ARDAFED ARDAHAN'I ANLATMAYA DEVAM EDİYOR..


Dün ziyaretlerini Ardahanlı olan CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan’ı, bugün KADER ile birlikte Ardahanlı olan FOX TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk’ü ziyaretiyle devam eden Ardahan Dernekler Federasyonu İstanbul Bakırköy/Botanikpark’ta düzenleyeceği şölenler için saha çalışmalarına da başladı.



‘Ardahan Doğu Expresinin Son Durağı Olsun’ ‘Ardahan’a Havaalanı’ sloganları ile süslü tanıtım ve davet pankartlarını İstanbul’un 39 ilçesine asan, dağıtan, yazdıran Ardahan Dernekler Federasyonu bir ilke daha imza atıp, Almanya’da da Ardahan Gecesi düzenliyor.


Yöresel sanatçıların yanı sıra yöresel ürünlerin de sergileneceği Bakırköy’de Botanikpark’ta ki etkinliklerine herkesi davet eden Ardahan Dernekler Federasyonu düzenleyeceği 6. Büyük Organizasyon de Ardahan’ın tarihini, gelenek, göreneklerini de masaya yatıracak.


Yarın başlayacak olan etkinlikler herkesi davet eden ARDAFED bu etkinliği ardından kongre hazırlıklarına başlayacak.



YAYLALAR YİNE YASAKLANDI!


‘da yayla ve meraların göçerler tarafından kullanılması yasaklandı.


Kentte hayvancılığın durumu, meraların güvenliği ve korunması değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda, geçtiğimiz yıl hayata geçirilen ‘Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Eylem Planı, Arıcılık Eylem Planı ve Arıcılık Eylem Planı’ kararlarının titizlikle uygulanması yönünde ortak karar alındı.


Ardahan’da hayvancılığın geliştirilmesi ve her bakımdan değerlendirilmesi, meraların tahribatının önüne geçilmesi, meraların güvenliğinin sağlanması ve yerel üreticilerin daha ekonomik şartlarda daha çok üretmesi için, meralardan daha fazla istifade etmesinin sağlanması amacıyla Ardahan Valisi Mustafa Masatlı başkanlığında, Vali Yardımcısı, Garnizon Komutanı, İl ve İlçe Belediye Başkanları, İl ve İlçe Jandarma Komutanları, İl Emniyet Müdürü, İl Genel Meclis Başkanı, İl Genel Meclis Üyeleri, Ticaret Odası Başkanı, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Arıcılar Birliği Başkanı, Ziraat Odası yetkilileri, Esnaf Odaları Birliği Başkanı, Esnaf Odası Başkanı, Siyasi Parti İl Başkanları, Dernek ve STK Başkanları ile muhtarlar ve ilgili kurum müdürlerinin katılımı ile toplantı gerçekleştirildi.


Toplantıda 2019 yılında hayata geçirilen “Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Eylem Planı, Arıcılık Eylem Planı, Kazcılık Eylem Planı” ve meralarla ilgili tüm durumlar, alınan ve uygulamaya konulan kararlar hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.


Vali Masatlı, önceki yıl ziyaret ettiği tüm köylerde ve halka bir araya geldiği her yerde meraların tahribatının önlenmesi ve meraların, yasa ve alınan kararlara aykırı olarak serbest giriş yapmak isteyen göçerlere kısıtlanması taleplerine istinaden tüm paydaşların katılımıyla bu yılda değerlendirileceğini ifade etti.


Toplantıda yaptığı konuşmada, Ardahan’ın mera ve hayvan varlığına ilişkin verileri paylaşan Vali Masatlı, “İlimizin 2 milyon dekar mera alanı var. 5 dekara 1 büyükbaş hayvan düşüyor. İlimiz meraları, 400 bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahiptir. İlimizde şuan mevcut hayvan sayımız ise 359 bin’dir. 97 bin’de küçükbaş hayvanımız var. Arı kolonisi sayımız ise 50 bin civarındadır. İlimiz mera alanları, ancak mevcut hayvan varlığımıza yetebilmektedir” dedi.


Meraların tahrip edilmesi konusuna değinen Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, “Aşırı otlatma, sezon dışı otlatma, plansız otlatma ve meraların amacı dışında kullanımları meralarımızın tahribine yol açmaktadır. İhtiyaç fazlası meralarımız ise atıl bırakılmaması, ülke hayvancılığına katkı sağlaması meralardan maksimum fayda sağlanması, köy bütçelerine katkı sağlaması için kanunlar doğrultusunda yasal bir şekilde kiralanmaktadır. Kiralama yapılırken, teknik ekiplerimiz tespit ve inceleme yapıyor, ardından mera komisyonunda değerlendiriliyor daha sonrada ihaleye çıkıyor. 2019 yılı öncesi ihale sürecinde ve kiralamada sorunlar olduğunu gördük. Mera kapasitesinin çok üzerinde hayvan otlatılması, kiralamadan rant elde edilmesi, usulsüzlükler yapıldığı, kiralayan göçerlerin oba şeklinde gelmesi sonucu asayiş olaylarının yaşanması, köy halkının huzurunun kaçması gibi şikayetler olmuştu. Ben de göreve geldiğimde ziyaret ettiğim her köyde ve vatandaş buluşmalarında bu konuda yoğun şikayet aldım. Konuyu değerlendirdik ve “Büyükbaş-Küçükbaş Hayvancılık Eylem Planı” hazırladık. Plan neticesinde, son yıllarda hayvansal desteklemelerinde ciddi rakamlara ulaşması neticesinde ilimiz de büyükbaş hayvan varlığımızın 380 binlere ulaştığını da göz önünde bulundurarak, meralarındaki aşırı baskıyı azaltmak ve meralarımızın sürdürülebilirliğini sağlayarak, meralardan yararlanan yerel üreticilerimizin daha fazla verim sağlaması, hayvan başına düşen et ve süt verimin artırılarak ilimiz hayvancılarının kalkınması, il dışından gelebilecek hayvan hastalıklarının önüne geçilmesi ve meralarda bulunan çiçekli bitkilerden, bal üreticilerimizin maksimum ölçüde faydalanarak, bal üretim rakamlarının en üst seviyelere çıkarılması amacıyla ihtiyaç fazlası mera alanlarımızı öncelikli olarak ilimizdeki üreticilere açtık. Böylece göçerlere kısıtlama getirmiş olduk. Bu kısıtlamayla birlikte ilimiz girişlerinde belirlenen noktalara 7/24 esaslı Göçer Kontrol Noktaları kurarak, ilimiz yetiştiricisi olmayan, usulsüz yollarla meralarımızdan kendine çıkar sağlamak isteyen, ilimize kaçak olarak hayvan sokmaya çalışan kişileri tespit ederek ilimize girişlerine engel olduk” diye konuştu.


Geçen yıl alınan kararın olumlu sonuçlar doğurduğuna işaret eden Vali Masatlı,




“Hayata geçirdiğimiz eylem planı ve kararlar neticesinde olumlu sonuçlar elde ettik. Meralarımızda, zaman zaman bir köy büyüklüğünde olan göçer obaları yerine yalnızca çobanların barınması maksatlı çadırlar yer aldı. Meralarımıza kapasite üzerinde hayvan alınmamasından dolayı yerel üreticilerimizin yetersiz otlak alanı sorununu ortadan kaldırdık. Önceki yıllarda yaşanan daha çok göçer kaynaklı asayiş sorunları yaşanmadı. Genel suç oranı yaklaşık % 20 azaldı. Otlatma sezonu içinde yaşanan sosyal olaylarda yüzde 63 düşüş oldu. İl dışından ilimize sevk edilen hayvan sayısı olarak büyükbaşta yüzde 75, küçükbaşta ise yüzde 90 düşüş oldu. Bu kararlar arıcılıkta da önemli gelişmelere nende oldu. Kovan başına üretilen bal’da yüzde 87,5 artış gözlendi. İlimize kayıtlı hayvancıların kiraladığı mera sayısında da yüzde 50 artış oldu, ayrıca kiralamalarda çiftçimizin cebinden çıkan para, ortalama İhale bedellerine oranla yüzde 63 düştü. Yani üreticimizin cebinden daha az para çıkmış olurken, hayvanları da daha rahat bir şekilde otlamış oldu. Yine et veriminde yaklaşık yüzde 25 artış, süt veriminde de yaklaşık yüzde 30 artışlar görüldü. Uygulanan kararlarla üreticilerimizin kaba yem ihtiyacında önemli derecede azalmalar oldu. Kaba yem Burada önemli gelişmelerden biri de hastalıklar konusu ki, Kuduzda yüzde 83, Şapta yüzde 71, Sığır Tüberküzunda ise yüzde 75 düşüş yaşandı. Ayrıca bu sene ilk kez bir uygulamaya imza attık. Valiliğimiz, Türkiye’de bir ilk olarak, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Ziraat Odası Başkanlığı birlikte toplam 400 bin liralık bütçe ile 18.500 doz rota-corona aşısı alımı yaptık, gebe ineklerimize buzağı ölümlerini önleme amacıyla uygulanmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.


Vali Masatlı, tarım ve hayvancılığın yanı sıra arıcılık ve kazcılığın geliştirilmesi noktasında da çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, bu sene Valiliğimiz koordinasyonunda Damızlık Kaz Çitliği ile Arı Konağı ve Arı Eğitim Merkezi’nin kurulacağını, Tarım Müdürlüğü tarafından çiftçi eğitimlerinin ve hastalıklara karşı aşılama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


Geçen yıl hayata geçirilen ‘Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Eylem Planı’ kapsamında sergilenen kararlılığı Valilik olarak bu yıl da devam ettirmek istediklerini belirten Masatlı, daha sonra katılımcılara söz vererek, konu hakkında görüş ve önerilerini dinledi. Vali Masatlı, Konunun paydaşı olan tüm katılımcıların ortak kararı ile meraların korunması yönünde kararlar alınacağını ifade etti.


Vali Mustafa son olarak, tüm paydaşların katılımı ile alınan kararların hayırlı olmasını dileyerek, alınan karar ile bölge hayvancılığının daha iyi noktalara geleceğini, meralarda tahribatın önleneceğini, meraların her bakımdan daha huzurlu ve güvenli hale geleceğini, et, süt ve bal üretiminin artacağını, yerel üreticilerin daha çok ekonomik kazanç elde edeceğini söyledi. 


'O TREN BURAYA GELECEK'


‘O TREN BURAYA GELECEK’


Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ikinci gölü olan ve yüzeyi kışın tamamen buzla kaplanan Çıldır Gölü’nün kenarına, kardan Doğu Ekspresi yapıldı. Çıldır Belediye Başkanı Yakup Azizoğlu yaptırdıkları kardan heykelle, Doğu Ekspres trenin Ardahan’a getirilmesi için mesaj verdiklerini belirterek, “O tren buraya gelecek” dedi.



Haber: Suat İncedere


Ardahan’ın Çıldır Belediyesi, TCDD tarafından Ankara- Kars hattında hizmete sunulan turistik Doğu Ekspresi güzergahına Ardahan’ın da dahil edilmesini istiyor. Seyahat ve gezi tutkunlarının yanı sıra yabancı turistlerin de ilgi odağı olan Doğu Ekspresi treninin Ardahan’a kadar uzanmasını isteyen Çıldır Belediyesi bu isteğini ilginç bir mesajla duyurdu. Bu yıl 7’ncisi düzenlenecek olan ’Çıldır Gölü Altın At Kristal Göl festivali’ yaşanan deprem, şehitler ve çığ felaketi nedeniyle iptal edildi. Ancak yapımına başlanan kardan Doğu Ekspres Treni tamamlandı. Kafkas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim görevlisi Uğur Özen’in öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmaya Mersin’den resim sanatçısı ve küratör Gül Çimentaş, Atatürk Üniversitesi’nden resim sanatçısı Suat Korkmaz, Mesut Demir ve heykel sanatçısı Ahmet İşçioğlu katıldı.


4 günlük çalışmanın eseri


Çıldır Gölü kenarındaki Belediyenin sosyal tesisleri önüne toplanan 30 kamyon karı işleyen Özen ve ekibi, 4 gün çalışmanın ardından Çıldır Gölü ile özdeşleşen Doğu Ekspresin dört metre yüksekliğinde ve 7 metre genişliğinde tünelden çıkan bir lokomotifini yaptı. Çıldır Gölü’ne gelen yerli ve yabancılar tarafından görülen tren ilgi odağı oldu.


Yaptırdıkları trenin açılış kurdeleyi keserek kamuoyuna bir mesaj verdiklerini söyleyen Çıldır Belediye Başkanı Yakup Azizoğlu “Son zamanlarda ülkemizde yaşanan depremler, çığ felaketi ve şehitlerimiz nedeniyle bu yıl yedincisini yapmaya hazırlandığımız, ’Çıldır Gölü Altın At Kristal Buz” festivalini iptal ettik. Festivalde, ’Doğu Ekspresin son durağı Ardahan olsun’ mesajını vermek için yaptırdığımız tren çalışmasını ise yaptık. Çok da beğeni topladı. Buraya gelen herkesin sosyal medyasında bu tren yer alıyor. Umarım 5 yıldır tek isteğimiz olan Doğu Ekspres treni, Ardahan’a kadar getirilir” dedi.



*POSOF’TA YENİ BİR KÖY KURULDU..


‘ın  ilçesine bağlı bir köyde meydana gelen zemin kayması sonucu hasar oluşan 14 ev ve ahır yerine yapılan yeni yapılar sahiplerine teslim edildi.


İlçenin Çambeli köyünde zemin kayması yaşanan evlerin bulunduğu alanda İçişleri Bakanlığı ve AFAD Başkanlığınca yürütülen çalışmayla köyün alt kısmındaki ev ve ahırların inşaatı tamamlandı.


Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, yaptığı açıklamada, Çambeli köyü bölgesinde zemin kaymasının ardından 24 bin metrekare alanın kamulaştığını, akabinde inşaat çalışmalarının başladığını söyledi.


Bir ev ve bir ahırın toplam maliyetinin 160 bin lira olduğunu anlatan Masatlı, “Kamulaştırmanın dışında ev ve ahırlar için yaklaşık 1 milyon 890 bin lira harcandı. Bu çalışmaya 2019’da başladık ve hava şartlarına rağmen kısa sürede tamamladık. Malum bölgemiz kış memleketi, dolayısıyla inşaat sektöründe hava faktörü önemli. İlgili kurumlarımızca yapılan çalışmanın ardından şu an itibariyle 14 vatandaşımıza hem evlerini hem de ahırlarını teslim etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.


Böyle olaylarla karşılaşmak istemediklerini, ancak olası durumda devletin her zaman vatandaşın yanında olduğunu vurgulayan Masatlı, aynı bölgede cami, okul ve çocuk parkı yapımı için de çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.


2011’in mart ayında 60 haneli Çambeli köyünün kuzey kesiminde meydana gelen zemin kayması sonucu 22 evde irili ufaklı çatlaklar tespit edilmiş, küçük hasarlı binalar onarılmıştı.



İlk çalışma sarı sazan balığıydı


Kardan yapılan Doğu Ekspres treninin Çıldır Gölü’nde yaptığı 6’ncı eseri olduğunu belirten proje koordinatörü Uğur Özen ise “Sanat bir milletin hayat damarlarıdır. İlk kardan heykel çalışmamızı 2013 yılında Çıldır Gölü’ne ait sarı sazan balığını yapmıştık. 2014’de Altın at süvari, akabinde Çıldır’ın değerleri olan Şeytan kalesi, Aşık Şenlik, Atatürk, Karakalpaklı süvari ve başkanımızın özel isteği üzerine bu yıl da Doğu Ekspres treninin çalıştık. Doğu Ekspres treni yaklaşık 30 kilometre uzaklıktan geçiyor. Bu uzak bir mesafe değil. Bizler sanatla bir mesaj vermeye çalıştık, bu da trenin Çıldır’a gelmesiyle olsun istedik” diye konuştu.


Kardan Doğu Ekspresi çalışmasına Mersin’den katılan resim sanatçısı ve küratör Gül Çimentaş ise “Zaman zaman hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü günlerde bile çalıştık. Ortaya çok güzel bir eser çıktı. Yoldan geçen herkesin ilgi gösterdiğini görmek sevinçli” dedi.



Sevgililer Günü Geride Kaldı..


Bugün ne ‘Fetocu kim?, Ne İdlib, Ne Coronavirüsü, Ne Havuz Medyasının baskısı ile İYİ Parti’de yaşanan istifalar ne de başka bir şey yazmak gelmiyor içimden..


 


Çünkü Kadir Şeker adlı bir kişinin eşiyle tartışan bir erkeği kasıtlı mı, kaza ile mi yoksa sevgilisi olduğu kadının eşini öldürmesinin tartışıldığı bir süreçte Sevgililer Günü de kutlandı..


 


Bu nedenle; 14 Şubat Sevgililer gününü ele almak isteyip, yazamadığım düşüncelerimi aktarmak isterim..


 


Çünkü diğer düşüncelerim ve haberlerimin son günlerde birilerini bir hayli rahatsız ettiğini duyup, öğreniyorum..


Buna neden ise her şeyi toz/pembe görmek isteyenlere var olanları yazıp, yorumlayıp, haber yapmamdan dolayı olduğunu söylesem sanırım çoğunuzun son günlerde yaptığım haber ve yorumları bir kez daha okuyup, anlarsınız anlatmak istediğimi..


Siyasi ve yerel sorunlardan uzak yazılardan biraz uzak kalmak için ele aldığım bu yazımında yine birilerini (!) rahatız edeceğini bilsem de yazmaya karar verdiğimi yazan biri olarak bugün gecikmeli de olsa sevgililer gününü yazmayı düşünüp, ertelediğim yazımı yazacağım..


Evet geçtiğimiz günlerde bir sevgililer gününü daha geride bıraktık..


Kiminin bir gül alarak sevdiğine gittiği, kiminin ise sevgilisini yanına alıp, eğlendiği, kimilerinin ise çekip giden sevgilileri andığı 14 Şubat günü dünyada da 1 Milyara yakın yakın kadının dans ederek kadına şiddeti kınadığına şahit olduk..


Gelelim sevgiye..


İnsan yaşamında sevginin ne kadar önemli olduğunu anlatmanın faydası var mı bilmem ama bu yaşamın sevgi ve saygı içinde geçmesinin insanlara mutluluk verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz..


Sevgiyi hissederken bu hissi çeşitli şekilde anlayan ve yansıtan biz insanların sevmeye, sevilmeye ne kadar muhtaç olduğunu da yaşamın ağır çarkları içinde geçen günler içinde adına ‘sevgili’ denen anlarda yaşananlardan anlamak daha güzel, bi o kadar da etkili bir duygu..


Evet sevginin, sevilip, sevmenin insan hayatında büyük rol oynadığını kimsenin inkar edemeyeceğini de bilen biri olarak en güzel şeyin, bu kısa hayatı yaşarken önce hayatı, ardından o hayatın penceresinde karşılaştıklarına hep sevgiyle, saygıyla bakmak gerekir..


Çünkü sevginin güzel ve mutlu yaşamın ana kaynağı olduğunu unutmamak ve ona göre davranmak gerekir..


 



 


 


**Dernek Başkanları Siz Ne İş Yaparsınız?


 


-Dernek Başkanıyım..


Peki bir gün yönetimin tümüyle bir poz verebiliyor musun?


-Yok abi..


Peki Kadın Kolların var mı?


-Yok abi..


Peki Gençlik Kolların var mı?


-Yok abi..


Peki Futbol Takımın var mı?


-Yok abi..


Federasyona üye misin?


-Yok abi..


Çağrıldığın birliktelik toplantısına gidiyor musun?


-Yok Abi..


Peki sen nasıl dernek başkanısın?


-Vallahi abi..


Yılda bir kaz gecesi düzenlerim,


Oda zararla kapatır, kimseye de yaranamam..


Ha unutmadan bir de


Ölenler için cebimden mesaj atarım


Hayra da geçmez..


Birde bol bol cenaze törenlerinde resim çeker,


Düğünlerde,


 yılda bir selfie yaparım..


Ula bele olur mu?


Vallahi olmadığını bilsem de bele işte..


*Peki, Ardahan’ın yada İstanbul veya bulunduğun yerdeki  Valiyi tanıyor musun?


*Kaymakamlık nerede biliyor musun?


-Vallahi yok..


zaten Vali ya da Kaymakamla ne işim olur ki?


*Ula baba bele dernek başkanı olur mu?


-Vallahi olduk işte..


*Peki belediye başkanını tanıyor musun, heç makamına gittin mi?


-Vallahi abi arada bir cenaze, piknik falan olduğunda belediyeye gideriz, üst kata değil alt katlardakilerden bir otobüs ya da bir cenaze arabası alırız o kadar.. Zaten o işleri de belediye kendisi yapar, bize de bir şey kalmaz..


*Peki bölgedeki siyasi partilerden haberin var mı?


-Abi o işle bizi aşar..


*Ula aha etkinlik, aha seçimler geliyor,


Gelin elele verek,


Güçlü bir lobi olarak


Siyasilerin karşısına çıkalım,


-Vallahi abi doğru diyon da..


Ne bilem işte..


*Niye ula sen dernek başkanı değil misin?


Sözüm ona büyük başkan, köy, ilçe, il derneği değil misin?


Off gazeteci abi,


Federasyon başkanım,


Niye üyesi olmadığımı bende anlamadığım ARDAFED bu işleri güzel yapıyor ya..


Bizim federasyonda heç bir şeye yaramıyor..


*Ula o zaman sende gel


ARDAFED’e katıl..


Güçlü olalım,


El ele verelim..


-He abi doğru diyon da


Bir sorayım arkadaşlara..


İyi sor..