Dondurucu soğukların yaşandığı bölgede yüzeyi donan Çıldır Gölü üzerinde dev bir buz tabakası oluşurken, içilecek kadar temiz olan gölün üzerini tamamen kapatan buz kütlesi kendisine çarpan güneş ışınları ile adeta metrelerce alana serilmiş mavi bir çarşaf görüntüsü vermmekte.
*GÖL ÜZERİNDE GZİYORLAR, ARAÇ SÜRÜYORLAR..
Doğu Anadolu’nun tek tatlı suyuna sahip 124 bin metrekare yüz ölçümüyle ikinci büyük gölü Çıldır üzerinde yürüyüş yapanlara, atlı kızak gezilerine katılanlara ve otomobiliyle gösteri yapanlara da rastlanıyor.
Buz tutmuş gölü ziyarete gelenler, otomobillerle yapılan drift (sürüklenme) gösterisini heyecan ve hayretle izledi.
Aracıyla drift yapan vatandaşlar yaptıkları açıklamada, Çıldır’ın doyumsuz bir manzarayı barındırdığını belirterek, “Bu manzara dünyanın hiçbir yerinde yok. Herkesin bunu görüp yaşamasını isterim çünkü farklı bir duygu. Uçsuz bucaksız bir alan ve tamamen buz. Kırılması mümkün görülmüyor” dediler.
**ARDAHAN KURTULUŞA HAZIRLANIYOR!
Ardahan’ın yeniden vatan topraklarına katıldığı yıl dönümü dolaysıyla hazırlıklara başlayan Valilik, Belediye ve Ardahan STK’ları güzel bir etkinlik için el birliği kararı aldılar.
Merkezi Ardahan’da bulunan Serhat Ardahan Federasyonu ile Merkzi İstanbul’da bulunan Arddahan Dernekleri Federasyonun birlikte organize etmeyi düşündüğü ‘Ardahan’ın Yeniden Vatan Topraklarına Katılması’ nın yıl dönümü etkinlikleri öncesi kolları sıayan iki federasyon Kültür Bakanlığına da bu yönde bir proje sundular.
**Kar Tuş Ettirdi..
Yeşil çamlar da kışa teslim oldu..
Bölgede hükmünü sürdüren ağır kış şartları hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ettiği Ardahan’da kardan etkilenen sadece insanlar değil.
Ardahan’da son bir ay içerisinde meydana gelen fırtınada 15 bin ağacın kırıldığı bildirildi.
Ardahan Orman İşletme Müdür Yardımcısı Etem Kara, yaptığı açıklamada, bu yıl kış mevsiminde oluşan fırtınalardan dolayı hiçbir sezon görmedikleri zararı yaşadıklarını aktardı.
Kentte, yılık ortalama 25 bin metre küp ağacın hasadının yapıldığını vurgulayan Kara, şunları ifade etti:
“Ancak bu kış bizdeki zarar neredeyse hasat kadar oldu. Son bir ay içinde 15 bin ağaç kırıldı. Yıllık ortalama 25 bin ağacın hasadını yapıyoruz. Böyle bir zarar hiç bir sezon görmedik. Örneğin geçen yılda oldu, ancak en fazla 3 bin ağaç devrilmişti. Fakat bu yıl farklı bir doğa olayı ile karşılaştık. Bu şu demektir, neredeyse hasat kadar zarar oldu. Hiçbir kış böyle bir şey görülmemişti.”
Kara, kırılan ağaçların baharda temizleneceğini söyledi.
-En büyük zarar Posof’ta
Posof Orman İşletme Şefi Ahmet Sarıtaş, yakın zamanda şiddetli bir fırtınaya tanık olduklarını belirterek, “Hortum gibi diyebiliriz, çok şiddetli bir fırtınaydı. Çoğu ağaç yerinden, kökünden söküldü. Çoğu kırılmış. Özellikle hudut karakolu arkasındaki ağaçlar adeta tarla gibi yere serilmiş vaziyette. Bu bölgelerde yazın rehabilite çalışmaları yapılacak” dedi.
Sarıtaş, hudut karakol arasındaki noktada bin 500 metre küp ağacın devrildiğini belirterek, Posof genelinde zararın büyük olduğunu sözlerine ekledi.