*Arşiv Haber 17/03/2015
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker hakkında gensoru vererek, bakanlıktan düşürülmesini istedi. CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Gıda Tarım ve Hayvancılıkta uygulanan yanlış politikalar sonucunda üreticilerimizin, girdi fiyatları, mazot, gübre ve yem fiyatlarının aşırı derecede artmasıyla büyük sıkıntı içerisine girdiğini, devletten aldığı krediyi bile ödeyemeyen üreticimizin bitme noktasına geldiğini ifade ederek, “ bütün bu sorunlar yaşanırken gerekli tedbirleri almayan ve görevinin gereklerini yerine getirmeyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker hakkında Anayasa’nın 98’nci, 99’ncu ve TBMM İçtüzüğünün 106’ncı maddeleri uyarınca gensoru açılması için gereğini arz ve talep ederiz.”dedi.
BU HÜKÜMET İTHAL KURBANI GETİRDİ
Öğüt, TBMM başkanlığına sunduğu yazılı gerekçesinde, 2002 yılında bu yana iktidarda olan AKP Hükümeti tarafından izlenen yanlış politikalar sonucunda ülkemizde tarım ve hayvancılık sektörü bitme noktasına geldiğini, üreticilerimizin üretim yapamaz, aldıkları kredileri ödeyemez duruma geldiğini, bir zamanlar tarım ve hayvan ürünlerini ihraç eden ülkemizin, bu hükümet döneminde milyar dolarlar ödeyerek ithalata başladığını, özellikle 2010 yılında başlayan canlı hayvan ve et ithalatında büyük yolsuzluklar olduğunu dile getirerek, “ne yazık ki Cumhuriyet tarihinde ilk kez kurbanlık hayvan bu hükümet döneminde ithal edilmiştir.”dedi.
HEM DEVLET HEM MİLLET ZARAR ETTİRİLDİ
Ensar Öğüt açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “5 yıldan beri ithal edilen et ve hayvan, fiyatları ucuzlatmamış, daha da pahalandırmıştır. İthal değil yerli üretime ağırlık vererek köylümüze destek verilmeli, hayvan sayısı çoğaltılmalıdır. Et fiyatları düşürülerek, vatandaşa daha ucuza ve daha kaliteli et yedirme imkanı varken, bu hükümet döneminde dışarıya bağımlı hale gelinmiş, hem devlet hem millet zarar etmiştir.” Öğüt açıklamasında ayrıca şu görüşlere yer verdi: “Oysaki piyasaları rahatlatmak için ve geçici bir çözüm olarak düşünülen ithalat, Tarım Bakanlığının alışkanlığı haline gelmiş, bu sayede yerli üreticimiz bitmiştir. Başta Avustralya, Bulgaristan, Macaristan gibi ülkeler olmak üzere birçok ülkeden yapılan et ve canlı hayvan ithalatına milyar dolarlar harcanmış olup; harcanan bu para köylümüze ve üreticimize dağıtılsa ve mera hayvancılığı geliştirilseydi, ithalat için dışarıya para ödenmemiş olacaktı. Doğal beslenen hayvanların eti Omega 3 vitamini yönünden zengindir. Omega 3 yeşil bitkilerde olur. Yeşil bitkileri yiyerek doğal yayılan hayvanın etinin tüketilmesiyle hastalıklar azalacak, kırmızı et tüketimi nedeniyle insanlarımız sağlıklı yaşayacaktır.”
ALMANYA’DA 82 KG’İKEN,TÜRKİYE’DE 12 KG’DIR
Öğüt, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana alım gücünün düştüğünü, üretimin azaldığını, mazot, gübre, yem ve buğday fiyatlarının arttığını, et fiyatlarının git gide artması nedeniyle üreticinin üretemez, vatandaşlarımızın ise et alamaz duruma geldiğini vurguladı. Öğüt; “Kamu-Sen’in araştırmasına göre, Yıllık kişi başı et tüketimi; Avustralya’da 142 kg, ABD’de 125 kg, Almanya’da 82 kg’iken,Türkiye’de 12 kg’dır.”dedi.
LÜKS YATLARDA MAZOT VERGİSİ YOK
Ensar Öğüt, Hükümetin gemiler ve lüks yatlara verilen mazottan vergi almazken, çiftçiye verilen mazottan vergi alarak 4.TL civarında sattığını, bunun da üretimi zayıflattığını, oysaki mazotun üretici çiftçimize 1,5.-TL’den satılması durumunda hem üretimin çok olacağını hem de köylümüzün kalkınacağını, ancak hükümetin buna yanaşmadığını söyledi.
KAYIT TUTULMUYOR
Ensar Öğüt, “13 Aralık 2010 tarihinde, dönemin Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürü, ithal edilen kasaplık canlı büyükbaş ve küçükbaş hayvanların mezbahalarda spesifik risk materyali olarak adlandırılan beyin, göz, omurilik, bademcik ve ince bağırsağın hastalık riski dolayısıyla en kısa sürede imha edilmesini, bu risk materyallerinin insan tüketimine sunulmaması için mezbahalarda takiplerinin yapılması, gıda ve yem zincirine girmeyecek şekilde, gömülerek veya yakılarak imha edilmesini ve kayıtlarının tutulmasını, valiliklere acele ibareli bir yazıyla göndermiştir. Yani açıkça görülmektedir ki nasıl ve hangi şartlarla geldiği belli olmayan ithal hayvan ve etler hastalık saçmaktadır. Ayrıca Bakanlık tarafından gönderilen yazıda bu maddelerin imha edilmesi ve kayıtların tutulması talimatı verilmiş olup; bu kayıtların tutulup tutulmadığı, tutulduysa da kamuoyuna açıklanması gerekmektedir.”
DELİ DANA TEHLİKESİ
Veteriner Hekimleri Derneği tarafından yapılan açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gönderilen bu belgede tarif edilenlerin (BSE) yani Deli Dana Hastalığını işaret ettiğini ve büyük risk taşıdığını belirttiğini, ithal edilen hayvanlarda bu risklerin izlenmesi gerektiğini ancak ithal edilen hayvanların kesim amaçlı getirildikleri için izlemenin mümkün olmadığının dile getirildiğini vurguladı.
TARIMSAL DESTEKLEMELER ZAMANINDA ÖDENMİYOR
Ensar Öğüt Bakan Eker’in düşürülmesi gerektiğinin gerekçelerinden birini de şu şekilde anlattı: “Yine bu AKP Hükümeti döneminde Tarımsal desteklemeler zamanında ödenmediği gibi, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri hedefleyen Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri her yıl azaltılmıştır. Tarımsal girdi fiyatları aşırı derecede artmış, bunun sonucunda çiftçilerimiz gübre alamaz, arazisini yeterince işleyemez ve sulayamaz hale gelmiştir. Gübre, yem ve akaryakıtta yaşanan aşırı fiyat artışlarının önlenmesi için herhangi bir tedbir alınmamıştır. Tarım Kanununun 21’ncü maddesi, “Milli Gelirin yüzde 1’i oranında çiftçiye destek verilir” demektedir. 2014 yılında bu Kanuna göre çiftçiye 17 milyar lira verilmesi gerekirken, bu hükümet 9,5 milyar lira vermiştir. Bu hükümet son 7 yılda yüzde 1’in altında çiftçiye destek vermişti.”
9 MİLYAR VERGİ, 500 MİLYON DESTEK
Hükümetin ÖTV ve KDV dolayısıyla çiftçinin kullandığı mazottan 9 milyar lira vergi aldığını, buna karşılık 500 milyon lira destek verdiğini, verilen desteğin 18 katının çiftçiden vergi olarak geri aldığını, 2003-2014 yılları arasında 804 bin ton soya üretildiğini, ancak 12,5 milyon ton da ithal edildiğini dile getiren Öğüt, “yani gerçekten üretici bu konuda desteklenmiş olsa idi, 12,5 milyon ton soya da çiftçimiz tarafından ülkemizde üretilirdi. Yine Mercimek, nohut ve fasulye gibi birçok üründe üretim düşmüştür. Kısacası bir yılda birkaç kere ürün alınan verimli toprakları, suyu ve havası olan ülkemizde üretim bitme noktasına geldi ve dışa bağımlı bir ülke durumuna düşürüldük.”dedi.
ÜLKEMİZİN % 30’U ÇİFTÇİLİKLE GEÇİNİYOR
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, “Ülkemizin nüfusunun yaklaşık %30’nun çiftçilikle geçindiğini, Tarım ve hayvancılık ile ilgili ürünlerin yurt dışından ithal edilmesiyle çiftçimize büyük darbe vurulduğunu, çiftçimiz üretimin bitmesi nedeniyle göçe zorlandığını, bir yandan işsizlik yaşanırken, bir yandan da gıda ürünlerine milyar dolarlar ödeyen hükümet, ülkemizi dışa bağımlı hale getirdiğini, üretici çiftçimizin büyük sıkıntı ve borç batağına sokulduğunu dile getirdi.