Biz boru dedik, TANAP fon dedi!

Tanap’a bakarsanız, bölgeyi paraya boğmuş..


Milyon dolarlık uluslararası projede bölgeye verdiği kuruşluk ‘Sus payı’ ile savunmaya kalkan Tanap’ın açıklamasına bakıldığında sanki tüm bölgeyi paraya boğmuş sanılmakta.


Halbuki yuvarlak laflarla yapılan ve 7,6 Milyon denen para Ardahan’ında içinde bulunduğu boru hattının geçtiği tüm illeri kapsamakta.


Aynı TANAPın açıklamasını çürüten diğer bir konuda yaptığı boru hattının bölgede ki araziye, ormanlara, yollara verdiği zararı görmezlikten gelmesi..


İşte haberimiz ardından TANAP’ın aceleden yaptığı ‘Süt dökmüş, kedi’ açıklaması..


Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) kapsamında,  Ardahan´daki sosyal ve çevresel yatırım projelerine bir yıllığına 7,6 milyon liralık fon kullandıracağı bildirildi.


    TANAP Doğalgaz İletim AŞ´den yapılan açıklamada, TANAP´ın bin 850 kilometrelik doğalgaz boru hattı projesi güzergahı üzerinde bulunan il, ilçe ve köylerin sosyal, ekonomik ve çevresel ihtiyaçlarını karşılamak için bazı kamusal projelere destek sağladığı belirtildi.


    TANAP ile  Ardahan İl Özel İdaresi arasında şehirdeki projelere destek vermek amacıyla 04 Ağustos´ta bir protokol imzalandığı kaydedilen açıklamada, “Bölgedeki köy yollarının iyileştirilmesi için bir adet asfalt plenti kurulması,  Ardahan Üniversitesi Kampüsü içerisinde bir anaokulu yapımı ve  Ardahan Belediyesi tarafından yapılmakta olan  Ardahan Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi´nin inşaatı için fon desteği sağlanacaktır. Protokol kapsamında, TANAP Doğal Gaz İletim AŞ tarafından  Ardahan İl Özel İdaresi´nin kullanımına tahsis edilen ödenek tutarı toplam 7,6 milyon lira olup, fonun bir yıl içinde kullandırılması planlanmaktadır.” denildi.


Ve bizi bir önceki haberlerimiz..


Boru Hattı Orman/Fidan Dinlemiyor!


BTC/ BOTAŞ Petrol ve Doğalgaz boru hattının çevreyi katlederek geçtiği bölgede şimdide Tanap katliamı yaşanıyor.


Boru Hattı Orman/Fidan Dinlemiyor!

 


Azerbeycan Hazar Denizinden çıkarılarak Gürcistan ve Türkiye üzerinden Dünya Petrol Piyasalarına aktarılan gazı taşıyacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı  (TANAP) Projesi çalışmalarını aralıksız devam ettiği bölgede çevre, orman, fidan, köy yolu demeksizin adeta bir çevresel facianın yaşandığı dikkatlerden kaçmıyor. 


Başta Bölgedeki Belediyeler ve Çevre Müdürlüklerinin duyarsızlığını fırsat bilen boru hattını yapan firmaların çoğu daha fidanlık olan ormanlık alanları traş edercesine boru hattını geçirdikleri dikkat çekerken aynı firmaların ağır tonajlı araçlarını hattın geçtiği alanlarda bulunan yolları bozduğu ekili alanları toz toprak içinde bıraktığı da görülmektedir.


**BÜYÜK POMPA DAMAL’A, 

TANAPLILAR HANAK’A


Kafkaslardan getirilerek Türkiye üzerinden Avrupa’ya dağıtımı yapılacak olan TANAP’a 49 Yıllığına ve belli bir meblağ karşılığında 48 parsellik yer tahsis öğrenildi.


Konu hakkında bir açıklamada bulunan CHP’li Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya “TANAP firmasına tahsis ettiğimiz yer için İlçe Tertip Komisyonu, Meclis ve Encümen kararıyla yerin değerini oluşturduk, altyapı ve yolları düzenledikten sonra önümüzdeki günlerde tapu işlemlerine başlayacağız.’dedi


Büyükkaya TANAP ve Botaş’ın ortak kullanacağı boru hattının büyük pompa istasyonu Damal’ın Eskikılıç Köyüne kurulacak. TANAP’ın yöneticileri, mühendisleri ve işçileri Hanak ilçesinde ikamet edip ihtiyaçlarını ilçemizde karşılayacaklar. Yine bunun yanında Belediye olarak TANAP’tan ilçemizin ihtiyaçları doğrultusunda bazı yardımların alınabileceği konusunda görüşmelerimiz oldu” dedi.

             Haber: www.kuzeyanadolugazetes.com
**TANAPIN BOZDUĞU YOLLAR VALİYE ŞİKAYET EDİLDİ..


*03/05/2016 BTarihli Haber


Ardahan’ın Posof ilçesine bağlı  köylerindeki eksiklikleri yerinde görmek için ilçeye gelen Vali Ahmet Deniz, İlçe Kaymakamı Ufuk Özen Alibeyoğlu ve İlçe Özel İdare Müdürü Ayhan Bildir ile birlikte asfaltlama çalışması yapılacak olan Yeniköy gurup köy yolları, yol bakım ve onarım çalışması yapılacak Sarıçiçek yolunda incelemelerde bulundu.


Daha sonra Kumlukoz köyüne giden Vali Deniz, şehit babası Cemal Taş’ı evinde ziyaret ederek, hal hatır sordu. Türkgözü Sınır Kapısı’nda da incelemelerde bulanan Vali Deniz, daha sonra Türkgözü köyüne giderek, köylülerin sorunlarını dinledi.

Köylülerle birlikte muhtarlık binasında sohbet eden Vali Deniz, bölgede devam eden TANAP çalışmaları kapsamında köylülerin arazi yollarında meydana gelen güzergâh değişikliği nedeniyle mağdur edilmemesi için gereken girişimlerin yapılacağını söyledi.

Türkgözü Sınır Kapısı’ndaki eksikliklerin giderilmesi ve fiziki şartlarının iyileştirilmesi için devam eden mahkeme sürecinin bitmesinin beklendiğini belirten Vali Deniz, ” Lehimize verilen kararın onanmasını bekliyoruz. Mahkeme kesin kararın vermesiyle birlikte eksikliklerde ortadan kalkacaktır. Mahkeme süreci bitmeden bina üzerinde değişiklik yapma şansımız yok.” ifadelerini kullandı.



**Yarın Kuray’yı kayıp ettiklerinde


‘Vay başımıza’ dememesi için bu yazıyı iyi okumalı..


Yıllar boyu nesiller boyu Ardahan’ a Ardahanlıya hayat vermiş Kura nehri, taşınmak isteniyor başka bir diyara. 

Neden bu projeler Göle’den doğup Ardahan’dan geçip Çıldır’dan da ülkemizi terk eden ve Ardahan’ın can damarı olan Kura Nehri’nin üzerinde yapılmıyor da Artvin’e taşınmak isteniyor. 

Bunun bir açıklaması olması lazım. 

Bu projenin ihalesinin yapıldığı günün öncesinde ve sonrasında da Türkiye’nin diğer bölgelerinde yapılacak olan HES projelerinin ihaleleri yapıldı. 

Bu projelerin üretim kapasiteleri arasında bir karşılaştırma yapacak olursa; Kura – Çoruh Enerji Grubu projesinin elektrik üretimi 892.270.000 kwh, Şahin Reg. Ve HES ( Bitlis) 64.020.000 kwh, Gopduroğlu Reg. ve HES ( Bitlis) 74.700.000 kwh, Kumkaya Reg. ve HES ( Bitlis ) 36.650.000 kwh, Türkyılmaz HES ( Adana ) 23.000.000 kwh, Didem Reg. ve HES ( Artvin ) 27.000.000 kwh bu bilgilere DSİ’nin internet sitesinden de göz atabilirsiniz. 

Rakamsal olarak bakıldığında da diğer bölgelerdeki enerji üretim kapasitesi Kura-Çoruh projesine göre kat kat düşük değerlerde ve bunun sonucu olarak Kura nehrimizi taşımadan kendi kapasitesiyle ve kendi yatağında da bir Santral yapılabilirliğinin de açık izahıdır. Eğer bu proje kura taşınmadan olursa, Ardahan ve Ardahanlılar kalkınır, yok biz buna mani olamayıp ta kura nehrini taşırlarsa tarım da hayvancılık ta bitme noktasına gelir ve insanlar geçmişte olduğu gibi gelecekte te büyükşehirlerin yollarını tutarlar. 

Hepimizin de bildiği gibi dünyadaki su rezervleri ciddi derecede tükenmektedir ve Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili olduğu halde bile özellikle büyükşehirlerde su sıkıntısı çekilmektedir. Bunun için gelecekte Ardahan’da Kura Nehrinin taşınmasında dolayı su sıkıntısı yaşanacağı aşikârdır. 

Gelin hep beraber Ardahanlılar olarak olarak şunu söyleyelim Büyük çayımızın (Kura nehrimizi) bizden alınmasına izin vermeyelim, hangi proje yapılacaksa Ardahan’da yapılsın Ardahanlı da kalkınsın. Sloganımız bellidir.


Ufuk YİĞİT – İnşaat Mühendisi

ufukyigit@akdaglar.com.tr