

.jpg)
SÎZDE KONUĞUMUZ OLUN..

Gazeteci Fakir Yılmaz ile Gazeteci Özlem Şeyma YHılmaz’ın birlikte hazırlayıp, her pazar günleri saat: 14.00’da TEMPO TV’de Sundukları Canlı Yayın Programı
Her Pazar günü saat:14.00’da
Sizde Tempo TV ekranına konuksunuz..


MERHABA Ardahan’daki gelişmeleri görüntülü izlemeniz için youtube ArdahanTV Kanalımıza abone olmanız umuduyla. Görüntülü haberlerimiz için TIKla abone ol, izle..
Çalışmalar hakkında gazetemize bilgiler veren Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar, alt yapı çalışmaları kapsamında, bilinçli olarak 5 projesi bir araya topladıklarını belirterek, boz yap boz yap değil, hepsini birden yap mantığıyla hareket ederek çalışmaları tamamlayacaklarını ifade etti.
Doğalgaz çalışmalarının yakın zamanda başlayacağını söyleyen Başkan Ulgar şöyle konuştu; “Posof 2 bin 500 nüfuslu bir ilçemiz. Biz ilçemize baştan sona ilçeye ne lazım olursa camisi, okulu, yüksek okulu, betonu, aracı, kepçesi, santrali, TOKİ’si, turizme yönelik birçok projeyi hayata geçirdik. İlçemizde en temel iş olan alt yapı çalışmalarını sürdürüyoruz. Bir memlekette alt yapı yoksa üste ne yaparsanız yapın iflah olması mümkün değil. Doğalgaz konusunu vatandaşlarımız çok fazla önemsiyor fakat doğalgazı yapmış olsaydık alt yapı çalışmalarını yapamayacaktık. Çalışmalarımızı gerçekleştirdik, bütün projeleri bir araya getirdik. Şuanda ilçemizde Aras EDAŞ’ın çok ciddi alt yapı yatırımı devam ediyor. Aras EDAŞ’ın bu yıl Posof’ta yapmış olduğu yatırım yaklaşık olarak 22 milyon TL. Bununla birlikte, yağmur suyu, içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalarımız yüzde 90 tamamlanmış durumda. Doğalgaz borularını bekliyoruz. KARGAZ firması en yakın zamanda çalışmalara başlayacak. Bilindiği gibi bölgemizde inşaat sezonu çok kısıtlı. Nisan ayında karla mücadele çalışmaları yapıyorduk.
İşlerimiz planladığımız gibi gitmedi, çalışmalarımıza biraz geç başlamak zorunda kaldık. Sezonun 2 ay gerisinde kaldık, ama şuanda ana arterler toparlandı, ana arterlerde doğalgaz çalışması yapılacak. KARGAZ’a şimdiden teşekkür ediyorum. Doğalgaz planlamasında borular geçerdi, ilgili konut sahipleri, işyerleri projesini çizerdi, prosedürleri yerine getirerek doğalgaz alımı için müracaat ederdi. Ardından asfalttan boru yeri açılırdı, asfalt tekrardan yapılırdı. Bunları ortadan kaldırmak kaydıyla doğalgaz geçişinde abonelerin kutularını binalarına monte ederek gideceğiz. Yani bir daha bir daha yolu bozmayacağız. Burada ki en önemli şey, ilçemizde ki bütün yollarımız bozuldu. Biz bunu bilinçli olarak beş projeyi bir araya toparladık, çünkü biz bunları teker teker yapsaydık yollarımız yine bozulacaktı. Boz yap boz yap değil hepsini birden yap mantığıyla hareket ederek tek hamlede de sağlıklı bir şekilde yolumuzu yapacağız. Çalışmalar tamamlandığında çok güzel bir Posof elde etmiş olacağız. Bu çalışmalar süresince halkımıza biraz sıkıntılar yaratmış olabiliriz ama yaşanan işlerin büyüklüğünden kaynaklanan sıkıntılardır. En kısa zamanda çözmüş olacağız” diye konuştu.
Ana arterlerin kilit parke taş ile kaplanacağını ifade eden Başkan Ulgar; “Vatandaşımız sürekli soruyor, kazılan yollar yeniden asfalt mı yapılacak yoksa kilit parke taş mı yapılacak.
Asfalt yapmak bizim açımızdan çok kolay, çok hızlı. Ama bölgemiz kış bölgesi asfaltlar bozuluyor. Ana arterlerimizde kilit parke taşın yapımı zor olmasına rağmen, maliyeti asfalttan yüksek olmasına rağmen biz bir defaya mahsus enerjimizi sağlayacağız ki bunu uzun yıllar kullanabilelim. Çünkü rantabl olan kilit parke taşı, ekonomik olan kilit parke taşı, yapım aşamasında pahalı olacak ama kullanım süresi açısından değerlendirdiğimiz zaman belediyemize yoldan dolayı ekstra bir külfet gelmeyecek. Kilit parkeden dolayı alt yapıda zaman zaman bozulmalar meydana gelecektir. Bu bozulmaları kendi imkanlarımızla söküp yapabilme kabiliyetine sahip olacağız. Bölgemizde sıcak asfalt sezonda bir kez kullanılabiliyor, kış aylarında bozulmalar meydana geldiği zaman yerine yeniden sıcak asfalt yapamıyorsun. Bizim tercihimiz, beton yol, kilit parke taş. Aşama aşama bunları gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.
HABER: ŞENOL KİRMAN/POSOF

TİK-TOK ve MÜRTED
Balık hafızalı toplumun bir ferdi olarak kendisine ve iktidarına muhalefet edenleri sıkça ‘Hain, Terörist, Haşhaşi, Mürdet’ olarak suçlamasıyla eleştirilen AKParti Genel Başkanı, sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2016 yılında düzenlenen 15 Temmuz Şehitlerini Anma Gecesi’nde dile getirdiği Mürted’i sabah, sabah tesadüfen izlediğim ve yıllar öncesini bugüne bağlatan Tik-Tok ve ona benzer sanal ortamların çıkarılan yeni sansür yasasıyla nasıl önleneceğini de merak etmedim değil.
Çünkü son günlerin en çok izlenen Yellah klibi başta olmak üzere birçok videolu paylaşımın Erdoğan’ın ve iktidarının hoşuna gidecek şeyler olmadığını da onların yerine düşünüp, kendime dert ediyordum.
Neyse Ardahan MHP İl Başkanının görevden alınan ilçe başkanlarının yerine yeni İlçe başkanları ve yönetim bulmadığı, MHP İstanbul İl Başkanının ülkücüleri dolandırıcı olmakla suçladığı iddialarının gündeme düştüğü ve bu nedenle ülkücülerin İl Başkanlığını bastığı haberleri eşliğinde sabah yazmaya başladığım yazımın başlığını oluşturan tik tok’ta izlediğim videonun mürtedlerin Osmanlı’ya yaptığını bir kez daha hatırlayınca Erdoğan’ı haklı çıkarıyor gibiydi.
Çünkü, devletine, kendi ordusuna ihanet edenlere verilen Mürted adının geçtiği bölgeye baktığımızda yeni bir sarayın yapıldığı Ahlat’a yani Malazgirt savaşının yaşandığı Muş aklıma geliyor. Evet, Mürted isminin geçtiği alana baktığımızda Konya ve bu bölgede bulunan diğer illerin oluşturduğu o dönemin Anadolu beyliklerinin ihaneti karşımıza çıkar.

Yani 1402 yılında bu bölgede gerçekleşen Ankara Savaşında Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid ile Timur Han arasında Ankara Çubuk Ovası’nda yaşanan savaş öncesinde Timur, Anadolu’daki Osmanlı beylerine haber gönderip onlara beylik topraklarını geri vereceğini, eğer Bayezid’in yanında savaşmazlarsa ya da kendi tarafında savaşılarsa bu hakdan yararlanacakları vaadinde bulunur.
Ve 1402 yılında, Çubuk Ovası’nda iki ordu karşı karşıya geldiğinde Bayezid’in Timur’un ordusuna taarruza geçtiği sırada, sadece Osmanlı güçlerinin taarruz kollarından birini oluşturan Kara Tatarlar’ın ve komutasındaki bazı askerlerin Timur’un bu vaadine karşılık verdiği, bugün suçlanan Sırpların sonuna kadar yanında kalmaya çalıştığı ve bu savaşta esir düşen, ailesi aşağılanan Bayezid’e ihanet etmesi olayına bakınca Anadolu Beyliklerinin olduğu ovadan Kürtlerin Ardahan’daki kalenin adını taşıdığı Sultan Alparslan’a “Din kardeşlerimizin yanında cihat etmeye geldik.” dediği ve önemli destekle Anadolu’ya kapı açan Malazgirt ovasına gidiyoruz.
Tarihte ve günümüzde maalesef birçok kişi Kürtlerin, o dönem, hatta bugün batılı emperyalistlere karşı Türklere verdiği desteği yok saysa da ve hatta İstanbul İl Başkanının dolandırıcılıkla suçladığı iddia edilen ülkücüyüm diyen bazıları başta olmak üzere kimileri tarafından Kürtlerin varlığı inkâr edilse Mürdet diye suçlananların yaşadığı ova ile Malazgirt’in de içinde bulunduğu ovalarda yaşayanların bu ülkenin birlikteliği için ne kadar samimi olduklarını da ortaya koyarken Erdoğan’ın gündeme getirdiği Mürted olayının yaşandığı ileri sürülen Akıncı Üssü adını alan Üssü’nden önce oranın adı Mürtedmiş diyordu. Ve aynı Erdoğan’ın kendi devletine, kendi ordusuna ihanet edenlerin, Timur’un tarafına geçenler sebebiyle oraya bu ad konmuş: Dönekler. İşte şimdi de dönekler” demesinin de ne anlama geldiğini adeta sorgulatıyordu çıkan yeni sansür yasasına rağmen bunları anlatmaya devam den tik toklar ne olacak dedirtirken…
.jpg)
arşiv haber 16/10/2015 tarihli haber/yorum
ÇAR’IN BİRASI ARDAHAN’DAN
100 yıl önce bölgede Bira Üretimi
Bugün hayvancılığın başkenti olarak kabul edilen Kars ve Ardahan’da, hiç bir üretim yapılamazken bundan yaklaşık yüz yıl önce Ruslar tarafından Bira üretimi yapılarak pazarlandığı öğrenildi.
Bölgede ki potansiyeli değerlendirilmediği günümüzde, Rusların 1877-1917 tarihleri arasında Kars ve Ardahan’da ürettikleri Bira markaları tüm Rusya coğrafyasına pazarlandığı bilgisi alındı.
Bugün bir çok ticari ve kültürel potansiyeli olan bölge de ki kaynakların geliştirilip pazarlanamadığı gibi, mevcut hayvancılığın ve organik tarımın gitgide değer kaybettiği görülüyor.
100 yıl önce bölgede yetişen arpa ve diğer bitkilerden elde edilen Kars Birasının ve bunun gibi ticari potansiyellerin neden ortaya çıkarılıp istihdam sağlanmadığı düşünülüyor.
Bilindiği üzere yüz yıl önceki dönemlerde Ardahan, Kars ve çevresinde şarap dahil tüketimi çok hızlı olan ürünlerin üretilip pazarlandığı biliniyor.