ARDAHAN BEKLENEN YAĞMURLA ISLANDI!..



MERHABA Bu haberi ve Ardahan’daki diğer gelişmeleri görüntülü izlemeniz için youtube ArdahanTV Kanalımıza abone olmanız umuduyla. Görüntülü haberlerimiz için TIKla abone ol, izle.. 



Doğu Anadolu’da gök gürültülü sağanak bekleniyor.. Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, havanın parçalı ve zamanla çok bulutlu geçeceği bölge genelinde, öğle saatlerinden sonra aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor.Sıcaklığın mevsim normallerinde seyredeceği bölgede, rüzgar güney yönlerinden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.Gece en düşük hava sıcaklığı Kars’ta 6, Erzurum’da 7, Ardahan’da 8, Ağrı’da 10, Erzincan’da 13, Tunceli’de 15 ve Iğdır’da 16 derece ölçüldü.Gün içinde beklenen en yüksek sıcaklık ise Tunceli’de 34, Ardahan, Erzincan ve Iğdır’da 30, Ağrı’da 25, Erzurum’da 23 ve Kars’ta 20 derece olacak.



Başkan Erdoğan’ın devamı için


Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem..


Başkan Erdoğan’ın Başkanlık sistemini ortaya attığı ve birçoklarının söyleyip, cesaretli adımlar atamadığı adına barış süreci denen süreç gibi bir süreçte halka sunulan oylama ile kabul edilen ama tartışmalarının güncelliğini koruduğu başkanlık siteminden geri dönülmesi isteniyor..


Bu tartışmaların başını çeken ve parlamenter sisteme dönülmesini isteyen muhalefetin tek adam, hatta diktatör olarak suçladığı Erdoğan dahil kimsenin sistem gereği %51’i alamayacağı gibi barajı %5’lere veya %1’lere düşürülmüş plan güçlendirilmiş bir parlamenter sistemin ülkeye güven getireceğini tek adamlığı bitireceğini, diktatörlüğün önüne geçeceğini iddia edip, öne sürüp eski parlamenter sistemin güncellenerek geri getirilmesinin mutlak olduğunu belirtmekteler..


Türkiye tarihinde bugünkü iktidar örneği sağ, muhafazakâr kesimi temsil eden siyasetin baş aktörlerinden olan Rahmetli Turgut Özal, Necmettin Erbakan ve Süleyman Demirel gibi isimlerin de Başkanlık sistemini gündeme getirdiğini unutanların başını da yine ayni siyasi görüşe sahip yani sağ, muhafazakâr kesim olması da tartışılması gereken ayrı bir konu..


Ve bu sistemi isteyen asıl kesimin eyalet sistemini isteyen Öcalan’ın bir projesi olduğunu belirtip, karşı çıkanlar da aynı cenahtı..


Ve en önemlisi Türkiye’de Başkanlık sistemi tartışmaları yanlış bir düzlemde yapılıyor. Maksatlı, organize ve bilinçli bir biçimde Başkanlık sistemi tartışmalarının tarihi görmezden geliniyor. Başkanlık sistemi sanki ilk defa bu dönemde gündeme geliyormuş gibi ele alınıyor. Bir algı mühendisliği yapılarak sanki Recep Tayyip Erdoğan kendi şahsına istemiş gibi bir anlayışla olaya basit yoldan bakıp, bir an önce eski sisteme dönülmesi istenmektedir.


Aslında Türkiye Başkanlık sistemini 45 yıldan fazladır tartışıyor. Ve bu tartışmanın altında yatan asıl konu da bugün yeni operasyonlarla çözülecek denen ama 40 yıldan fazladır bir türlü çözülmeyen adına Kürt Sorunu denen sorununu da çözmesi beklenen, yerel yönetimleri güçlendirecek, Ankara’yı rahatlatacak olan eyalet sisteminin yattığı diğer bir gerçek olsa da büyükşehirler sonrası raflarda bekleyen yani eyalet sistemine yol alan bütün şehirler plan ve projesi gibi birçok konu gibi bu konuda çok dillendirilmiyor ya da ortamı bulunduğunda yeri, zamanı gelmesi bekleniyor..


Ve diğer bir ilginç konu ise bugün hala parlamenter sistemi geri isteyen solcu, ulusalcılar olurken bugüne kadar neredeyse tüm muhafazakâr partilerin liderleri ‘Türkiye’nin Kurtuluşunun Başkanlık Sistemi’ olduğunu dile getirmişlerdir. Tarihsel bir perspektiften bakıldığında bu tartışmaların epey eski olduğu anlaşılıyor. Yaklaşık elli yıldır sosyal demokrat partiler hariç tüm partiler bu konuyu konuşuyor ve bir talepte bulunuyorsa da ben bu meseleyi farklı biçimde ele almak istiyorum..


O farkta bugün Başkan Erdoğan’dan rahatsız olan kesimin parlamenter sistemi geri isterken aslında Erdoğan’ın elini rahatlatmaya ve iktidarına devama çalıştıkları iddialarımızdan biridir..



Çünkü bir taraftan 2023 seçimleri beklenir ya da erkene alınırsa bu sistemle Erdoğan’ın %51’i alıp yeniden başkan olamayacağını söyleyenlerin asıl derdi eski parlamenter sistem gibi bir sistemde oyu %39’un altına düşmeyen Erdoğan’ın başkan olmazsa da ya da eskisi gibi hükümeti kurup  Abdullah Gül gibi bir cumhurbaşkanı olmasını isteyen bir muhalefet ve başkanlık sistemi düşmanı kisvesi altında Erdoğan’ın iktidarının devamını isteyen bir muhalefet ve düşünce var gibi..


Bilmem ama yanlışsam söyleyin..


Söyleyin şu anki başkanlık sitemi gereği %51’i alıp başkan olamayacağı söylenen Erdoğan’da ‘haydi geri dönelim parlamenter sisteme’ dese kime yarar?..


Bu soruya cevap vermeden önce bu ülkenin siyasi düşüncesi gibi oylarının %37’nin net sağ, muhafazakâr kesimden oluştuğu ve bu oyların bölük, pörçük partilere değil, sağın en güçlü partisine gittiğini de düşünüp, benim düşüncemin yanlış mı, doğru mu olup, olmadığına karar verin derim..


Peki, Erdoğan’ın ve emrindeki bugünkü iktidarın ortağı olan MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş ne demişti?..


Gerçi MHP Lideri Devlet Bahçeli, Başkanlık Sistemi’ne karşı olduğunu söylese de aslında kendisinin de ezbere bildiği 9 Işık isimli kitapta konu başka şekilde ele alınıyor. Türkeş’in daha sonra bu görüşlerini değiştirdiği öne sürülse de bu konuda herhangi bir belge bulunmuyor. Türkeş, 1990’lı yıllarda Özal’ın başlattığı Başkanlık sistemi tartışmalarını sessizce takip etmiş ve bu konuda aleyhte konuşmamıştır. Alparslan Türkeş’in devlet, siyaset ve topluma dair teorilerini açıkladığı kitabında başkanlık sistemine ilişkin görüşleri şöyle:


‘Milliyetçi Hareket tek başkan, tek meclis sistemini savunur. Çağımız kuvvetli, adil ve hızlı icra çağıdır. Türk milleti, dünya imparatorlukları kurduğu devirlerde, kuvvetli, adil ve hızlı icra sistemini uygulamıştır. Kuvvetli ve hızlı icra, icra gücünün tek elde toplanmasıyla mümkündür. Bunun için tarih ve töremize uygun olarak, başkanlık sistemini savunuyoruz.’


‘İcrayı, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık olarak ikiye bölemeyiz. Her konuda bütünleşmeci olduğumuza göre, icranın başında da bütünleşmeci olmalıyız. Türk tarih felsefesi ve tarihinde icra organı hiçbir zaman bulunmamış yani tek bir başkan tarafından yürütülmüştür. Milliyetçi Türkiye’de de demokratik milli cumhuriyet ilkesi içinde başkan, Türk milletinin yürütme organının tek başı olacaktır. Tek başkan sistemine uygun olarak, yasama organı yönünden de tek meclis sistemini savunuyoruz’ dediğine göre biz olaya nasıl bakacağız bilmem ama MHP’nin de er geç şu anki başkanlık sisteminin en büyük eksiği olan eyalet sistemine döneceğini anlatır gibi..



Eski haberlerimiz için TIK la http://arsiv.kuzeyanadolugazetesi.com/ardahan.php


Gökte Yağmur, Kar, Yerde Gol Yağdı!


*Arşiv Haber 10/08/2016 tarihli haber/yorum


Yağmurlu bir gün yaşayan İstanbul’da faaliyet gösteren Ardahan Dernekler Federasyonun turnuvasına katılan derneklerin futbol takımları 54 olü filelerle buluştururken, Ardahan’ın Bölgesel Amatör Liginde temsil eden Serhat Ardahan Spor Kendirli Belediye por’u evinde 1-0 yenerek BAL liginde ki 3 sıra yerini korumayı başardı.


Gökte Yağmur, Kar, Yerde Gol Yağdı!


ARDAFED ve Serhat Ardahan Spor’un sahalarda olduğu aynı gün rakipleriyle karşılaşan Ardahan 1. Amatör Futbol Liginde ki takımlar da toplamda 16 gol ile 14. Haftayı sonlandırdılar.


Bu haftaki rakibi Göle Belediye Spor’a 3-1 yenilmesine karşın Ardahan Spor 31 puan ile Ardahan 1. Amatör Futbol Ligi birinciliğini sürdürmeye devam ederken 14. Haftanın diğer maçları şu sonuçlarla sona erdi.


Karlıyazıspor 3-2 Göle Yağmuroğluspor


Arıspor 1-2 Senemoğluspor


Göle Belediyespor 3-1 Ardahanspor


Bağdaşenspor 2-1 Hoçvanspor


Ancak birlikte bir şeyler yapabiliriz?







  Fakir Yılmaz Yazıyorsam Sebebi Var

fakiryilmaz323@hotmail.com


‘Ardahan’a Havaalanı gerekli mi, gereksiz mi?’ diye tartışırken havaalanı ve diğer istemlerin ve o çok istenen birlikteliğin ‘Güçlü Bir Lobi’ oluşumundan geçtiğini anlatan Ardahan Dernekler Federasyonu, bunun en güzel yolunun başta İstanbul’da olmak üzere göçün, güç olduğu batı kentlerinde olacağını anlatmaya devam ediyor.


Ve Ardahan adını gölgelemeye çalışan, çekemeyen paralel federasyon, dernek, kendi başına derneklerle değil, tüm engellemelere, çekememezliklere, hainlik ve bölücülüklere rağmen bu yolda yol almaya devam eden ARDAFED son olarak İstanbul’da kayıp olmaya başlayan Ardahan Gençliğini bir araya getiren önemli bir çalışmaya imza atıyor.


Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirilen Ardahan Dernekler Federasyonu Futbol Turnuvası ile bir araya gelen Ardahanlı gençlerin, 50 kuruş verip, kendilerine bir çok isim verdirip, vitrinlerde düşmeyen bugüne kadar bir şeyi yapmayı beceremeyip, yapılanı da gölgelemeye uğraşan Ardahanlılardan daha samimi ‘Güçlü Bir Ardahan Lobisi’ istediklerini de görüyoruz.


Çünkü ülkede ki gençlik gibi Ardahanlı gençlerinde önünde gölge olanlar yüzünden bugüne kadar bir araya gelmeyen Ardahan Gençliği ARDAFED’in organize ettiği futbol turnuvasına gelirken, tüm Ardahanlıları da yeşil sahaya taşımayı söz de Ardahanlıyım deyip, özde ortalıkta görünmeyen şu anki vitrindekilerden daha güzel başarıyorlar.


Evet birlikte bir çok şeyin yapılacağı ortada olan bu metropol de ve diğer kentlerde ki Ardahanlılara örnek olmaya devam eden Ardahan Dernekler Federasyonu buradan, bir kez daha diyor ki ‘Gelin Birlikte Bir Şeyler Yapalım’, ‘Gelin Birimizin Paçasına Yapışıp, Geri Çekmeye Çalışmaktansa El Ele Verelim’, ‘Gelin Kadınlarımızla, Gençlerimizle, İş Adamlarımızla Birlikte Bir Şeyler Yapalım’, ‘Gelin Siyasilerimizle Bir Arada, Hep Birlikte Ardahan Diyelim’ diyor..


Bunu da ortaya koyduğu ve her etkinliği ile yeniden heyecanlanan Ardahanlılarla birlikte diyor..

 


Ardahan 1.Amatör Futbol Ligi 13.Hafta Sonuçları


*14/03/2015 Tarihli haber


Cumartesi Günü Oynanan Maçlar Şöyle


13.Hafta’da sona erdi. 3 müsabakanın oynandığı haftada süpriz yaşanmadı.Buna göre sonuçlar şu şekilde oldu;


Bağdeşen SPOR 2-1 Anadoluspor

Ardahanspor 3-0* Gölegücüspor 

Ardahan Arı Spor 3-0 Senemoğluspor Kulübü

Göle Belediyesi 2-4 Kalespor