

SİLÜET 25 ARALIK’TA GÖRÜLDÜ
25 Aralık’ta hava aydınlanmadan çekilen görüntüde Atatürk’ün silüeti net bir şekilde fark edildi. Bir vatandaşın çekip sosyal medyadan paylaştığı fotoğraf kısa sürede çok sayıda yorum ve beğeni aldı.
İLK OLARAK 1954 YILINDA FARK EDİLDİ
Atatürk silüeti ilk olarak 1954’te Yukarı Gündeş köyünde çobanlık yapan Adıgüzel Kırmızıgül tarafından fark edildi. Silüetin, 1975 yılında gazeteci Erdoğan Kumru tarafından çekilen fotoğrafları Genelkurmay Başkanlığı’na gönderildi.
ŞENLİKLER DÜZENLENİYOR
Bu nedenle 23 yıldan bu yana Damal ilçesinde temmuz ayında ‘Atatürk’ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri’ düzenleniyor. Fakat bu sene koronavirüs tedbirleri kapsamında şenlik yapılamadı.
SULİETİ GÖRMEK İÇİN İLÇEYİ ZİYARET EDİYORLAR
Siluet 15 Haziran – 15 Temmuz tarihleri arasında havanın güneşli olması durumunda 17.55 – 18.10 saatleri arasında Ata Mahallesi’nden izlenebiliyor. Fotoğraf sanatçıları ve turistler Atatürk sulietini görüntülemek için ilçeyi ziyaret ediyor.
.jpg)
1969 ve 2021..

Ve yeni bir yılın geride kalan yıllar gibi umutla, en güzel şekilde yaşanması gereken bir yıl olduğunu anlayarak, üzerimde ki 51 yıllık ağırlığı kenara itip, 52. yılı en güzel şekilde yaşamaya karar verip, geride kalanları unutmadan, yaşananlardan ders alıp, yaşanması gereken bir yıla merhaba diyerek, yılın ilk gününe adım atıyorum, yorsan da, üzsen de, yaşlandırsan da sonuna kadar en güzeli seninle yaşayacağım 2021 diyerek..
.jpg)
Atatürk Bu Yıl Erken Geldi!..
Siluet havanın güneşli olması durumunda her gün 17.55-18.10 saatleri arasında Ata Mahallesi’nden izlebiliyor. Fotoğraf sanatçıları, Atatürk sulietini görüntülemek için ilçeye akın etti.
Ata Mahallesi’nde oturan gençler, her gün Atatürk’ün silüetini izlediklerini ifade ederek, vatandaşları da ilçeye davet etti.
Atatürk silüetini görmek için yerli ve yabancı çok sayıda turistin ilçeyi ziyaret ettiğini belirten gençler, bu doğal mucizenin ilçe için bir bağış olduğunu kaydetti.
SİLÜET NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Atatürk silüeti ilk olarak 1954’te Yukarı Gündeş köyünde çobanlık yapan Adıgüzel Kırmızıgül tarafından fark edildi. Silüetin, 1975 yılında gazeteci Erdoğan Kumru tarafından çekilen fotoğrafları Genelkurmay Başkanlığı’na gönderildi.
Bu nedenle 23 yıldan bu yana Damal ilçesinde her yıl Temmuz ayında ‘Atatürk’ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri’ düzenleniyor.
![]() |
Fakir Yılmaz Yazıyorsam Sebebi Var |
fakiryilmaz323@hotmail.com
Geçtiğim gün ziyaret ettiğim Vatan Bilgisayar’ın kurucusu Nuri Vatan ile sohbet ederken Vatan’a ekonominin durumu konusunda sorduğum sorular içinde aldığım bir cevap dikkat çekiciydi.
4 Bine yakın çalışanı 170’e yakın mağazası olan Vatan Bilgisayar olarak işlerinin iyi olmasının kendilerine yetmediğini belirten Nuri Vatan ben rahatsam diğerleri rahatsızsa huzur yoktur demektir, bu rahatsızlıkta bu ülke de vergiye tabi 6 milyon insanın sırtında bu kadar hizmet görüyorsa büyük iş ama bunu aşmasak bugün yaşanan ekonomik sıkıntılar hep olacak’ diyordu.
Yani kayır dışı ekonominin kayır altına alınması gerektiğini mevcut hükumete ve bugüne kadar iktidara gelen her hükumete anlattıklarını ancak bugüne kadar bu yönde ciddi adımlar atılmamasından rahatsızdı Vatan Bilgisayar’ın kurucusu Nuri Vatan..
Vatan’ı dinledikten sonra gittiğim diğer iş adamlarının da bir hayli dertli olduğunu gördüğüm İstanbul’da yaşanan ekonomik sıkıntının yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin de her kesin olduğu gibi iş adamlarının da gündemin 1. sırasındaydı.
Ekonomik sebeplere ek olarak, hızlı nüfus artışı, köyden kente göç ile birlikte oluşan işsizlik ve çarpık kentleşmenin, iş gücü piyasasında olumsuzluklara yol açarken kayıt dışı istihdama da zemin hazırlamakta olduğu belirtilen ülkemde yaşanan ekonomik sıkıntının diğer bir adı da gelirden çok gideri olan bir devlet yapısının olmasıdır.
İşte burada dikkat çekmek istediğim yollara radar atıp hız yapan bir iki araca ceza kesmekle her gün onlarca cana mal olan trafiği engelleyeceğini sanan devlet anlayışı ile bu yollar da ve onca sanayide, hatta cadde ve sokakta kayıt dışı iş yapanların yanında birin yerine 10 koyan esnafı denetleyememesidir dün olduğu gibi bugünde yaşanmaya devam eden ekonomik sıkıntı..
Bol ışıklı yol tesislerin de çalıştıran onca yabancı uyruklu insanın bu ülkenin işsizlerin işini ellerinde aldığından bir haber bir devlet anlayışının hüküm sürdüğü ülkem de otoban yada uzun yol fırsatı bulup birin yerine 10’la ürün satan ama verdi levhalarında binler değil, kuruşlar yapan onca iş yeri sahibi de iş adamı diye gezer, hatta istihdam yaratıyorlar denilerek ya vergi dairelerince ödüllendiriliyorlar yada siyasette yer verilip, milletvekili, hatta bakan bile ediliyorlar..
Denetimsizliğinin de denetim dışı olduğu görülen ülkemde kayıt dışının 6 milyonun sırtında işler yürütülürken neden ekonomik sıkıntı yaşandığı yönünde ki anlamsız sorular sormakta saçma bir durum gibi..
Bu nedenle bu yönde sorular sormaktansa var olan ekonomiyi de silah tüccarlarına verip, Irak’a yetmedi bir de Suriye’ye uçurmak var uçakları..
Çünkü bu ülkenin gerçek gündemini saklamak adına hep aynı işleri yapıp, dün başka adı olan bugün de Beka adı verilen operasyonlarla Irak’a, Suriye’ye değil Pakistan’a kadar sınırımız yaklaşanı vurmak daha iyi oluyor kayıt dışı veya 40 yıldır çözüm bulamayan ve sık sık buzluklara kaldırılan çözüm süreçlerinden..
Ha unutmadan günde onlarca insanın ölümüne, yaralanmasına ve ekonomiye büyük zarar veren kazaları önlemek için yollarda denetimleri yapan trafik polisinin radarına takılmayı beklemekten başka çare bulamayan çok akıllılar birde tenekeden yol kenarına koydukları polis aracı benzeri trafik işaretleri ile çözümü daha kolay sanıyorlar, fiyatlara bir yerine 10 koyan ama vergi ödemeyen, kayıt dışı esnaf, iş adamı, iş yeri ve kaçak işçi gibi onca ciddi işlerin reform beklediği, çözüm istediği ülkemde..
|