

.jpg)
31 Mart 2019 yerel seçimlerinden önce Ovacık ardındanda 81 vilayet arasındaki eski adı Dersim yeni adı Tunceli olan kentin Komünist Belediye Başkanı lakabıyla tanınan TKP’li Fatih Mehmet Maçoğlu’nun da Covit-19 rahatsızlığına yakalandığı, başında bulunduğu kentin hastanesinde tedavi altına alındığını ve bu haberden sonra aynı başkanın eşi ve çocuğunun da aynı hastalığa yakalandığı haberleri ardından ülkenin Başkanının da bu belediye başkanını arayıp, geçmiş olsun dileklerinde bulunduğu yönünde bir haber almış değiliz.
Halbuki aynı başkan, yani bu ülkenin 82 milyonundan sorumlu olduğunu sık sık belirtir ve her vatandaşa ayırım yapmadan hizmet ettiklerini belirten, hatta Kenya’da, Çad’da, Okyanus ötesinde birçok Covit-19 hastalığına yakalanan vatandaşı ülkeye getirmekle, tedavi altına almakla övünen aynı Başkan Erdoğan değil mi?
Ve aynı başkan sadece ülkede değil, birçok ülkeye yardım ettiğini belirtmiyor muydu?
Bilmem ama benim bugün dikkatimi çeken ve yaklaşık bir haftadır rahatsız olduğunu Başkan Erdoğan’ın da sıkça kullandığı twitter da duyuran TKP’li Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun ne Başkan Erdoğan tarafından ne de İçişleri Bakanı tarafından aranıp, ‘Geçmiş olsun’ dileklerini ilettiklerini bir gazeteci olarak ben duymadım, okumadım, görmedim..
Sizce doğru mu, yanlış mı bilmem ama ben başında bulunduğu ülkede yaşandığı ileri sürülen gerginliğin önüne geçecek olan küçük ama anlamı büyük olan adımlar atması gerekenlerin başını Başkan Erdoğan’ın çektiğini düşünenlerdenim..

**VALİ EMİTT’E GAZETECİYE AÇIKLADI..

Doğu Anadolu’nun en büyük tatlı su gölü olan Çıldır Gölü’nde Eskimo usulüyle balık tutma, balıkçılar için geçim kaynağı, ziyaretçiler için ilgi odağı oluyor.
Ardahan ve Kars sınırları içerisinde kalan Çıldır Gölü, kışları çok soğuk geçtiği için kasım ayından itibaren donmaya başlayıp nisan ayında buzlar çözülüyor. Kış aylarında göl üzerindeki buz tabakasının kalınlığı 1 metreye kadar ulaşıyor. Bölgede hava sıcaklığı ise gece -20 derecenin de altına düşüyor.
TATİL İÇİN ULUDAĞ’A DEĞİL KARS’A GELDİLER
Balıkçılar, Çıldır’da kalın buz tabakasını kırarak altındaki balıkları eski usullerle avlıyor. Yılın dört mevsiminde yapılan balıkçılık yöre halkı için geçim kaynağı, yerli ve yabancı turistler için ise ilgi odağı oluyor.
İstanbul’dan eşiyle birlikte Kars’a gelen Selçuk Oğuztürk, kayak merkezlerine gitmek yerine kültür turizmini seçerek Çıldır’a geldiklerini söylüyor. Oğuztürk, “Eskimolarda olduğu gibi burada da aynı yöntemle balık tutuyorlar. Çok merak ediyoruz onu da görmüş olacağız. Ve bu ânı fotoğraf çekerek ölümsüzleştirmeye çalışacağız. Burada hava (gündüz) -12, -13 derece arasında olmasına rağmen her şey çok güzel.” diye konuştu.
Gölün üstüne kızakla kaymanın tarifsiz bir duygu olduğunu belirten Lale Gülcan, ilk başta korktuklarını; ancak daha sonra alışarak büyük keyif aldıklarını dile getiriyor. Gülcan, “Kayak yerine böyle güzelliklerle dolu olan Doğu’ya gelmeyi, yurt dışına gitmeye tercih ederim” diye konuştu.
AĞLARINI KAR YAĞMADAN ÖNCE YERLEŞTİRİYORLAR
Yaz-kış gölden faydalandıklarını vurgulayan Balıkçı Serkan Görkem, yazın normal balıkçılık yaptıklarını, kışın ise buz kaplı zemin altına atılan ağlarla balık tuttuklarını anlatıyor. Bölgeyi merak edip gelen yerli turistleri buz tutan göl üzerinde atlı kızakla gezdirdiklerini ifade eden Görkem, şöyle konuşuyor: “Şu anda buzun kalınlığı 30 santim, buna rağmen gene balık tutuyoruz. Biz balıkları eski usullerle tutuyoruz. Alabalık, sarıbalık, karabalık, gümüş balığı gibi türler var. Kar yağmadan önce ağlarımızı göle atıyoruz. Kar yağınca gidip onları arayıp buluyoruz. Bulunca da iki ucuna ip bağlıyoruz. Ağı çekerken bu iple dışarı çıkarıyoruz. Balıkları aldıktan sonra ipin diğer ucu dışarıda kalıyor, o ipi geri çekince ağ suyun altına tekrar girmiş oluyor.”
BALIKLARA VE DOĞAYA ZARAR VERMEDEN BALIK TUTUYORUZ
Çanaksuyu Köyü’nden Yılmaz Ağabulak isimli balıkçı ise göl üzerinde buz kalınlığının 30, kar kalınlığının da 25 santimetre olduğunu anlatarak şöyle devam ediyor: “Yani bir metreye yakın bir kalınlık var. Gölün üzerinde atla, kızakla çok rahat dolaşabilirsin. Tank bile çıkar. Bir tarihte 60 tonluk bir tank yanlışlıkla çıkmıştı. Bu buz, tankı bile çekmiştir. Gölün uzunluğu 32 km, derinliği 17 metre. Balıklara ve doğaya zarar vermemek için eski yöntemi kullanıyoruz.” Cihan