SERKA’dan yapılan açıklamada, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi kapsamında faaliyet yürütülen Ağrı ilinde yatırım destek ofislerinin KOSGEB işbirliğiyle Nisan ayında düzenlediği eğitim programına başvuran 231 kişiye ‘Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası’ verildiği bildirildi.
Girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimcilerin iş planına dayalı olarak kuracakları işletmelerin başarı düzeylerini artırmak amacıyla SERKA-KOSGEB işbirliğiyle Ağrı il merkezinin yanı sıra Eleşkirt, Doğubayazıt, Patnos, Diyadin ve Tutak ilçelerinde Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verildi. 4-13 Nisan günleri arasında düzenlenen 70 saatlik ücretsiz eğitime başvuran girişimci adaylarından 231’i Girişimcilik Sertifikası almaya hak kazandı.
Eğitimlerde katılımcılara, girişimcilik niteliklerinin sınanması, iş fikirlerinin geliştirilmesi, yaratıcılık egzersizleri, iş planı kavramı ve öğeleri, pazar araştırması, pazarlama, üretim, yönetim, finansal planlar, iş planının yazılması ve sunumu konularında eğitim verildi.
70 saat ücretsiz olarak verilen eğitimlere katılanlar girişimcilik desteği için KOSGEB’e başvuru hakkı kazanacak ve başarılı bulunan girişimcilere iş kurmaları halinde 50 bin TL’ye kadar hibe, 100 bin TL’ye kadar da faizsiz kredi verilecek.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi başvurusu yapmak isteyenler Serhat Kalkınma Ajansı Ağrı,Ardahan, Iğdır ve Kars’taki Serhat Kalkınma Ajansı yatırım destek ofislerine başvuruda bulunabilirler.
Kars, Ardahan, Iğdırın öncelikli sektörleri masaya yatırıldı..
Serhat illeri olan TRA2 (Kars, Ardahan, Iğdır ve Ardahan) bölgesinin öncelikli sektörleri masaya yatırıldı.
Kalkınma Bakanlığı ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yürütülenTürkiye’de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi’nin TRA2 Çalıştayı, Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) desteğiyle Kars’ta gerçekleştirildi.
Kars kent merkezindeki Büyük Kale Otel’de düzenlenen çalıştaya, Kalkınma Bakanlığı, OECD, DAP ve SERKA uzmanlarının yanı sıra TÜİK Bölge Müdürlüğü, Kafkas ve Iğdır Üniversitesi temsilcileri, illerin Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürleri, KOSGEB temsilcileri ile Ticaret ve Sanayi Odalarının Genel Sekreterleri ve özel sektör temsilcileri katıldı. Çalıştayın ilk oturumunda Kalkınma Bakanlığı uzmanları Erdem Kazaz ile Nuri Barış Tartıcı projenin tanıtımını yaptı. Uzmanlar, Avrupa Birliği ile Türkiye tarafından desteklenen projenin 22 ay süreceği belirtti. Türkiye’de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi’yle bölgesel ve sektörel rekabet politikalarının iyileştirilmesi ve Kalkınma Ajansları, Kalkınma Bakanlığı ile Türkiye’deki diğer kurumlar arasındaki koordinasyonun geliştirilmesinin hedeflendiği ifade edildi. Projenin bölgelerin rekabet edebilirliğinin ölçülmesi, karşılaştırılması ve takip edilmesi, öne çıkan sektörlerin belirlenmesi, merkezi kurumlar ile kalkınma ajansları arasındaki koordinasyonun geliştirilmesi gibi bileşenlerden oluştuğuna vurgu yapıldı. OECD politika analisti UmurGökçe de, Türkiye için ulusal ölçekte seçilen “makine ve kimya” sektörlerinin mekansal gelişimiyle ilgili sunum yaptı ve katılımcıların görüşlerini aldı. OECD politika analistleri Patrik Prozinsky ve Ali Fuad Turgut ise TRA2 Bölgesi için yapılan analiz çalışmalarını değerlendirdi. Kayıtlı istihdam verileri kullanılarak yapılan analizlerde, TRA2 Bölgesi’ndeki gıda ürünlerinin imalatı, yiyecek ve içecek hizmetleri, bina inşaatı, çevre düzenlemesi faaliyetleri ile Iğdır ilinin kara taşımacılığı sektörleri ele alındı.
Çalıştayda görüşülen konuların ve yapılan analizlerin, OECD uzmanları tarafından rapor haline getirilerek kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi.