BECERİKSİZLİĞİ SAKLAMAK İÇİN O DA MAĞDURĞYET ROLÜNE SOYUNDU!


SÎZDE KONUĞUMUZ OLUN..


Gazeteci Fakir Yılmaz Cumartesi Günü Saat: 17.45’de de TEMPO TV’de Programa Başlıyor..


Her Cumartesi günü saat:15.45’de 


Sizde Tempo TV ekranına konuksunuz..




MERHABA Ardahan’daki gelişmeleri görüntülü izlemeniz için youtube ArdahanTV Kanalımıza abone olmanız umuduyla. Son iki haberimiz için TIKla abone ol, izle.. 


https://www.youtube.com/channel/UCDwxU5TIdZejp-mbbNw5fmw


Ardahan’ın Belde Başkanı kadar iş yapamayıp, başta ilçenin içinde geçen doğalgaz hattından yaralanamamak gibi birçok şeyi yapamama beceriksizliklerine kulp takan batıda ki Ardahanlı başkanlardan aşağıya kalmayan Hanak Belediyesi Başkanı Ayhan Büyükkaya’nın belediyenin sanal sayfasında yayınladığı açıklama yıllardır beceriksiz bir yönetimin mağduriyete soyunduğunda ortaya koydu.


İşte Gebze’de bir belediye çalışanı iken 2 dönemdir alan olarak Ardahan’ın en büyük ilçesi konumundaki Cem Evsiz, ilçesine gönüllü ekmek fırını, heykeller yaptıran hemşerilerin adını vermekten kaçınan, Ardahan’ın CHP’li Hanak İlçe Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya’nın, Hanak Belediyesine ait sanal sayfasında yayınlattığı mağduriyet göz yaşı dolu basın açıklaması.


KAMUOYUNA ZORUNLU AÇIKLAMA……..


2014 yılından beri Belediyemizce  ilçemiz de  yapılan çalışmalar  engellenmeye çalışılmakta, Belediyemiz sürekli olarak aynı konularda şikayet edilmekte, Yüce Devletimizin resmi bir kurumu olan Hanak Belediyesi adeta iş yapamaz duruma getirilmektedir. Başta; Belediye Başkanımız Ayhan BÜYÜKKAYA olmak üzere, Belediye personellerimiz saçma sapan, hiçbir  hukuki ve maddi dayanağı olmayan, sadece iddia olarak ileri sürülen konular yüzünden  zan altında bırakılmakta, İlçeye hizmet götürmesi gereken personellerimiz, bütün mesai saatlerini mevzubahis şikayetlere cevap vererek geçirmek zorunda kalmaktadır. Bu durum Belediyemizde işlerin aksamasına, hizmetlerin düzenli şekilde verilememesine ve toplum nezdinde Belediye personelinin aşağılanmasına neden olmaktadır.  


Aynı şekilde 2019 yılında İçişleri Bakanlığına şikayet edilen bazı konular hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından 2 adet müfettiş görevlendirilmiş, müfettişler tarafından yaklaşık 1 ay boyunca iddialar hakkında soruşturma yapılmış ve iddia edilen konuların tamamının haksız ve uydurma olduğu ortaya çıkmıştır. Müfettiş Raporları da bu konuda mevcuttur.  2019 yılında İçişleri Bakanlığınca incelenerek kapatılan iddialar 2021 yılında yine aynı şekilde şikayet edilerek gündeme getirilmiştir.


Bahar ayları gelmesi sebebiyle yol, kanalizyon vb. Belediye hizmetlerini yerine getirmesi gereken Belediyemiz bu saçma sapan şikâyetler yüzünden işlerini ilerletemez duruma düşürülmek istenmektedir.


Bu kapsamda; Yüce Devletimizin resmi bir kurumu olan Hanak Belediyesinin kurumsal kişiliğini aşağılayan, Belediyemizin hizmetlerini engellemeye çalışan, sosyal medya üzerinde  Belediyemize iftiraya varan söylemlerde bulunan, Belediye Başkanımız ve Belediye personellerimizi asılsız iddialarla zan altında bırakan iddia sahibi kişi ve kişiler hakkında her türlü yasal işlem yapılacağını kamuoyunun bilgisine sunarız.


Belediyemizin iş ve hizmetlerini engellemeye yönelik çalışan kişi ve kişileri Hanak halkının vicdanına havale ediyoruz.


BELDE BELEDİYESİNDEN EKMEK FIRINI..


Köprülü Belediye Başkanı Yücel Akkoç, kirası, suyu ve nakliye ücretinin Belediye tarafından karşılanacak ekmek fırını için girişimcilere çağrıda bulundu.



Köprülü Beldesinde ekmek ihtiyacını karşılamak için çağrıda bulunan Başkan Akkoç, yazın 20 bin nüfusa ulaşan Köprülü Beldesinde vatandaşların ekmek ihtiyacını karşılayacak girişimci fırın ustalarının Köprülü Beldesiyle irtibata geçmelerini istedi.






Köprülü Belediyesinde mevcut ekmek fırınını faaliyete sokacak girişimcilere her türlü konuda destek sağlayacaklarını açıklayan Başkan Akkoç: “Beldemizde elektrik ve suyu bağlanmış, badana ve boyası yapılmış aynı zamanda lojmanı olan, ekmek pişirmek için çevre illerden getirilecek nakliye parasını da bir yıl ücretsiz temin edeceğiz. Göle ilçesinde Köprülü Beldesine ekmek girişini engelleyeceğiz. Yazın Köprülü Beldesi’nin nüfusu 20 bin kişiye çıkıyor. İnsan sağlığı için hijyenik, kaliteli ve profesyonel bir ekip oluşturarak bu işte meslek sahibi olan arkadaşlara çağrımdır. KOSGEB ve bağlı hibe kuruluşları, fırın için yaklaşık 100 Bin TL destek sunuyor. Makine için hibe veriliyor, geri ödemeksizin, fırınımızı çalıştıracak meslek sahibi arkadaşların Köprülü Belediyesiyle iletişime geçmesini istiyoruz” dedi.


Sanadan gözaltına alındılar, Savcilikça bırakıldılar!


Ardahan’da örgüt propagandasını yaptıkalrı iddia edilen 2 şüpheli, jandarma tarafından düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Ardahan il jandarma komutanlığı terörle mücadele şube müdürlüğü ekipleri PKK/KCK örgütünün propagandasını yapan kişilere yönelik çalışma yaptı. Tespit edilen 2 şüpheli Ardahan´da düzenlenen eş zamanlı operasyonla yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler Savcılıktaki ifadelerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


ARDAHAN’IN YARISI YAŞLI!


TÜİK istatistiklerle Yaşlılar 2020 verilerini paylaştı. 2020 ADNKS’ye göre nüfusu 96 bin 161 olan Ardahan’da 13 bin 89 yaşlının yaşadığı bildirildi. Yaşlı nüfusun 13 bin 89 olduğu Ardahan’da, yaşlı sayısının toplam nüfus içindeki oranı yüzde 10 olarak kaydedildi. İlde yaşayan yaşlı nüfusun 49.811’ni erkek, 46.350’si ise kadından oluşmaktadır.



BÖLGE İLLERİ YAŞLI NÜFUS DAĞILIMI



Doğu Anadolu Bölgesinde en fazla yaşlının bulunduğu il Malatya oldu, Erzurum 2’inci sırayı aldı. Verilerde, Malatya’da 85 bin 799, Erzurum’da 69 bin 115, Elazığ’da 60 bin 788, Van’da 48 bin 239, Erzincan’da 30 bin 43, Ağrı’da 26 bin 892, Kars’ta 24 bin 26, Muş’ta 21 bin 992, Bingöl’de 20 bin 604, Bitlis’te 19 bin 634, Iğdır’da 14 bin 469, Ardahan’da 13 bin 89, Tunceli’de 12 bin 782, Hakkari’de 10 bin 134 yaşlının bulunduğu bildirildi.



BÖLGE İLLERİ YAŞLI NÜFUS ORANI DAĞILIMI



Doğu Anadolu Bölgesinde yaşlı nüfusun toplam nüfus içinde en yüksek oranda kaydedildiği il yüzde 15.3 ile Tunceli oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde olarak, Malatya’da 10,06, Erzurum’da 9,1, Elazığ’da 10,3, Van’da 4,2, Erzincan’da 12,8, Ağrı’da 5,0, Kars’ta 8,4, Muş’ta 5,3, Bingöl’de 7,3, Bitlis’te 5,6, Iğdır’da 7,2, Ardahan’da 13.6, Hakkari’de 3.6 olarak hesaplandı.



ERZURUM YAŞLI NÜFUS SAYISINDA 37’İNCİ



Erzurum Türkiye illeri sıralamasında yaşlı nüfus büyüklüğü bazında 37’inci oldu. Yaşlı nüfusun en yüksek olduğu 40 il; İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya, Konya, Adana, Balıkesir, Mersin, Manisa, Samsun, Aydın, Kocaeli, Kayseri, Muğla, Hatay, Denizli, Gaziantep, Ordu, Eskişehir, Sakarya, Trabzon, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Tokat, Malatya, Afyonkarahisar, Çanakkale, Şanlıurfa, Sivas, Çorum, Zonguldak, Kütahya, Giresun, Kastamonu, Erzurum, Edirne, Elazığ, Isparta olarak açıklandı.



ERZURUM YAŞLI NÜFUS ORANINDA 55’İNCİ



Erzurum toplam nüfus içinde yaşlı sayısı oranı yüksekliği kaydında 55’inci sırada yer aldı. Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu 55 il; Sinop, Kastamonu, Artvin, Çankırı, Giresun, Burdur, Balıkesir, Çanakkale, Çorum, Edirne, Tunceli, Amasya, Bartın, Ordu, Kırklareli, Tokat, Karabük, Bolu, Yozgat, Gümüşhane, Aydın, Kütahya, Ardahan, Zonguldak, Isparta, Rize, Sivas, Trabzon, Muğla, Erzincan, Uşak, Kırıkkale, Kırşehir, Yalova, Samsun, Nevşehir, Bilecik, Eskişehir, İzmir, Manisa, Bayburt, Afyonkarahisar, Denizli, Karaman, Malatya, Niğde, Düzce, Elazığ, Sakarya, Konya, Mersin, Bursa, Aksaray, Kayseri, Erzurum olarak bildirildi.



İSTATİSTİKLERLE YAŞLILAR, 2020



YAŞLI NÜFUS SON BEŞ YILDA YÜZDE 22,5 ARTTI.



Yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus, 2015 yılında 6 milyon 495 bin 239 kişi iken son beş yılda yüzde 22,5 artarak 2020 yılında 7 milyon 953 bin 555 kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2015 yılında yüzde 8,2 iken, 2020 yılında yüzde 9,5’e yükseldi. Yaşlı nüfusun 2020 yılında yüzde 44,2’sini erkek nüfus, yüzde 55,8’ini kadın nüfus oluşturdu.



NÜFUS PROJEKSİYONU

Nüfus projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranının 2025 yılında yüzde 11,0, 2030 yılında yüzde 12,9, 2040 yılında yüzde 16,3, 2060 yılında yüzde 22,6 ve 2080 yılında yüzde 25,6 olacağı öngörüldü.



Yaşlı Nüfusun Yüzde 63,8’inin 65-74 Yaş Grubunda Yer Aldığı Görüldü

Yaşlı nüfus yaş grubuna göre incelendiğinde, 2015 yılında yaşlı nüfusun yüzde 61,3’ünün 65-74 yaş grubunda, yüzde 30,7’sinin 75-84 yaş grubunda ve yüzde 8,0’ının 85 ve daha yukarı yaş grubunda yer aldığı görülürken, 2020 yılında yüzde 63,8’inin 65-74 yaş grubunda, yüzde 27,9’unun 75-84 yaş grubunda ve yüzde 8,4’ünün 85 ve daha yukarı yaş grubunda yer aldığı görüldü.



TÜRKİYE NÜFUSUNUN YAŞ YAPISI DEĞİŞTİ



Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının yüzde 10’u geçmesi nüfusun yaşlanmasının bir göstergesidir. Türkiye’de yaşlı nüfus, diğer yaş gruplarındaki nüfusa göre daha yüksek bir hız ile artış gösterdi.



Küresel yaşlanma süreci olarak adlandırılan “demografik dönüşüm” sürecinde olan Türkiye’de, doğurganlık ve ölümlülük hızlarındaki azalma ile birlikte sağlık alanında kaydedilen gelişmeler, yaşam standardının, refah düzeyinin ve doğuşta beklenen yaşam süresinin artması ile nüfusun yaş yapısı şekil değiştirdi. Çocuk ve gençlerin toplam nüfus içindeki oranı azalırken yaşlıların toplam nüfus içindeki oranı artış gösterdi. Türkiye, oransal olarak yaşlı nüfus yapısına sahip ülkelere göre hala genç bir nüfus yapısına sahip olsa da, yaşlı nüfus sayısal olarak oldukça fazladır.



TÜRKİYE NÜFUSUNUN ORTANCA YAŞI YÜKSELDİ



Ortanca yaş, yeni doğan bebekten en yaşlıya kadar nüfusu oluşturan kişilerin yaşları küçükten büyüğe doğru sıralandığında ortada kalan kişinin yaşıdır. Nüfusun yaşlanması ile ilgili bilgi veren göstergelerden biri olan ortanca yaş, 2015 yılında 31,0 iken 2020 yılında 32,7 oldu. Ortanca yaş 2020 yılında erkeklerde 32,1, kadınlarda 33,4 olarak gerçekleşti.

Nüfus projeksiyonlarına göre, ortanca yaşın 2025 yılında 34,1, 2030 yılında 35,6, 2040 yılında 38,5, 2060 yılında 42,3 ve 2080 yılında 45,0 olacağı öngörüldü.



YAŞLI BAĞIMLILIK ORANI



Yaşlı bağımlılık oranı 2020 yılında yüzde 14,1 oldu. Çalışma çağındaki yüz kişiye düşen yaşlı sayısını ifade eden yaşlı bağımlılık oranı, 2015 yılında yüzde 12,2 iken bu oran 2020 yılında yüzde 14,1’e yükseldi. Nüfus projeksiyonlarına göre, yaşlı bağımlılık oranının 2025 yılında yüzde 16,4, 2030 yılında yüzde 19,6, 2040 yılında yüzde 25,3, 2060 yılında yüzde 37,5 ve 2080 yılında yüzde 43,6 olacağı öngörüldü.



TÜRKİYE 66. SIRADA



Türkiye, yaşlı nüfus oranına göre sıralamada 167 ülke arasında 66. sırada yer aldı. Nüfus tahminlerine göre 2020 yılı için dünya nüfusunun 7 milyar 693 milyon 348 bin 454 kişi, yaşlı nüfusun ise 729 milyon 887 bin 660 kişi olduğu tahmin edildi. Bu tahminlere göre dünya nüfusunun yüzde 9,5’ini yaşlı nüfus oluşturdu. En yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ilk üç ülke sırasıyla yüzde 33,5 ile Monako, yüzde 28,5 ile Japonya ve yüzde 22,9 ile Almanya oldu. Türkiye, 167 ülke arasında 66. sırada yer aldı.



ORTALAMA ÖMÜR



Bir birey 65 yaşına ulaştığında yaşaması beklenen ömür ortalama 18,0 yıl oldu. Hayat Tabloları, 2017-2019 sonuçlarına göre, doğuşta beklenen yaşam süresi Türkiye geneli için 78,6 yıl, erkekler için 75,9 yıl ve kadınlar için 81,3 yıl oldu. Genel olarak kadınlar erkeklerden daha uzun süre yaşamakta olup, doğuşta beklenen yaşam süresi farkı 5,4 yıl oldu. Türkiye’de 65 yaşına ulaşan bir kişinin kalan yaşam süresi ortalama 18,0 yıl oldu. Erkekler için bu sürenin 16,3 yıl, kadınlar için 19,6 yıl olduğu gözlendi. Diğer bir ifade ile 65 yaşına ulaşan kadınların erkeklerden ortalama 3,3 yıl daha fazla yaşayacağı tahmin edildi. Beklenen yaşam süresi 75 yaşında 11,0 yıl iken 85 yaşında 6,0 yıl oldu.



YAKLAŞIK HER 4 HANEDEN BİRİNDE EN AZ BİR YAŞLI FERT BULUNDUĞU GÖRÜLDÜ



Türkiye’de 2020 yılında toplam 24 milyon 604 bin 86 haneden 5 milyon 903 bin 324’ünde yaşlı nüfus olarak tanımlanan, 65 ve daha yukarı yaşta en az bir fert bulunduğu görüldü. Diğer bir ifadeyle, hanelerin yüzde 24,0’ında en az bir yaşlı fert yaşadığı görüldü.

Türkiye’de 1 milyon 478 bin 346 yaşlının tek başına yaşadığı görüldü. En az bir yaşlı fert bulunan 5 milyon 903 bin 324 hanenin 1 milyon 478 bin 346’sını tek başına yaşayan yaşlı fertler oluşturdu. Bu hanelerin yüzde 75,3’ünü yaşlı kadınlar, yüzde 24,7’sini ise yaşlı erkekler oluşturdu.



İLLER: 



Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il Sinop oldu. Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il, 2020 yılında yüzde 19,8 ile Sinop oldu. Bu ili yüzde 18,6 ile Kastamonu, yüzde 17,1 ile Artvin izledi. Yaşlı nüfus oranının en düşük olduğu il ise yüzde 3,4 ile Şırnak oldu. Bu ili yüzde 3,6 ile Hakkari, yüzde 4,0 ile Şanlıurfa izledi. Yaşlı nüfus oranı il düzeyinde yıllara göre incelendiğinde, toplam nüfus içinde yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il sayısı 2015 yılında 6 iken, 2020 yılında 18 oldu. Nüfus projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranının en yüksek olacağı il sayısının 2025 yılında 33’e çıkacağı tahmin edildi. Toplam nüfus içinde yaşlı nüfus oranının yıllara göre en düşük olduğu illerin, genç nüfus yapısına sahip olan Şanlıurfa, Şırnak ve Hakkari olduğu görüldü.



100 YAŞ ÜSTÜNDEKİ KİŞİ SAYISI



Yaşlı nüfusun yüzde 0,1’ini oluşturan 100 yaş ve üzerindeki yaşlı kişi sayısı, 2020 yılında 5 bin 780 oldu. Türkiye’de 100 yaş ve üzerinde en fazla yaşlıya sahip ilk üç il sırasıyla 800 kişi ile İstanbul, 267 kişi ile Ankara ve 262 kişi ile İzmir iken en az yaşlıya sahip ilk üç il ise sırasıyla 5 kişi ile Bayburt, 6 kişi ile Bartın ve 7 kişi ile Ardahan oldu.



EĞİTİMLİ YAŞLI NÜFUS ORANI ARTTI



Okuma yazma bilmeyen yaşlı nüfus oranı, 2015 yılında yüzde 21,9 iken 2019 yılında yüzde 16,9’a düştü. Okuma yazma bilmeyen yaşlı kadınların oranının, 2019 yılında yaşlı erkeklerin oranından 4,8 kat fazla olduğu görüldü. Okuma yazma bilmeyen yaşlı kadınların oranı yüzde 26,0 iken yaşlı erkeklerin oranı yüzde 5,4 oldu.



EĞİTİM DURUMUNA GÖRE YAŞLILAR



Eğitim durumuna göre yaşlı nüfus incelendiğinde, 2015 yılında yaşlı nüfusun yüzde 43,0’ı ilkokul mezunu, yüzde 5,2’si ortaokul veya dengi okul/ilköğretim mezunu, yüzde 5,6’sı lise veya dengi okul mezunu, yüzde 5,4’ü yükseköğretim mezunu iken 2019 yılında ilkokul mezunu olanların oranı yüzde 45,5’e, ortaokul veya dengi okul/ilköğretim mezunu olanların oranı yüzde 7,3’e, lise veya dengi okul mezunu olanların oranı yüzde 7,5’e, yükseköğretim mezunu olanların oranı ise yüzde 7,0’a yükseldi. Yaşlı nüfusun eğitim durumu cinsiyete göre incelendiğinde, cinsiyetler arasında önemli farklılıklar olduğu gözlendi. Bitirilen tüm eğitim düzeylerinde yaşlı erkek nüfus oranının yaşlı kadın nüfus oranından daha yüksek olduğu görüldü.



EŞİ ÖLEN YAŞLILAR



EŞİ ÖLMÜŞ YAŞLI KADINLARIN ORANI, EŞİ ÖLMÜŞ YAŞLI ERKEKLERİN ORANININ 4 KATI OLDU




Yaşlı nüfus yasal medeni duruma göre incelendiğinde, cinsiyetler arasında önemli farklılıklar olduğu görüldü. Yaşlı erkek nüfusun 2020 yılında yüzde 1,2’sinin hiç evlenmemiş, yüzde 83,8’inin resmi nikahla evli, yüzde 3,4’ünün boşanmış, yüzde 11,6’sının eşi ölmüş olduğu görülürken yaşlı kadın nüfusun yüzde 2,6’sının hiç evlenmemiş, yüzde 45,8’inin resmi nikahla evli, yüzde 3,8’inin boşanmış, yüzde 47,7’sinin ise eşi ölmüş olduğu görüldü.



YAŞLI NÜFUS YOKSULLUK ORANI



YAŞLI NÜFUSUN YOKSULLUK ORANI YÜZDE 14,2 OLDU




Gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuçlarına göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ına göre hesaplanan yoksulluk oranı, 2015 yılında Türkiye geneli için yüzde 21,9 iken 2019 yılında yüzde 21,3 oldu. Bu oran, yaşlı nüfus için 2015 yılında yüzde 18,3 iken 2019 yılında yüzde 14,2 oldu. Yaşlı nüfusun yoksulluğu cinsiyete göre incelendiğinde, yoksul yaşlı erkek nüfus oranı 2015 yılında yüzde 17,8 iken 2019 yılında yüzde 12,1 oldu. Yoksul yaşlı kadın nüfus oranı ise 2015 yılında yüzde 18,6 iken 2019 yılında yüzde 15,9 oldu.



İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI



YAŞLI NÜFUSUN İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI YÜZDE 12,0 OLDU.




İşgücü istatistiklerine göre, işgücüne katılma oranı 2015 yılında 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus için yüzde 51,3 iken 2019 yılında yüzde 53,0’a yükseldi. Bu oran yaşlı nüfus için 2015 yılında yüzde 11,9 iken 2019 yılında yüzde 12,0 oldu. İşgücüne katılma oranı cinsiyete göre incelendiğinde, yaşlı erkek nüfusta 2019 yılında yüzde 20,1 iken yaşlı kadın nüfusta yüzde 5,6 oldu. Yaşlı nüfustaki işsizlik oranının 2015 yılında yüzde 2,5 iken 2019 yılında yüzde 3,1 olduğu görüldü.



SEKTÖREL DAĞILIM



Çalışan yaşlı nüfusun yüzde 64,7’si tarım sektöründe yer aldı. İşgücü istatistiklerine göre, istihdam edilen yaşlı nüfusun sektörel dağılımı incelendiğinde, 2019 yılında yaşlı nüfusun yüzde 64,7’sinin tarım, yüzde 28,1’inin hizmetler, yüzde 5,3’ünün sanayi, yüzde 1,9’unun ise inşaat sektöründe yer aldığı görüldü.



YAŞLI NÜFUSUN OBEZİTE ORANI ARTTI



Türkiye sağlık araştırması sonuçlarına göre boy ve kilo değerleri kullanılarak hesaplanan vücut kitle indeksi incelendiğinde, 2010 yılında 65 ve daha yukarı yaştaki nüfusta obezite oranı yüzde 22,9 iken bu oran 2019 yılında yüzde 29,0 oldu. Yaşlı nüfusun obezite oranı cinsiyete göre incelendiğinde, yaşlı erkeklerde 2010 yılında yüzde 15,2 iken bu oran 2019 yılında yüzde 19,9, yaşlı kadınlarda 2010 yılında yüzde 30,5 iken 2019 yılında yüzde 36,2 oldu.



Diğer taraftan, 2010 yılında yaşlı nüfusta normal kilolu olanların oranı yüzde 36,6 iken bu oran 2019 yılında yüzde 30,3 oldu. Normal kilolu yaşlı nüfus oranı cinsiyete göre incelendiğinde, yaşlı erkeklerde 2010 yılında yüzde 40,2 iken bu oran 2019 yılında yüzde 34,9, yaşlı kadınlarda 2010 yılında yüzde 33,0 iken 2019 yılında yüzde 26,7 oldu.

Türkiye sağlık araştırması sonuçlarına göre 2014 yılında yaşlı nüfus içinde banyo yapma/duş almada zorluk yaşayanların oranı yüzde 19,1 iken bu oran 2019 yılında yüzde 22,1 oldu. Banyo yapma/duş almada zorluk yaşayan yaşlı nüfus oranı cinsiyete göre incelendiğinde, yaşlı erkeklerde 2014 yılında yüzde 11,9 iken bu oran 2019 yılında yüzde 14,5, yaşlı kadınlarda 2014 yılında yüzde 24,6 iken 2019 yılında yüzde 28,0 oldu.

Diğer taraftan, 2014 yılında yaşlı nüfus içinde yatağa girme/kalkma veya sandalyeye oturma/kalkmada zorluk yaşayanların oranı yüzde 19,0 iken bu oran 2019 yılında yüzde 20,6 oldu. Yatağa girme/kalkma veya sandalyeye oturma/kalkmada zorluk yaşayan yaşlı nüfusun oranı cinsiyete göre incelendiğinde, yaşlı erkeklerde 2014 yılında yüzde 13,2 iken bu oran 2019 yılında yüzde 14,0, yaşlı kadınlarda 2014 yılında yüzde 23,4 iken 2019 yılında yüzde 25,9 oldu.



Türkiye sağlık araştırması sonuçlarına göre 2014 yılında yaşlı nüfus içinde her gün tütün mamulü kullananların oranı yüzde 9,3 iken bu oran 2019 yılında yüzde 10,5 oldu. Her gün tütün mamulü kullanan yaşlı nüfus oranı cinsiyete göre incelendiğinde, yaşlı erkeklerde 2014 yılında yüzde 17,6 iken bu oran 2019 yılında yüzde 17,7, yaşlı kadınlarda 2014 yılında yüzde 3,0 iken 2019 yılında yüzde 4,9 oldu.



Diğer taraftan, 2014 yılında yaşlı nüfus içinde hiç tütün mamulü kullanmamış olanların oranı yüzde 58,5 iken bu oran 2019 yılında yüzde 59,4 oldu. Hiç tütün mamulü kullanmamış yaşlı nüfusun oranı cinsiyete göre incelendiğinde, yaşlı erkeklerde 2014 yılında yüzde 23,7 iken bu oran 2019 yılında yüzde 26,6, yaşlı kadınlarda 2014 yılında yüzde 85,3 iken 2019 yılında yüzde 85,2 oldu.



HASTALIKLAR



Yaşlılar en fazla dolaşım sistemi hastalıklarından hayatını kaybetti. Ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre, 2019 yılında ölen yaşlıların yüzde 41,5’i dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetti. Bu hastalığı ikinci sırada yüzde 15,3 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler ile solunum sistemi hastalıkları, üçüncü sırada ise yüzde 5,3 ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları takip etti.



Ölüm nedenleri cinsiyete göre incelendiğinde, cinsiyetler arası en önemli farkın iyi huylu ve kötü huylu tümörlerde olduğu görüldü. İyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle hayatını kaybeden yaşlı erkeklerin oranı yaşlı kadınların oranının yaklaşık iki katı oldu. İyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle hayatını kaybeden yaşlı erkeklerin oranı yüzde 20,0 iken yaşlı kadınların oranı yüzde 10,7 oldu.



ALZHEİMER HASTALIĞINDAN ÖLEN YAŞLILARIN ORANI ARTTI



Ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre, Alzheimer hastalığından hayatını kaybeden yaşlıların sayısı, 2015 yılında 12 bin 59 iken 2019 yılında 13 bin 498’e yükseldi. Alzheimer hastalığından ölen yaşlıların oranı 2015 yılında yüzde 4,3 iken bu oran 2019 yılında da değişmedi.



Alzheimer hastalığından ölen yaşlıların oranı cinsiyete göre incelendiğinde, erkeklerde azalış, kadınlarda artış olduğu görüldü. Alzheimer hastalığından ölen yaşlıların oranı 2015 yılında erkeklerde yüzde 3,4, kadınlarda yüzde 5,2 iken bu oranlar 2019 yılında erkeklerde yüzde 3,2’ye düşerken, kadınlarda yüzde 5,4’e yükseldi.



MUTLU OLDUĞUNU BEYAN EDEN YAŞLI BİREYLERİN ORANI YÜZDE 57,7 OLDU



Yaşam memnuniyeti araştırması sonuçlarına göre, mutlu olduğunu beyan eden 18 ve daha yukarı yaştaki bireylerin oranı 2020 yılında yüzde 48,2 iken bu oran 65 ve daha yukarı yaştaki bireyler için yüzde 57,7 oldu. Yaşlı bireylerin genel mutluluk düzeyi cinsiyete göre incelendiğinde, 2020 yılında erkeklerin yüzde 56,1’i, kadınların ise yüzde 59,0’ı mutlu olduğunu beyan etti.



YAŞLI BİREYLERİN MUTLULUK KAYNAĞI YÜZDE 66,9 İLE AİLELERİ OLDU



Yaşam memnuniyeti araştırması sonuçlarına göre, yaşlı bireylerin 2015 yılında en önemli mutluluk kaynağı yüzde 66,8 ile aileleri, yüzde 16,5 ile çocukları, yüzde 7,3 ile torunları, yüzde 4,7 ile eşleri, iken 2020 yılında yüzde 66,9 ile aileleri, yüzde 16,9 ile çocukları, yüzde 6,8 ile torunları ve yüzde 5,4 ile eşleri oldu.



İNTERNET KULLANAN YAŞLI BİREYLERİN ORANI 5 KAT ARTTI



Hane halkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması sonuçlarına göre, İnternet kullanan 65-74 yaş grubundaki bireylerin oranı 2015 yılında yüzde 5,6 iken bu oran 2020 yılında yüzde 27,1’e yükseldi. İnternet kullanan yaşlı bireyler cinsiyete göre incelendiğinde, erkeklerin kadınlardan daha fazla İnternet kullandığı görüldü. İnternet kullanan yaşlı erkeklerin oranı 2020 yılında yüzde 34,9 iken yaşlı kadınların oranı yüzde 20,4 oldu.



MECLİSTEN KARAKOLA..


Sayın Milletvekilim Merhaba…


Ben, milletvekili olduğunuz ve 99 depremi öncesi sahibi olduğu İsmail Kahraman’ın siyasi görüşü, dünya görüşüme tam zıt olsa da, Gebze Gazetesinde uzun süre baş yazı yazan Kocaeli’nde, Sefa Sirmen’in kontrolündeki Mavi ve Kırmızı gazetelerin olduğu ve kimse gazete çıkaramaz denilen bir süreçte rahmetli, Karslı iş insanı İsamettin Akkurt’un desteği ve cep harçlığımızla günlük olarak Siyah/Beyaz isimli Gazetesini çıkaran, ülkücü Yüksel Ercan’ın sahibi olduğu, Kocaeli Bakış adlı internet haber sitesinde de ve kendime ait olan www.kuzeyanaolugazetesi .com adlı haber sitesinde günlük yazıları yayınlanan Ardahanlı gazeteci Fakir Yılmaz…


Telefonunuzu hemşerim Züleyha Gülüm Milletvekilimizden aldım.


Öncelikle geçmiş olsun diyorum…


Sayın Milletvekilim;


Bugün 21 Mart… Dün Adı Newroz olan, ama birçok köy adı, hatta bize sorulmadan, dayatılarak değiştirilen soy adlarımız gibi adı bir anda Nevruz olan bir gün. Gününüz bahar olsun…


Beni olduğu gibi Kocaeli, Yalova, İstanbul’u sarsan o deprem öncesi, yani Marmara Depremi öncesi gelip, oturduğum Sarımeşe’ye adını veren meşenin köklerini saldığımız bu ülkede ve bu yazımı yazarken ne tesadüftür ki yine aynı kentteyim, hem de o dönem başımıza gelenlerin, bugün senin başına geldiği soğuk bir hava eşiliğinde, yaşananlar, yaşatılanlara isyan eden gözlerin döktüğü yaşlar misali damlayan yağmurlu bir Newroz gününde…


Biliyorum yorgunsunuz…  Telefondan  aradığımı görmediniz, duyamadınız, belki de yıllardır olduğu gibi, son günlerin yorgunluğuna teslim olan gözleriniz kapanmış, uyuyorsunuzdur.


Sayın Milletvekilim, Sayın Doktorum;


Yeniden geçmiş olsun derken yaşananların hiçte geçmeyeceği ve daha yenilerinin yaşatılmaya çalışılacağını bilen bir insan, bir gazeteci, bir Kürt olarak Züleyha milletvekilim gibi Türk olan senin bile rahat bırakılmadığı bu ülkede, yaşananların bir yakının değil, tüm ülkenin olduğunu bilen olarak demokrasiye, insan haklarına, adalete olan özlemle verdiğin mücadeleni kutluyorum.



Ve en önemlisi, sana yaşatılanların altında yatan asıl sorunun bir gecede, bir kişinin imzasıyla çöpe atılan İstanbul Sözleşmesine muhatap kadınların cezaevinde çıplak olarak arandıklarını kalkıp söylemendir.


Zaten aldığın 90 bin oy ile Kürt, Türk demeden ortaya koyduğu devrimci duruşu ile 6 milyon oyu alan ama ‘muhtar bile olamaz’ denenlerinde içinde olduğu Refah dahil diğerleri gibi kapatılmak istenen partinin üyesi olman ve en önemlisi “Vatan, Millet, Sakarya” denilen bir kentte, bir bölgede “nasıl seçilir?” diyenlerin çok olduğu ve bu vatanın sadece kendilerinin olduğunu sananların hınçlarının birikimi varken, sen kalkıp insan onuruna yakışmayan davranışlar içinde olanları deşifre etmiş, hepimizin denen ve ‘mutar olamaz’ denenlerin bugün, aynı halk tarafından cumhurbaşkanlığına kadar yükseltildiği bu ülkede “benden olmayana işkence dahil her şey mubahtır” diyenlerin gerçek yüzünü ortaya çıkarmışsınız…



Olsun… Sayın, ‘dün dündür, bugün bugündür’ diyen siyasetçinin memleketi Ispartalı, üç adının anlamı çok anlamlı olan Şarkikaraağaçlılı Ömer Faruk Gergerlioğlu.. ‘Geçmiş olsun’ desem de geçmeyecek, hep yaşanacak.. Çünkü bu ülke için bedel hep ödenecek diyenlerin bir ferdisin ve bunları bilerek bu zor yoldasın.


Newroz’a te Birozbe, Kutlu olsun Nevruz’un..



Eski haberlerimiz için TIK la http://arsiv.kuzeyanadolugazetesi.com/ardahan.php


Hanak ve Damal’da Büyük Değişim


arşiv haber 23/06/2017 tarihli haberler/yorum


Bunlar Güzel Çalışmalar..


BTC/BOTAŞ Petrol ve Doğal Gaz Boru Hatlarından sonra ikinci boru hattının geçtiği alanda bulunan Hanak ve Damal’a TANAP piyangosu.


CHP’li iki belediyenin çabalarına büyük katkı sunan TANAP’ın desteğiyle büyük bir değişim yaşanan Hanak ve Damal ilçelerinde hizmet alma mutluluğunu yaşayan vatandaşlar her iki belediyenin yaptığı hizmetler vatandaşın takdirini alıyor.



CHP’li Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya’nın yanı sıra yine CHP’li olan Damal Belediye Başkanı  Ergin Önal’ın belediyecilikte ortaya koydukları çabaların takdire şayan olduğunu belirten Hanak ve Damal’da ki vatandaşlar Büyükkaya ve Önal’ın her iki ilçede yaptıkları çalışmaların son yılların en iyi hizmetleri olduğunu belirtirlerken yıllardır hizmet bekleyen ilçede yaşanan olumlu gelişmeler kendilerine moral verdiğini her iki ilçenin gelişimine katkı sunduğunu belirtmekteler.

Ardahan Dernekler Federasyonu Başkanı/Gazeteci Fakir Yılmaz’ın ARDAFED Başkan Yardımcılarından olan Name Fidan Yılmaz ile birlikte ziyaret edip, görüş, alışverişinde bulunduğu Ardahan’ın Hanak ve Damal İlçelerinde yaşanan büyük değişim her iki ilçeyi ziyaret edenlerin dikkatini hemen çekiyor.

Başta Hanak’ta olmak üzere her iki ilçede yaşanan hizmet yarışının sol belediyecilik anlayışını da ortaya koyarken bu önemli çabalara bölgede geçen doğalgaz boru hatlarının yapımını üstlenen TANAP adlı şirketin tam desteği bölgede ki hizmet akışını hızlandırmış durumda.

ARDAFED’in Hanak ziyaretinde ilçe dışında olan CHP’li Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya’ya vekillik eden Abdullah Değirmenci Hanak’ta yaşanan değişimin mimarı olan Ayhan Büyükkaya’nın çalışmalarının kente moral getirdiğini belirtirken TANAP’ın Hanak’ta 50 dairelik bir lojman yaptığını belirtti.

Hanak Belediyesinin yeni binasının inşaatının hızla devam ettiğini de belirten Değirmenci alt ve üst yapı ile büyük bir çalışmanın devam ettiği Hanak kent genelinde yapılan çalışmaların son yılların en anlamlı çalışmalar olduğunu belirtti.

Hanak’tan sonra Damal’ı ve Damal Belediyesini ziyaret eden ARDAFED Heyeti  Hanak’yta yaşanan değişimin Damal’a da yansıdığını görmenin memnuniniyetliğini yaşadılar.


**Damal Şenliğine Davet Var..


Hanak’tan sonra Damal’a giden ARDAFED Başkanı Fakir Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Name Fidan Yılmaz Damalılarla görüştükten sonra CHP’li Damal Belediye Başkanı Ergin Önal’ı makamında ziyaret ettiler.

Her yıl gerçekleşen ve bu yıl 9 Temmuz’da yapılacak olan Atatürk’ün İzinde ve Gölgesinde Şenliğine tüm Ardahanlıları davet eden Damal Belediye Başkanı Ergin Önal, Atatürk’ün siluetinin yansıdığı Karadağ dağının karşısında yapılan seyir alanın bittiğini ve tüm Ardahanlıları Damal’a davet ettiklerini belirtti.


**Hanak’ın Duvarları Çiçeklendi..


Ardahan’ın Hanak İlçesinde bulunan ihate duvarları yağlı boya çalışması ile güzelleştirildi.

Başta Grafiker – Ressam Cenk DEMİR ‘in Hanak Belediyesine ait Düğün salonunun blıunduğu duvara Atatürk siluetini yaparken, kent merkezinde bulunan diğer duvar ve ihatelerde yine anı isim ve diğer resim öğretmenlerince çiçekli yağlı boya panolarına çevrildiği görüldü.


*CHP’Lİ BAŞKAN’DAN AKP’Lİ BAŞKAN’A ATATÜRK!..


Öte yandan AK Partili Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’i mkamında ziyaret eden Ardahan İli Hanak İlçesi CHP’li Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya Hanak’a komşu ilçe Damal’ın sınırları içinde bulunan Karadağ’a yansıyan Atatürk’ün siluetini hediye etti.

Başkanlık makamında gerçekleştirilen ziyarette, belediye meclis üyeleri Ardahanlı Salih Işık ve Dilek Tan da hazır bulundular.

Gebze Belediyesinin eski bir çalışanı olan CHP’li Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya’nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren AK Partili Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, belediye çalışmaları ve projeler hakkında konuk başkanla istişarede bulundular.



**Tekne Yetmez..


Ardahan İl Spor Müdürlüüne ait olan ama Üniversiteye devir edilen tesislerin çürümeye terk ediliği Çıldır Gölünün kenarına yeni bir tesis ve göle açılacak olan tekne için alan yapıldığı duyunca o gölün yanı başında yıllardır olupta, ‘bu gölden nasıl faydalanırım, hatta yüzerim demeyen’ bir Çıldırlıdan daha çok sevindim..

Çünkü yeni valinin sol orijinli Çıldır Belediye Başkanımızla güzel bir yola çıkıp, kuzey sınırımızın gizli Abantı olarak kalan Çıldır Gölümüzü hem Ardahan’a, hem de tüm ülkeye kazandırma çalışması içine girdiklerini öğreniyorum..

Evet bu önemli çalışmayı çok önemsediğimizi ve emeği geçen her kese tek tek teşekkür ettiğimiz belirtirken, Karslıların diğer taraftan, Ardahanlıların bu taraftan Çıldır gölünü bölge ekonomisine kazandırma çalışmaları yapmalarına önemli bir adım diyoruz..

Tekne turu yapılacağı belirtilen Çılır Gölümüzün etrafına devlet ve özel teşebbüsün yatırımların yapılması halinde onlarca değil, yüzlerce insanın ekmek kapısı bulacağını da düşündüğümüz bu önemli projenin diğer bir ayağı da Gazeteci Fakir Yılmaz’ın yıllardır üzerinde ısrarla durduğu gölün ortasına konulacak ve demir atılacak dev bir gemi ve Göl Ortasında Restoranttır..

Ve buda gerçekleşse o zaman görün siz Çıldır Gölünün güzelliğine katılacak olan güzelliği derim..


**Ardahan değerleriyle kalkınacak..


Ardahan’ın kalkınmasına hizmet amacıyla

10-13 Temmuz tarihlerinde organize edilen “Yatırım Konferansı”nda konuşma yapmak için Ardahan’daydık. Konferans Ardahan Kültür ve Dayanışma Derneği ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz ‘ ın inisiyatifi ile planlanıp gerçekleşti. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci de destek vermiş.


POTANSİYEL VE GERÇEKLİK UYUMLU DEĞİL

Doğu Anadolu’nun hangi iline giderseniz gidin; sizi yaygınlıkla bilinmeyen tarih, gizemli, heyecan verici, hayrete bırakan yaşanmış uygarlıklar, topluluklar, sanayileşmeye dayalı kalkınma olmadığından tertemiz doğa, çevre ve nihayet tamamen organik yiyecekler ve tarımsal ürünler karşılar.

Aynı şey Ardahan için de geçerli. Başka ülkelere geçiş olanağı sağlayan sınarlar, derin göller, serinletici-ferahlatıcı yaylalar, yeşil ile harmanlanmış dağlara bakan tenha köyler, sessizce akan ırmaklar, dereler, sık ormanlar, gökyüzüne dokunma duygusu veren yüksek rakımlar, organik ürünleri ile Ardahan gerçek bir doğa harikasıdır. Ardahan balı ve peyniri belki de eşsizdir. “İsviçre’den bir parça Ardahan” deyiveriyorsunuz…

Ancak ekonomik durum, gelişmişlik düzeyi bu potansiyeli , hazineyi resmetmiyor yazık ki…

Son yıllarda nüfus 107 binden 100 bine gerilemiş. Böyle giderse 2023 ‘te 77 bine düşmesi bekleniyor.

Yükseköğretim kazanma oranında Ardahan sondan üçüncü sırada yer alıyor. 0.0860’ lık endeks ile konutta son sırada yer alan Ardahan, 0.0740’lık endeks ile gelir ve servet açısından sondan 3. sırada yer alırken, alt yapı hizmetlerine erişim konusunda 0.1604’lük endeks ile sondan 3. sırada yer almaktadır.


TURİZMLE MARKALAŞMAK MÜMKÜN

“Turizm, Girişimcilik ve STK ‘lar Temelli Kalkınan İl: Ardahan” adlı bir sunum yaptık.

Tarihi, coğrafik, kültürel, tarımsal, mitolojik, arkeolojik değerlerinin envanterini çıkarıp bunları turizm ve ekonomik yatırımlara konu edebilirse Ardahan; hem marka ili olur, hem de bu bağlamda ekonomik çıkış yakalamış olur. Yanı sıra, ekolojik tarım ve hayvancılık büyük bir ölçekle geliştirilebilir.

Ardahan değerler ve envanteri için yapılması gereken merkezde ve tüm ilçelerde değerler sempozyumları yapmaktır. Eş deyimle, Posof, Göle, Hanak, Çıldır ve Damal değerleri sempozyumları planlanıp gerçekleştirilmelidir. Ki bu konuda ziyaretine gittiğimiz Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya STK’ larla bu tarz değerlerin envanteri için hazırlık yaptıklarını söyledi.


STK’LAR İNİSİYATİF ALMALI

Ardahan’ın dışında yaşayan 600 bin Ardahanlı vardır. Kurdukları yüzlerce hata binlerce dernek, vakıf ve de STK’lar bulunmaktadır. Bu STK’lar, “Ardahan’ın Kalkınması İçin STK’lar Platformu” kurmalıdır.

Kurulacak bu platform ile valilik, belediyeler, üniversite ve diğer STK’lar Ardahan İli Değerleri Sempozyumlarını ivedi olarak organize etmelidirler. Sonrasında geniş bir uzmanlar kuruluyla Ardahan’ın ekonomik, kültürel, arkeolojik, coğrafik, tarihi değerlerinin envanteri çıkarılmalıdır.

Envanteri çıkartılan değerler ekonomik ve turizm yatırımlarına konu edilmelidir. Bunun için politikacılar, üniversite, kamu yöneticileri, Ticaret ve Sanayi Odası ve kurulacak STK’lar Platformu işbirliği yapmalıdırlar.

Ali Akdemir