Salome Zurabişvili, Gürcistan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanarak, ülkede bu göreve gelen ilk kadın oldu.
Fransa doğumlu eski diplomatın oyların yüzde 59’unu aldığı, rakibi Grigol Vaşadze’nin ise yüzde 40’ta kaldığı belirtildi.
Zurabişvili, Gürcü Rüyası Partisi’nin desteğini alırken, Vaşadze muhalefetin ortak adayıydı.
Gürcistan’da yürürlüğe girmesi beklenen yeni anayasayla, cumhurbaşkanlığı görevi büyük ölçüde sembolik hale gelecek.
Zurabişvili, Gürcistan’ın Rusya ve Batı’yla ilişkileri arasında bir denge kurmasından yana.
Gürcistan ve Rusya arasında 2008’de yaşanan savaş sırasında dışişleri bakanlığı yapan Vaşadze ise daha Batı yanlısı görülüyordu.
İkinci turda sonuçlanan seçim, ülkede cumhurbaşkanının son olarak halk oyuyla seçildiği son sefer oldu. Ülke, muhalefetin protestolarına rağmen, geçen yıl geçirilen yeni anayasayla parlamenter sisteme geçecek.
Ancak bu seçim, 2020’deki parlamento seçimlerinde görülmesi beklenen tablo açısından önemliydi.
Avrupa Birliği ve NATO üyesi olmak isteyen ülkedeki seçimleri Batılı ülkeler de yakında izledi.
Muhalefet, oylamada usulsüzlüklerden ve kampanya sırasında saldırıya uğradıklarından şikayet ediyordu, ancak bu iddialar hükümet tarafından reddedildi.
Uluslararası gözlemciler, geçen ay ki ilk tur oylamanın “eşit olmayan şartlarda” yapıldığını söylemişti.
Ekonominin zor günler geçirdiği enflasyonun çift rakamı geçip 3 rakama gittiği ülke de başta üniversiteliler olmak üzere işsizliğin diz boyu olmaya başladığı, çatışmaların bir iki teknolojik gelişmeye haval edildiği iş barışının geniş kapsamlı bir genel af beklediği ülke de her gelişmenin bir kişinin ağzına bakmakla geçiştirdiği şu günlerde iktidar ve muafelet 5 ay sonra yapılacak olan yerel seçimleri şimdiden öne çekmesi düşündürücüdür.
Sudi gazetecenin cesedinin bulunmadığı avrupa birliğinin ilişkileri askıya almaya çalıştığı ABD başta olmak üzere silah tüccarı ülkelerin ilişkileri gözden geçirdiği şu günler de MHP lideri Devlet Bahçeli’nin gazına gelen iktidar ve ona uyan muafelet başka sorun yokmuş gibi yerel seçimleri öne alıp,gündemi birinci maddesi haline getirmesi bu ülkede gerçek gündemin saklanmaya çalıştığı bir gerçektir.
TL’nin pul olup eridiği ülke de turizm gelişiyor diyerek yok pahasına turistik geziye gelenlerle ‘Ekonomi iyileşiyor’ diye kendini kandıran iktidar enişte Ekonomi Bakanının toplantılarıyla başta ekonomi de olmak üzere bir çok alan da ki sarsıntıyı saklamay çalışması ard arda gelen konkort ilanları ve iflasları engelleyememektedir.
Bunları saklamak ve gündemden düşürmek için adeta muafelet ile el birliği yapan iktidar 2019 Mart seçimlerini gündeme taşıyarak gerçek gündem saklamaya çalıştığı da bir gerçektir.
Kısacası aday açıklamakla gerçek gündemi saklamaya çalışıldığı bir ülke de gerçekler ittifaklarla iş birlikleriyle çözülemeyeceği de diğer bir gerçektir.