https://www.youtube.com/channel/UCDwxU5TIdZejp-mbbNw5fmw
**ERDOĞAN KINADI VE DEMOKRASİ DEDİİ..
Ermenistan ordusu Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını talep etti. Paşinyan yaptığı ilk açıklamada, “Ülkede darbe girişimi var” ifadelerini kullanarak, destekçilerinin başkent Erivan’da toplanması için çağrı yaptı. Ardından Paşinyan, Parlamento binasının önünde toplanan destekçilerinin yanına giderek, “Ben halkım için mücadele ediyorum. Polis halkın güvenliğini sağlayacak” açıklamasını yaptı. Öte yandan, Paşinyan’ın istifasını isteyen göstericiler hükümet binasına ilerledi.
Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı.
Ermenistan’daki yerel medyada çıkan haberlere göre, Genelkurmay Başkanı dahil bütün üst düzey komutanlar, Paşinyan’ın istifası için bildiri imzaladı.
Paşinyan, Ermenistan ordusunun kendisine yönelik istifa çağrısının ardından Facebook üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında konuştu.
Halkın sivil gücünün korunmasının şu anda en önemli konu olduğunu vurgulayan Paşinyan, yaşananları “askeri darbe girişimi” olarak nitelendirdi.
PAŞİNYAN DESTEKÇİLERİNİN YANINA GİTTİ
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, orduya karşı taraftarlarına destek çağrısında bulundu.
Ardından Paşinyan, Parlamento binasının önünde toplanan destekçilerinin yanına giderek, “Ordu görevini yapsın, Ermenistan sınırlarını korusun. Ermeni halkı askeri darbeye izin vermeyecek” dedi.
Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı ise “Paşinyan’a istifa çağrısı hakkındaki pozisyonumuzu teyit ediyoruz. İstifa çağrısı bir baskı neticesinde yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında, destekçilerini sokağa çağıran Paşinyan, “Hepinizi Cumhuriyet Meydanı’na ne yapacağımız hakkında konuşmaya, bir dizi acil meseleyi ele almaya davet ediyorum” dedi.
Paşinyan, “Her şeyden önce, barışçıl bir sivil meclisin katılımcısı olarak Cumhuriyet Meydanı’nda sükunet çağrısı yapmak istiyorum kesin ve sert bir eylemde bulunmak istemiyorum” ifadesini kullandı.
PAŞİNYAN KARŞITLARI DA SOKAKLARDA
Öte yandan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın istifasını isteyen göstericiler hükümet binasına ilerledi. Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan ve eski savunma bakanı Vazgen Manukyan taraftarları ise Savunma Bakanlığı önünde toplanarak, ordunun muhtıra çağrısına destekte bulundu.
Erdoğan’dan Ermenistan açıklaması: Darbenin her türlüsüne karşıyız
15 Temmuz Darbe girişimi ardından ne yapacağı uzun süre merak edilen, ancak son anda gazeteci CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın sunduğu haber programına cep telefonu ile bağlanıp, halkı darbeye karşı direnişe davet eden ve fetonun başını çektiği ortaya çıkan darbe girişimini, halkın desteği ile atlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan demokrasi ve komşu ülke için anlamlı çıkış.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan’da ordunun tutumunu eleştirerek, “Darbenin her türlüsüne karşıyız” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan’da ordunun Başbakan Nikol Paşinyan’a istifa çağrısında bulunmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan “darbenin her türlüsüne karşı olduklarını” ifade ederek, “Askerin devreye girmek suretiyle adeta darbe çığırtkanlığına girmiş olması kabul edilebilir bir şey değildir” diye konuştu.
Halkın Paşinyan’ı zaten alaşağı edecek konuma geldiğini söyleyen Erdoğan “Ama olay darbe olunca darbeye bakışımız bu noktada farklıdır” dedi. Erdoğan, bir yönetim değişikliğine gidilecekse bu yönetim değişikliğini Ermenistan halkının yapacağını, bunu halkın tasarrufuna bırakmak gerektiğini söyledi.
Limana Ulaşamama Stresi..
Her Cumartesi günü olduğu gibi bir Cumartesi’yi daha sensiz ve sessiz geçirmenin hüznü ile ele aldığım bu cumartesi yazısında gönlümde, kalbimde oluşan duyguları için için kaynayan ve fışkırdı, fışkıracak diye beklenen depremler öncesi ve sonra yaşanan artçılar misali gelip giderken, bunun nedeninin tusinamileri yaratan okyanuslar ortasında kalmış bir gemi gibi limana, sana demir atamadığımdan mı bilmem, ama o gemiden farkım yok şu an.
Ve o geminin pervanesinin bir balıkçı ağına bilemedin yunus sürüsüne, ya da köpek balığı sürüsü, belkide dokuz kollu Ahtapota yakalanmışçasına ulaşmak istediği limana ulaşamamanın gerginliği ile çatırdarken buzlara çarpıp, batan titanike benzememek için sakin ve karşıdan kendisine yol gösterecek olan senin kadar güzel kız kulesine benzer deniz fenerini bekler, sana gelmek isteyip, adım atamayan atakları ile..
Ve her Cumartesi günü gündemden, siyasetten, son dakika gelişmelerden uzak kendimi ve içimdekilerini aktarmaya çalığım, ele almaya gayret ettiğim “Cumartesi Yazıları” başlıklı bir yazımın bir kez daha sana doğru aktığını hisseden ve sana dokundukça hayat bulan, canlanıp, heyecanlanan parmaklarımın seni okşarcasına dokunduğu bilgisayarımın tuşlarının değerlerken sana, limana gelmek isteyen ama dizlerinin üzerine aldığı bilgisayarın seni, sana olan duyguları aktarırken adeta bir piyanodan gelen güzel sesle beni dinlendirip, panik yok, ufukta demir atacağım liman görünüyor dercesine sakinleştirdiğini de hissediyordum..
O güzel hislerin beni sana, gemiyi limana bağlayan güçlü halatlar olduğunu bir kez daha bana hissettiren bir cumartesi günü sensiz geçse de, gemi gibi okyanus dalgaları arasında kalmış, oluşan tsunamilere rağmen direnen ben tüm kalbiyle sana ulaşmak istediğimi, limana biraz daha yaklaştırdığını bilmeni, hissetmeni şimdilik, dün, bugün olmazsa, da her an o sevdiğim limana yanaşıp, demir atacağımı bilmeni isterim özlediğim, bir kez daha zevk ve mutlulukla demir atamadığım limanım..
Elena Ermenistan’a
**Azerbaycan’ın Aktaş üzerinden Baybas mı Edildi?!.
Gazeteci Suat İncedere’nin yanı sıra sınırda ki bir çok insanın Türkye’nin Gürcistan’a açılan 2. gümrük kapısı olan Çıldır Aktaş Gümrük Kapısını açmasının asıl amacının Çıldır’a olduğu gibi Gürcistan’a da komşu olan Ermenistan’a Gürcistan üzerinden ithalah/ihracat yapmayı hedeflediği bunu da Azerileri üzmemek için kapattığı Kars Doğu Kapısını açmaktansa Ermenistan’a yakın olan Ardahan’ın Çıldıri lçesi sınırları içinde bulunan ve geçtiğimiz yıl açtığı Çıldır Gümrük Kapısı ile yaparak bir taraftan Azerbaycan’ı üzmek istemediği ama diğer yandanda Ermenitan’la da iş ilişkilerine devam etmek istediği de öne sürüldü.
İşte O haber;
Bin Yıllık Dost, Yüz Yıllık Düşman ERMENİSTAN..
Ermenistan’a Uygulanan Ambargo Delindi mi ?.
Ardahan, Çıldır Aktaş sınır kapısından lojistik destek götüren tırlar ve yolcu otobüsleri akıllara; “Turkiye tarafından Ermenistan’a Uygulanan Ambargo dolaylı yoldan delindi mi ?” sorusunu akıllara getirdi.
Türkiye’den giden Tırlar, Çıldır Aktaş sınır kapısından geçtikten yarım saat sonra Ermenistan’a giriş yapıyor. Tırlar logistik malzemeler taşırken, Elena isimli yolcu otobüsleri haftada iki yada üç kez İstanbul, Erevan arası yolcu seferleri yapıyor. Bu gün Ermenistan bakkaları, market ve mağazalarında her çeşit Türk mallara satılıyor.
NORMALLEŞME
Türkiye ile Ermenistan Arasında ülkeler arası seyehat ve normalleşme anlaşması, 10 Ekim 2009 Tarihinde Zürih’te Dönemin dışişleri başkanı Ahmet Davutoğlu tarafından İmzalandı.
Türkiye-Ermenistan maçına dönemin Cumhurbaşkanları Abdullah Gül ve Serj Sarkisyan katılmış ve Azerbeycan’a rağmen, iki ülke arasında dostluk havası sergilenmiştir.
Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 22 Nisan 2010 tarihinde yaptığı televizyon konuşması ile Protokollerin onay sürecinin dondurulduğunu açıklayarak Türkiye’nin vizyonsuz girişimini yarıda bırakmıştı.
Türkiye, Ermenistan’ın bağımsızlığını 16 Aralık 1991 tarihinde tanımış ve bağımsızlığını müteakip ciddi ekonomik problemler yaşayan bu ülkeye bir dönem insani yardımda bulunulmuştu.
Ermenistan’ın, 1993 yılında Azerbaycan’ın Kelbecer bölgesini işgal etmesi üzerine, ülkemizden Ermenistan’a doğrudan ticaret sona erdirilmiş; iki ülke arasındaki sınır kapatılarak kara/demiryolu ve havayolu bağlantıları kesilmişti.
Ermenistan, Protokolleri, 23 Nisan 2010 tarihli bir Nota ile Tiflis Büyükelçiliğimize bildirmiştir. Bilahare, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan tarafından Şubat 2015’te sözkonusu Protokoller Ermenistan Parlamentosu’ndan geri çekilerek askıya alınmıştır.
Türkiye şimdiye kadar Ermenistan’la ilişkileri normalleştirmeye yönelik, iyi niyet ve kararlılığının göstermiş fakat Ermeni makamları, 2015 yılında ülkemiz aleyhine yürüttükleri karalama kampanyasına hız vermiştir.
Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinde ilerleme kaydedilmediği sürece, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde kaydedilecek bir ilerleme tek başına yeterli ve kalıcı olmadı.
Ermenistan hükümetinin özellikle dış politikasında Rusya’ya bağlı olması bu tip adımların atılmasını engelliyor.
DİYASPORA
“Diasporanın Türkiye nefreti, Ermenistan’a olan sevgisinden daha büyük ve diaspora Ermenistan’ı Türkiye’ye karşı kullanıyor. Ermenistan’ın güvenlik meselesi diasporayı değil, Ermenistan vatandaşını ilgilendirir. Dolayısıyla iki ülke arasındaki normalleşmede diaspora devre dışı kalmalıdır.
Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesinde iki büyük engel var: Azerbaycan ve Rusya. Bir de normalleşmeye ulaşmak için önemli olan Yerevan ile Ankara arasında doğrudan iletişim eksiği var.
Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi Güney Kafkasya’da istikrarın en önemli sorunu olmaya devam ediyor.
ERMENİSTAN’A GİDİŞ
İran ve Gürcistan dan kolaylıkla vize alınan Ermenistan, Gürcistan sınır kapısı 2009 da açıldı. Asgarî 21gün- en uzun 120 gün vize geçiş sırasında on dakikada içinde sınır kapısından veriliyor. 21 gümlük vize için 3000 AMD, 120 günlük vize 15000 AMD para birimi ödemeniz gerekmektedir.
Bu yıl Azerbaycan ile Ermenistan arasında çıkan Karabağ’daki çatışmaları bahane eden bir grup Gürcü Ermeniler, Ahılkelek’te Türk Otomobil ve TIR’larına taşlarla saldırmış, Ermenilerin Çıldır Aktaş Sınır Kapısı karayolunu taş ve kayalarla kapatılmıştı.
Suat İncedere
**TÜNELLER YAPILMIYOR, AKTAŞ AÇILMIYOR..
*03/04/2015 Tarihli Haber
Havaalanı isteyen Ardahanlılara, ‘Önce yol ve tünel’ diyerek Ardahanlıların planı, projesi ve de yeri hazır olan havaalanı isteğine karşı çıkıp, engelleyen milletvekilinin tünelleri 2015 yatırım programın da olmadığı ortaya çıkması ardınan Çıldır Aktaş Gümrük Kapısınında açılışı tehlike de..
Aktaş Açılmıyor mu?
Gümrük Bakanlığının dün yayınladığı ‘Gümrük Memurlarının Yeni Atama ve Yeni Yerleri’ genelgesinde bu yıl açılacağı söylenen Ardahan’ın Çıldır Gümrük Kapısına hiç bir gümrükçünün tayin edilmediği görüldü.
Bu duruma bakıldığında Aktaş’ın 53 yıldır açılması beklenen Aktaş Gümrük kapısının bu yıl da açılmayacağını görmek mümkün..
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından dün yayınlanan ve gümrükçülerin kararnamesi olarak bilinen atama ve yer değiştirme kararının içinde Aktaş geçmiyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yaptırılan Gümrük Kapısına hiç bir gümrükçünün atanmaması kafaları karıştrırken, Ardahan’ın Kafkaslara açılan 2. Gümrük Kapısının bu yıl da açılmayacağını şühpesini yarattı.
Mayıs ayında açılacağı birçok bakan AKP Ardahan miletvekili ve diğer yetkililerce ifade edilen Aktaş sınır kapısıyla ilgili dün şok edici bir gelişme yaşandı.
Gümük Bakanlığı personelinin 2015 yılı tayin ve yer değiştirme tercih listesinde Aktaş sınır kapısının olmadığı ortaya çıktı.
Gümrük personelinin tayin listesinde olmayan Aktaş kapısının hangi personelle açılıp hangi personelle devam edeceği nin biran evvel yetkililerce izahı gerekmektedir. Velev ki geçici personel göndererek mayıs ayında kapıyı açacaksınız kadrolu personelin atanacağı 2015 tayin listesine neden yeni açılacak olan Hakkari Üzümlü kapısını koydunuzda Aktaş kapısını neden koymadınız?
Yoksa mayıs ayında göstermelik bir açılış yapıp Türkgözü kapısı gibi 3-5 personelle kaderine mi terk edeceksiniz?
Sayın Orhan Atalay ‘kazı çalınan beni arıyor’ diyordun, ‘Ardahanda yaşamayan beni arıyor’ diyordun.. ‘bizi Ardahanla başbaşa bırakın biz ne yapacağımızı biliriz’ diyordun varsa bu konuda da bir bildiğin açıkla yoksa Aktaş kapısınıda mı havaalanı gibi Ardahana layık görmedin?
Niye 2015 tayin döneminde Aktaş gümrüğe ne kadrolu personel atanmayacak açıklayın sayın bakan açıklayın sayın vekiller açıklayın sayın vali…
**Bugün Hepimizin..
Teşekkür ettiğim Ardahan Valiliğinin onay verdiği, güç aldığım samimi bir yönetimi olan ARDAFED’in başını altına koyduğu Ardahan’ı Tanıtma Günleri için kolların sıvandığı şu günlerde bende ki heyecanı sanırım sizlerde tahmin ediyorsunuz..
Evet, 1992 yılında vilayet olmasına karşın başta KAI, KAISİAD denen çete ve diasporanın olmak üzere Kars’ın ve Ardahan’ın adını kullanıp, Ardahan’a bir şey vermeyenlerin gölgesinde kalan halan ilçe olarak tabir edilen Ardahan’ı bir çok Ardahanlının yaşamlarını idame ettiği ülkemin en büyük metropolünde tüm dünyaya tanımak için yeni ve çok önemli bir adımı daha attık..
Bunun heyecanını tarif etmek tabiki zor..
Ancak benim asıl heyecanım bu önemki etkinliği bir Ardahanlılar olarak hemde Ardahanlı olrak el birliği ile yapıp, yapmayacağımızdır..
Yani Ardahanlı, Göleli, Hanaklı, Damallı, Çıldırlı, Posoflu, Hoçvanlı, Gorvengli bu işte bende varım diyecek mi?
Yoksa Fakir bu işi başarmasın diye Ardahan’ı, Ardahanlıları es geçip ARDAFED’in paçasına yine yapışacaklar mı?
Bilmem ama Ardahan Valiliğinin onay desteğini alan İstanbul Büyükşehir’in yanımızda olduğu bu süreçte ben tüm Ardahanlıların ARDAFED’in yanında yer alacağına kendim gibi inanıyorum.
Çünkü Ardahanın, Ardahanlılığın Fakir’in babasının olmadığını ve bende Ardahanlıyım diyeceklerine inandığım milyonu bulan Ardahanlı olduğunu biliyorum..
Evet, haydi bakalım hepimizin günü olmasını istediğim İstanbul’da ki ‘1. Ardahan Günleri’ için sizin, Ardahanlıların desteği gerek..
Var mısınız?
Bugün Hepimizin Günü
diyecek misiniz?..
Ardahan Dernekler Federasyonuna PAYDAŞ olacak mısınız?
Bizde varız diyecek misiniz?
Bilemiyorum ama;
Ankara Ardahan Federasyonu,
Bursa Ardahan Federasyonu,
Göle Federasyonu,
Çıldır Federasyonu,
Hoçvan Federasyonu,
Ardahan Dernekleri,
Ardahanlılar,
Bugün Hepimizin diyecek misiniz?..
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan’da ordunun Başbakan Nikol Paşinyan’a istifa çağrısında bulunmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan “darbenin her türlüsüne karşı olduklarını” ifade ederek, “Askerin devreye girmek suretiyle adeta darbe çığırtkanlığına girmiş olması kabul edilebilir bir şey değildir” diye konuştu.
Halkın Paşinyan’ı zaten alaşağı edecek konuma geldiğini söyleyen Erdoğan “Ama olay darbe olunca darbeye bakışımız bu noktada farklıdır” dedi. Erdoğan, bir yönetim değişikliğine gidilecekse bu yönetim değişikliğini Ermenistan halkının yapacağını, bunu halkın tasarrufuna bırakmak gerektiğini söyledi.