Ceddimiz bu kadar göç olacağını bilseydi bu kadar şehit verir miydi?!.

Başkan Köksoy’un kafaları karıştıran bu açıklamasına bakıldığın da yeterli hizmet göremediklerinden dolayı göç etmeye devam eden Ardahanlıların Atalar ve Ceddinin yanlış yaptığını mı ima etti diye merak edildi.


Ardahan İlinin 2017 yılı yatırımları değerlendirme toplantısında bir konuşma yapan AK Partili Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, AK Parti İl Başkanı Yunus Baydar, Ardahan İl Genel Meclis Başkanı Taviddin Coşkun, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Siyasi Parti Temsilcileri, Oda Başkanları, STK’lar ve İş Adamlarının katıldığı toplantıda yaptığı konuşmasıyla akıllarda soru işareti bıraktı.


**Ne yapılıyorsa göç devam ediyor..


Düzenlenen toplantı da yaptığı konuşmasının tam metnini Ardahan Belediyesinin internet sitesinde yayınlatan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, “Ardahan’da göçün önlenmesi konusunda çok şey söylendi. Üniversite kurulursa göç durur, sınır kapıları açılırsa göç durur, oto yollar, tren yolu, hava yolu gelirse göç durur denildi. Neticede devlet ve hükümetimiz, bunların her ayrıntısını düşündü. Ama bunlara rağmen göç devam ediyor. Aslına bakarsanız sosyolojik olarak göç tarifine uyan bir göçümüz yok. Eğer hanedeki nüfus teke düşmüşse, yaşlı karı-koca ise bu nüfus azalması kaçınılmazdır.


Bu kırsalda devam ediyor. Bizim için önemli olan, paranın ve refahın burada üst noktalara ulaşmasıdır. Bununla ilgilide hükümetimizin her alanda yürüttüğü bir süreç devam ediyor. Aslında atalarımız, ceddimiz bu kadar göç olacağını bilseydi, bu kadar şehit verip, emperyalist güçlerle bu kadar mücadele eder miydi diye sormamız lazım. Bu güzel vatan köşesini aldılar, bize miras bıraktılar. Ama biz onların mirasını şenlendirebiliyor muyuz ona bakmamız lazım.


**Küçük Esnaf’a Sahip Çıkılmalı..


İlimizi şenlendiren tüccarlarımıza, esnafımıza bu anlamda ben teşekkür ediyorum. Bu büyük bir kahramanlıktır. İstikrar önemlidir ama Türkiye’yi istikrarsızlaştırmak için yüzlerce planlar yapılmaktadır. Karanlık güçleri bu güne kadar niyetlerini saklasalar da bu mücadeleler verilmektedir. Ardahan’da işletmecilerimizin, girişimcilerimizin başardığı çok şey var ama Ardahan’ı fakir biliyoruz, sanayisi yok diyoruz. Manzaranın en güzeline sahip, tarihi eserleriyle önemli bir yer, sınır kapılarına sahip bir kent, önemli turizm potansiyeline sahip bir bölge. Burada o zaman el atılacak kişiler yine küçük küçük büyüme gösteren iş yerleri, esnaf, tüccar, işletmecilerdir.’ dedi.



**Karadenizlileri Örnek Gösterdi;


Ama Kendisinin Bu Yönde Ne yaptığını Söylemedi..


AK Partili Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy konuşmasına Karadenizlilerinin örnek birlik dayanışmasını da örnek göstererek sözlerine şöyle devam etti.


‘Doğu Karadeniz, kendi coğrafyasına sahip çıkıyor, kendi doğasına sahip çıkıyor, yaylasına sahip çıkıyor. Yaptığı işten kazancını Doğu Karadeniz’e yapıyor. Küçük küçük yatırımlarla değerini arttırıyor. Değer artınca yabancıların dikkatini çekti ve kısa sürede önemli bir turizm merkezi haline geldi. Bizde bu yolu izlemeliyiz. Kendimizi büyüterek, emin adımlarla yürümeliyiz. Biz, kendi coğrafyamıza tesisler kurarak bu bölgeyi kalkındırmak için çaba harcamalıyız. Katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.


Ardahan Yereli ve Batıda ki Ardahan..






  Fakir Yılmaz Yazıyorsam Sebebi Var

fakiryilmaz323@hotmail.com


Göçün devam ettiği Ardahan’ın nasıl olup yeniden moral bulup, kalkınacağı yönünde yapılan onca çalışma ve çabanın neden istendiği şekilde başarıya ulaşmadığına baktığımızda bunun birinci nedenin Ardahan yerelinin yani yerel yöneticilerinin batıda ki Ardahan ile kuramadıkları köprünün neden olduğunu görmekteyiz..

Çünkü bir kentin idaresinin başındakilerin ‘Böl parçala, yut..’ Yada ‘küçük olsun, benim olsun’ anlayışı ile hareket edip, başta İstanbul’da ki dernekler arasına koydukları fitne ve ayrımcılık olmak üzere bir çok yanlış hareketleri dolaysıyla adeta darma dağın olan ve toplamaya çalıştıkça dağılan bir birliktelik karşımıza çıkıyor..

Çünkü Ardahan yerelin batıda ki en büyük kurumu olan ARDAFED gibi kuruluşların güçlenmesinden, büyümesinden rahatsız olduğu ve bunun önüne geçmek için bin bir ayak oyunları ile o çok istenen ama bir türlü başarılamayan birlikteliğe çomak sokup, darmadağın ediyor..

Milletvekilinin, ‘Gelir vekil adayı olur’

Başkanların, ‘Gelir başkanlığa aday olur’

Muhtarların, ‘Gelir köye muhtar adayı olur’

İdarecinin, ‘Boş ver ben koltuğumdan rahatım ya veya nasılsa yarın gideceğim’ diyerek baktığı batıda ki insan ve ekonomik gücün toparlanmaması ve birlikteliği ortaya koyamaması Ardahan’da ki devam eden göçü de kendisiyle birlikte tetiklemekte..

Buna neden ise bu durumu gören batıda ki Ardahan oradan bir şey olmayacağını, kurtuluşun buradaki birliktelikten geçtiğini anlayıp, geride kalanları da batıya çağırmasıdır..

Halbuki; Başta o kentin valisi, kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarları ve stk’ları bir araya gelerek siyasileri de önlerine katıp, federasyonlar aracılığıyla ulaşacakları Ardahan’da ki batıdan esecek olan moral rüzgarı bile o kentte yaşanan göçü durduramazsa da en aza indiremezse de yavaşlatacak ve zaman içinde durduracağı da bir gerçektir..

Son Ardahan’ı Tanıtma Günlerinde ortaya konulan ve 4 gün içinde 1,5 Milyon insanın bir araya gelebildiği bu gerçeği görmezden gelip, belkide görüp korkan yerelin batıya yönelik atacağı birlikte hareket adımının Ardahan’a yapılacak olan en büyük yatırım olacağı artık anlaşılmalı, bilinmeli ve bu yönde adım atılmaıldır..

Nasıl mı?

Başta, ‘Göç, güç oldu’ deyip, kendi başlarına geldikleri İstanbul’da o dernek senin bu kahvaltı benim diyerek kendi köyü derneğinden başka derneğinin yada federasyonun yanına gitmeyenlerin ortaya çıkıp, samimice bir seslenişle Ardahanlıların 20 milyonluk bir kentte federasyonun çatısı altında bir araya gelmesini sağlayacak adımlar, çıkışlar ve çağrılar yapmalı..

Daha sonra tüm derneklerle federasyonun başkanlığında İstanbul’da geniş çaplı bir toplantı yaparak, derneklerini de kuran Ardahanlı iş adamlarını da bu rüzgara destek vermelerini sağlamalı ve yeri geldiğinde hepsini alıp, Ardahan’a sadece gezdirmeye, anlatmaya götürmesini sağlamalılar..

Ve oradaki idarecilerde başında bulundukları tüm kurumları harekete geçirip, başbakan, bakanlar geliyormuşcasına brifingler, karşılamalar yapmalı ve Ardahan’a olduğu gibi batıda ki Ardahanlılara saygı duymalı, onlarla kol kola girilirse başarının geleceğini anlamalıdırlar..

Ve en önemlisi İstanbul başta olmak üzere her batı kentinde muhatap olarak alacakları tek kapının federasyonlar olduğunu his ettirmeliler ve tüm dernek ve yandan çarklı diğer sözde dernek, federasyonların tek bir federasyon çatısı altında bir araya gelmesini sağlamalıdırlar, bu yönde ki çabalara yardımcı olmalılar..

Ve bunun yanında batıda ki siyasilerde parti gözetmeksizin bir araya gelerek, İstanbul ve diğer batı kentlerinde ki örgütlenmeye yardımcı olmalı ve hep birlikte bir değil en az 10, 15 hatta 50 Ardahan ziyaret planları yapılmalıdır..

Görün o zaman topluma gelecek olan moralle devam edilen göçün nasıl güç olduğu ve bu güç ile nası göçün durdurulmasa da yavaşlatıldığını..

Peki bunları kime diyorsun?..

Bilemiyorum ama üzerine alan alsın..

Yoksa ortaya çıkıp, ’80 Milyonun hakkını savunuyorum’ deyip, benim, senin, onun hakkını yediğini fark etmeyen, bunları söyleyen, dile getirenleri de vatan haini ilan eden samimi olmayan siyasilere benzersiniz..


**Kış göçtürdü!


*12/02/2016 Tarihli Haber


Son nüfusu sayımı ile nüfusunun 100 binin altına düştüğü ortaya çıkan Ardahan’da bir de kış göçü yaşanıyor.

Dondurucu havaların yaşandığı bölgeden diğer batı ve sıcak kentlere çalışmaya gidenlerin boşalttığı köy ve kentlerde nüfusun 85 binlere kadar düşmesine neden olduğu belirtilen Ardahan’ın bir çok köyünde 2-3 hanenin kaldığı görülüyor.


**Doğu Anadolu’da Kış


Doğu Anadolu’da Bölgesi’nde bu gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 26 derece ile Ardahan‘da ölçüldü.


Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, bölge genelinde havanınsabah saatlerinde az bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutlu geçeceği tahmin edildiği bildirildi.


Kuvvetli buzlanma ve don olayı ile birlikte sis ve pus hadisesi beklenen bölgede, gece en düşük hava sıcaklığı Ardahan‘da sıfırın altında 26, Ağrı‘da sıfırın altında 23, Erzurum‘da sıfırın altında 19, Erzincan‘da sıfırın altında 14, Kars‘ta sıfırın altında 12, ve Iğdır‘da da sıfırın altında 1 olarak gerçekleşti.


 


Gün içerisinde beklenen en yüksek hava sıcaklığının ise Erzurum‘da sıfırın altında 6,Kars‘ta sıfırın altında 5, Ağrı‘da sıfırın altında 4, Ardahan‘da sıfırın altında 3, Erzincan‘da sıfırın altında 2 ve Iğdır‘da da 5 derece olması tahmin ediliyor.


Şehir merkezlerindeki kar kalınlıkları ise Erzurum‘da 36, Ağrı‘da 73, Kars‘ta 32,Ardahan‘da 20 ve Erzincan‘da ise 8 santimetre olarak ölçüldü.


Kayak merkezlerindeki kar kalınlıkları da Erzurum Palandöken‘de 184, ErzurumKonaklı‘da 160, Sarıkamış Bayraktepe’de 140 ve Erzincan Ergan’da ise 104 santimetre olduğu belirtildi.


Bölgede kar yağışının durmasına karşın Erzincan‘da 60, Erzurum‘da 48 ve Tunceli‘de de 21 köy yolu halen ulaşıma kapalı bulunuyor.


Yetkililer, yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yerlerin yağan yeni karla beraber çığ tehlikesi oluşturduğunu belirterek, gece ve sabah saatlerinde kuvvetli buzlanma ve don olayı beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların ve yetkililerin dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.