Gazeteci Fakir Yılmaz Pazar Günleri ve Hafta İçi Özel Programlarla TEMPO TV’de
MERHABA Ardahan’daki gelişmeleri görüntülü izlemeniz için youtube ArdahanTV Kanalımıza abone olmanız umuduyla. Son iki haberimiz için TIKla abone ol, izle..
Bu haber aşağıda ki linki kopyalayarak izleyebilirsiniz..
https://www.youtube.com/watch?v=x_54lQa4WaQ&ab_channel=ArdahanTV
Gelen ihbarı değerlendirip, harekete geçen Ardahan itfaiye ekiplerinin araçlarına kar ve tipi nedeniyle kapalı olan yollar geçit vermedi.
Kardan kapanan yol edeiyleyangın yerine zamanındaulaşamayan yangın çıkan ev kulanılmaz hale geldikten sonra ancak olay yerine ulaştılar. Kapalı yol dolaysıyla olay yerine geç gelen Ardahan Belediyesi İtfaiyesi ve köylülerin yoğun çabalar sonucu su dolu kovalar yardımıyla taşıdıkları sularla yangını büyümeden ancak söndürülebilindi.

Ardahan‘da lisede öğrenim gören 42 öğrenci, zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.
Edinilen bilgiye göre, Ardahan Merkez Yunus Emre Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören öğrencilerde mide bulantısı, ishal ve kusma şikayeti ortaya çıktı. Bunun üzerine 42 öğrenci, zehirlenme şüphesiyle Ardahan Devlet Hastanesi Acil Servisine başvurdu. Tetkiklerin ardından bazı öğrenciler tedavi altına alındı.
Ardahan Valisi Hüseyin Öner, 42 öğrencinin ishal, kusma ve mide bulantısı şikayeti üzerine ambulansla Ardahan Devlet Hastanesine kaldırıldığını söyledi. Öğrencilerden 30’nun tedavilerinin ardından taburcu edildiğini belirten Öner, “Bizim için önemli olan şu anda çocuklarımızın sağlık durumu ile ilgili korkulacak bir durumun olmaması. 9 öğrencinin tedavisi sürüyor, 3 öğrenci ise müşahede altında. Çocuklarımızın sağlık durumları çok iyi ve ciddi bir durum yok. Doktorlarımız ilgileniyor” dedi.
Öner, okullarda dağıtılan yiyecek ve içeceklerden numune alarak inceleme yapılacağını sözlerine ekledi.
DİASPORAYA RAĞMAN
ARDAHAN KONFEDERSYONU KURULDU!
Gazeteci Fakir Yılmaz’ın döneminde ‘Güçlü BirArdahan Lobisi’ parolası ile yol alan ve başta İstanbul’da olmak üzere yurt genelinde ses getiren ama yeniden aday olmayıp, görevi bırakan Gazeteci Yılmaz’ın ‘KAI Gölgesinde ki Ardahan Diasporası’ dediği çetenin eline geçtikten sonra adeta unutulan ARDFED’in bir dönem önderlik ettiği ve kurma çalışmalarını başladığı Ardahan Konfederasyonu nihayet hemde diasporaya rağmen kuruldu.
Güçlü bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak Ardahan’a ve de Türkiye’ye hizmet etmeyi hedefleyen Dünya Ardahanlılar Birliği Ardahan Konfederasyonu (ARDA-KON) resmen kuruldu.
Ardahan Konfederasyonu Şişli Grand Cevahir Otel’de 23 Şubat Ardahan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıldönümünde, Ardahan’ın plakası olan 75’i çağrıştıran 75 kişilik kurucular kurulu toplantısına Akademisyenler, İş İnsanları, Sanatçılar, Gazeteciler, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları ile geniş katılımlı yemekli bir gece düzenlendi.
75 kurucu üyenin katılımıyla 19 Şubat’ta gerçekleşen tanıtım yemeğine Ardahanlı birçok önemli isim katılım sağladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Ardahan Konfederasyonu’nun tanıtım yemeği, covid-19 dolayısıyla katılım gerçekleştiremeyen kurucu üyelerin video-mesajlarından oluşan sinevizyon gösterisi ile devam etti.
ARDA-KON, SİYASETTEN UZAK TUTULDU
Dünya Ardahanlılar Birliği Ardahan Konfederasyonu’nun açılış konuşmasını yapan Kurucu Başkan Sami Atıcı, ‘İlk Cumhuriyet Hükümetini kuran Serhat Ardahan şehrinin yiğit evlatları ve Türkiye’nin aydınlık yüzleri’ mesajı salondakileri coşturdu.
AMAÇ, ARDAHAN’I TANITMAK VE SORUNLARINI DİLE GETİRMEKTİR
Genel Başkan Atıcı: “Ardahan’ın düşman işgalinden kurtuluşu ve Ardahan Konfederasyonu kuruluş gecesine hoş geldiniz. Ardahan Konfederasyonu büyük çaba ve emekler ile kuruluşunu gerçekleştirdi. Amacımız Ulusal ve Uluslararası arenada Ardahan’ı en iyi şekilde tanıtmak ve Ardahan geleceğini yazmaktır. Ardahan Doğu ve Kafkaslara olan kapısıdır. Bizler Ardahan sevdalıları olarak farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak görüp Siyasalaştırmadan, Partizanlaştırmadan Ardahan çatısı altında toplanmaktayız. Tek amacımız Ardahan’ı öne çıkarmaktır ve sıkıntılarını gündeme getirmektir. Ardahan Konfederasyonu tüm Ardahanlıları bir çatı altında toplamayı başarmış birleştirici güçtür. Sizlerin desteği ile hedeflerimizi tek tek gerçekleştirmeyi başaracağız” dedi.
BAŞKAN ATICI, ARDA-KON’UN MİSYONUNU DA AÇIKLADI
Ardahan Konfederasyonu (ARDA-KON)’NUN kuruluş amacı hakkında değerlendirmelerde bulunan Kurucu Başkan Sami Atıcı: “Arda-Kon, Ardahan için bir lobi çalışmasıdır ve benzeri yoktur. Proje kuruluştur. Konfederasyonun 11 kişilik tüzüğünü, bütçesini ve faaliyetini belirleyen uzman ve hocaların olduğu genel kurulu bulunmaktadır. Ayrıca 20 kişiden oluşan yönetim kurulu da Dünya Ardahanlılar Birliğinin temel mekanizmasını oluşturacaktır. Denetleme kurulu ve disiplin kurulu olarak resmi birimleri mevcuttur. Kitle hareketlerini sessiz ve başıboş sloganlarla değil projelerle vücut bulduracak bir harekettir. Genel amaç budur.
GECEDE ARDAHAN’IN ENLERİ ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ
ARDA-KON Genel başkanı Sami Atıcı’nın konuşmasının ardından Ardahan Üniversitesi Kurucu Rektörü ve KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hacer Karabağ, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Burak Taştan, Bezmialem Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülaçtı Bilican Topçu, Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Kazan, Ardahan’ın Kurtuluşu’nun 101. Yılı ve Arda-Kon’un kuruluşuna istinaden birer konuşma gerçekleştirdiler.
GECEDE ÜNLÜLER GECİDİ
Dünya Ardahanlılar Birliği Ardahan Konfederasyonu (ARDA-KON)’un kuruluş gecesine, Sabah Gazetesi Haber Müdürü Erhan Öztürk, Yıldız EN TV sahibi Üzeyir Engin, Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun, İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârları Odası Başkanı Terlan Kaya, Avrupa Karete Şampiyonu Eray Şamdan, Beşiktaş 13. Noteri Baş Katibi Derya Aydın, Ankara Ticaret Sicil Müdürü İbrahim Tırpancı, Bursa Ardahan İli Sanat ve Spor Destekleme Federasyonu Başkanı Ali Sait Karaca SGK Baş Müfettişi Saffet Temel, Serhat Yaşam Dergisi sahibi Erkan Sarıkaya, TBMM Milletvekili Danışmanı İbrahim Tansel Hancı, Girişimci Meryem Demirci, Akademisyenler Prof.Dr. Kemal Çelik, Prof. Dr. Erhan Arıklı, Prof. Dr. Ayşe Karadağ, Prof. Dr.Dede Şit, Prof. Dr. Gülaçtı Bilican Topçu, Prof. Dr, Halim Kazan, Prof. Dr. İlhan Yıldız, Prof. Dr. Mehmet Fatih Avşar, Prof Dr. Metin Toprak, Prof. Dr, Sertaç Çiçek, Prof. Dr. Şeref Kılıç, Prof. Dr. Uğur Bilgili, Prof. Dr. Yusuf Bayraktar, Dç. Alptürk Akçatekin, Doç. Dr. Hacer Karabağ, Doç. Dr. Levent Küçük, Doç Dr Mehtap Demir, Doç. Dr. Tayfun Yıldız, Doç.Dr. Veda Bilican, Dr. Binali Kılıç, Dr. Selçuk Avşar, Dr. Volkan Sinan, Dr. Yunus Çelik, İş İnsanları Nihat Aktürk, Murat Gökdemir, Alaattin Çoban, Levent Karadağ, Veysel Çukurçayır, Adnan Köroğlu, Muharrem Bilgin, Nizam Kara, Serdar Nalbant, Suat Korkmaz, Güven Yıldız, Hakan Gürbulak, Ali Sait Karaca, Metin Akdemir, Serhat Tekin geceye katıldılar.
GECEDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ DİKKAT ÇEKTİ
Pandemi koşulları doğrultusunda titizlikle hazırlanan geceye, Ardahan’ın plaka numarasına atıf yapılarak 75 kişilik alanında isim yapmış bilim insanları, bürokratlar ve iş insanları davet edildi. Misafirlerin güvenlik kodu ile iştirak ettikleri geceye katılım pandemi koşullarına rağmen %95 gibi çok yüksek bir oranda gerçekleşti.
SANATÇILAR GECEYE RENK KATTI
Gece, Kafkas Yıldızları Dans Topluluğunun dans gösterisi ve değerli sanatçılar Doç. Dr. Mehtap Demir, Cansu Yolcu ve Metin Akbulut’un seslendirdikleri türküler ile sonlandı.
Alınan bilgilere göre 1 ay kadar önce Kars/ Digor’dan gelen bir grup hayvan cambazları kişiler tarafından Damal hayvan meydanında hayvan alışverişi yaptıkları bir sıra da çıkan kavga da Damal Eski Dedekılıç (Çifteşen) köylü Özkan Birkal ağır yaralamıştı.



.jpg)
arşiv haber arşiv haber 02/09/2020 tarihli haberler
Pazar günü TEMPO TV’de yeni konukları ile ekranlarda olacağını belirten, Dernek Başkanları ve delegelerle görüşmeye devam eden ve oluşturulacak birliktelikle yeni bir kadro ile yaptıklarına yapacaklarını eklemek istediğini belirten ARDAFED Başkanı, Gazeteci Fakir Yılmaz birilerinin ısmarlama adaylarının hiç bir vaat ve sözlerini yapmadan, Ardahan adını gölgeleyen KAI’lerle oturdukları yerde ‘beni seçin, oyları cebime koyun’ diyerek aday oldukları ve seçildikleri takdirde Ardahanlılar kucaklayacaklarını okudukları şu günlerde yeniden aday olduğunu açıkladı.
Yılmaz 12 Eylül’de Şişli’de bulunan Şişli Nazım Hikmet Kültür merkezinde yapılacak kongrede yeniden aday olduğunu ve başında taşıdığı Ardahanlıları yine baş tacı edip başta İstanbul’da olmak üzere yurt genelinde gündeme taşıyıp, güçlü bir birliktelik sağlayacaklarını belirterek yeniden aday olduğunu ve tüm Ardahanlardan destek beklediğini söyledi.
ÇILDIR GÖLÜ TEMİZLEDİLER.. .
Fotolar Suat İncedere/Çıldır
Su Ürünleri av sezonunun açılmasının ardından “Vira Bismillah” diyerek denize açılan balıkçıların ava çıktığı şu günlerde Çıldır Gölü her geçen gün kirletilmeye devam ederken çocuklar gölün etrafındaki çöpleri toplayarak mesaj verdiler.
Son iki yıldır yaşanan corona yüzünden Göl festivali başta olmak üzere birçok etkinliğin yapılamadığı Ardahan’da çevreci çocuklar Çıldır Gölünü kirletenlerin çöplerini topladılar.
Kışları tüm yüzeyi donan ve buzlarla kaplanan Çıldır Gölünün yanı başına gidip, gölü ve çevreyi kirletenlere adeta ders veren çocuklar bahar ve yaz ayları boyunca kendisini ziyaret edenlere olağanüstü bir doğal güzellik sunan göl bu süre içinde başta çevrede bulunan ve köy içlerinden geçen derelere gelişi güzel çöp, ağbun atan köylülerce ve piknik yapanlarca olmak üzere doğal düşmanlarınca kirletilip, çevresinde ki yeşillikleriyle birlikte çöplerle doldurulmakta.
Ardahan’ın en yüksek dağı olan Kısır Dağının eteklerinden doğup, çevredeki derelerin beslemesi ile göl haline dönen ve Doğu Anadolu Bölgesinin 2. büyük tatlı su gölü olan, içinde Sazan, Karabalık, Şafak balığı, Alabalık, Kerevit olmak üzere 9 çeşitten fazla balığın yaşadığı Çıldır Gölünün suyu Arpaçay tarafında bulunan Zorlu HES Barajına akıtılırken bu uygulama dolayısıyla göl suyu her geçen yıl azalıp, çevresinde bulunan balık yavruları büyümeden telef olmaktadırlar.
Çıldır’da 200 kişiye iş imkânı
Büyükbaş hayvancılık, arıcılık gibi hayvan ve hayvansal ürünler ile tanınan ama bunlara yönelik plan, porje ve destekler verilmesi gerekirken Adana, Antep, Aydın gibi tekstile dönüş çabalarının devam ettiği Ardahan’da Posof ve Ardahan’dan sonra Çıldır’da da tekstil atölyesi açılacak.
**Çıldır Belediyesi “Tekstil Fabrikası Projemiz” onaylandı.
Çıldır Belediye Başkanı K.Yakup Azizoğlu Çıldır’da çok önemli bir projeye imza attıklarını ve 200 kişiye iş imkânı sağlayacaklarını belirtti.
Başkan Azizoğlu ‘Projenin 2022 yılında hayata geçeceğini bölgenin kalkınması için bu tür projelere ihtiyaç olduğunu belirtti. Eski Lise binasının tahsisi konusunda çalışma yaptıklarını ve sürecin tamamlanmasının ardından proje hayata geçeceğini’ söyledi.
CORONA SGK’YI KAPATTI!
Dünyanın başına bela olan pandemi, günlük yaşamı ve halk sağlığını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Salgın şimdi de bir devlet kurumunu iş yapamaz hale getirdi.
Ardahan Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) Covid-19 şoku yaşanıyor. Yapılan koronavirüs test sonucunda çalışanlarından 6’sının pozitif, 9’unun ise temaslı olabileceği kuşkusuyla toplamda 15 personeli karantinaya alınan ilgili kurum bir süre geçici olarak hizmet veremeyecek.
Samanbeylikte samanlıkta define ararken yakalandılar..
Ardahan´da tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı yapan 3 defineci jandarma tarafından suçüstü yakalandı. Define kazısında kullanılan çok sayıda malzeme ele geçirildi.
Ardahan İl Jandarma Komutanlığı KOM. Şube Müdürlüğü ekipleri, 1 Eylül tarihinde Ardahan´ın Samanbeyli köyünde define aramak için izinsiz kazı yapıldığına dair aldığı duyum üzerine harekete geçti
Ekipler, bölgeye gittiklerinde ev sahibi ile birlikte 3 şüpheli şahsın evin bahçe kısmında define aramak amacıyla 10 metre derinlikte 5 metre genişlikte 2 katlı çukur açtıkları ve define aradıkları esnada şahısları suçüstü yakaladı.
Şüphelilerin kaçak kazıda kullandıkları belirlenen. hilti, kazma, kürek, levye murç, halat ve çok sayıda kazı malzemesine el konuldu. Gözaltına alınan 3 şüpheli, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
SARI AYÇİÇEĞİ ASLINDA KAPKARADIR!
Renk almak için uzandığı güneşe bir türlü ulaşamayıp önce boynunu büken ve güneşin dalaverelerini anlayıp beklenmedik bir anda, yalnız başına kaldığı sırada kendisine verdiği enerjiye karşı yaptığı yüzsüzlük ten utanırcasına boyun büken ayçiçeklerini hepimiz biliriz.
Son olarak ziyaret için gittiğim ve toprağım Ardahan gibi kuraklıktan beklenen ürünü veremediğini görüp, haber olarak yerel ve ulusal gündeme taşıdığım Trakya bölgesinin simgesi haline gelen ayçiçeklerinin sarışın güzelliğine dayanamayıp içine dalanların el uzattıkları sapındaki yapışkanlı dikenleri hissettiklerinde acı veren kırmızı gülün dikenlerinden daha kötü olduğunu anlarlar.
Ve içine daldıkları sarı renkli ayçiçeklerinin uzaktan göründüğü kadar aslında çokta albenili olmadığı ve kırmızı gül gibi güzel kokmadıklarını anladıklarında kararmış yüzleriyle yere baktıklarını da görürler. Ateşin rengi de sarıdır, kendisine uzanan eli yakarken ancak anlaşılır ve Ayçiçek gibi rengiyle yanıltır, acı verdiğini ve kararttığını sanır.
Oysa karşı tarafı değil üzmek, aslında bir kez daha üzerine böcek kondurup tat aldırttığını da anlamaz bile..
Çünkü benim gibi yol kenarından geçenlerin inip içine dalarak ellediği gibi elden ele gezmeye alışkandır.
Ve sarı renginin diğer bir özelliği daha var.. Bu özelliğiyle yani Ayçiçek canlıyken kokusuyla, güzelliğiyle dikkat çeker ama kuruduğunda çöpe atılan dikenli kırmızı gülün rengine bürünen insanlar gibi çıtırdayarak tat verirken yine çöpe atılır..
e bu özelliğiyle sarı rengine kırmızı satenler bürüyüp orospu kırmızı kitabındaki baş kadın kahraman misali esen her rüzgara eğilip, kendini kaptıran ve sallandıkça cilası dökülen, gerçek yüzü meydana çıkan insanları andıran Ayçiçek tarlalarının kendilerine bir çok böceği kondurdukları da anlaşılır..
Ve bu yazılara ayırdığım bir cumartesi günü veya diğer birgün heran kafaları koparılmış tarlada çürümeye terkedilen sapları da bacaklar gibi kırılıp, yakılarak ayaklar altında çiğnenirken görülür, kan kırmızısı misali moraran sarışın Ayyy çiçekleri..
REKLAMLARINIZ BİZDE SİTEMİZ DE, TEMPO TV DE, GAZETE/DERGİLERİMİZ
VE SANAL ORTAMLARIMIZ DA YAYINLANIR..
ki…
REKLAMLARINIZ BİZDE SİTEMİZ DE, TEMPO TV DE, GAZETE/DERGİLERİMİZ
VE SANAL ORTAMLARIMIZ DA YAYINLANIR..
ki…
Ardahan’ın 5 ilçesi var. Bunlar Göle, Çıldır, Hanak, Posof ve Damal ilçelerine bağlı köylerin yeni ve eski isimleri birarada
Açıkyazı (Alabala)
Ağzıpek (Cincirop)
Akyaka (Kodushara)
Alagöz
Altaş (Ur)
Ardıçdere(Y.Torashev)
Aşağı Kurtoğlu
B.Sütlüce (B.Harziyan)
Bağdeşan (Kinzodamal)
Balıkçılar (Duduna)
Bayramoğlu (Mehmetaliarslan(Kora)
Beşiktaş (Mıcuc)
Binbaşar (Murka)
Çağlayık (Erdemel)
Çalabaş çelebaşi
Çamlıçatak (Gölebert)
Çataldere (Kunzut)
Çatalköprü (Şadıvan)
Çetinsu (Beberek)
Çeyilli (Revas)
Çimenkaya (A.Torashev)
Çobanlı (kellik)
Dağcı (Tikoş)
Dağevi (Dıbat)
Dedegül
Değirmenli (Değirmenköy)
Derindere (Heva)
Edegül
Gölgeli korgeli
Gürçayır (Sapkara)
Güzçimeni (Kirman)
Hacıali Hecelya
Hasköy xas
Kartalpınar (Fahğrel)
Kazlıköy (Pişhasğom)
Kıraç (Danızğom)
Kocaköy
Köprücük (Xeskar)
Kuşuçmaz – hopal – güzelyurt
Küçüksütlüce (K.Harziyan)
Lehimli
Nebioğlu
Ortageçit (Sazara)
Otbiçen (Kımıli)
Ovapınar (Bağdat)
Ölçek
Ömerağa omerxa
Samanbeyli sıxerpet
Sarıyamaç (Sırazgom)
Sugöze
Sulakyurt /Sarzep)
Taşlıdere (Pangis)
Tazeköy (Döşeli) Beberek
Tepeler (Konk)
Tepesuyu (Gürcübey)
Tunçoluk (Panik)
Uzunova (Maniyok)
Yalnızçam (Sindisgom)
Yaylacık
Y.Ç.Hasköy
Yokuşdibi (Lori)
Y. Kurtoğlu
Yayla karakolu Köyü
GÖLE___________
Ağılyolu (Arpaşen)
B. Altunbulak (Haraba)
Balçeşme (Lelevarginis)
Bellitepe (Urut)
Budaklı (Cicor)
Çakıldere (Orakilise)
Çakırüzüm (Mızarat)
Çalıdere (Mıhgerek)
Çardaklı
Çayırbaşı (Hokam)
Çobanköy
Çullu
Damlasu (Sasader)
Dedekılıç (Keşer)
Dedeşen (Gümüşparmak)
Dengeli (Abur)
Dereyolu (Salut)
Gölekçayır (Pilimur)
Durançam (Hımısker)
Durucasu (Gırdımal)
E. Demirkapı
Esenboğaz (Kelpikor)
Filizli (Sivin)
Gedik (Lağustan)
Gülistan
Günorta (Kızılkilise)
Hoştülbent
K. Altunbulak
Kalecik
Karatavuk
Karlıyazı (Kirziyan)
Kayaaltı (Poladik)
Kuytuca (Şeki)
Koyunlu (Gundik)
Köprülü (Korevenk)
Kuzupınar (Konk)
K. Boğatepe
Meşedibi (Morufka)
Mollahasan
Okçu
Samandöken (Sinot)
Senemoğlu
Serinçayır (Çölpenek)
Sürügüden (Hive)
Tahtakıran
Tellioğlu
Toptaş
Uğurtaşı (Dörtkilise)
Y. Demirkapı
Yağmuroğlu
Yanatlı (Varginis)
Yavuzlar (Üçkilise)
Yeleçli (Samzelek)
Yeniköy
Yiğitkonağı (Türkeşen)
HANAK____________/_//___________________ Geç köyü
Alaçam (Aşağı Dikan)
Altınemek (Konduravul)
Arıkonak (Konk)
Aydere (Aşağıki Surma)
Avcılar (Kışla Hanak)
Baştoklu (Yukarı Dikan)
Binbaşak (Gügübe)
Börk
Çatköy
Çavdarlı (Verannakalaköy)
Çayağzı (Orağaz)
Çiçeklidağ (Fayatlı)
Çimliçayır
Dilekdere (Hoşuret)
Güneşgören (Kerkeden)
İncedere (Piklop)
Karakale
Koyunpınarı (Saskara)
Oğuzyolu (Örüşet)
Ortakent (Büyük Nakala)
Sazlıçayır (Ağaşen)
Serinkuyu (Daniden)
Sevimli (Vel)
Sulakçayır
Y. Aydere (Yukarıki Surma)
Yamaçyolu (Vardosan)
Yamçılı (Macivet)
Yünbüken (Cırget)
DAMAL__________/////_____
Aşağıgündeş
Burmadere (Sors)
Çaybaşı Mah.
Dereköy
Eskikılıç (Çifteşen)
İkizdere (Nunus)
Kalenderdere
Konuksever Mah.
Obrucak (Çükora)
Otağlı (Arzede)
Serhat Mah.
Seyitören
Tepeköy
Üçdere (Samütka)
Yukarıgündeş
ÇILDIR
Ağıllı (Hamaş)
Akçakale
Akçil (Cölit)
Akdarı (Çamora)
Akkiraz (Kertene)
Aşağıcanbaz
Aşıkşenlik (Suhara)
Baltalı (Tatalet)
Başköy
Damlıca(Godamığ)
Dirsekkaya (Zerebük)
Doğankaya (Helevan)
E.Beyrahatun
Eşmepınar (Prut)
Gölebakan (Meredis)
Gölbelen (Urta)
Güvenocak (Zinzal)
Karakale
Kaşlıkaya (Vartmana)
Kayabeyi (Yerli Çayıs)
Kenarbel
Kenardere (Anpur)
Kotanlı (Sikerip)
Kurtkale
Kuzukaya (Sabadur)
Meryemköy
Öncül(Garostav)
Övündü (Vaşlop)
Sabaholdu (Godas)
Saymalı (Köyhas)
Sazlısu (Goravel)
Semiha Şakir (Terekemeçayıs)
Taşdeğirmen (Çamdura)
Y. Behrahatun (Tazeköy)
Yıldırımtepe (Rabat)
Yukarıcambaz
POSOF______________//////____
Akbal (Obol)
Alabalık (Sayho)
Alköy
Arılı (Zedezümde)
Armutveren (Papola)
Asmakonak (Sanhulye)
Aşık Üzeyir (Boşdere-Hevat)
Aşık Zülali (Suskap)
B. Eminbey (Cilvala)
Balgöze (Çıldıret)
Baykent (Vahla)
Çakırkoç (Mere)
Çambeli (Sağre)
Çamyazı (Ohtel)
Çayırçimen (Lamiyon)
Demirdöven (Varzna)
Derindere
Doğrular (Aşağıcacun)
Erim
Gönülaçan (Şuvaskal)
Gümüşkavak (Zendar)
Günbatan (Banarhev)
Günlüce (Caborya)
Gürarmut (Koliskal)
İncedere (Cuvantel)
Kaleönü (Agara)
Kalkankaya (Petoban)
Kayınlı (Şulgavur)
Kırköy (Kırdamala)
Kolköy
Kopuzlu (Çorçovan)
Kumlukoz (Göme)
Kurşunçavuş (Sece)
Özbaşı (Gıniye)
Sarıçiçek (Hertüz)
Sarıdarı (Tepezümde)
Savaşır (Cancak)
Söğütlükaya (Hümemis)
Süngülü (Arile)
Sütoluk (Satkabel)
Taşkıran (Gurgusuban)
Türkgözü (Badele)
Uğurça (Yukarıcacun)
Uluçam (Varhana)
Yaylaaltı (Satlel)
Yeniköy
Yolağzı (Sinsetip)
Yurtbaşı (Sakabol)
Yurtbekler (Çaksuyu)