su ürünleri kooperatiflerinin tutumunu devam ettirmesi halinde son on yil içinde, sazan baligi neslinin tükenecegi tahmin ediliyor.
Haber ekleme saati: 06.23-07 Ocak 2011
Haber: Ulas Kiliç/www.kuzeyanadolugazetesi.com
Çetin : ‘Anlatacaklarim var’
8 yila yakin AK Parti Çildir İl Genel Meclis Üyeligi yapan ve bir süre önce bu görevden el çekmesi için istifa et baskisi ile karsi karsiya kalan Çetin Kiliç gazetemizi ziyaret etti.
Gazetemiz Sahibi Selmi Yilmaz ile Çildir Gazetesi’nin matbaa ve bürosunda görüsen Kiliç, kendisiyle ilgili yasanan gelismeleri aktardi.
Çildir Gazetesi’nin Çildir için çok önemli bir gelisem oldugunu belirten ve hayirli olsun dileklerini ileten AK Parti Çildir eski İlçe Baskani Çetin Kiliç partisininin ilçe baskanligindan ayrilmasinin altinda yatanan Saffet Kaya ve onun eski DYP’li saz arkadaslari oldugunu belirtti.
Kiliç, yeni yönetimin belirlenmesini bekledigini ve bunun olmasi ardindan çikip kamuoyuna birçok önemli seyi anlatacagini da belirtti.
Haber ekleme saati: 06.01-07 Ocak 2010
Haber/Foto: www.kuzeyanadolugazetesi.com
Kar yok, dondurucu soguk var!
Geçen yillara nazaran çok kar yagisinin olmadigi bölgemizde Sibirya soguklari yasanmaya basladi.
Kar olmamasina karsin etkili olan dondurucu soguklar dolaysiyla zor anlar yasayan vatandaslar sabahlari araçlarini çalistirmaktan, ise gitmekten büyük sikinti çekerken, en çokta egitimlerini görmek için okullara giden ögrencilerin büyük sikintilar yasadiklari görülüyor.
Özelikle köylerden gelip, kent merkezinde egitimlerini gören köylü ögrencilerin okullarindan çiktiktan sonra dakikalarca kendilerini evlerine götürecek servis araçlarini bekledikleri görülürken, basta milli egitim olmak üzere ilgili ve yetkililerin bu konuya el atmalari istenmektedir.
Haber ekleme saati: 05.53-07 Ocak 2011
Haber/Foto: Çildir Gazetesi
Kan Merkezi Kapanmasin Diye Kan Lazim!
En son olarak Ardahan ARAS Elektirik A.Ş. çalisanlarindan kan alan Ardahan Kan Merkezi Kan Sikintisi çekiyor.
Ardahan İnönü Caddesi üzerinde bulunan Kizilay Kan Merkezi Ardahan il genelinde kan toplamaya devam ederken toplanilan kan miktarinin istendigi gibi olmadigi bilgisi alindi.
Basta resmi kurumlar da çalisanlardan olmak üzere birçok insandan kan toplayan Kizilay Ardahan Kan Toplama Merkezi’ne yillan en az 3 bin ünite kan gerektigi, bu saglanmadigi takdirde Kan Merkezinin kapatilabilecegi belirtildi.
2010 Yilinda yapilan çalismalarda ancak bin ünite kanin toplandigini belirten Kizilan Ardahan Kan Merkezi yetkilileri bunun Ardahan’da ki Kan Merkezinin kapatilmamasi için yeterli bir miktar olmadigini, bu nedenle herkesin Kan Merkezine gelip kan vermesi gerektigine isaret ettiler.
Ayni zamanda Ardahan Ünivedsitesi tarafindan kan merkezi olarak kullanilan bina da hizmet veren Kan Merkezi seyyar araç ile gittigi resmi kurumlarda da yeterli kan alamadigi da alinan bilgiler arasinda oldu.
Haber ekleme saati: 05.45-07 Ocak 2011
Haber/Foto: www.kuzeyanadolugazetesi.com
Kurtkale’nin yolunu Karayollari degil, müteahhit yapiyor
**EYLEM YAPMIŞTILAR ..
Devletin Karayollarinin agi içinde olmasina karsin bir türlü yapilmayan yol için eylem yapilmisti.
Çildir’a bagli Kurtkale bölgesindeki yolu bölgede HES Baraji yapmaya hazirlanan Devlet degil, müteahhit yapiyor.
Bilindigi gibi 11 köyün halki, yollarinin bozuk oldugu gerekçesiyle Gürcistan sinirinda eylem yapmis, bazi köylüler, yolllari yapilmazsa, Gürcistan’a iltica edeceklerini söylemistiler.
Buna ragmen yollari halen yapilmayan Kurtkale bölgesinde ki köylere giden yolu Kayabeyi barajinin yapacak olan müteahhit firma tarafindan yapilmaya baslandi.
Bilindigi gibi Çildir’in Gürcistan siniri yakinlarinda bulunan Akkiraz, Dirsekkaya, Agilli, Sabaholdu, Akçil, Kenardere, Kurtkale, Baltali, Övündü, Akdari ve Horozöttü köylerinde yasayan vatandaslar, yollarinin bozuk olusunu protesto etmek amaciyla eylem yapmis, sorunlarini TBMM’ye yansitmasi için CHP Ardahan Milletvekili Ensar Ögüt’ü davet etmistiler.
Bu eylem sirasinda bir açiklama yapan Çildirli Ardahan Milletvekili Ensar Ögüt burada yaptigi açiklamada; “Gürcistan sinirinda bulunan karayolu, asfalt olarak gözüküyor. Bu yoldan bazilari milyarder oldu. Ulastirma Bakani Binali Yildirim söz verdi, ‘yolunuzu yaptiracagim’ dedi. Ama bakan Yildirim da verdigi sözü unuttu. Şu yoldan minibüs, otomobil geçer mi? Biz bu ülkenin vatandasi degil miyiz? Bir 50 metre uzaktaki Gürcistan sinirinin ötesindeki bir de bizim bu taraftaki yola bakin. Eger bu yol yapilmazsa Gürcistan’a iltica edecegiz. Okul, ögretmen, saglik ocagi yok. Hastayi doktora kavusturmak için 45 kilometre bozuk yolda gitmemiz gerekir. Bize neden zulüm ediyorlar. Bu yolu biz 1978’de kazma küreklerle yaptik. Devlet, bir asfalt dökemedi.” demisti.
Haber ekleme saati: 05.31-07 Ocak 2011
Haber/Foto: www.kuzeyanadolugazetesi.com
Çildir PTT Yeni Yila Yetisemedi..
Geçtigimiz yilin ortalarinda onaima alinan çildir PTT’si 2011 yilina yetistirilemedi.
PTT Genel Müdürlügü tarafindan onarima alinan ve bastan asagiya yenilenmesi için çalisma baslatilan Çildir PTT’si yilbasina kadar güsel giden havalara karsin yetistirilip, hizmete verilmemesi dolaysiyla vatandaslar kent merkezine uzak olan belediye binasinda geçici hizmet veren PTT subesine gitmek zorunda kaliyorlar.
Haber ekleme saati: 05.23-07 Ocak 2011
Haber/Foto: Çildir Gazetesi
Suyumuzu Çalamazsiniz ..
**ARDAHAN ZİRAAT ODASI’NDAN
KURA İÇİN ÇEVRE BAKANLIGINA MEKTUP ..
Ardahan’in Göle ilcesi topraklarindan dogup, Göle ovasini suladiktan sonra Ardahan’a ulasan ve Ardahan ovasini da suladiktan sonra Hanak ilçesi topraklarindan geçtikten sonra Çildir ilçesinin Kurtkale bölgesinde ki meyve ve sebze agaçlarina hayat verdikten sonra Türkiye’yi terk edip, Gürcistan ve Azerbaycan topraklarindan geçerek Hazar Deniz’ine ulasan Uluslar arasi bir su olan Kura Nehri’nin yönünün degistirilip, Karadeniz bölgesinde bulunan Çoruh Nehrine akitilmak istenmesine Ardahanlilardan çigi gibi tepkiler yagyor.
Ardahan derneklerinin bir araya gelerek eylem yapma karari alirlarken, Ardahan Ziraat Odasi da köy muhtarlarinda topladigi mühür ve imzalarla Kura Nehri’nin üzerinde yapilacak olan Besikkaya Baraji araciligiyla Çoruh’a akitilmak istenmesinin çevreye zarar verip, bölge tarimina darbe vuracagi gibi ve uluslar arasi hukuka aykiri oldugunu belirterek dava açmaya hazirlaniyor.
Konuyla ilgili Çevre Bakanligina bir mektup yazan ve uygulamaya konulmak istenen projenin uygulamamasini isteyen Ardahan Ziraat Odasi Baskani Latifsah Sural’in ele aldigi mektup söyle;
**T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIGI
Devlet Su İsleri Genel Müdürlügü’ne
Genel Müdürlügünüz tarafindan Kura Havzasinda, havzanin su ve toprak potansiyelinin degerlendirilmesi amaçli olarak hazirlanan “Kura Projesi Master Plan Raporu” ndaki, WEB sitenizde, http://www.dsi.gov.tr/skatablo/Tablo7.htm adresinde tablo 7 de yayimlanan seçeneginin, Besikkaya barajindan Çoruh nehrine vadi aktarmasi yapilmasina iliskin kisminin, yöremiz ve kamu menfaatine aykiri oldugundan, yeniden degerlendirilerek revize edilmesini talep ediyorum.
Şöyle ki;
A-) Bu raporda yer alan yanlis ve yaniltici birçok bilgi bulunmaktadir.
1-) DSİ Kura Master Plan Raporunda Ardahan’da toplam 45000 hektar brüt, 38000 hektar sulanabilir net tarim arazisi oldugu yazmaktadir.(EK-1) Bakanliginiz tarafindan hazirlanan Ardahan İl Tarim Master Plan Raporunda ise Ardahan İlinde toplam 84.250 hektar tarim arazisi bulunmakta oldugu ve 2002 yilinda 67.825 hektar arazinin hububat(tahil) tarimi yapilmak suretiyle ekildigi belirtilmektedir. (EK-2) Görüldügü üzere, DSİ raporunda belirtilen Ardahan’daki tarim arazileri miktarinin gerçek durumu yansitmadigi, yanlis oldugu ortadadir.
2-) Kura Master Plan Raporu “Tablo 3.31 Besikkaya Baraji ve Güleç HES ve Ardahan Ovasi İsletme Çalismasi Özeti” nden(EK-3) görülecegi üzere, Besikkaya barajindan Kura Nehrinden nehir yatagina CAN SUYU HİÇ BIRAKILMAMIŞTIR.
a-) Besikkaya baraj kodunda, DSİ verilerine göre buranin ortalama 276 milyon m³ su geliri vardir. Besikkaya Barajina gelen 276,08 milyon m³ suyun 228,67 milyon m³’ünün enerjiye verilmesi(Çoruh Nehrine aktarilmasi), 47,41 milyon m³ suyun sulamaya verilmesi (Ardahan Ovasi sulamasi), 2,30 milyon m³’ünün de buharlasacagi öngörülmüstür. (Bu kotlarda basinç düsük oldugu için buharlasma isisi daha düsüktür. Aslinda buharlasacak su daha fazladir. Bu durumda, nehre birakilmasi gereken CAN SUYU hiç hesaba katilmayarak, yaklasik 25 metre genisligindeki bir nehir kurumaya, içerisindeki canlilarda ölüme terk edilmektedir.
b-)Trabzon İdare Mahkemesinde görülen davalardan alinan raporlardan ve mahkeme kararlarindan anlasilacagi üzere, devamli yagis altindaki Karadeniz bölgesinde nem orani yüksek olup, derelerinde alabalik yasamasina ragmen, 2 metrelik yataga sahip dereler için, dere yataginin en genis yerinde 15 cm su kalacak sekilde CAN SUYU hesabi yapilmaktadir.
Oysa bölgemizin hayat kaynagi Kura, dere degil yer yer 25 metre genislige sahip bir NEHİRDİR. Nem azligindan buharlasma çok olmaktadir. Kura nehrinde sazan (Cyprinidae familyasi),yayin baligi(silirus glanis), dag ve derealabaligi (Salmo trutta macrostigma veya fario),Tatli Su Kefeli(L.cephalus) tahta baligi ,turna baligi mevcut olup,organik ve çok çesitlidir.Bu balik türlerinin 15cm su yüksekliginde hayatlarini sürdürmeleri mümkün degildir.Bunun en az 50 cm.nin altinda olmamasi gerekir ki, bu dahi ilisikteki “Kura Nehri Kuruyor” haberindeki fotograftan da görülecegi üzere azdir.(EK-4) Basit bir hesapla birakiniz 50.cm derinligi 30 cm için dahi, (su hizi 0.5m/sn .25×0.30×0.5=3.75m3/sn yillik 3.75x60snx60dkx24saatx365gun=118) 118 he m3 can suyuna ihtiyaç vardir.Oysa DSİ hesabinda can suyu hiç YOKTUR.Bu durum, Kura Nehrinde var olan sazan, yayin baligi, dag ve dere alabaligi, tatli su kefali, tahta baligi, turna baligi neslinin yok olmasi anlamina gelmektedir. Ayni zamanda bir nehrin suyunun bir baska nehre aktarilmasi (Kura Nehrinin Çoruh Nehrine aktarilmasi) akarsuyun meydana getirdigi doga ekosisteminin bozulmasina dogrudan neden olacaktir.
3-) DSİ tarafindan hazirlatilan “Kura Master Plan Raporu Önerilen tesisler” Raporunda sayfa 5-84 de verilen Tablo 5.19 Çoruh Derivasyon Enerji Sistemi Özet Jeolojisi (EK-4) incelendiginde; Besikkaya Enerji Tüneli için verilen kayaç türlerinin gerçek durumu yansitmadigi, yanlis oldugu açikça görülmekte olup, gerçek durum asagida anlatilmistir. Tabloda tünel güzergahinin yaklasik 6200 m lik kisminda yer alan ve tünel açimi için son derece sikinti yaratacak olan çamur taslari ve kil taslari gösterilmemektedir. Bu durum MTA raporuna ekli jeoloji haritasi incelendiginde çok açik olarak görülmektedir.(EK-5)
Kura Nehrinin Çoruh Havzasina aktarma tünelinin güzergahi jeolojisi Maden Tetkik Arama Genel Müdürlügü tarafindan hazirlanan “Şavsat, Ardanuç (Artvin) Dolayinin Jeolojisi” raporundan görülecegi üzere 3 adet formasyondan olusmaktadir.
a-) 0+000 – 12+000 m’ler arasi (Bülbülan Formasyonu)
Tünel güzergahinin ilk 12.000 m lik kismi Bülbülan Formasyonu’nun andezit-bazalt türü litolojileri içerisinde yer alacaktir. Yapilan RMR kaya siniflamasi sonucuna göre orta-iyi kaya sinifinda yer alan bu kesimde tünel açimi esnasinda, çelik iksa gerekmeyecek ancak yer alti suyu bosalimlarina karsi önlem alinmasi gerekecektir.
b-)12+000 – 15+800 m’ler arasi (Şavsat Formasyonu)
Tünel güzergahinin yaklasik 3800 m lik kismi Şavsat Formasyonuna ait çamurtasi, kumtasi, silttasi litolojileri içerisinde yer alacaktir. Bu litolojiler tünel açimi açisindan sorun teskil eden türdendir. Tünel güzergâhi üst kotlari yüzey sularinca (kaynak, dere)beslenmektedir. Tünel açim kotu yeralti su seviyesinin altinda olacaktir. Bu da su ile temasa geçince ayrisan, kohezyonunu kaybedip akici hale gelen çamurtasi-kiltasi gibi litolojilerde tünel açimi sirasinda büyük sorunlara neden olacaktir.
c-)15+800 – 18+200 m’ler arasi (Ardanuç Formasyonu)
Tünel güzergahinin yaklasik 2400 m lik kismi Ardanuç Formasyonuna ait çamurtasi, silttasi, marn litolojileri içerisinde yer alacaktir.
Tünel güzergâhinin bu kesimi RMR kaya siniflamasina göre tamamen Çok Zayif Kaya sinifinda yer almaktadir. Tünel güzergâhinin bu kesimleri için de Şavsat Formasyonu için yapilan tespitler fazlasiyla geçerli olup, tünel açimi son derece zor olup, açilamayan Ankara Ayas tüneli ile benzerdir.
B-) Kura “Kura Projesi Master Plan Raporu” unda, Besikkaya Barajinda toplanacak suyun %78’inin tünel açilarak baska vadideki Çoruh Nehrine aktarilmasi Bölgemiz için ÖLÜM FERMANIDIR.
1-)Kura havzasinin etki alaninda bulunan ovalardaki binlerce dönüm arazi sulama beklerken Kura Nehrimizin kendi havzasindan akmasinin engellenerek, Besikkaya Barajindan açilacak tünel vasitasiyla yönünün degistirilip, yan taraftaki vadide bulunan ve ülkemizin en azgin sularina sahip olan Çoruh nehrine elektrik üretmek için aktarilacagini,DSİ nin, www.dsi.gov.tr adresindekiWEB sitesinde yaptigim arastirmada, Tablo 7 deki ilandan (EK-6) tesadüfen ögrenmis bulunmaktayim.
2-)Kura Nehrimizden, yöremizin tarlalarinin sulanmasini beklerken, tarlalar kurakliktan çatlarken, dava konusu projenin Besikkaya barajinda tutulacak suyun kendi yataginda degerlendirmesi yapilmayip, yörenin sulanmasini ve asagida belirttigim Kura nehrinin cazibe merkezi olmasini saglayacak projelerin gerçeklesmesini de engelleyecek sekilde, yönünün havza aktarmasi ile Çoruh nehrine çevrilerek gelecegimiz yok edilmektedir. Projenin Besikkaya barajindan sonra, vadi aktarma ile baska havzadaki köprüler deresine aktarilmasina iliskin kisminin iptalini talep ediyorum.Vadi aktarma ile yöremizi, fakirlige ve kurakliga mahküm edecek böylesi bir projenin Devletimiz tarafindan Özel Sektöre verilmek üzere ilana çikilmasi ve basvuruya açilmasinin, yapilan basvurularin ise kesinlesmesinin bir an önce önlenmesini talep diyorum.
3-)KURA Nehrinin vadi atlamasi yaptirilarak, yan havzadaki Köprüler deresine aktarilmasini öngören söz konusu projenin yöremizi olumsuz olarak dogrudan etkileyecegi ve doganin böylesine tahrip edilmesinde kamu menfaati bulunmadigi açiktir.
4-)Nitekim, yöremizdeki tarim alanlari ve çayir alanlari genisletilmek istenirse 2-3 Kura Nehrine ihtiyaç olacaktir. Kuru ziraatten sulu ziraate geçilmesi ile olusacak ürün artisini en azindan kaba yem bitkileri açisindan dahi ortaya koymak gerekirse: yem bitkileri üretimi yaninda yöre topraklarinin % 59’unun çayir-mera alanlariyla kapli olmasi, kaba yem ihtiyacinin karsilanmasi açisindan hayvan yetistiriciligi için önemli bir avantaj saglamaktadir. İlimizde hayvan populasyonu fazla oldugundan ve samanla yapilan geleneksel hayvan beslemenin ortadan kalkmasi için bu potansiyelin gelistirilmesi daha fazla önem kazanmaktadir. Ardahan İlimiz Türkiye’de en iyi çayir-mera alanlarina sahiptir. Kura Nehrinin geçtigi yöremizin sahip oldugu meralarin yillik kuru ot verim ortalamasi 1.500kg/ha. ve çayirlarin ortalama verimi ise 5.000 kg/ha.’dir. Görülecegi üzere çayirlarin verimi meralarin (kuru çayir) veriminin yaklasik olarak 3,3 katidir. Sulamanin yapilmasiyla bu verim önemli miktarda artacaktir. Kura nehrinin Vadi aktarmasi ile suya ihtiyaci bulunmayan Çoruh nehrine verilmesi halinde, küresel isinmaya bagli olarak su kaynaklarinin azaltilmasinin Ardahan Ovasina olumsuz etkileyecegi, ürün artisi bir yana organik tarim ve kanserojen olmayan tohum üretimini yok edecegi ve çok azaltilacak suyun paylasiminda etnik sorunlarin ortaya çikacagi bunun sosyal patlama yaratacagi gözetildiginde vadi aktarmada kamu menfaati bulunmadigi açiktir. Aktarilacak suyun tamamen yöremizde etkin sulamasinda kullanilmasi halinde olusacak tarimsal üretim artisi ve hayvanciligin gelisimi yaninda, bitkisel yag üretimi ile bio enerjiye kaynak yaratilacagi bunun enerji karsiliginin dahi, vadi aktarma ile üretilmesi düsünülen elektrik enerjisinden fazla olacagi açiktir.
Nitekim;
a-)Kura Nehri Ardahan bölgesinin gelisimi için kullanilirsa, Ardahan toplamda 100.000(yüzbin) kisi daha besleme, geçindirme, bakma potansiyeline sahiptir. Türkiye’de kisi basi ortalama 2007 yili fiyatlarina göre milli gelir yaklasik 9.000 $ olup 100.000(yüzbin) kisi için 900 milyon $ gereklidir. Bu da Türk Lirasi olarak 1 milyar 350 milyon TL’ye karsilik gelmektedir. Bu deger Ardahan için daha düsük olmasina ragmen yöredeki gelisim projeleri gerçeklestigi zaman bu degeri ve daha fazlasini elde etmek mümkündür. Kura Nehrinin aktarilmasi su anki ekolojik dengesinin de bozulmasina ve nüfusunun da daha da geriye gitmesine neden olur. Çünkü Bahar aylarinda kura nehri suyu yüksek debilere ulasir ve Ardahan ilindeki ovalarin büyük bir bölümüne bu su ve beraberinde getirdigi miller İlisik resim florada da görüldügü üzere (EK-7 ), zengin flora örtüsünün olusumunda önemli bir nedendir. Ayrica ovalardaki toprak örtüsü de nehrin getirdigi millerden olusmustur. Yörenin ekolojik özelliginin arkasinda Kura nehri suyunun bulundugu, yörede on binlerce büyük bas hayvanin disaridan destek olmaksizin ve kimyasal yemler kullanilmaksizin beslenebildigi, bu dengenin bozulmamasi gerektigi, Kura Nehrinin sularinin baska bir bölgeye aktarilmasi durumunda dengenin bozulabilecegi ve dünyanin en zengin kir çiçegi örtüsüne sahip yörede olumsuz degisiklikler olacagi açiktir.
b-) Aktarma projesi yapildigi zaman 888 GWh enerji elde edilecektir. Eger aktarma olmazsa Kura Nehri üzerindeki kot farki( Kura Nehri Türkiye’yi 1298 kotlarinda terk etmektedir.) kullanilarak 300 GWh civarinda enerji üretilecektir. Aktarma yapilmasindan dolayi kazanilan enerji 588 GWh yillik enerjidir. Aktarmanin parasal kazanci, EPDK(Devletin) alim garantisine göre yillik kazanç 588*5,5 € cent* 2,18 TL/€ ≈ 70 milyon TL, piyasa toptan fiyatlarina göre 588*15 kurus ≈ 88.2 milyon TL yapmaktadir. Halbu ki,Ardahan ili tarim master plan raporuna göre Türkiye büyükbas hayvan varliginin %3’ü Ardahan ilinde bulunmaktadir. Ardahan ili Türkiye büyükbas hayvan varliginin % 10-12 si kadar miktarini barindirma potansiyeline sahiptir. En kötü sartlarda mevcut büyükbas hayvan varligini yariya kadar artirdigimizi düsünürsek 2004 yili verilerine göre 261.500 büyükbas hayvan daha yetistirmek mümkündür. Bunun da ekonomik karsiligi 261.500(büyükbas hayvan sayisi)*187kg/hayvan(karkas agirligi)= 48.900.500 kg büyükbas hayvan etidir. 2008 Ocak ayi verilerine göre Türkiye Kirmizi Et Toptan Satis Fiyati 9,25 TL/kg’dir. Yillik hayvan üretilebilecek hayvan eti miktarini, Et Toptan Satis Fiyati ile çarptigimizda; 48.900.500*9,25 ≈ 452 milyon TL’lik bir ekonomik potansiyel ortaya çikmaktadir.
c-)Ayrica, TEMA vakfinin Türkiye’de yürütmüs oldugu çalismalar ve insanlarin bilinçlenmesi neticesinde organik ürünlerin önemi artmakta, organik ürünler eski fiyatlarina nazaran 2-3 kat pahaliya satilabilmektedir. Buna bagli olarak basta hayvansal ürünler ve kanserojen madde içermeyen ürünler olmak üzere yan sektörlerin gelismesiyle, görünen o ki suyun aktarilmasiyla elde edilecek karla kiyasladigimiz zaman, minimum yarar 10 kat olacaktir.
5-) Besikkaya Barajinda toplanacak sudan, buharlasma ve cansuyu’ndan sonra sulamaya dahi yetmeyecegi açiktir. Eger su artisi olursa bunun cansuyu ile birlikte ayni vadide etek santrali ile degerlendirilerek elektrik üretilmesi mümkündür. Kaldi ki Nehir yatagina birakilacak cansuyu için dahi etek santrali kurulmasi gerekeceginden su artisi olursa bu santralde ek olarak kullanilmasi en akilica yöntemdir.
6-)Kura nehrimizin yöremizin hayat kaynagi oldugu açik olmakla birlikte, Ardahan Belediyemiz tarafindan “cazibe merkezi” haline getirilme çalismalarina baslanan (EK-8) Kura Nehrimizin baska vadiye aktarilmasi bu çalismalari imkânsiz kilmasinin yaninda, ilisikteki 27.Ekim 2009 tarihli DHA nin “KURA NEHRİ: TÜRKİYE, AZERBAYCAN, GÜRCİSTAN DOSTLUGU İÇİN AKACAK” baslikli haberinde belirtilen “Kura nehrini Tuna gibi yapma” projesini de engelleyecektir.(EK-9)
7-) Diger taraftan; 2004 yili Ardahan İl Tarim Master Planinda Kura Nehrinin Ardahan ilimizdeki sulama potansiyeli bulunan tüm vadi ve ovalarda, sulanabilir tarim arazilerinin %6.2 sinin sulandigi tespit edilmistir. Ülkemiz için çarpici olan diger birtakim tespitler ise ;
PATATES – Sulama imkânlarinin olusturulmasi ile endüstri bitkilerinden patates üretiminin il ekonomisinde önem kazanacagi görülmektedir. Şu anda ülkede mevcut olan Ordu , Nevsehir ve Nigde illerinde bulunan patates kanseri hastaligi nedeni ile patates ekim alanlarina alternatif olarak patates tohumculugu, ilimizde sulanabilen alanlarin artirilabilmesi ile ülkemizin patates tohumculugu alani olma potansiyeli mevcuttur.
ARI- Ardahan ili sahip oldugu ekolojik yapi geregi ve dünyada yetistirilmekte olan ekonomik degere sahip 4(dört) önemli ari irkindan biri olan Kafkas ari irkinin gen merkezi olmasi avantaji ile bu alanda yaklasik 100.000(yüzbin) ari kolonisi barindirabilecek koloni basina 30 kg. bal alinabilecek ve sonuçta 3.000(üçbin) ton EKOLOJİK BAL üretimi yapilabilecek potansiyele sahiptir.
ORGANİK TARIM ve HAYVANCILIK – Ardahan ili sahip oldugu cografi konumu, sivi, kati, gaz olarak hiçbir sekilde sanayi artiklari ile kirlenmemis yapisi, kimyasal kirlilige neden olan zirai mücadelenin yapilmamasi, sentetik gübre kullanilmamasi, nüfus yogunlugunun azligi, hayvan yetistirmek için hormon, büyüme düzenleyici maddelerin kullanilmayisi ve iklim özellikleri yönünden organik ürün yetistirme potansiyeline sahip olmasi.
Böylesine önemli bir potansiyele sahip olan ve sulama ile verimin arttirilmasinin köyden kente göç edilmesine de engel olacagi tespit edilen il tarim master raporundaki (EK-10) tespitlere ragmen Kura nehrimizin baska vadiye aktarilmasinda yöre ve Kamu menfaatine uygunluk bulunmadigi açiktir.
8-)Kaldi ki, özel sektöre verilmeye çalisilan bu projenin, Kura nehrinin kendi yatagindan çikartilarak baska vadiye aktarilmasina iliskin kismi, çevre ve yöre için zararlari yaninda yasal mevzuata da uymamaktadir. Nitekim, Çevre ve Orman Bakanligi Çevresel Etki Degerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlügü’nün 16.06.2009 tarih ve 35498 sayili yazisinda ve eki Toplanti kararinin 3.maddesinde “…… havza degisikligi teklif eden projelere sicak bakilmamasi gerekir. Derenin kendi havzasinda akmasi ve kendi havzasinda degerlendirilmesi” karari alinmistir.(EK-11) Bu karara göre bu proje özel sektöre verildiginde, projeyi alan firmanin insaata baslamak için almasi gereken ÇED basvurusunun Reddedilmesi gerekmektedir. Hal böyleyken anilan toplanti kararinin altinda imzasi bulunan kurumlarin projenin vadi aktarma kismini iptal etmesi beklenmektedir.
9-)Söz konusu projenin Özel Sektöre devri için DSİ nin WEB sitesinde yayimlanan http://www.dsi.gov.tr/skatablo/Tablo7.htm ilan isleminin ve ilana esas davalinin “KURA-ÇORUH ENERJİ GRUBU “ Proje isleminin,VADİ AKTARMASI yapilarak KURA nehrine yapilacak Besikkaya Barajindan, “Köprüler (Ardanuç) deresine aktarilmasina yönelik” kisminin iptali için davalar açildigi ve mahkemelerin, “ilan edilen projeye basvuru yapildiginda ihale edilmesi sonrasi dava açilmasi gerektigi” yönünde kararlar verdigi, bilgisi alinmistir.(EK-12) Bu mahkeme kararlarinin dahi, (proje tanitim dosyasi ile ve/veya dosya alanlara ilave yazi ile, mahkeme kararlarinin bildirilme zorunlulugu karsisinda,) basvuru yapacak özel sektörü, açilacak davalar nedeniyle tereddüt içerisinde birakmasi dogal olup, bölgemizin en önemli yatiriminin gecikmeksizin hayata geçmesi ve tarim alanlarimizin bir an önce suya kavusmasi için; projenin istenmeyen ve davalara konu edilen vadi aktarmasina iliskin kisminin revize edilmesi büyük önem arz etmektedir.
Sayin büyüklerim; Devletimiz ile vatandasin karsi karsiya gelmesinin önlenmesi için, vergilerin yapilandirilmasi dahil birçok tedbirlerin alindigi bu ortamda,“KURA-ÇORUH ENERJİ GRUBU “ projesinin; toplumsal huzursuzluga yol açan, yukarda arz edildigi üzere yöre ve kamu menfaatine de aykiri olan, “Besikkaya Barajinda toplanacak suyun, Köprüler (Ardanuç) deresine aktarilmasina yönelik ( Çoruh nehrine su aktarilmasini) kisminin” çikartilmak suretiyle iptal edilerek revize edilmesini;
İdareniz WEB sitesinde, “Tablo-7:Müracaat Edilen ve Edilebilecek Hidroelektrik Santral Projeleri Listesi- 16. sira no”da yayinlanan, KURA-ÇORUH ENERJİ GRUBU PROJESİNE, Uzunlar Grup Mühendislik İnsaat Ticaret ve Sanayi AŞ. firmasi tarafindan yapilan 30.11.2010 tarihli basvurunun ve olasi diger basvurularin, Elektrik Piyasasinda Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanim Hakki İmzalanmasina İliskin Usul ve Esaslar Hakkinda Yönetmeligin 5 ve 7/2 maddeleri uyarinca basvurudan itibaren BİR AY geçmekle kesinleserek basvuranlara hak saglanmasinin önlenmesi için, talebimin öncelikle incelenmesini ve degerlendirilmesini, arz ve talep ederim. 23.12.2010
Saygilarimla,
Latifsah SURAL
Ardahan Ziraat Odasi Baskani/ARDAHAN
Haber ekleme saati: 02.14-06 Ocak 2011
Haber/Foto: www.kuzeyanadolugazetesi.com
**Diger Haberleri Okumak İçin DEVAM lari veya ARŞİV i TIKLAYINIZ