Geçtiğimiz yıl yapılan incelemeler neticesinde gölün yeterince buz kalınlığına ulaşmadığı ve tehlike arz ettiği gerekçesiyle Ardahan Valiliği tarafından iptal edilen Çıldır Altın At Kış Şöleni bu yıl 4 Şubat 2017 cumartesi günü Çıldır Gölü üzerinde gerçekleştirilecek.
4 Şubat cumartesi günü yapılacak olan Çıldır Altın At Kış Şöleni hakkında açıklamalarda bulunan Çıldır Belediye başkanı Kemal Yakup Azizoğlu ” geçen yıl hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle göl üzerinde yapılan incelemeler neticesinde, göl yüzeyini kaplayan buzun yeterince sağlam olmaması ve tehlike arz etmesi sonucu Ardahan Valiliğimiz tarafından iptal edilen 4. Altın At Kış Şölenimizi bu yıl bir aksilik olmazsa 4 şubat cumartesi günü gerçekleştireceğiz. İlçemizin ve yöremizin tanıtımı için gerekli olan festivaller, gerek kış turizmimiz gerekse yaz turizmimizin geliştirilmesi için en önemli faktörler. Doğu Anadolu bölgesinin en büyük ikinci gölü ve Türkiye´nin tek doğal buz pisti olan Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak, dört nal at yarışı, rahvan at yarışı, cirit yarışı, atlı okçuluk yarışları ve daha bunun gibi bir çok gösteriyi Türkiye´nin hiçbir yerinde görmek mümkün değil. Yöremizde kış turizmi için çok büyük bir potansiyel olan Çıldır gölümüzde gerçekleştireceğimiz Çıldır Altın At Kış Şölenine memleketimizin her yerinden herkes davetlidir. 123 kilometre karelik doğal buz pisti üzerinde gerçekleştirilecek bu görsel şöleni yaşayanlar unutmaz, kaçıranlar ise üzülürler” dedi.
**Özcan: Rektör Çıldır’a en büyük kötülüğü yapmıştır..
AK Parti Çıldır İl Genel Meclis Üyesi ve Ardahan İl Genel Meclisi Başkanı Etem Özcan’dan Çıldırlı kurucu rektöre, Ardahan basınına ve İl Özel İdareye yaylım ateşi geldi.
Gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Çıldır AK parti İl Genel Meclis Üyesi Özcan aynı zamanda Çıldırlı hemşehrisi olan Ardahan Üniversitesinin kurucu rektörü olan Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın ‘Çıldır’a en büyük kötülüğü yapan biri olarak tarihe geçmiştir.’ dedi.
AK Parti Çıldır İl Genel Meclis Üyesi Ethem Özcan ARÜ’nün kurucu rektör Ramazan Korkmaz gibi Ardahan’a çokta hayrı olmayan ama kamuoyunda gazeteci olarak bilinen gazetecilerinde memlekete hiçbir faydası olmayanlara listesinde üste sırada olduğunu ileri sürdü.
Yasal olarak kendisi gibi diğer meclis üyelerinin kontrolünde olması gereken Ardahan İl Özel İdaresinin de kendi başına saçma sapan işler yaparak, Ardahan’da ki yatırımları heba ettiği gibi Ardahan’a zaman kayıp ettirdiğinide ileri süren AK Parti Çıldır İl Genel Meclis Üyesi ve Ardahan İl Genel Meclisi Başkanı Ethem Özcan rektör Ardahan’dayken bir grup Çıldırlının kendisiyle birlikte ziyaretine gidip, ‘Hocam gel şu Çıldır’da ki üniversite öğrencileri için yapılan yurda sahip çok, bir yol bulup, hala bitmeyen ve ne olacağı belli olmayan öğrenci yurdunu devletin yurtlarını ellinde tutan ‘Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna devir edelim’ dediklerini ancak o dönem rektör olan Çıldırlı hemşehrisinin Ardahan ile olduğu gibi Çıldır’la da ilgilenmediğini belirterek, Çıldır Meslek Yüksek Okulunun bu tarihi kötülük dolaysıyla kapanma noktasına geldiğini belirtti.
Öğrenci yurdu olmadığı için Çıldır Meslek Yüksek Okulunun ilk yıllarda ki 300’e yakın öğrenci sayısının bugün 36’ya kadar düştüğünü belirten AK Parti Çıldır İl Genel Meclis Üyesi ve Ardahan İl Genel Meclisi Başkanı Ethem Özcan kendisinin yakınları olan ama üniveriste mezunu olan akrabalarını üniversitede güvenlikçi yapmaktan öte bir şey yapmayan rektörün o zaman sahip çıkamadığı Çıldır bugün hala kan kayıp etmeye devam ettiğini söyledi.
Ardahan’da yaşananların gündeme getirilmemesinden de yakınan AK Parti Çıldır İl Genel Meclis Üyesi ve Ardahan İl Genel Meclisi Başkanı Etem Özcan, çarşıda gazeteci olarak gezen basının başta İl Genel’in yaptığı önemli çalışmaları olmak üzere kentte yaşanan, yapılan onca işi görmezden gelip, resmi kurum amirlerinin peşine gezip, onların kendi kurumlarının sitelerinden aldıkları haberlerle haber yaparak, gazeteci geçindiklerini de belirterek, memleketin sorunları diz boyu ama gazeteci diye gezenlerin gözünde pembe gözlükler var’ dedi.
**BÜTÇESİ OLMAYAN İŞİ İHALE ETTİLER..
Ardahan’da ki resmi kurumlarda çok ciddi şeyler döndüğünü de belirten AK Parti Çıldır İl Genel Meclis Üyesi ve Ardahan İl Genel Meclisi Başkanı Ethem Özcan bunun en son örneği İl Genel Meclisinde geçmeyen, bütçesinde para olmayan bir işi ihale edip, ilan eden İl Özel İdare yöneticileri olduğunu belirtti.
Bu konuyu savcılığa taşıdığını, savcıların mutlaka ilgilenmesi gerekli bu işi diğer bir çok işi takip edeceklerine olan inancıyla kentte yaşanan onca ciddi sorunun üzerine mutlaka gidilmesi gereken kurum ve gazetecilere ihtiyaç duyduklarına da dikkat çekti.
**BİLGİLERİMİZ DOLANDIRICLARIN ELİNDE Mİ?
Milletvekilin samimi çalışmaları, valinin çabaları gibi kendi çabalarınında bürokraside yaşanan engellemeler dolaysıyla yerini bulmadığındanda yakınan AK Parti Çıldır İl Genel Meclis Üyesi ve Ardahan İl Genel Meclisi Başkanı Ethem Özcan, ‘Düşünün hele biri Özel İdareyi arıyor ve diyor ki; ‘Ben valilikten arıyorum. Bana başta İl Genel Meclis Üyelerinin olmak üzere elinizde ki bilgileri bize verin’ diyor. Ve orada ki görevliler bunun kim olduğunu sormadan İl Özel İdarenin sır denecek bir çok bilgisini kimliği belirsiz kişi yada kişilere verdiğini de belirtti.
AK Parti Çıldır İl Genel Meclis Üyesi ve Ardahan İl Genel Meclisi Başkanı Etem Özcan bu önemli bilgilerin dolandırıcıların elinde olma ihtiamalinin yüksek olduğunu, bunun da en son örneğinin geçtiğimiz günlerde İstanbul’da ki iş adamlarını arayıp, ‘Biz valilikten arıyoruz, vali beyin özel kalem müdürü, şöfürüyüz. Vali bey sizden özürlüler için paralak yardım istiyor’ diyerek, Ardahanlı işadamlarını dolandırma teşebbüsünde bulunmak istemesidir. ARDA/FED Başkanı olan Gazeteci Fakir Yılmaz’ın olayı duyup, vali beyi aramasıyla ortaya çıkan bu durumda Ardahan’da ki bürokrasinin günü kurtarmadan başka bir şey yapmadığını ortaya koymuştur.’ dedi.
**Cihaz çalışmayınca 10 Milyonluk yatrırm ret yedi..
AK Parti Çıldır İl Genel Meclis Üyesi ve Ardahan İl Genel Meclisi Başkanı Ethem Özcan Ardahan’da ki kurumların nasıl çalıştığının diğer bir açık örneğinin de gazetelerimiz ve sitemizin ‘Ak Partili İl Başkanının Projesine Meclis’yen Ret’ başlığıyla gündeme taşıdığı haber olduğunu belirtti.
İl Genel Meclis Üyesi Ethem Özcan sitemiz ve gazetelerimiz tarafından ilk olarak kamuoyuna duyurulan bu haberin doğru olduğunu ama suçun kendilerinden değil, tarım müdürlüğü ve il özel idare çalışanları gibi ellerinde bulunan cihazların yani yer tespiti yapan araçların çalışmamasının ve il genel meclisi üyesi arkadaşların yatırımın yapılacağı araziyi tespit edememeleri dolaysıyla bu üzücü durumun yaşandığını da söyledi.
**AKTAŞ’DA KAYAK SEZONU AÇILDI!
Dondurucu havaların soğuk gitmesi nedeniyle erken donan Çıldır Aktaş gölü tatilcilerin uğrak yeri oldu Çıldır’ın Kenarbel Köyü’ne tatile gelen Tarık AKGÜN, köy sınırlarında bulunan Aktaş Gölü’nde kendi imkanlarıyla elde ettiği kayak malzemeleriyle Kayak yaptı. Kış turizmi açısından geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Akgün, ‘yazları değerli olduğu gibi kışları da turistlerin gelebileceği bir zemin hazırlanmalı. u yaptığım faaliyet çocukların ilgisini çekti ve onlarda benzer kayak malzemeleri temin ederek en azından sosyal gelişimleri için farklı bir etkinlik yapmış olurlar’ dedi.
**Göle’ye doğalgaz geliyormuş..
Dün, bir günlük Ankara’da ziyaretinde Ardahan’a komşu Gürcistan’ın Türkiye Büyükelçiliğini de uğrayıp, Büyükeliçi Sayın İrakli Koplatadze’i ile bir süre sohbet etme imkanı bulduk.
ARDA/FED Genel Başkan Yardımcısı, Ardahanlı İşadamı Mahmut Şenel ve Göleli eğitimci Metin Demir’in de bulunduğu o ziyarette, Gürcü Ataşenin çevirmenlik yaptığı, Büyükelçi ile sohbetimizin baş konusu sınır ticareti ve gümrük kapılarımız olan Posof Türkgözü (Badele) Kapısı ile Çıldır Aktaş Gümrük Kapısında yaşanan sorunlardır.
Sınır Ticaretinin daha da büyümesi için ve en önemlisi sınırı yanı başında bulunan köy, ilçe ve kentlere yaraması için yeni bir politikaya ihtiyaç duyulduğunu aktardığımız Gürcü Büyükelçi’nin güler yüzüyle bizi karşıladığı elçiliğe bugüne dek ne bir Ardahan Milletvekilinin, ne bir Ardahan Belediye Başkanının ne bir Ardahanlı ileri gelenin gelip, gitmediğini de öğreniyoruz.
Yani kendimizin çalıp, kendimizin oynadığı ve rüyasını kurduğumuz ama bir türlü gerçekleşmeyen o beklenen yatırım ve çalışmaların diğer bir tarafı olan Gürcistan’ı bilgilendirmedikleri gibi birilerinin bilgi almak içinde girişimde bulunmadıklarını, bizim gibi ‘Ya şu komşunun Ankara temsilcisini bir ziyaret edip, birde onlar ne yapıyor, ne var ne yok’ diye düşünmediğini de üzülerek öğreniyoruz.
İçeriğini daha sonra uzun uzun anlatacağım Gürcü Büyükelçiliğini ziyaretimizde çıkarken Ardahan haberlerinin okunduğu iki diğer haber sitemize bir haber düşüyordu.
‘Göle’ye Doğalgaz Gelecek’ başlıklık haberi okurken bu haberin kaynağının kim olduğuna bakınca kendi kendime güldüm.
Çünkü doğalgaz boru hatlarının geçtiği Ardahan’da 2. boru hattının nerede geçtiğini daha bilemeyen birinin çokta gidip, gelmediği Posof’un, Damal’ın, Hanak’ın hatta Ardahan’ın büyük bölümünün hala doğalgaz alamazken, 100 yıldır doğru dürüst su şebekesi olmayan, içinde geçen derenin mikrop saçtığı Göle’nin doğalgaz’a ulaşacağını üflemiş, -22 derecede üşüyen arkadaşlarda bunu çok önemseyip, haber yapmıştılar..
Yıllardır böyle kandırılıp, hayal kurdurulduğumuzu bir kez daha anlayıp, ve ‘Vay be’ diyerek Ankara’da ki gezime devam ederken, gittiğim sağlık bakanlığında 80 Vilayetin sağlık verilerinin bakanlığa geldiğini, Ardahan’da gelecek bilgilerin de kar, tipi, boran nedeniyle internet üzerinden geçip, hala Ankara’ya, başkente gelmediğini öğreniveriyoruz, ‘Göle’ye doğalgaz gelecek’ denilen ülkemde..
**Ak, Kara, Ege, Marmara Denizi Değil,
Hala Turizme Açılmayan Çıldır Gölü..
Sıcak havaların iyiden iyiye kendisini hisettirdiği şu günlerde bir çok kişi serinlenmek için denizin bulunduğu sahillere kendisi atarken Ardahanlılar da göl ve derelerde serinliyorlar.
Başta an gölünden sonra Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük gölü olan Çıldır Gölünde olmak üzere bir çok su kaynağına sahip Ardahan’da bugüne kadar geliştirilemeyen göl turizmine karşın yüzmeyi unutmayan Ardahanlılar etrafına ince kom serpilip, sahil edilmeyi beklen Çıldır Gölünde yüzerek serinliyorlar.
**ONCA GÖL VE AKARSU TURİZME DEĞİL,
HES’LERE HİZMET ETTİRİLİYOR..
Bunaltıcı havaların etkisini sürdürdüğü Ardahan’da Çıldır gölünde ve diğer göl, derelerde serinlenmeye çalışan Ardahanlılar bunca doğal güzelliğin olduğu Ardahan’da başta Çıldır Gölü’nün olmak üzere Çıldır Aktaş Gölü, Posof ilçesinde ki Göllerin, Kura Nehrinin ve de diğer akar suların turizme katkı sunacak sahalara kavuşturulmasını istiyorlar.
Arpaçay HES’in yıllardı suyundan faydalandığı Çıldır Gölü’nün etrafına dökülecek 100 kum kamyonu ile tüm Ardahan’ın faydalanacağı bir sahile kavuşacağına dikkat çeken Ardahanlılar içilecek temizlikte olan Ardahan’ın Göl ve Akarsularının turizme yönelik çalışmalar ile ilin ekonomisine de katkı sunacağına da dikkat çekmekteler.
**ARDAHANDA Kİ GÖL VE DERELER..
ÇILDIR GÖLÜ : Doğu Anadolu’nun bölgesinin Van Gölünden sonra en büyük gölüdür. 115 km2 olan bu göl, Kısır dağı ile Akbaba Dağı arasında yer almaktadır.
Kuzey-Batı yönünde uzanan Singer sırtları Çıldır Gölü ile Çıldır Ovasını birbirinden ayırır. Bu halde göl her tarafından kendisine doğru dikilen yüksek dağlarla çevrilmiştir. Bu bakımdan gölün Çıldır tarafı daha düzlüktür. Bu taraftaki kıyılarda ince ince düzlükler ve kumlu plajlar vardır.
Göl; kar suları, kaynaklar ve her iki dağdan inen küçük çaylarla beslenmekte olup, suları tatlıdır. Göl güneye doğru gitgide daralır. Kamervan Adasından sonra dar Zavot Boğazından ötede küçük bir genişleme daha yapar burasına Küçük Göl de denir. Gölün fazla suları belirli bir akıntı ile bu boğaza doğru toplanır ve buradan sonra hızlı bir akışla ve Telek Suyu adıyla gölden çıkarak Kars Çayına doğru akar. En fazla akış yazın olur (10-15 m3.), yaz sonlarına doğru ise akış çok azalır, saniyede 3 m3’e kadar düşer. Rakımı 1950 m olan Çıldır Gölünün yüzeyi kış aylarında buzla kaplanmaktadır.
Gölün kuzeydoğu kıyısına yakın bir yerinde, bir dönüm kadar genişliğinde Akçakale veya Kuşadası olarak adlandırılan ve bir yarımadanın kopmasından ortaya çıkan küçük bir ada bulunmaktadır. Bu ada üzerinde çeşitli kuş türleri barınır: Karabatak, Balıkçıl, Tulumboğaz ve martı bunların en önemlileridir. Bu kuşlar kışın Karadeniz’e göç ederler.
Çıldır gölü balık açısından oldukça zengindir. Kıyılarda ki dere ağızlarında alabalık bulunur. Gölde en çok bulunan balık türü sazan balığıdır. Gölde tatlı su Kefalı de vardır.
Hanak Suyu
|
11
|
11
|
1,45
|
Komer köyünden başlayıp Cot suyu ile birleştiği yerde biter
|
Kayınlık Deresi
|
16
|
16
|
1,70
|
Balçeşme köyünün 1 km mansabından başlayıp Fatmaçayır deresinin birleştiği yerde biter
|
Kür Çayı
|
51
|
51
|
10,19
|
Tellioğlu köyünün 1 km mansabından başlayıp Fatmaçayır deresinin birleştiği yerde biter
|
Kura Nehri
|
|
76
|
28,75
|
Çatalköprü köyünün 7 km güneybatısından başlayıp ülke dışına çıkar
|
Posof Deresi
|
|
19
|
5,31
|
Posof ilçesinden başlayarak Ülke dışına çıkar
|
Türkmen Deresi
|
14
|
14
|
1,40
|
Gedik Köyünün 1,5 km kuzeyinden başlar ve Göle’nin Sormi deresi 3 km kuzeyinde biter
|
AKTAŞ (HOZAPİN) GÖLÜ : Çıldır ovasının kuzeybatı kesiminde 22 km2’ kadar bir alan kaplayan Aktaş (Karsak, Hozapin) gölünün yarısı ülke sınırları içerisindedir. Yüksekliği 1794 m. olan göl kapalı bir havza halindedir ve alanı gitgide daralmaktadır. Gölün suları sodalıdır. Gölde devamlı hareket halinde bulunan 12 adacık vardır. İlkbaharda göl yatağından taşan sular bir akıntı oluşturur ve bu akıntıya Zigaristav deresi denir.
AYI GÖLÜ : Arsiyan Dağı ile Cin Dağı arsında yer alıp 0,5 km2 kadar bir alana sahiptir. Göl kenarından çok sayıda küçük kaynak çıkmakta ve bu sular gölü beslemektedir. Gölden taşan suların oluşturduğu ve Hanak ilçemize doğru Cin dağının diplerini izleyerek akan Ayı deresinden yaz aylarında yöre halkı hayvan sulamada faydalanmaktadır.
KARAGÖL (VAKLA) GÖLÜ : Arsiyan Dağının Posof tarafında Baykent (Vakla veya Vahla) ve Alabalık (Sayho) Köyleri yakınlarında bulunmaktadır. Düz bir alanda yer alan gölün çevresi çimenlik olup Alabalığı boldur. Gölden çıkan küçük bir dere Posof ilçemize doğru iner.
BALIK GÖLÜ : Posof İlçemiz sınırlarında Kanlıdağ’ın kuzey tarafında bulunur. Küçük bir alanı kaplayan gölde Alabalık ve Kunduz bulunur.
KANLIGÖL : Posof İlçemiz Eminbey (Cilvana) köyünün batısında ( ) Zendar ve Civantel ( ) köyleri arasında sekiz dekar (8.000 m2) kadar bir alanı kaplamaktadır. Göl suları derin olup, kenarları sazlık ve bataklıktır. Gölde sazan balığı bulunmaktadır.
AYAZGÖLÜ : Posof İlçemizde Eminbey (Cilvana) köyünün hemen doğusunda 10 dekar genişliğinde küçük bir düzlüğün ortasında ve 20-30 m. derinliktedir. Gölde balık bulunmamaktadır.
SAĞRININ GÖLLERİ : Posof merkezinin 6 km. kadar doğusunda Sağrı ile Al köyü yakınlarında birbirine yakın olan Sülüklü ve Kamışlık göllerinin genel ismine Sağrının gölleri denir.
DAVAR GÖLÜ : Posof İlçemizin batısında Hırkat dağının kuzey tarafında 3 dekar genişliğindedir. Gölde balık bulunmamaktadır.
ARİLE (BALIK) GÖLÜ : Posof ilçemizin doğusunda, Gürcistan sınırına yakın Süngülü (Arale) köyünün yanında sekiz dönüm kadar genişliğindedir. Gölde Alabalık boldur. Gölün kenarları çıplak ve kumludur.