Gürcistan’da 2020 yılından itibaren seçimlerin nispi temsil sistemine göre yapılmasını öngören değişiklik, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin desteklememesi üzerine parlamentodan geçmemişti. Gürcistan’a halk bir kez daha sokaklara çıkarak önce nispi temsil sistemini destekleyen ancak parlamentoda destek vermeyen Gürcü Hayali Partisi’ni protesto etti. Parlamento binasının önünde toplanan kalabalık, erken seçim talebinde bulundu. Hükümet karşıtı sloganlar atan eylemci grup, hükümetten teknik geçici bir hükümet oluşturulması, 2020 yılında nispi temsil sistemi ile seçim yapılması, Merkez Seçim Komisyonunun yeniden oluşturulması taleplerinde bulundu. Parlamento binasının girişine kilit vuran eylemciler, parlamento binasının önünde çadır kurdu. Halkın talepleri yerine getirilinceye kadar eylemlerin devam edeceği ifade edildi.
MUHALİF LİDERLERDEN AÇIKLAMA
Muhalif liderlerin temsilcisi Nino Burjanadze, “Bu gerçekten halkın protestosu. Çünkü burada farklı görüşler ve farklı tercihlerle aynı yerdeyiz.” dedi.
Siyasetçi Gigi Ugulava ise çadırların 24 saat boyunca, parlamento önünde nöbette olacağını dile getirerek Gürcü Hayali Partisi milletvekillerinin parlamentoya girişine izin vermeyeceklerini belirtti. Ugulava, “Tek çözüm, geçici hükümetle nispi temsil sistemli erken seçim” dedi.
Öte yandan bir grup eylemci Gürcü Hayali Partisinin genel merkezi önünde toplandı. Parti aleyhinde slogan atan eylemciler, yola “değişim” ve “defol” yazdı. Parti Genel Merkezi yakınlarında polis ile eylemciler arasında arbede yaşandı.

Burası Kura Nehri.. Ama Gürcistan!
*Arşif Haber 24/ 03/2019 Tarihli Haber
Beşikkaya HES Barajı ile önüne gem vurulup, suyunun büyük bölümünü tüneller aracılığıyla Karadeniz’e aktarılmak istenen KUra Nehri’nin hayat verdiği Göle ve Ardahan Ovalarında geçip, giderken Ardahan’a komşu Gürcistan’da bir başka görünüme kavuşuyor. Yıllardır Ardahan’da sesiz, sedasız akıp, giden, kirlilikten içinde ki balıkların bitme noktasına gelidği Ardahan’ın simgesi Kura Nehri’nin Hazar Gölüne doğru yol aldığı sırada uğradığı Gürcistan’da bir başka görünüme kavuşmuş durumda.
Ardahan Sınırları içinde bulunan Göle Allahüekber Dağlarından doğup, Ardahan, Kars, Erzurum ve Iğdır gibi illerden suyunu alarak Hazar Denizine dökülen ve etrafında ki su kaynakları ile nehire dönen ve sadece seyridilerek Gürcistan’a süzülen Bin 515 Km. uzunluğunda ki Kura Nehri’nin suyundan Ardahan doğru, dürüst faydalanamazken Gürcistan ve Azerbaycan’da pek çok köyün su kaynaklarını karşılıyor.

Ardahan gibi Gürcistan/Tiflis şehir merkezi bu nehrin iki yakasına kurulu. Ardahan’da üzerinde Ruslardan kalma Demir Köprünün dışında başka bir şey bulunmayan Kura Nehri Gürcistan yakasında Teleferik ile süslenip, Kartlis Deda’ya çıkarken Kura nehrinin bu ülkede ki muhteşem görüntüsü ile karşı karşıya kalınırken Ardahan’da ki sahipsizliğide adeta göz yaşartır durumda..
Kura’nın Suyunun Çalındığının Belgesidir..
Gazetelerimizin yıllardır üzerinden ısrarla durup, başta düz Ardahan köyleri olarak bilinen Ardahan Ovasında ki insanların dikkatini çekmeye çalıştığı Kura Nehrinin suyunun çalınacağı yönünde ki haberlerimiz ortaya çıkan yeni belgelerle bir kez daha teyit edildi.
Ardahan’ın Göle Ovasında doğup önce Göle Ovasına ardından Ardahan Ovasına daha sonra Hanak ve Çıldır’da ki doğal hayata hayat veren Kura Nehrinin suyunun önü Beşikkaya HES Barajı aracılığıyla kesilip tünellerle Çoruh’a akıtılacağı ortaya çıkan projelerle artık netleşti.
**Ardahan Ovası Kuruyacak, Diğer HES’ler susuz kalacak..
Projenin gerçekleşmesi ve Ardahan’a hayat veren Kura Nehrinin suyunun %78’nin tüneller aracılığı ile Çoruh nehrine akıtılmasıyla Ardahan Ovası kuruyacak.
Kura Nehrinin üzerinde ki diğer HES Barajlarını da olumsuz olarak etkileyeceği belirtilen bu duruma dur demek için şimdiye kadar ciddi bir adım atmayan Ardahanlıların yaşananları uzaktan seyretmesi kentin geleceğine de olumsuz yönde etkilemesi beklenmektedir.
Aynı zamanda Türkiye’den doğup, Gürcistan’a uzandığı için uluslararası bir su kaynağı olan ve Ardahan’ın simgesi konumunda ki Kura Nehrinin inşası suyunun çalınıp, Beşikkaya HES Barajı kanalıyla Çoruh nehrine akıtılmak istenmesi karşısında sessizlik içinde olan Ardahanlıların tepkisi merakla beklenmektedir.
Son günlerde kent içinde ki Milli Egemenlik Parkının altına yapılmak istenen kapalı garaja karşı çıkanların, kağıt üzerinde Kura Derneği kuranların ve en önemlisi Düz Ardahan olarak bilinen alanda ki köy dernekleri, muhtarlarının ve Kura Nehri üzerinde ki diğer HES Barajlarının sahiplerinin bu duruma ne diyecekleri de merak edilen diğer bir konu.

Fakir Yılmaz/Gazeteci
Bu yıl inşasına başlanılması beklenen Beşikkaya HES Barajı ile önü kesilerek, suyu Karadeniz
bölgesine aktarılacak olan Kura Nehrinin eriyen karların suları ile oluşturduğu minik deniz görüntüsü bugünlerde gazeteciler ve fotoğrafçıların birinci uğrak merkezi konumuna geldiğini görmekteyiz..
Metin Çimli’nin İl Spor Müdürlüğü döneminde Kura Nehri aracılığı ile Ardahan’ın tanıtılması yönünde yapılan çalışmaların unutulduğu bir sırada şu sırada Ardahan Ovasını sular altına bırakan Kura Nehri Denizinin kentin tanıtımı için bir fırsat olduğunu düşünüp, bu yönde bir çalışma başlatılması gerektiğini düşünen biri olarak başta İl Spor Müdürlüğü, Valilik, Belediye ve diğer kurumların Kura Nehrinin sahiline inmesi gerekmez mi?
Bilmem ama Ardahan Ovasını denize çeviren kar sularını izlemektense sörf dahil bir dizi etkinliğin yapılması Ardahan’ın tanıtımında büyük bir geçici fırsat olduğunu düşünüyorum..