Kivi ve Üzüm Yetiştiğini Biliyormusunuz?

Posof ve Çıldır’da bulunan onca meyve ağacının yeterli ilgi görmemesi dolaysıyla yok olduğuna dikkat çekilirken valilik, kaymakamlıklar emrinde bulunan İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin bu yönde gözle görülür bir çalışmaması da yok.

Çıldır Akkiraz köyünde ki meyve bahçeleri gibi onca meyve bahçesinin ilgi beklediği belirtilen Ardahan’da ülkenin diğer yerlerinden daha pahalıya meyve ve sebze tüketen Ardahan’da bulunan bu hazinelere sahip çıkılması istenmektedir.

Ardahan Üniversitesinin de bu yönde projeler üretmesi istenen Ardahan’da gerekli ilginin gösterilmesi halinde 102 bin nüfuslu Ardahan’ın meye ve sebze ihtiyacının bu iki ilçe sınırı içinde bulunan meyve ağaçlarından sağlanacağına dikkat çekilirken, Hanak ve Posof’ta ki Bal Ormanlarının da diğer meye bahçeleri gibi ilgisizlikte beklenen ürünü vermediğine de işaret edilmektedir.

Köylülerin atadan, dededen kalma yöntemler ile bakımlarını yaparak tamamen organik olan meyve ve sebzelerden kışlık ihtiyaçlarını giderdiği gözlenen Ardahan’da bu yönde oluşturulacak proje ve çalışmalar ile yeni bir iş sahasının açılabileceği gibi tüketicinin de organik meyve ve sebze yemesi sağlanacağına dikkat çekilmektedir.


**MERSİN DEĞİL, BADELE..


Meyve ve Sebze bahçelerinin yeterince değerlendirilmediği belirtilen Ardahan’ın Gürcistan’a sınır olan Türkgözü (Badele) köyünde kurduğu sera ile her türlü meye ve sebze yetiştiren Binali Kaynar isimli köylü Kivi’den, Üzüme kadar her meyvenin yetişebileceğini bir kez daha orataya koydu.

Posof’un Türkgözü (Badele) köyünde hobi olarak bahçe, bostan ve sera işleriyle uğraşarak örnek tarım yapan Binali Kaynar, bahçesinde kivi ağacından türlü kiraz, dut, armut, erik ağaçlarına, bostan ve serasında böğürtlenden domatese, bibere, salatasına kadar kendi yetiştiriyor.
  Fotolar: Kaan Gündoğdu/Posof