Hazırladıkları afişte Ardahan’ı anımsatan, gösteren, işaret veren hiçbir logoyu kullanmadıkları görülürken etkinliği organize edenlere ARDA/FED gibi Kars Vakfı ve Karslılar gibi Iğdırlılarda destek vermedikleri dikkat çekti.
**Trabzon-Konya-Ardahan Derneğini de Kuralım..
Ardahan’ın bu ülkenin sınır, serhat kenti olduğunu, 75. plakasıyla Türkiye’nin 75. vilayeti olduğunu, Posof Türkgözü (Badele) Gümrük Kapısı ile Çıldır Aktaş Gümrük kapısıyla Kafkaslara açılan tek İL olduğunu, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve TANAP adlı doğalgaz ve petrol boru hatlarının geçtiği, ülkenin yanı sıra Doğu Anadolu Bölgesinin Karadeniz’e açılan kapısı olduğunu, 5 İlçesi, 234 köyü, valisi, belediye başkanları, oda, federasyonları, dernekleri olan bir kent olduğunu anlatmaya çalışan ve tüm Ardahanlılararın bu yönde duyarlı olmasını isteyen ve KAI denenlerle mücadele eden Ardahan Dernekler Federasyonun bu yönde ki çabasına inatla direnenler ve anlamayanlar gelin o zaman Trabzon-Konya-Ardahan yada Çanakkale-Gaziantep-Ardahan Derneği de kuralım..
**Ardahan’ı Tanıtmak..
Ardahan Dernekler Federasyonun İstanbul’da devam ettirdiği lobi çalışmalarının amacının Ardahan’ın bu ülkenin Kafkaslara açılan iki gümrük kapısı olan serhat şehri olduğu ve kendi başına bir vilayet olduğunu anlatmaktır..
Bu kentin valisinin, belediye başkanlarının, ilçe ve köylkerinin olduğunu tüm İstanbul’a anlatmaya çalışan ve bu yhönde hazırladığı dosyalar ile kapı kapı gezip, Ardahan’ı tanıtmak olduğunu her Ardahanlı anlamalı, anlatmalı ve ARDA/FED’in bu önemli çalışmasının yanında yer almalıdır..
Kaz yiyerek değil, anlatarak Ardahan’ın tanıtılması gerektiğinede dikkat çeken ARDA/FED’in diğer bir çabası da Ardahan’ın KAI, KAISİAD adında ki içi boş ve Ardahan adını sömürenlerlere mücadele etmektir.
Doğrusu da budur..
**ARDAHAN ADINI KULLANDIRTMAYACAĞIZ..
Ardahan’ı tanıtan hiç bir logo, fotoğraf ve sözün olmadığı afişle Ardahan’ı İstanbul’da tanıtacaklarını ileri sürenlerin Ardahan ve Ardahanlıları sömürmekten öteye gitmediğine dikkat çeken Ardahan Dernekler Federasyonu KAI ve KAISİAD denen iç boş sözde stk’larla mücadlede ısrarlı.
ARDA/FED’in içinde Ardahan yok diyerek desteklemediği sözde tanıtım günlerini düzenleyenlerin hesabının başka olduğunu belirten ARDA/FED’in konuyla ilgili daha önceki bildirisi şöyle;
Ardahan Dernekler Federasyonu yaptığı açıklama da; Genel ve yerel seçimlerin tartışıldığı şu son günlerde birilerinin yine harekete geçip, kendi özel siyasi çıkarları doğrultusunda Ardahan adını kullanıp, başka illerin gölgesinden kendisini kurtarmaya çalışan Ardahan’ın adını kullanarak sözde toplantı ve etkinlikler yapmaya başladıkları ancak bunların Ardahan ve Ardahanlılarla alakalı olmayan asıl amaçlarının Ardahan adını kullanıp, kendilerine siyasi çevre yapmak olduğuna dikkat çekerek daha önce yaptığı açıklamasını yenileyerek Ardahanlıları Ardahan’ın adını, Ardahan Derneklerini kullandırılmaması için daha da duyarlı olmasını istedi.
*İŞTE O AÇIKLAMA;
**TÜM ARDAHANLILARA ÇAĞRIMIZDIR..
KAI, KAISİAD GİBİ DERNEK VAKIFLARA
ARDAHAN ADINI YEM YAPTIRMAYIN, KATILMAYIN, RET EDİN..
ARDA/FED’DEN KAI’LERE TEPKİ VE ARDAHANLILARA ÇAĞRI!.
KAI DERNEKLERİ, VAKIF VE FEDERASYONLARI
adını taşıyıp, Ardahan adını kullanan sözde KAI’lere sesleniyoruz..
Hanginiz Karslı, hanginiz Ardahanlı, Hanginiz Iğdırlısınız ve KAI dediğiniz bu oluşumda kaç Karslı, Ardahanlı, Iğdırlı var.. Ki; KAI dediğiniz bu anlamsız oluşumda ya Karslı yoktur, ya Ardahanlı, yada Iğdırlı, olsa da bir Karslı, 3 Ardahanlı, hiç Iğdırlı..
Belki de çoğunuz ya Ardahan’ı, ya Kars’ı yada Iğdır’ı hiç gömemişsiniz..
Bu nedenle diyoruz k; Ardahan ülkenin 75. Vilayetidir.. Ardahan ülkenin Posof Türkgözü, Çıldır Aktaş Gümrük Kapılarıyla Kafkasya’ya, Doğu Anadolu’nun Karadeniz’e açılan, Gürcistan ve Ermenistan’a sınır olan Serhat açılan kapısıdır..
Cumhuriyet’in kuruluşundan önce ve sonra vilayet olan, ancak siyasi nedenlerle bu hakkı alınmışsa da Ardahanlılarca dikkat edin Ardahanlılarca diyoruz verilen mücadele ile elinde alınmış olan vilayetlik hakkı 64 yıl sonra geri alınarak, 1992 Yılında bir çok yeni vilayet İL olmuştur.(Ki; O vilayetler ayrıldıkları vilayetlerle hiç anılmazken) Ardahan o süreçte 9 köyünü Kars’a kaptırsa da, Erzurumluların sınırını (Ardahan’ın olan ormanlar için) Göle’nin içine kadar getirse de Kars’tan ayrılmış, yeniden vilayet olmuştur..
Yani İstanbul gibi, Kars gibi, Hakkari gibi tek başına bir vilayet olan, Valiliği, Üniversitesi, Yüksek okulları, Kayak Tesisleri, Ticaret ve Sanayi Odası, Birlikleri olan, önemli petrol ve doğalgaz boru hatlarının geçtiği, İpek yolu olarak adlandırılan demir yolunun yapımının devam ettiği, Göle, Hanak, Posof, Çıldır ve Damal isimli 5 ilçesi, 236 köyü bir beldesi olan Erzurum, Artvin ve Kars’a komşu olan Ardahan Vilayetinin adının, KAI adı altında gölgelenmesinden rahatsız olan Ardahan Dernekler Federasyonu Genel Başkanı olarak bu duruma artık son verilmeli diyor, Ardahan Dernekleri olarak KAI’leri tanımadığımızı, yani yarında Ardahan, İzmir, Hakkari hatta birde Almanya Derneği anlamına gelecek olan bu saçmalığa son verilmeli diyerek kamuoyuna duyuruyoruz..
Fakir Yılmaz/Ardahan Dernekler Federasyonu Genel Başkanı
**
Esenyurt..
Ah Esenyurt..
Olmaz olaymıydın desem..
Yoksa olmaz olaydılar mı desem..
Bilemiyorum ama ikinci şıkkın daha geçerli olduğu daha mantıklı..
Çünkü daha önce bahsettiğim gibi adeta KAI bataklığı haline gelen bu bölgede siyaset yaptıklarını sanan ve bir büyük toplumu ona kuyruk eden, ettirenlerin hala direnmeye devam ettiği, halk dediklerimizin de hala bunlara yüz verdiğini görmekteyiz..
Evet bir iki kişinin bir kat daha fazla bina yapmak, bir iki kap yemek satmak için birileri karşısında el etek oldukları bu Esenyut’ta yine aynı filim, yine aynı senaryo ortaya koyulmaya başlandı..
Buna neden ise yaklaşan yerel seçimler öncesi köşede kendisine bir yer kapmak için kuyruğa girenlerdir..
Ve bunların tümü KAI toplumunu birilerine pazarlayarak, kendilerini güçlü gösterme istemleridir..
Sadece Kars Ardahan Iğdır mı, yoksa bu illerin içinde kendilerince ayrı eyalet olarak tanıtan Göle ve Hoçvan diasporası mı?
Bilmem ama herkesin bilip, yine küçük çıkarlar uğruna seslendiremediği bu Esenyurt’un yine orada yaşayan halk tarafından mutlak dizay edilmesi gerektiğini düşünenlerdenim..
İşte bunun son örenği de Ardahan adında iki derneği, onca ilçe ve köy derneği olan Ardahanlıların yaşadığı bu semtte kurulmaya başlayan Ardahan Platformu adımıdır..
Yeni yeni oluşturulmaya çalışılan bu platformun eğer oluşturulabilinirse yapacağı ilk iş ise Esenyurt’ta ki Ardahan ve Ardahanlının önünde ki engeli yani KAI diasporasını darma dağın edecek yürekli çıkışlardır..
Yapabilirler mi?
Bilemem..
Ama yapılması gerektiğine inanan ve bunun için önümüzde ki sonbahardan itibaren ARDA/FED olarak bölgede daha etkin olmak için Esenyurt’ta bir büro kuracağımızı buradan hemen belirteyeyim..
Çünkü bu yalakaların ve de küçük çıkarlar uğruna tüm KAI toplumun pazarlayanlarla gerek orada ki bir kaç samimi Ardahanlı, tarafından oluşturulmaya çalışılan platformca engellenemeyeceğini de bilenlerdenim..
Belediye de hiç bir yetkisi olmayıp, sadece o koltuklarda oturup, kendi rantlarına rant katanların kalın boyunlarını, şişkin göbeklerini eritecek ciddi bir mücadeleye ihtiyaç duyan Esenyurt’ta olduğunca yüksek bir ses ve çıkış ile ‘Bırakın artık bu yalakalığı’ demeye ihtiyaç var..
Bunu yaparken de bugünkü gibi sağından, solundan değil, isim isim vererek, orada ki diasporayı özellikle yeni gençliği anlatmak gerek..
Evet, burada bir kez daha diyorum..
Heyy.. Artık bırakın bu yalakalığı..
**ARDA/FED’DEN
GÖÇMEN EVLATLARA YATIRIM ÇAĞIRISI..
Türkiye’nin kuzey doğusunda yüksek bir plato üzerinde yer alan Ardahan, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıyla stratejik öneme sahip. Geniş yaylaları, verimli tarım alanları ve büyükbaş hayvancılığıyla da ülke ekonomisine katkıda bulunan Ardahan’da gizli kalmış pek çok fırsat bulunuyor. Özellikle kış turizminin vazgeçilmez illerinden biri olmaya aday Ardahan, göç etmiş bölge evlatlarını yatırıma çağırıyor.
Türkiye’nin stratejik sektörlerinden biri olan Ardahan, dünyada nadir görülen iki sınır kapısıyla birçok medeniyete yüzyıllar boyunca ev sahipli yapıyor. Ülkemizin kuzey doğusunda yüksek bir platoda yer alan Ardahan’ın stratejik önemi Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının kent sınırlarından geçmesinden kaynaklanıyor. Kafkaslar’ın yer altı zenginliklerinden olan petrol ve doğal gazı batı illerimize taşıyan Ardahan, ayrıca yapımı devam eden Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’yle de dikkatleri üzerine çekiyor.
Posof Türkgözü ve Çıldır Aktaş Gümrük Kapıları ile Türkiye’nin Kafkaslara açılan kapısı olan Ardahan, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun Kafkaslara olduğu gibi Karadeniz’e giden yolu da buradan geçiyor.
Üzerine birçok HES yapılmasına karşın sularına gem vurulamayan ve Ardahan Ovası’na can veren Kura Nehri, tüm canlılığını koruyor. Öte yandan İsveç, Norveç ve Avusturya karlarından daha kristal bir kara sahip olan Ardahan, kış turizminin çekim merkezlerinden biri olmaya aday. Yayla turizmi için de uygun bir bölge olan ilimiz, bu yönleriyle yatırımcısını bekliyor. Şehir, ayrıca ekonomisini güçlendirmek için özellikle göç etmiş bölge evlatlarının desteğini istiyor.
**YILLIK 350 BİN
BÜYÜKBAŞ YETİŞTİRİLİYOR
Orta Doğu’daki siyah petrol kadar değerli olan kırmızı et deposu Ardahan’da, yıllık 350 bin büyükbaş ve 170 bin küçükbaş hayvan yetiştiriliyor. Tarım, hayvancılık ve arıcılık kenti olan Ardahan, aynı zamanda her derde deva balın da başka bir merkezi.
Türkiye’nin gelir seviyesi bakımından en düşük illerinden biri olan Ardahan ekonomisi, daha çok büyükbaş hayvancılığa dayanıyor. Bunun yanında süt ürünlerinin üretimiyle özellikle kaşar peyniri yapılıyor. Ardahan ekonomik olarak sağlam bir yapıda olmadığı için daha çok göç veren bir şehir modeli özelliği taşıyor. Her ne kadar göçü engellemek amacıyla hibe ve teşvik programları olsa da göçün önüne geçilemiyor. Ardahan, sosyoekonomik gelişmişlik endeksinde 81 ilde 71’inci sırada yer alıyor.
**ÇİMENTO, TUZ VE İNŞAAT
MALZEMELERİ İHRAÇ EDİLİYOR
Gerek devlet teşvikleri gerekse belirlenen organize saniye bölgesi, yatırımcıya yeterince cazip gelmiyor. Bu anlamda saha çalışmaları yapılarak daha planlı teşvik ve yatırım alanları belirlenmesi gerekiyor. Ardahan, 6. Bölge teşvik kapsamındaki teşvikler ile kırsal kalkınma, kalkınma ajansı teşviklerinden de faydalanıyor. 2014 yılında 1 milyon 600 dolar ihracat yapan Ardahan’ın aynı yıl yaptığı ithalat ise 450 bin dolar oldu. Çimento, tuz, inşaat malzemesi ihraç eden Ardahan gübreyi ise ithal ediyor.
**ORTAK YAŞAMA KÜLTÜRÜNE
EN İYİ ÖRNEK: ARDAHAN
Türk, Kürt, Terekeme, Alevi ve Ahıskalı demeden buradaki insanların kardeşçe yaşadığı Ardahan’da ortak yaşama kültürü en etkin şekilde kendini gösteriyor. Cumhuriyetin ilanından sonra il olan Ardahan, 1926 yılında ise Kars’a bağlanarak ilçe oluyor. Yine 1992 yılında yeniden il statüsüne kavuşan Ardahan, köklü tarihiyle işgal dönemlerinde bağımsızlık mücadelesini en etkin şekilde yürüten illerimizden biri.
MEVSİMLİK İSTİHDAM
YAPISI SÖZ KONUSU
TÜİK verilerine göre, istihdam oranı en yüksek illerimizden biri olan Ardahan, İŞKUR programlarından büyük ölçüde yararlanıyor. 2015 yılı itibarıyla 4 bin 200 kişi İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirilmiş. Kadın istihdamının en az olduğu illerimizden biri olan Ardahan, 81 ilimizde 80’inci sırada kalıyor. İstihdam daha çok mevsimsel olarak işliyor.
Ardahan’ın istihdam yapısı
İstihdam 7.145 79’uncu sırda
Kadın İstihdamı 1.456 80’inci sırada
Kadın İstihdamı oranı % 20,4 43’üncü sırada
İşsizlik oranı % 5,8 7’nci sırada
kutu
ARDA/FED Genel Başkanı Fakir Yılmaz:
“Ardahanlı iş kadınlarını bölgemize
yatırım yapmaya çağırıyoruz”
Ardahan Dernekler Federasyonu’nun (ARDA/FED) Genel Başkanı Fakir Yılmaz, federasyonlarının Ardahan’ın iş, siyaset dünyasının ve üye derneklerin ihtiyaçları doğrultusunda işbirliği geliştirmeyi misyon edindiklerini söyledi. Yılmaz, ARDA/FED olarak bölgesel ve sektörel politikalar, projeler üreterek üyelerin, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini anlattı.
ARDA/FED’in yaptığı çalışmalar sonucunda kadınların arka planda kaldığını gördüklerini kaydeden Yılmaz, Ardahan ekonomisine büyük katkısı olan kadınların bir araya gelerek “Biz de varız” demelerini istediklerini belirtti. 600 bin Ardahanlının İstanbul’da yaşadığına dikkat çeken Yılmaz, “Buradaki tüm Ardahanlı iş kadınlarını tespit edip, onlara yönelik bir çağrı mesajı hazırlamak istiyoruz. Ardahanlı iş kadınlarının sahaya inip, ‘Sadece iş adamları değil, biz Ardahanlı iş kadınları da varız’ demelerini bekliyoruz” dedi.
İSTOÇ Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kemalbay:
“Ardahan, binlerce yıl tarihi uygarlığa beşiklik etti”
İSTOÇ Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kemalbay, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusunda yer alan Ardahan’ın binlerce yıldır tarihi uygarlığa beşiklik ettiğini söyledi. Ermenistan ve Gürcistan’a komşu olan Ardahan’ın il olduktan sonra öneminin daha da arttığını belirten Kemalbay, “Ardahan, bilhassa organik tarım ve hayvancılığıyla ayrıca mera ve yaylalarıyla hayvancılığın önemli bir merkezi. Ancak sanayi bakımından Ardahan, ne yazık ki zayıf kalmış durumda. Sanayisi yok denecek kadar az olan Ardahan’ın alt yapısı da oldukça sıkıntılı. Bugüne kadar bu serhat şehrine gerekli önem verilmemiş. Son zamanlarda yapılan Sanayi Bakanlığı’nın teşvikleriyle, küçük sanayi site toparlanması yapılmış. Ancak yapılanlar ne yazık ki yeterli değil. Ardahan’a devletin ciddi desteğini bekliyoruz” diye konuştu.
Kemalbay, Cumhuriyetin kuruluşundan beri Kafkasya’nın Rus sınırında bekçilik yapan her zaman sınırdan avantajını hisseden Ardahan’ın bugün öneminin daha çok arttığına dikkat çekti. Ardahan’a yapılacak sanayi mallarının bütün Kafkasya’ya ihracatının çok kolay olacağının görüldüğünü anlatan Kemalbay, “İş gücünün mevcut potansiyelini de göz önüne alarak buraya kesin devlet eli yatırımların yapılması önem arz ediyor. Bir an evvel alt yapıların yapılması bölgenin doğal yapısını, sert iklimini ve ulaşım şartları göz önüne alınarak projelendirilmesinin gerektiğini düşünüyorum” dedi.