ARDAFED Yönetimi 19-24 Nisan'da Yapılacak Olan Ardahan Günleri İçin Bir Aradaydılar..

Kurulduğundan bu yana ‘Güçlü Bir Ardahan Lobisi’ parolası ile yol almaya devam eden Ardahan Derneklerinin en üst çatısı konumunda ki Ardahan Dernekler Federasyonu yeni bir etkinlik için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.


Ardahanlı olan Bakırköy, Şişli, Esenyurt ve Diovası Belediye Başkanlarını kutlayan Ardahan Dernekler Federasyonu Ardahanlı Başkanların makamlarını oturmaları ve halen tartışılan ve bir an önce sonucu belirlenmesi beklenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanının mazbatasını alması ardından kutlama ziyaretleri yapmayı da karar kıldılar.



19-24 Nisan’da yapılacak olan 3. Ardahan Günleri için kolları sıvayan ARDAFED Yönetimi bu etkinlik sonra izlenecek yol için başta federasyonu üye dernekler olmak üzere tüm Ardahan Dernekleri ile bir araya gelerek kongre dahil yeni bir yol haritası çizme kararı aldılar.


Aynı zaman da Ardahan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan Fakir Yılmaz’ın Genel Başkanlığını yaptığı Ardahan Dernekler Federasyonu bugünkü toplantısında iç denetim raporunu da gözden geçirerek bu yönde yapılan çalışmaları bir rapor haline getirip, kamuoyuna sunmaya da karar aldı.



ARDAFED Başkan Vekili Efkan Demir’in yanı sıra ARDAFED Başkan Yardımcıları Hafız Öztürk, Şemsettin Şenel, Hüseyin Kaya, Denetim Kurulu Başkanı Aytekin Akpınar, Sıtkı Dursun, Mahmut Morkoç, Gazeteci Yusuf Şit, Casim Yıldırım, Dağcı (Tikkoş) Köy Dernek Başkanı Erol Yıldız’ın katıldığı toplantıda alınan diğer bir karar da 19-24 Nisan’da Bakırköy Botankpark’te ki Ardahan Günlerine tüm Ardahanlılar ve İstanbullular davet etmek oldu.



Federasyon, Dernek ve STK’lar Unutulmalaıdır…

İSTERSENİZ konuya, ‘Sivil toplum örgütü (STK) nedir?’ sorusunun yanıtıyla başlayalım.


Vikipedi’nin tanımlaması aynen şöyle:

“Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmi kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan…

Politik, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçları doğrultusunda lobi faaliyetleri, ikna ve eylemlerle çalışan…

Üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kar amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlar veya üyelik ödemeleriyle sağlayan kuruluşlardır.”

Peki, görevleri nelerdir?

* Siyasi, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçlar doğrultusunda çalışmalar ve eylemler yapmak.

* Devletin gücünün yetersiz kaldığı konularda araştırma, tesis ve hizmet sağlayarak açığın ve gecikmenin kapanmasına yardımcı olmak.

* Ülke vatandaşlarının seslerini duyurmalarını, sorumluluk almalarını ve devletle kurdukları örgütü diyoloğa geçirmeyi sağlamak.

* Toplumsal anlamda bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları yapmak.

* Toplumun zararına olan etkenlerin ortadan kaldırılması için mücadele etmek.

* Halkın çıkarlarını ve haklarını korumak için çalışmalar yapmak.


*Gelelim Ne İstenene..


31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin halen tartışıldığı şu günlerde unutulan diğer önemli iki etken de federasyonlar, dernekler ve stk’lardır..

Devlet desteği olmaksızın gönüllülerin oluşturduğu bu kurumların seçimler öncesi ne kadar önemli birer kurum olduğunu ama seçim sona erdikten sonra unutan siyasilerin bu kuruluşların başta devlet desteği olmak üzere bir çok imkanda yaralanması gerektiğini unutmamalı.

Evet, bugün seçilen ve mazbatalarını alan belediye başkanları, belediye ve il genel meclis üyeleri dün kapılarını aşındırdıkları ve desteklerini aldıkları federasyon, dernek ve stk’ları göz ardı etmemesi gereken bir süreçte ‘Oldu, bitti’ demeden demokrasinin olmazsa olmazlarından olan stk, dernek, federasyon ve konfederasyonların başta yasal anlamda kaynaklarla desteklenmesi olmak üzere her konuda desteklenmesi unutulmamadır.

Bunu için gerek TBMM’sinde gerekse belediye ve İl Genel Meclislerinde kararlar alınıp, hayata geçirilmelidir.

Bunun içinde seçim öncesi kapılarını aşındıran siyasiler kolları sıvamalı ve yerele sahip çıkma projelerinin ilki olan stk, dernek, federasyonlara sahip çıkmalarıdır.

Kısacası; Yok imkanlar için de kendi gelenek, göreneklerinin yanında insanları bir çatı altında tutmaya çalışan ve gerek bölgelerine gerekse ülkelerine sahi çıkan uzun adı; Sivil Toplum Kuruluşları olan dernekler, federasyonlar, konfederasyonlar ve diğer resmi, gayri remi stk’ların bu ülkenin birer gerçeği, demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu bilen bir yönetim anlayışı yarın yine yapılacak olan seçimlerde daha iyi, daha güçlü olarak siyasileri karşılayıp, destekleyeceği unutulmamalıdır.