

MERHABA Bu haberi ve Ardahan’daki diğer gelişmeleri görüntülü izlemeniz için youtube ArdahanTV Kanalımıza abone olmanız umuduyla. Görüntülü haberlerimiz için TIKla abone ol, izle..
https://www.youtube.com/channel/UCDwxU5TIdZejp-mbbNw5fmw
Ardahan’da balıkçılar tarafından yakalanan bir metreden uzun çok sayıda yayın balığı vatandaşlardan ilgi gördü.
Kentte ailesiyle balıkçılık yapan 22 yaşındaki Erdoğan Bulut, Kura Nehri’nin Sarme mevkisinde her biri 1 metreden uzun 15 yayın balığı yakaladı.

Bulut’un at arabasıyla kent merkezine getirip satışa sunduğu onlarca kilo ağırlığındaki balıklar çevredekilerin ilgisini çekti.
Erdoğan Bulut, yaptığı açıklamada, ailesi ile balıkçılık yaptığını söyledi.
Kura Nehri’nde çok sayıda yayın balığının olduğunu dile getiren Bulut, “Bereketli bir av oldu. Bu kez 15 yayın balığı yakaladım. Bunların çoğunu sattım. Şu an elimde 30 kilogram ağırlığında bir buçuk metre uzunlukta balık mevcut. Kilosunu 20 liradan satıyorum. Satın alanlar oluyor ama en çok balıkların büyüklüğü dikkati çekiyor.” dedi.
.jpg)
HANGİMİZ NEYE TAKINTILIYIZ?
Cuma’yı Cumartesi bağlayan bir saatte ele aldığım bu yazıma başlık olan takıntının ne olduğuna baktığımda karşımıza, ‘Obsesif Kompulsif Bozukluk; obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan, takıntılı düşüncelerin günlük yaşamı etkileyecek, günlük aktiviteleri kısıtlayacak düzeye gelmesidir.’ anlamında bir açıklama çıkıyor.
‘Obsesyon ve kompulsiyonlar toplumdan topluma, kültürden kültüre değişiklik gösterebilir. Ülkemizde ve tüm dünya toplumlarında en sık görülen obsesyon ve kompulsiyon türleri aşağıda örnekler verilerek sıralanmıştır.’ diye devam eden takıntının bir sağlık meselesi olmasının yanında sosyal, siyasal hatta özel hayatta, aşkta, sevgide etkenlerinin olduğunu da anlıyoruz.
Ve birçok huzursuzluğun, asabiyetliğin yani kısaca söylenen ama aslında kendi yaptıklarına bakmadan kolaya başcurup, karşı tarafı suçlamaktan başka bir şey olmayan ‘takıntı’ denen sorunun insan üzerindeki etkisine baktığımızda ise karşımıza her birimizde bir hastalık olan takıntı engelinin çıkıp, yerlere, ayrılıklara düşürüp, bize taklalar attırdığı gibi, tekmelettiğini de görmekteyiz..
Örnek mi?
*Pislik veya mikrop bulaşmasından korkma..
Son pandemi olayının yarattığı takıntı.
*Başkasına zarar vermekten korkma..
Yazı yazarken bile kendimizi içten gelen oto sansürle kendi kendisini kontrol altına alması. Zarar vereceğini düşündüğümüzü asıl zararı vermek.
*Hata yapmaktan korkma..
Yapılması gerekeni ‘hata yaparım’ diyerek korkmak.
*Rezil olmaktan veya sosyal açıdan kabul edilemez bir şekilde davranmaktan korkmak..
Her an “acaba hakkımda ne yazdılar?” deyip, 24 saat başını internetten kaldırmayanlar.
*Günahkâr düşünmekten korkmak..
Yaptığı, attığı her adımda yarım yamalak inandığı inancının verdiği ”acaba?” diyerek korkmak.
*Düzen, simetri, kusursuzluk ihtiyacı
Her şeyin düzenli olmasını isterken hata üzerine hata yapmak. Kendisine yetmezmiş gibi karşısındakine de yaptırmak.
*Aşırı kuşku ve sürekli güven ihtiyacı
Başta eşler, aşklar, ilişkiler arasında olmak üzere her konuda gereksiz kuşkular, şüphe, güvensizlikler.
Evet, tıbbın dediği benimde altına kendimce yorumlayıp, değerlendirdiğim bu maddelere baktığımızda bunların hangisi sana, bana, ona uygun diye baktığımıza ise bu ve bunun gibi örneklerin büyük bir çoğumuzun üzerinde etkisi olduğunu görürüz…
Ve bunları görmezden gelip başkasına attığımız suçlama ile kendimize değil, başkalarına ‘takıntılı’ diyerek durumu kurtarmaya çalışırız…
İşte bu nedenle başta korku duygusu veya başka bir nedenle yani yaşadığımız herhangi bir konuda karşı tarafı ‘takıntılı’ diyerek suçlamaktansa kendine, kendinize bakıp, yaşanacak güzel nice şeylerin nelere takıldığını düşünseniz yaşadığınız asıl takıntıyı aşarsınız.
Evet, anlatmaya çalıştığımı anlayan kaç kişi ve acaba hangimiz hangi takıntıda…
.jpg)
Eski haberlerimiz için TIK la http://arsiv.kuzeyanadolugazetesi.com/ardahan.php
Kura Nehri Açıldı!
Baharın kokmaya başladığı Ardahan’da etkili olmaya başlayan sıcaklar yüzeyi donmuş Kura Nehrini buzdan kurtarırken, dağlarda ki karların hala erimediği görülmekte..