

MERHABA Bu haberi ve Ardahan’daki son dakika gelişmeleri görüntülü izlemeniz için youtube ArdahanTV Kanalımıza abone olmanız umuduyla. Görüntülü haberlerimiz için TIKla abone ol, izle..
Şartları taşıyan çiftçiler büyükbaş, küçükbaş, arıcılık, kümes hayvancılığı vb. üretim kollarında belirli tutarlarda destekleme alabiliyor.
Devlet inek, sığır, dana desteklemeleri her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla vermektedir. Bu kapsamda verilen destekler bu yılda hayvan baş sayısına göre olacaktır. ÇKS’ye kayıtlı olan çiftçilere her yıl olduğu gibi bu yılda devlet desteği ödemeleri yapılacaktır.
Damızlık Düve Alım Desteği Başvuruları Başladı
Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği” kapsamında damızlık düve alım desteği başvuruları dolaysıyla yapılan açıklamada, “Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği” kapsamında damızlık düve alım desteği başvuruları başladığı belirtildi. Hayvancılık desteklemeleri kapsamında yüzde 40 hibeli damızlık düve alım desteği başvurularının başladığı belirtildi.
Destekleme ödemelerinden yararlanmak isteyen ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler il ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurabileceğinin belirtildi.
Damızlık düve alım desteğinden yararlanmak isteyen işletmeler, kapasitesini 20 başa tamamlamaları halinde bu şekilde desteklemeden yararlandırılır.
- Destek miktarı, düve/manda alım bedelinin % 40’ı kadar olup düve/manda başına desteklemeye esas Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen fiyatın % 40’ından fazla olamaz.
Düveler, Düve Yetiştirici Merkezleri, Hastalıktan Ari İşletmeleri, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Damızlık Sığır Yetiştirici Birlikleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştiraklerinden temin edilecek.
Hayvanlar, kararın yayımı tarihi itibarıyla TÜRKVET’te kayıtlı ve yurt içinden temin edilmiş olmalıdır.
Damızlık Düve Alımı Müracaatları Başlamıştır
Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliğinin (15). maddesi gereğince % 40 Hibeli Damızlık Düve Alım Desteği Müracaatları Başlamıştır.
Şartları uygun olan yetiştiriciler belirlenen süre içerisinde işletmelerinin kayıtlı olduğu İlçe Müdürlüklerine başvuru yapabileceklerdir.
Başvuru Şartları:
- Yetiştiricinin işletmesinin, Kararın yayımı tarihi itibarıyla TÜRKVET’e kayıt edilmiş olması ve işletme kapasitesinin destek talep edilen hayvan sayısı ile uyumlu olması gerekmektedir.
- İşletme kapasitesinin (ahır büyüklüğünün talep edilen hayvan miktarını karşılayacak düzeyde olması gerekir) destek talep edilen hayvan sayısı ile uyumlu olması gerekmektedir.
- Bir işletme; kapasitesini 20 başa tamamlayacak şekilde desteklemeden yararlandırılır.
- Destek miktarı, düve/manda alım bedelinin % 40’ı kadar olup düve/manda başına desteklemeye esas Bakanlıkça belirlenen fiyatın % 40’ından fazla olamaz.
- Düveler Düve Yetiştirici Merkezlerinden, Hastalıktan Ari İşletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden, Damızlık Sığır Yetiştirici Birlikleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştiraklerinden temin edilir.
Hayvanlar, Kararın yayımı tarihi itibarıyla TÜRKVET’te kayıtlı ve yurt içinden temin edilmiş olmalıdır.
İlimizde de Bakanlığımızca desteklenmiş ve işletmesinde 500 baş simental ırkı düve bulunduran Damızlık Düve Yetiştirme Merkezi bulunmaktadır.
Başvuru sırasında istenen belgeler:
Başvurular, işletme sahibi tarafından dilekçe ile işletmenin kayıtlı olduğu ilçe müdürlüklerine yapılır. Düve alım desteğine gerçek/tüzel kişiler sadece bir işletmesi için başvurabilir. Başvuru sırasında aşağıdaki belgeler istenir:
- Başvuru dilekçesi,
- Varsa, hayvancılık/ziraat alanında eğitim aldığına dair diploma/belge/sertifika fotokopisi,
- Varsa, gazi veya birinci derece şehit yakını olduğuna dair belge,
- Varsa, işletmenin ari/organik niteliğine dair belge.
Büyükbaş Hayvan Üreticilerine Destekleme!
Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliğinin ne göre hayvancılık işi ile uğraşan çiftçilere hayvancılık destekleme ödemeleri yapılacaktır.
- Buzağı Desteklemesi
- Islah Amaçlı Süt İçerik Analiz Desteklemesi
- Malak Desteklemesi
- Dişi Manda Desteklemesi
- Anaç Koyun ve Keçi Desteklemesi
- Sürü Büyütme ve Yenileme Desteği
- Küçükbaş Soy Kütüğü Destekleme
- Arılı Kovan Desteklemesi
- Damızlık Ana Arı Desteklemesi
- İpekböceği Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi
- Sürü Yöneticisi (Çoban) İstihdamı Desteği
- Düve Alım Desteği
- Besilik Erkek Sığır/Manda Desteklemesi
- Tiftik Keçisi Yetiştiriciliğinin ve Tiftik Üretiminin Desteklenmesi
- Atık Desteği
- Hastalıktan Ari İşletme Desteklemeleri
- Programlı Aşı ve Küpe Uygulamaları
- Dijital Tarım Pazarı Platformu (DİTAP) Desteği
- Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Desteği,
2020-2021 Tarım ve hayvancılık destekleme ödemelerin miktarlarını ve başvuru tarihlerini ilgili bağlnatıyı tıklayarak anında görebilirsiniz.
Anaç Sığır destekleri;
- Besilik materyal anaç sığır desteklemesi 350 TL/Baş olarak ödeme yapılır.
- Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile etçi ırkların melezleri anaç sığır hayvan başı 225 TL. ödeme yapılacaktır.
- Etçi ırklar anaç sığır hayvan başına 350 TL ödeme yapılır.
- Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri anaç sığır soy kütüğü ilave hayvan başına 70 TL ödeme yapılır.
Islah Amaçlı süt kalitesinin desteklenmesi projesi kapsamında yapılacak analizler için süt içeriğinin tespiti amacıyla Ankara, İzmir, Balıkesir, Bursa ve Tekirdağ illerinde her bir sığır için 50 TL ödeme yapılır.
Projeler;
Büyükbaş hayvan olarak besilik erkek sığır alımı ve kombine ırk besi projesi kapsamında sığırların en az 7 baş ve en az 8 aylık olması ve 220 kg ağırlığında olacak şekilde besicilik üzere yetiştirilmesi projesi ile 4 baş ve 9 aylık damızlık dişi düve yetiştiriciliği projelerini yapmak zorundadır.
Küçükbaş hayvancılık yapacak olan genç çiftçilerin uygulamak zorunda oldukları proje ise 40 başlık küçükbaş hayvan yetiştiriciliği projesidir. Genç çiftçilerin desteklenmesi projesi başvuruları yapanlara genç çiftçi desteklemeri ödendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından DAP, GAP, KOP,DOKAP kapsamında bulunan illerde mevcut sığır, ve koyun keçi işletmelerinin inşaat ve damızlık erkek hayvanlarının temininin desteklenmesi amacıyla %50 Hibe desteği sağlamaktadır.
Ziraat Bankası Büyükbaş Hayvan Kredileri
Ziraat Bankası damızlık süt sığırcılığı hayvancılık kredisi almak isteyen çiftçiler hali hazırdaki çiftlik ve damı olanlara hayvan sayılarının 10 baş üzerine çıkarmak isteyenlere Büyükbaş hayvancılık kredisi vermektedir. Brown, Swiss, Holstein, Alaca, Kırmızı, Holstein, Alaca, Siyah, Jersey, Manda, Simental ırkı damızlık süt sığırcılığı için hayvan kredisi alacak olan saydığımız cins hayvanların mutlaka Türkvet kayıt sisteminde kayıtlı ve damızlık belgesi olması gerekmektedir. En fazla bir kere doğum yapmış veya ilk doğumuna gebe en fazla 36 aylık olması gereklidir. Manda için 48 ay geçerlidir.
Büyükbaş hayvancılık için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilecek olan desteklemeleri için aanan şartlara haiz olanlar bu desteklemeler için başvuru yapabileceği gibi bankalar tarafından verilecek olan kredilere de başvurarak finansman ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bakanlık tarafından 2020 yılında da konu ile ilgili hibe ve destekler verilmeye devam edecektir.
Hayvan Başına Yem Desteği Miktarları Açıklandı
Yem desteği miktarları belli oldu. Hayvan başına olacak şekilde yapılacak olan yem destekleri miktarları ise şu şekilde;
Büyükbaş yem desteği 65 TL, küçükbaş yem desteği 6,5 TL olacak. Ödeme takvimi ise henüz açıklanmadı.
Besi destekleri ile ilgili çiftçilerin merakla beklediği destekleme ödeme takvimi ile ilgili açıklama yapan Bakan Bekir Pakdemirli; 131 milyon TL besi desteklerin yapılmaya başlanacağını açıkladı.
Tren hattımız olsaydı bugün ot ve samanın fiyatı
yüzde 40 daha ucuz olurdu..
Ardahan nüfusunun büyük bir kısmının tek geçim kaynağı olan Tarım ve Hayvancılık sektörü can çekişiyor.
Tarım alanında girdi maliyetlerinin her geçen yıl artmasından dert yanan çiftçiler piyasalardaki durgunluğu da çiftçinin üretimden uzaklaşmasına bağlıyor.
Ardahan´da çiftçilerin kaba yem ihtiyacını karşılayan tek işletme olan “Saman Pazarı” işletme sahibi Kutluhan Akçay, kış aylarında bölgemizde en çok satışı yapılan hayvan yeminin ot ve saman olduğunun altını çizerek Güneydoğu Anadolu illerinden kamyonlarla gelen ot ve samanın Ardahan iç piyasasına satışının yapıldığını söyledi.
Ardahan Saman Pazarı işletme sahibi Kutluhan Akçay, kaba yemde Ardahan´ın üretimde potansiyelinin olmasına rağmen, il genelindeki büyük ve küçükbaş hayvan sayısına yetecek kadar üretimin olmadığını vurgulayarak şunları aktardı; “İlimizde vatandaşlarımızın ekseriyeti geçimini hayvancılık ve tarımla sağlamaktadır. Buna rağmen ilimizde kış aylarında baş gösteren kaba yem ihtiyacı üretimimizin yeterli olmadığını gösteriyor.
Tarım sektöründe çiftçilerimizin belini büken en büyük sorun ise hiç şüphesiz girdi maliyetleridir. Bunların başında mazot, gübre, ekipman maliyetleri geliyor. Zamanında yatmayan destekler ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin yeterince çiftçimizi desteklememesi de bu sorunları büyütmektedir. Kısa vadede ise bu sorunun çözülmesi mümkün görülmemektedir.” açıklamasında bulundu.
Kentin tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunların çözümünün devlet ve özel sektör yatırımları ile destek ve krediler ile ortadan kalkacağına vurgu yapan Akçay, “Ardahan´ın iklim ve coğrafi koşulları göz önüne alınarak yapılacak bir planlama ile kısa vadede olmasa bile ileriye dönük şehrimizin ve bölgenin tarım ve hayvancılıkta bir Konya ve Trakya olabilir. Bunun için hem STK´larımıza hemde şehrin kanaat önderlerinin ortak hareket etmesine ihtiyaç vardır. Ben yıllardır Tren hattının ilimize gelmesinin önemine vurgu yapıyorum. Bugün Trakya bölgesinde samanın tonu 600 TL iken Güneydoğu illerinden getirilen samanın maliyeti bizim çiftçimize Bin 50 lira olarak yansıyor.
Bu fark nakliye maliyetlerinden kaynaklanıyor. Oysaki ilimizde ten hattı olsaydı bugün samanın tonu 750-800 lira olurdu.” dedi.
.
İZMİR MARŞI..
Meteorolojiden bilgi aldıktan sonra yağmur duasına çıkanların “kurak gidecek, İmamoğlu başta olmak üzere HDP ve İYİ partiden destek alarak yerelde iktidar olan CHP’li belediyeler rezil olacak” duasını da unutmayanlar, yağan kar ardından gelen yağmura şükrediyorlar. Hem de İzmir marşı eşliğinde.
Bu ülkenin ana sorununun iktidar ya da muhalefet, denilenlerin, verdikleri sözleri ne derece yerine getirdikleri iken, bizler hizmet diye yüzeysel makyajlarla tatmin oluruz, partili oluruz. Hatta ötesine geçip yeni adıyla Trol, eski adıyla Militan oluruz.
Bunun en son örneği yağmur duasına çıkıp yağan yağmurun sel altında bıraktığı İzmir oldu. Zira meteorolojiden alınan bilgiler ardından çıktığımız duanın ne kadar samimi olduğu şüphe götürürken, yıllardır aynı partinin yönetiminde olan İzmir’e ne kadar hizmet ettiğimizin de ortaya çıkmasıdır.
Hizmet adı altında Rabia coşkusu verenler gibi İzmir marşı söyleyerek hizmet ettiklerini sananların gerçek yüzünü, yani hizmet anlayışlarını ortaya koyan son İzmir seli, İzmir marşını da alıp götürmüştür.
Yıllar önce büyük bir heves ile ziyaret edip gördüğüm ve başta alt yapısıyla olmak üzere, üst yapısıyla adeta İstanbul gibi gecekondu metropolü olduğuna şahit olup o çok anlatılan ve adına marşlar söylenen, “İzmir bu mu?” diye bir de yazı yazdığım kenti sel almış, birilerinin hizmetleriyle ortaya çıkmış.
Bu durumu fırsat bilip heykel yapımına giden 4,2 milyonun ve diğer milyoncukların neden heykel yerine altyapı için kullanılmadığını soranların 30 yıldan fazladır kendilerinin iktidarda olduğunu unutturuyorlar.
Kısacası bu ülkenin ana sorunu yüzeysel makyajlarla hizmet yaptıklarını söyleyenlere inanmamızdır, İzmir Marşlarını çalarken..
.jpg)


.jpg)
AK Parti’den ayrılıp önce birlikte hareket edip, ardından 2 ayrı parti kuran eski başbakan Davutoğlu ile eski bakan Ali Babacan’ın yapılacak ilk seçimde ne yapacakları en çok tartışılan konuların başında gelmekte.

Ve bir taraftan İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu ile uğraşan CHP’nin kozmik odasını diğer taraftan gün geçtikçe MHP’ye muhtaç hale gelip, bir dediğini iki yapmayan iktidar ve Başkanı Erdoğan ile uğraşan Kılıçdaroğlu’nun taşıdığı Deniz Gezmiş ruhunu yeşertmek için daha cesur olmalı ve Demirtaş gibi iki arada bi derede kalmasa ve atacağı bir geri adımla devre dışı bırkılmazsa bu ülkede istenen o güçlü sol, daha güçlü toplumsal birliktelik sağlanacak gibi görünüyor..
ESKİ HABERLERİMİZ İÇİN TIKlayın..
http://arsiv.kuzeyanadolugazetesi.com/ardahan.php
RUHSATSIZ MEYDAN DA
Meralarının büyük kesimi yasak alan ilan edilen Göle ilçesinin hayvan pazarının ruhsatınında olmadığı ortaya çıktı.
Göle’ye Tüccar gelmiyor meydan gününü değiştirelim
Göle Hayvan pazarında alış veriş yapan hayvan tüccarları pazar günlerinin yakın il ve ilçelerle aynı güne denk geldiği için çakıştığını özellikle Ardahan’la aynı gün olmasından dolayı pazara dışarıdan tüccar gelmediğini belirterek hayvan pazarının olduğu pazartesi gününün başka bir güne özellikle pazar gününe alınmasını talep ettiler.
Çiftçi koruma başkanlığı tarafından organize edilen, Göle Belediyesi Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Göle Belediye Başkanı Akın İsmailoğlu, Göle Zabıta Amiri Volkan Bozkurt, İlçe Tarım Müdür Vekili Ertan Doğan, Göle Çiftçi Koruma Başkanı Necmettin Öztürk ve Hayvan alış verişiyle uğraşan tüccarlar katıldı.
Topantıda söz alan Göle Belediye Başkanı Akın ismailoğlu ve Göle İlçe Tarım Müdürü Ertan Doğan hayvan ticaretiyle uğraşan tüccarların sıkıntılarını ve taleplerini dinledikten sonra görüş ve önerilerini belirterek karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu.
Hayvan tüccarlarının şikayetlerini dinleyen Göle İlçe Tarım Müdürlüğüne Vekaleten bakan Erkan DOĞAN, ‘İlçe kurulmakta olan mal meydanının ruhsatı yoktur. Bundan dolayı sıkıntılar yaşamaktayız. Kurum olarak rusatı olmayan mal meydanına veteriner hekim göndermemiz yasal değildir.’ diyerek pazar günü kurulması istenen mal meydanına karşı durdu.
Özellikle tüccarların pazartesi ve perşembe günleri kurulan meydanın perşembe gününün aynı kalması koşuluyla pazartesi değilde pazar gününde ısrar ettikleri ve pazar günlerinin de hayvan pazarının kurulması durumunda ilçede de pazar günleri bir canlanma olacağını ve dışarıdan hayvan almak için tüccar geleceğini belirterek o zaman hayvanlarımızı rahatlıkla sata biliriz dediler.
Başkan İsmailoğlu belirtilen düşüncelerle ilgili kendisine sık sık her yerde kahve de,çarşıda,taziyede de insanların sıkıntıları anlattığını ve belediye olarak ne yapmamız gerektiğiyle ilgili zaten belediye olarak çalışmamız vardı sizlerinde istekleri doğrultusunda gereken yapılacaktır.
Başkan İsmailoğlu ve ilçe tarım müdürü Ertan Doğan tüccarların isteklerin değerlendirilmek üzere karşılıklı görüşüleceğini ve iler ki günlerde tekrar toplanılarak orta bir yol bulunacağı belirtildi.
Başkan İsmailoğlu hayvancılığın ilçenin temel dinamiği olduğunu belirterek hayvancılığın geliştirilmesi için kendilerininde belediye olarak ne yapabiliriz nasıl hayvancılığa katkı suna biliriz diye fikir ve düşünceler ışığında projeler geliştirdiklerini belirterek hemen olmasa da zaman içerisin de hayvancılığın belli noktalarda toplanmasını sağlayarak daha etkin ve verimli yapılmasını sağlayıp aynı zamanda ahırları kent merkezi dışına alarak şehir içinde bir sorun olmaktan kurtaracağız dedi.
.

.jpg)