Ardahan’da, Robotik Kodlama Atölyesi’nde tasarladıkları ‘Robothan’ projesiyle Türkiye birincisi seçilen 12 yaşındaki Ayşenur Uslu ile 11 yaşındaki Hayriye Tuana Açıkyıldız Türkiye’yi temsil etmek üzere gittikleri Çin’de 350 takım arasında ilk 10’a girmeyi başardı.
Çin’de 6-9 Aralık tarihleri arasında yapılan ” yarışmasına, 16 ülkeden 350 takım katıldı. 20 Şubat Ortaokulu öğrencisi Ayşenur Uslu ile TOKİ Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencisi Hayriye Tuana Açıkyıldız, Robotik Kodlama Atölyesi’nde tasarladıkları ‘Robothan’ projesiyle Türkiye genelinde içerisinde seçkin eğitim kurumlarının da yer aldığı 44 özel okul ve 2 devlet okulunun katıldığı yarışmada birinci seçildi.
Uslu ve Açıkyıldız’ın robotlarla mavi gezegeni kirlilik ve çöpten temizlemeyi amaçlayan ‘Mavi Gezegen’ projesi, Türkiye’yi temsil etmek üzere Çin’de düzenlenen yarışmaya gitti. Ortaokullu kızlar, buradaki yarışmada ilk elemede 35 takım arasına girmeye başardı. Daha sonra yapılan final yarışlarında ise ilk 10’a giren kızlar büyük bir başarı elde etti.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI TEBRİK ETTİ
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çin’de 350 takım içerisinde 10’uncu olarak ülkeye büyük gurur yaşatan öğrencileri sosyal medya üzerinden yayınladığı mesaj ile tebrik etti. Bakan Selçuk mesajında, “350 takım arasında ilk 10’a giren Ardahanlı öğrencilerimizi kutluyorum” dedi.
MİLLETVEKİLİ ATALAY’DAN TEBRİK MESAJI
Ak Parti Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay, Çin’de 350 takım içerisinde 10’uncu olarak ülkeye büyük gurur yaşatan öğrencileri sosyal medya üzerinden yayınladığı mesaj ile tebrik etti. Milletvekili Atalay, “Ardahanlı Kızlarımız Çin’de Türkiye’yi hakkıyla temsil ettiler. 350 takım içinde ilk 10’a girdiler. Kendilerini kutlar, desteklerini esirgemeyen Ardahan Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Ardahan Eğitim Kültür ve Eğitim Vakfı’na teşekkür ederim” dedi.
VALİ MEHMET EMİN BİLMEZ: GURUR DUYUYORUZ
Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez ise öğrenciler Ayşenur Uslu ve Hayriye Tuana Açıkyıldız ile projede görev alan öğretmenleri tebrik ettiğini bildirdi. Vali Bilmez, “ Robotik Kodlama yarışmasında Türkiye birincisi olarak 6-7-8 Aralık tarihlerinde ülkemizi Çin’de temsil eden ve 350 takım arasından 10’ncu olan öğrencilerimiz Ayşenur Uslu ve Tuana Açıkyıldız ile projede görev alan öğretmenlerimizi tebrik ediyor, başarılarını yürekten kutluyorum” ifadelerine yer verdi.
Ismarlama ve piyango gibi yollarla belirlenen adayların başına geçmeyi hedefledikleri şehri nasıl olup da 1. lige taşıyacakları konusun da plan projelerini önceden değil aday olduktan sonra açıklama hazırlıkları yaptıklarını da görmekteyiz.
Örnek olarak halen adayı belirlenmeyen ülkenin ve dünyanın önemli metropollerinden olan İstanbul’un adayının kim olacağını tartışanlar başta trafik sorunu olmak üzere İstanbul’un onca sorun ve sıkıntısına karşı ne yapacakları sorgulanmamaktadır.
Yani, ‘Kim aday olacak?’sorusundan çok önde gelen ismin ‘İstanbul’a yönelik projesi nedir?’ diye sormazlar, merak da etmezler.
Sadece İstanbul mu ki ? Memleketim Ardahan’ın da içinde bulunduğu 81 vilayetin ana sorunu da budur.
Yani aday belirlerken ‘Seçilirsen neler yapacaksın?’ diye sormadan aday belirleyen sistemin devam ettiği bir süreçte bir kenti tüm imkanlarıyla birinci lige taşıyacak projelerden bir haberiz. 2019 Yerel seçimlere doğru giderken.
Plan ve projeleri sorulmadan ilan edilen onca adayın kimlerle yani şehir plancısı, çevre mühendisi, hukukçu meclis üyeleri ile mi yoksa sülalesi çoktur denilerek meclis üyesi yapılanlarla mı seçime gidecekleri de plan projelerini de bilmediğimiz gibi bu durum da bilinmemektedir.
Kısacası Fenerbahçe’yi 1. yapacağı söylenen ve başkanlığa getirilen Ali Koç gibi adayların şehirleri 1. lige taşıyıp taşıyamayacaklarını soran da yok sorgulan da.