Ardahan’da Yılkı atlarının hazin öyküsü!
Yılkı Atı Nedir? Anadolu’da bazı yörelerde yaşlanmış ve artık çok fazla işe yaramayan atlar kış aylarında dağlara bırakılıyor. Sahipleri genellikle bu atları beslememek, onlara verecekleri yiyeceklerden tasarruf etmek amacıyla bu yola gidiyor. Eğer at ilkbahara kadar hayatta kalmayı başarabilirse sahibi tarafından tekrar alınıp bakılıyor. Ancak bu yaşlı atların pek çoğu zorlu kış koşullarına dayanamayıp açlıktan ve […]
Yılkı Atı Nedir?
Anadolu’da bazı yörelerde yaşlanmış ve artık çok fazla işe yaramayan atlar kış aylarında dağlara bırakılıyor. Sahipleri genellikle bu atları beslememek, onlara verecekleri yiyeceklerden tasarruf etmek amacıyla bu yola gidiyor. Eğer at ilkbahara kadar hayatta kalmayı başarabilirse sahibi tarafından tekrar alınıp bakılıyor.
Ancak bu yaşlı atların pek çoğu zorlu kış koşullarına dayanamayıp açlıktan ve soğuktan yaşamını yitiriyor.
Yaşlı atların bu acıklı öyküsü Türk edebiyatının az sayıda eser veren usta yazarlarından biri olan Abbas Sayar’ın Yılkı Atı adlı kitabına da konu olmuştu.
Ardahan’da Yılkı atlarının inanılmaz yaşam mücadelesi. Ardahan’da kimi köylerde yaz süresince çalıştırılıp, işleri bitince tabiata bırakılan yılkı atları yaşamda kalma mücadelesi veriyor.
Yabani hayvanların saldırısına uğrayan yılkı atlarına ot veren Orman ve Su Uşleri Şube Müdürü Temel Şimşek, atları tabiata bırakanlar ile ilgili legal işlem yapacaklarını bildirdi.Ardahan’da Yılkı atlarının hazin öyküsü!
Ardahan’da erişim ve taşımacılıkta uygulanan atlar, kış erişince yem harcamasından kurtulmak için tabiata terk ediliyor. Sahipleri yönünden sokağa bırakılan atlar kar, soğuk hava ve açlıkla savaşım ediyor. Atlar, bilhassa de akşamları kurt benzeri yırtıcı hayvanlara yem olmamak için savaşım etmek mecburiyetinde kalıyor.
Sürüler biçiminde dolaşan sahipsiz atlarr görünce balyalar biçiminde yemeleri için çalışanı ile beraber ot veren Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Temel Şimşek atların sahipsiz şekilde tabiata terkedilmesinin doğru olmadığını bildirdi. Atları bırakanlar için 5199 sayılı hayvanları savunma yasası uyarınca işlem yapacaklarını belirten Temel Şimşek, “Hava koşullarından dolayı yaban hayvanları yem bulmakta zorlanıyor. Özellikle tabiata terk edilen yılkı atları tetkik ettik. Bunları görmemezlikten gelmemiz mümkündür değil. Bu hayvanları bu biçimde bırakmak oldukça büyük bir suç. Atları bu biçimde ölüme terk edenleri yasalar çerçevesinde cezalandıracağız” diye konuştu.Ardahan’da Yılkı atlarının hazin öyküsü!
Vatandaşlardan Vedat Topçu, söz içeriği atların köylüler yönünden terk edildiğini belirterek, “Geçtiğimiz günlerde tabiata bırakılan atlara kurtların saldırısını gördüm. Atlardan bir kaçını yaraladılar. Bunlar hem açlık hem de soğukla hemde yırtıcı doğayla savaşım veriyorlar” dedi.
Fotolar: Ufuk Seferoğlu