
Edinilen bilgiye göre, bir istihbaratı değerlendiren İl Jandarma Komutanlığı ve Damal İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Damal ilçesinde bir şahsın elinde tarihi eser bulunduğu ve satmak için müşteri aradığını belirledi. Gerçekleştirilen operasyon sonucu bir şahıs satmaya çalıştığı Osmanlı dönemine ait olduğu değerlendirilen 1 adet tas ve 2 adet kase ile birlikte suçüstü yakalandı.

Alınan bilgilere göre Damal İlçesine yakın, Damal-Posofyolunun sıfır noktasında kurulmasına izin verilen taş ocağına malzeme sağlamak için patlatılan dinamitşler başta Damal İlçe merkezinde olmak üzer Damal’a komşu köylerde korkuya neden oldu.
Hiç bir önlemin alınmadan ve halka duyuru yapılmadan patlatılan dinamitlerin yarattığı sesin yanıonfda yer sarsıntısına benzer etkisine tepki gösteren Damallılar duruma tepki gösteridler.
İşte o tepkilerden bazıları;
Damal Damal olalı böyle çevre düşmanlığı görmemiştir son 15 yıldır Damla’da sular lağım ve kimyasal atıklarla kirletilirken bir Yandanda araziyi çöp poşetleri gine kimyasal atıkla doğanın adata ırzına geçtiler onlar damalı sevdilerse bırakın ben damalı sevmeyim
Maalesef yöneticilerin çevre bilinci bu kadar sologanla yönetiyorlar damalı nasıl olsa ne yaparsan yap burası Damal her şarta aynı partiyi her seçimde ödüllendiriyor Damal halkı bilmeliki çevre ölürse insanlıkta ölür Başta benekli alabalık olmak üzere 13 çeşit balığın olduğu bağlarsak suyu lagım ve kimyasala zehirlediler birtane balığı bırak kurbağa dahi yaşamıyor kendini aydın sol sosyalist çevreyi ve doğsaydı sever olarak görüyorsa acil tepki vermeli ve eylem birliği içinde gerekirse demokratik tepki koymalı yerel yöneticilere
Unutma çevreyi doğayı sevmeyen insanında sevmez. Hasan Kökhan
Doğanın kanunu böyle olması gerekiyor meselâ ağaç kereste veya odun hâline gelmese nasıl ev yapabiliriz yada şöyle örnek veriyim TC Damal Ardahan halkı olarak hayvancılık yapan bir kesimiz kışın hayvan beslememiz için bildiğimiz ot biçimi yapıyoruz buda doğaya katliam ama yapmamız gereken bu mecbur birşeyler yok olacakki diğer şeyler güzel şeyler var olsun oradada herkesin bildiği üzere taş kırma yapılıyor nedeni çakıl haline gelerek yol yapılması mecburen yapılması gereken olaylar bunlar biraz da mantık yürütmek lazim bilmem anlatabildim mi..Caner Alaban
Damal Tarihe Sahip Çıkıyor..
Damal Belediyesi tarafından başlatılan çalışma ile ilçede bulunan ve çoğu yapma taşlardan yapılmış olan 70-80 yıllık tarihi çeşmelerin onarıma alındığı görülürken çalışmayı başlatan CHP’li Damal Belediyesi kış gelmeden ilçe genelinde bulunan tüm tarihi çeşmeleri yeniden onarıp, sularını akıtmayı hedeflediği öğrenildi.
**Hacca Gitmek..
Dinimizin emirleri arasında olan Hac Görevlerini yerine getirmek için yola çıkanlar ve şu an hepimizin bana da nasip et dediği o kutsal topraklarda bulunan insanların bu kutsal görevleri yerine getirme hazır içinde olduklarını yakınlarının sanal ortamlarında görmekteyiz.
Kiminin kendi alın teri ile biriktirdiği, kimin devletin, belediyenin imkânları ile kiminin ise müftülüklerde kendini kasap, ya da görevli olarak gözeterek gittiği o kutsal topraklara çok isteyipte gidemeyenlerin de hac görevlerini küçük bir insanlık yaparak yerine getireceklerine inananlardanım.
Yani hac kadar önemli olan yetime yardım, gençlere katkı, toplumuna yönelik hayırlı bir iş yapması da hac kadar önemli olduğuna inanmamaktayım.
Okul Aile Birliği başkanlığını üstlenmek, bir fidanın kırılmaması için mahallesinin yeşil alanını korumak, komşunun sıkıntısını kalben his edip ne yapabilirim diye düşünmek kadar güzel olan hac görevinin sadece haça gitmekle bitmeyeceğini de bilmek gerekir derim.
Namusluca gazetecilik yapan, devletin hesaplarının teslim edildiği maliyede sade bir memur olanın bile hacca gidemiyorsa da o kutsal topraklar kadar kutsal olan namusluca görevleri yapabileceğini beklediğimiz şu dünyada ununu elemiş, eleğini asmış denilenlerin, ‘Ah imkânım olsa da birde hacca gideyim’ demektense yakınında ki okula, derneğe, sporla uğraşanlara yapacağı bir katkıyla da bu görevlerine benzer bir görev yapabileceklerini de unutmamak gerekir.
Gecede bin liradan fazla para harcayıp, eğlenerek hayatı yaşayanların bir kuruş yardım yapmaya gelince cimri kesilip, sonrada Allah beni af eder belki diyerek, gecelerde, tatillerde harcadıkalrını bu kez biriktirip, maddi imkânlarını da kullanarak hac yoluna düşenlerin ama nasip olmayanların dönüp köylerinin yıkılan mezarlıklarını villasını verdikleri peyzajcılara yaptırmada hac kadar değerli değil mi?
Ya da ‘Uyuşturuya Hayır Kampanyası’ ile antrenmanlarına başlayan Serhat Ardahan Spor gibi Amatör liglerde cep harçlıkları ile oradan buradan gelen küçük yardımlarla yeşil sahalara kalmak isteyen gençleri sigaradan, alkolden, esrardan uzak tutmak için harcamak hac kadar kutsal değil mi?
Bilmem ama şu an hac da olanların dahil onların yakınlarını da duasına ihtiyaç duyan onca insanın olduğu şu dünyada hem haça gitmek hem de hac kadar kutsal olan görevleri yapmak vicdanı rahatlan en önemli duygu ve hazdır diye biliyorum..
Çünkü bu fani dünya da Karıncaları ezmemek için gezen ile onları küçük görenlerin yarışının öbür dünyada sorgulanacağını da bilmek ve ona göre adım atmak gerektiği de unutulmamalıdır.
Yoksa kıbleyi gösteren seccadeyi satarak, üflenmiş teşbihi okumakla hacca gidilmez..