Her yıl Haziran sonlarına doğru sığ ve sazlık kıyılara yavru bırakmaya gelen Sarı Sazan Jandarma ekiplerine rağmen katledilmekten kurtulamadı.
Aktaş ve Çıldır gölü´ne has özgü Sarı Sazan Balıkları her yıl bu günlerde yumurta (havyar) bırakmak için gölün sığ ve sazlık kıyılarına geliyor.
Bölgede ki köyülüler tarafından çeşitli aletlerle katledilen Sarı Sazan Balığı yumurtasını bırakmadan Ramazan sofralarına yemek oldu.
Kendine has özgü tadıyla bilinen Sarı Sazan Balığının bir tanesi yaklaşık 3600 yavru bırakmaktadır.
Özellikle bu günlerde kıyıya gelen Sarı Sazan Balığının soyunun tükenme noktasına gelmesinin en büyük nedenlerden biri de üreme mevsimde pervasızca tutulması neden gösteriliyor.
Kars Valiliği tarafında Arpaçay barajının su tüketimini durdurması sonucu, gölün su seviyesi yükselmiş ve gölün özellikle Sarı Balığın üreme alanı olan sazlıklar suyla kaplandı.
Kaçak avcılar tarafından katledilen Sarı Sazan yumurta bırakma dönemi üç ila beş gün arasıdna değişiklik gösteriyor. Haber: Suat İncedere
Sınır birlikleri ve bölgeden sorumlu Jandarmaya rağmen yasak alanda acımasızca balık avlayan ve balık yuvalarını alt üst eden Karslı balıkçıların çevre köy muhtarları ile iş birliği içinde koruma altında olan gölde adeta balık katliamı yaptıkları, sını birlikleri ve güvenlik güçlerinin de her ne hikmetse bu katliamı göremeyip, yaşanan bu duruma müdahale ermedikleri de ileri sürülmekte.
**OT DİYE BALIK!..
Aynı zaman da Türkiye ile Gürcistan sınır olan Aktaş Gölün de yaşanan yasa dışı balık avcılığının devam ettiği bölgede çadır kurup, kayıklarını dizen Karslı balıkçıların balık katliamı yaptığı Gölün ortasında bulunan adalar da otları toplama manasıyla bölgeye akın ettikleri ve otların yerine korum altında bulunan ve balık yasaklamanın yasak olduğu gölde ki balıkları gece gizlice yakalayıp, gündüz ellerini, kollarını satarak Kars, Ardahan ve Çıldır’da sattıkları da belirtilmektedir.
Aktaş Gölü, Ardahan iliyle Gürcistan sınırında bulunan tektonik oluşumlu bir göldür. Gölün yarısı Gürcistan sınırları içerisindedir. Toplam alanı 27 km² olan gölün 14 km² ülkemize aittir. Rakımı 1.798 m olan göl Çıldır ilçe sınırlarındadır. Sığ olan gölün en derin yeri 10 m kadardırç
Göl içinde yerleşme olmayan ve küçük oniki ada yer alır, bunlardan en büyük olanı Türkiye sınırlarındadır. Otlak ve sazlıkların bulunduğu bu adalar kuşların beslenme, barınma ve üreme alanıdır. Çevredeki küçük derelerle beslenen göl, suları taşadığında bahar aylarında Kura nehrine boşalmaktadır.[2] Sodalı olmasına rağmen son zamanlarda balıklara rastlanmıştır. Gölün beslenmesinin kuvvetlenmesiyle fazla sularını Kura nehrine boşalttığı ve sodalı özelliğini kaybettiğini düşündürmektedir.
Aktaş gölü Ak pelikanın ve kadife ördekin Türkiye’de kuluçkaya yattığı ender alanlardandır. Ayrıca angıt, uzunbacak, karabatak ve Vangölü martısı gölde yaşamaktadır. Göl ak pelikan, kadife ördek ve angıt nedeniyle Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği çerçevesinde koruma altına alınmıştır. Aktaş gölü askeri bölge içinde yer aldığı için kuşlar herhangi bir tehdide maruz kalmadan özgürce yaşamaktadır.