İktidara gelmesine ve iktidar olmasına büyük katkı sunan vaatlerinin arasında olan demokratik adımlardan geri dönüş yapan, hatta U dönüşü yapmakla eleştirilen mevcut iktidarın bu yöndeki vaatleri yani barış süreci gibi birçok konuyu rafa kaldırması tartışmalarının arasında bulunan Eyalet Sistemi gereği bir kentin, hatta bölgenin yerel yönetimi seçilmiş valilerdedir..
Bunun en bariz örneği Covit’in tetiklediği ama ülkemizdeki gibi uzun yıllardır yaşanan iç baskının getirdiği karışıklıkla başı belada olan ABD’de ve yine ona komşu, aynı kıtada bulunan ve benim gibi Coronanın normal bir gripal rahatsızlık olduğunu, abartılmaması gerektiğini belirten başkanının yönettiği ama valileri ile karşı karşıya gelen Brezilya’dadır.
7 Bölgeli ülkemizde bu yönde düşünülen hatta hazırlanan ve Büyükşehir, Bütünşehir adları ile hayata geçirilip, ilerisi olan Eyalet sisteminin zaman zaman dillendirilip, ardından barış süreci denen süreçlere bu yönde niyetlenenlerle hareket edip, ardından dışarıdaki müdahalelerle süreçlerin bozulmasına katkı sunan HDP gibi partilerin bu yönde düşünen iktidarları milliyetçi ve sistem koruyucularının kucağına ittiği için rafa kaldırıldığı ülkede hayata geçse demokrasinin ana fikri olan olmazsa olmazlarından olan şu anki sistemle çoğu boşa çıkarılan kaymakamlıklar kalkar, valileri de halk seçer ve benimde aralarında olduğum bir çok kişi milletvekili, parlamenter, senatör olmaktansa yerinde yönetim anlayışı olan seçilmiş valilik için yarışır..
Dünyada eyalet sistemi ile yönetilen ülkeler ve eyalet sayılarına baktığımızda karşımıza birçok ülke ve eyalet sistemi ile yönetilen bölgeler çıkmakta..
Bölündü, bölünecek denen Amerika’da, 50, Almanya’da 17 diye devam eden ve Arjantin 27,Avustralya 19,Brezilya 26,Bolivya 9,Ekvator 22,Meksika 36,Peru 19, Paraguay 17,Uruguay 19,Venezuela 23,
Kanada 10, İran 30, Çin 27, Malezya 16, Meksika 33, Nijerya 38, Kazakistan 19, Hindistan 35, G. Afrika 13, K. Kore 3, Pakistan 5, Polonya 18, Sudan 16 Papao Yeni Gine’de 5 yıl süren eyalet sisteminin ne o ülkeleri böldüğü ne de ekonomik olarak geri götürdüğünü de görmek mümkün.
Çünkü bu ülkelerin çoğunun başta tekonolojide, ekonomide, silahta ve diğer birçok konuda dünyada söz sahibi olduğunu da görmekteyiz.
Yani 7 bölgesi bulunan ülkede onca büyükşehir ardından bütünşehir ardından eyalet sisteminin de er ya da geç başkanlık sistemini tamamlayacağını da belirtmekte fayda var..
Ve bu faydaların başında gelenin ise o bölgeyi idare edecek olan valinin 657’ye ve iktidara bağlı bir memur değil, o bölgeyi bilen, sorunlarını anlayan oradaki insanlardan birinin olması gelmektedir..
Evet, son valiler kararnamesi ile yeni atanan valilerin bir çoğunun başında bulundukları kenti tanımadan gittikleri, gelenlerinde yeniden işe başlayacaklarından dolayı yapmak istediklerini çok da yapamadıkları açık ve net olarak ortada.
Bu nedenle ben ya da şu an bu yazıyı okuyan senin bulunduğun bölgenin valisi olması başka, vali olarak çok da tanımadığı, bilmediği yere vali olarak atananın yapacağı başka..
Çünkü bu ülkenin diğer bir sorunu da seçilenin seçildikten sonra geriye bakmayıp, Ankara’ya kapak attıktan sonra halktan kopmasıdır..
Ve o bölgedeki yükün büyük bir bölümünün valiye, kaymakama ve partisi iktidar değilse işi çok zor olan belediye başkanına kalmakta.
Bu durumda da o çok istenen işler, yatırımlar ve en önemlisi toplumsal barış sağlanamamaktadır..
Bu nedenle valilerin atamayla değil seçimle iş başına geldiği bir ülke yüreklice, yeniden eyalet sistemini tartışmalı diyor, bu tartışmayı açacak olanın da ben değil, başkanlık sistemini tartışmaya açıp, yarım yamalak da olsa gerçekleştiren Başkan Erdoğan’dır..