Suçlıusa Savcılık Neden Harekete Geçmez!

Ne Olmuştu? 1. Haberimiz..


Sayıştay’ın denetlemeleri sonucunda tespit ettiği usulsüzlükleri ve kamunun uğradığı zararları, yayınlamış olduğu raporlar da Ardahan İl Özel İdareye gönderilen paraların asıl amaçları dışında kullanıldığı ortaya çıktı.

Sayıştay’ın İl Özel İdareleri hakkında yaptığı denetim sonucunda öğrenmiş olduğumuz bilgiler bunlar ile sınır değil tabi. Mesela; Ardahan İl Özel İdaresi, özel bir şirketin yaptığı Karabeyi HES’nin Enerji nakil hattı için gerekli olan trafo kurulumuna para harcamış!


Sayıştay’ın İl Özel İdarelerini denetlemesi sonucu hazırladığı raporlarda belirtilen usulsüzlüklerin içinde Köylere Hizmet Götürme Birlilkerinin bağlı olduğu Ardahan İl Özel İdaresine aktarılan paralar da var.


Sayıştay’ın raporuna istinaden, Köylerin ihtiyaçlarının karşılanması amacı dışında Köylere Hizmet Götürme Birlikleri hesabına gönderilen paranın toplamı 140 milyon 877 bin 661 TL ‘dir. Yani 140 Trilyon! Bu para ile bütün illerde yeni köyler kurulur!


Mesela nasıl amacı dışında paralar aktarılmış? Birkaç örnek ile açıklayalım


Ardahan Valiliği, 2 adet 4×4 arazi (pickup)aracı  için toplam 405 Bin 803 TL, Merkez Hasköy 3 hekimlik aile sağlık merkezi binası yapım işi için 750 Bin TL, Ardahan Merkez Yalnızçam Uğurludağ Kayak Pisti Yapı işi için 490 Bin 880 TL gibi alım işlerini İl Özel İdareleri alımları bütçesinden yapmak yerine, kuruluş amacı Köylerde yol, alt yapı, bakım, onarım gibi hizmetlerin yapılmasını sağlamak olan ‘’Köylere Hizmet Götürme Birlikleri’’ bütçesinden gerçekleştirmişlerdir.


Sayıştay yayınlamış olduğu raporda bu usulsüzlüklerin  nedeni olarak aynen şu şekilde açıklama yapmıştır; ’’2017 yılı yatırım programında yer alan Bakanlık ve Merkezi İdare kuruluşlarına ait projelere ayrılan yatırım ödeneklerinden 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 6’ncı maddesi hükümleri kapsamında gerçekleştirilmesi için İl Özel İdaresine aktarılan ve listede yer alan…. TL tutarındaki ödeneğin… İl Özel İdaresince tekrar Köylere Hizmet Götürme Birliklerine aktarılmasının mevzuata uygun olmadığı, bu aktarmalarla 6085 sayılı Sayıştay Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu dışında kalan bir alan oluştuğu değerlendirilmektedir.’’


Yani Sayıştay diyor ki; bu şekilde denetleme ve ihale kanunundan bu alım işlerini kaçırıyorsunuz. Bütün İl Özel İdareleri Sayıştay’ın yaptığı bu tespiti kabul edip, sonraki yılda düzeltileceğini bildirmiştir.


Hatta örnek olarak Ardahan İl Özel İdaresi Sayıştay’a vermiş olduğu cevapta ‘’Özetle Bakanlık ve Merkezi idare kuruluşları tarafından, il özel idarelerince gerçekleştirilmek üzere aktarılan yatırım ödeneklerinin, işin aciliyeti, Ardahan ilinin inşaat çalışma sezonunun kısa olması ve ihale süreçlerinde zaman kaybını önlemek amacıyla Köylere Hizmet Götürme Birliklerine aktarıldığı ve bundan sonra aktarılacak ödeneklerin de 5355 sayılı Mahalli İdareler Kanunu’nun 18 inci maddesi dikkate alınarak yapılacağı belirtilmiştir’’diye ihaleden kaçınmak için yaptıklarını kabul eden bir açıklama yapmıştır.


TRAFO BEDELLERİ, ÖZEL DAĞITIM ŞİRKETLERİ YERİNE İL ÖZEL İDARESİ TARAFINDAN KARŞILANMIŞ!


Sayıştay’ın İl Özel İdareleri hakkında yaptığı denetim sonucunda öğrenmiş olduğumuz bilgiler bunlar ile sınır değil tabi. Mesela;


Ardahan İl Özel İdaresi, Çıldır İlçesi Karabeyi Köyü ve Göle İlçesi Küçükaltunbulak Köyleri ile Merkez Köprücük Köyü Enerji Nakil Hattı ve Göle Budaklı Köyü Yayla İçme suyu Enerji nakil hattı için gerekli olan trafo kurulum giderleri olan 589 Bin TL ‘yi İl Özel İdaresi Bütçesinden karşılamıştır.


Kanunen bu trafo yapım işinin giderlerinin dağıtım hizmeti veren şirketler yapmak ve karşılamak zorundadır. İl özel idarelerinin Sayıştay’a yapmış olduğu açıklamalarda ‘’kamu binasının hizmete açılmasının gecikmemesi’’ nedeni ile yaptırdıklarını belirtmişlerdir. Sayıştay ise Mevzuat gereği dağıtım şirketlerinin bu bedeli yasal faizleri ile birlikte en fazla 12 eşit taksitte ödemesi gerektiğini İl Özel idarelerine bildirmiş ve İl Özel İdareleride bu hususta gerekenin yapılacağını bildirmiştir.


Köylerin kalkınması için çıkarılan kanun resmen başka amaçlar için kullanılmıştır. Farklı amaçlar için kullanılan rakamlar şayet köylerde hizmet için harcanmış olsa Köy ’den Kentlere göç oranı da eminim ki düşecektir. Umarız Enerji dağıtım şirketlerine tanınan bu imtiyazlar da son bulur.



Ardahan İli Kura Nehri Kayabeyi Barajı


Ardahan İl sınırları içerisinde Kura nehri üzerinde maksimum su kotu 1578,62 metre, Kuyruk suyu kotu 1400,00 metre arasında, 6446 sayılı kanuna göre yapılan Kayabeyi Barajı ve Akıncı HES enerji amaçlı  bir projedir. Su tutma programı DSİ Barajlar ve HES Daire Başkanlığınca 22 Ekim 2014 tarihinde onaylandı, 21 Kasım 2014 tarihinde su tutuldu. Projenin Şubat 2015 tarihinde enerji üretimine geçmesi planlanıyor. Kayabeyi Barajında Firm enerji üretimi 175.37 GWh / yıl Sekonder enerji üretimi  125.80 GWh / yıl, Toplam enerji üretimi : 301.17 GWh / yıl .


Proje Bilgileri:


Gövde Tipi: Silindirle Sıkıştırılmış Beton Barajdır. Dolu savak Karşıdan alışlı radyal kapaklı ve gövde hacmi 800 000 m3′ .


Temelden Yükseklik:159.00 metre, 


Kret uzunluğu: 230.00 metre,


Baraj Depolama Hacmi: 147.867 hm 3


3 adet sağ sahil ve 3 adet sol sahilde olmak üzere 3,50 metre çapındaki enjeksiyon galerilerinin toplam uzunluğu 605 metre.


Cebri Boru Çapı: metre / Ø2.00 m, uzunluğu ise 212,00 m.


Akıncı HES İletim Tüneli Ø 4.00 metre çapında, 2650,00 metre uzunluğunda.


Akıncı HES Cebri Boru Çapı: Ø3.50 metre, uzunluğu 358,00 metre.


Akıncı HES Santral Binası Kurulu Gücü: 75,08 MW


 


Ne olmuştu? 2. Haberimiz..


Haberlerimiz ardından Ardahan Valisi başta Sayıştay müfettişlerince olmak üzere bir çok müfettişin araştırmaları ardından harekete geçip, kurumları inceleme altına aldığı Ardahan’da yaşanan bu gelişmeler kamuoyu tarafından dikkatle izlenirken bu durumun kişisel olmayıp, devleti, milletin parasını har vurup, harman edenlere karşı başlatılan bir mücadele olduğu belirtilmektedir.


 


**Genel Sekreterlikte ki Talanı Biz Yazdık, Belgeledik, Yeni Araştırmalarla Talan İyide İyiye Gün yüzüne Çıkmaya Devam Ediyor..



 


Ardahan İl Özel İdareden sonra Ardahan İş-Kur Müdürlüğüne de kayyum atanacağı öne sürülen şu günlerde Ardahan İl Özel İdarede yaşandığı öne sürülen talan bir kez daha belgelendi.


Gazetelerimiz ve sitemizin daha önce gündeme getirdiği talan uzun aradan sonra da olsa bu kez bir daha gündeme getirildi.


İşte sitemiz ve gazetemizin haberi ardından Vali Yardımcısına yetkilerin devir edildiği Ardahan İl Özel İdaresinde yaşananlar ve o yeni haber;


 


 Ardahan İl Özel İdaresi yapılan gereksiz ve fazla harcamalarla ekonomik krizin hat safhada olduğu Müfettiş tarafından belgelendi.


 


      Gazetemiz İmtiyaz sahibi ve köşe yazarımız A.Rıfat Vural´ın özel idare ile ilgili yazmış olduğu yazı üzerine yapmış olduğumuz araştırmalar sonucu Ardahan İl Özel İdaresinin her ay yaklaşık 2 trilyon zararla  kapattığı, 2018 yılını ise rekor düzeyde borç batagına girdiği ifade edildi.


       Ankaradan gelen müfettişlerin yaptığı incelemeler sonucunda yapılan harcamaların bütçeleri çok fazlasıyla aştıgına hiçbir önlem alınmadığı ve bu şekilde devam etmesi sonucu Ardahan İl Özel İdaresinin önümüzde ki borçlarından dolayı hizmet bile veremeyeceği beyan edildi.


       Müfettiş raporlarının rakamsal verileri olduğu bazı evrakları sizlerle paylaşmak ve ortada gezen dedikodulara azda ışık tutmak istıyoruz.



ASIL SORU ŞU Kİ : BU FAZLA HARCANAN PARALAR HANGİ İLÇELERE HANGİ YATIRIMLAR İÇİN  HARCANDI ?


TAKTİR  TÜM ARDAHANLILARIN ONUN ÖTESİNDE SİYASİ VE BÜROKRATLARINDIR.



Kimler sorumlu?


 


Gözlere pembe gözlüklerin takılıp gezilerek gazeteciliğin yapıldığı memlekette var olan sorunların dile gelmesi ve çözümüne katkı sunmak için görevin sadece bir iki kişiye mi düşer bilmem ama bu kişilerin sadece vali, kaymakam, belediye başkanı veya her sıkıştığın da ‘Alo Gazeteci’ diye aranan duyarlı gazetecilerin olmadığını düşünenlerdenim..

Suyu kesildiğin de gazeteciyi arayan, yolu, suyu, elektriği olmayan organize sanayi de, küçük sanayi de iş yapamıyorum diyerken, ‘beni yazma ama sorunlarımızı mutlaka yaz’ diyenlerin bu bir türlü çözüm bulmayan sorunlarda ne kadar payları var?

Nüfus kimliğinin kayıp etmeyene kadar matbaa, gazeteci nedir’i bilmeyen, hatırlamayan köylünün hayvanlarımız şaptan telef oldu, kaba yem sıkıntısı çekiyoruz, suyumuz gibi köy ve yayla yolumuz yok demeye ne kadar hakkı olabilir?

Kendi sorunlarının çözümünde kendisinin rolünün ne kadar olduğunu düşünmeden yaylamız da elektrik yok demeye kimin hakkı olabilir?

Seçimlere iki ay kala ortaya çıkıp, ‘Ben bu memleketi kurtaracağım’ diyenler ne kadar halkı ve beni ikna edebilir?

‘Efendim biz seçtik, o yapmalı’ deyip, yan gelerek yatarak, çözüm bekleyenlerin sayısının bir hayli fazla olduğu bir memlekette evinin önünde ki çöplerin neden günlerce toplanmadığını sorma gibi bir hakkı olabilir mi?

Ardahan’da 10 değil, 13 leylek yuvası diye yazıp, gazeteci diye ortalıkta gezenleri tutup, ‘Ula hele gel buraya, bu toz, toprağı görmüyor musun, çukurlarda nasıl geziyorsun?’ diye sorma-yanların aydın, toplum önderi, adam diye bilindiği memlekette valiyi, belediye başkanını, kaymakamı hatta seçildikten sonra beline taktığı tabanca ile, aldığı minibüsle köyün, öğrencinin HES’in barajını almaktan öte bir iş yaptıkları görülmeyen muhtara, sözde gazetecilere bir şey demeye hakkınız var mı?

Evet, var olan sorunlara manalar çözümler üretmeden, çeper diplerin de dedikodu yaparak muhalefet yapanların siyaset yaptığı memlekette var olan sorunların çözümün de kimler sorumludur?

Örnek olarak memleketim Ardahan’ın yıllardır kampüsleri bitiremeyen birinin işe aldığı yakını dolaysıyla ‘çalışkan, iyi adam olduğu’ bu memlekette kim soracak Güzel Sanatlar Fakültesi, yetmedi İlahiyat Fakültesi, Hanak, Damal ve Posof’a açılacağı söylenen Yüksek Okullar ne oldu diye?

Onca Avukatı, doktoru, eczacısı, siyasetçisi, meclis üyesi, mahalle, köy muhtarını olduğu bu kentte kim soracak bu memleketin sorunlarından kim, kimler sorumlu diye?..