ARDAHAN'DA 3 YABANCI 3 MESKEN ALDI..



MERHABA Ardahan’daki gelişmeleri görüntülü izlemeniz için youtube ArdahanTV Kanalımıza abone olmanız umuduyla. Görüntülü haberlerimiz için TIKla abone ol, izle.. 



CHP’li Gürer: Yerliyiz, milliyiz derken parsel parsel ülkenin mülk ve arazilerini yabancılara satıyorlar..


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yabancıların Türkiye’de edindiği taşınmazlarla ilgili soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, son 5 yıl içinde yabancı gerçek kişiler tarafından 18 milyon 451 bin 99 metrekare arazi ve arsa satın alındığını açıkladı.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yabancılara konut, arsa ve arazi satışının kolaylaştırıldığı yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, yabancı uyrukluların ülkemizde edindiği taşınmazları, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.


CHP Milletvekili Gürer, önergesinde “Son beş yılda, iller ayrı ayrı belirtilmek üzere, yabancı gerçek ve tüzel kişilere satışı gerçekleştirilen toprak alanı ne kadardır? Bu alanların ne kadarı tarım arazisidir? Son beş yılda, yabancı gerçek ve tüzel kişilere satışı gerçekleştirilen Hazine arazisi var mıdır? Varsa bu arazilerin alanı nedir? Son beş yılda yabancı gerçek ve tüzel kişilere gerçekleştirilen toprak satışlarının satın alan kişilerin uyruğu olduğu ülke ve satın aldıkları miktarlara göre dağılımı nedir? Son beş yılda yabancı gerçek ve tüzel kişiler adına kaydı yapılmış konut sayısı nedir? Satışı gerçekleştirilen konutların satın alan kişinin uyruğu olduğu ülkelere göre dağılımı nedir?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi.



18.5 MİLYON METREKARE ANA TAŞINMAZ SATILDI


Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İstatistik Bilgi Sistemi kayıtlarına göre son beş yılda (01.01.2014-15.06.2020 tarihleri arası) yabancı gerçek kişiler tarafından satış vb. yollarla 18 milyon 451 bin 099 metrekare ana taşınmaz (arazi, arsa vb.) edinildiğini açıkladı.


Bakan Kurum, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü istatistik Bilgi Sistemi kayıtlarına göre son beş yılda (01.01.2015-15.06.2020 tarihleri arası) yabancı gerçek kişiler tarafından satış vb. yollarla edinilmiş olan taşınmaza (arazi, arsa, vb.) ve bağımsız bölüme ilişkin verileri de açıkladı.


Bakan Kurum’un verdiği bilgiye göre 145’ten fazla yabancı ülke vatandaşı tarafından son 5 yıl içinde toplam 18 milyon 451 bin 99 metrekare arsa ve arazi satın alındı.


 


ARAPLAR VE ORTADOĞU ÜLKELERİ LİSTE BAŞI…


Türkiye’de en çok arsa ve arazi satın alan ülkelerin Arap ve Ortadoğu ülkeleri olması dikkat çekti. Ülkemizde en çok araziyi 2 milyon 201 bin metrekare ile Suudi Arabistan uyruklu yabancılar satın aldı. Suudi Arabistanlıları 1 milyon 943 bin metrekare ile Mısırlılar takip etti. Katar, Filistin, Irak, Almanya, Kuveyt, İran, Afganistan ve Azerbaycanlılar, ülkemizde en çok arazi ve arsa satın alan yabancı uyruklular listesinde ilk 10 sırada yer aldı.


YABANCILARIN ARAZİ VE ARSA TERCİHİ MANİSA VE KONYA OLDU


Yabancı uyrukluların en çok arsa ve arazi satın aldığı illerin başında ise Manisa ve Konya geldi. Yabancılar Manisa’dan 2 milyon 892 metrekare, Konya’dan ise 1 milyon 933 bin metrekare arsa ve arazi satın aldı. Yabancıların Türkiye’de arazi satın aldığı iller arasında sırasıyla İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Antalya, Muğla, Eskişehir ve Edirne ise ilk 10 arasında yer alan iller oldu. Yabancıların daha çok tarıma elverişli topraklar alması dikkat çekti.


IRAKLILAR SON 5 YILDA 23 BİN MESKEN ALDI


Ülkemizde en çok mesken edinen ülkeler sıralamasında da Arap ve Ortadoğu ülkelerinin vatandaşları ilk sıralarda yer aldı. Türkiye’de son 5 yıl içinde en çok mesken ülke 23 bin 902 mesken ile Irak oldu. Irak’ı 13 bin 55 mesken ile İran ve 11 bin 785 mesken ile Suudi Arabistanlılar takip etti. Ruslar 9 bin 513 konutla dördüncü sırada yer alırken, Kuveytliler ise 9 bin 262 konutla ilk 5’te yer buldu. Afganistan, Almanya, Azerbaycan, İngiltere ve Meksika uyruklular ise ülkemizden en çok konut satan alan ülkeler sıralamasında ilk 10’a girdi.


YABANCILARIN GÖZDESİ İSTANBUL VE ANTALYA OLDU


Son 5 yıl içinde ülkemizde mesken edinen yabancı uyrukluların ilk tercihi 63 bin 969 mesken ile İstanbul oldu. 30 bin 326 konut satışıyla Antalya ikinci sırada yer alırken, bu illeri 8 bin 760 konutla Bursa, 6 bin 916 konutla Ankara ve 5 bin 53 konutla Yalova illeri takip etti. Yabancı uyrukluların mesken tercihinde Sakarya, Muğla, Mersin, Aydın ve Trabzon illeri ilk 10’da yer buldu.


YABANCILAR DOĞU VE GÜNEYDOĞU’YA BAKMIYOR


Yabancı uyrukluların ülkemizde en az konut aldığı iller ise Doğu Anadolu Bölgesi’nde yoğunlaştı. Hatay’da yabancı uyrukluların satın aldığı meskene rastlanmazken, yabancı uyruklular Gümüşhane’de 1, Bitlis ve Ağrı’da 2’şer, Ardahan, Artvin ve Batman’da ise 3’er mesken edindi.


GÜRER: YABANCILAR ÜLKEMİZDE VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNİ KAPATIYOR


Önerge sahibi CHP’li Gürer ise yabancılara tarım arazisi satışının 2016 yılında yasalaştığını anımsattı. Son 4 yılda yabancı gerçek kişilerin ülkemizde edindiği tarım arazilerinin 18.5 milyon metrekareye ulaşmış olmasının düşündürücü olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayın Bakanın verdiği rakamsal bilgiler, ülkemizde tarım arazisi edinen gerçek kişilerdir. Bu rakamların içinde ülkemizdeki ortakları aracılığıyla edinilmiş olan tüzel kişilerin ve şirket ortaklarının edindiği tarım arazileri yer almamaktadır. Şu bir gerçektir ki Türkiye’de verimli tarım arazileri, yabancı uyruklu kişi ve şirketler tarafından kapatılmaktadır. Yabancıların en çok arazi satın aldığı ilk 10 ile bakıldığında Manisa, Konya, Bursa ve Sakarya gibi iller dikkat çekmektedir” diye konuştu.


“TARIMA UYGUN ALANLAR YABANCILARA SATILIYOR”


Gürer, yabancı uyrukluların mesken satın aldığı illere bakıldığında ekonomik ve sosyal hayatın nispeten daha iyi olduğu büyükşehir ve kıyı şehirleri olmasının da dikkate değer olduğunu vurguladı. Gürer, “Vatanımızın en güzel yerleri ve verimli arazileri yabancılar tarafından satın alınıyor. Kendi toprağında yokluktan çiftçimiz amele olarak çalışmak zorunda kalıyor. Anadolu illerinde ve birçok bölgede iyi tarımı yabancılar yapıyor. Niğde’den 14 adet taşınmaz, 93.671 metre kare arsa yabancılara satılmıştır. Ayrıca İtalyanlara ait binlerce dönüm elma bahçeleri bulunmaktadır. Çiftçimiz topraktan uzaklaşıyor ama yabancı ülkeden gelen yatırımcıya daha cazip koşullarla arazi edinme ve tarım yapma şartları yaratılıyor. Gidişat onu gösteriyor ki, zamanla kendi topraklarımızda amele, kendi fabrikalarımızda da yabancıların işçisi olacağız. Yerliyiz, milliyiz derken parsel parsel ülkenin mülk ve arazilerini yabancılara satıyorlar“ şeklinde konuştu.


YABANCILARIN ÜLKEMİZDE EDİNDİĞİ ARAZİ VE ARSALAR (İLK 10 ÜLKE)


1.Suudi Arabistan- 2 milyon 201 bin metrekare


2.Mısır- 1 milyon 943 bin metrekare


3.Katar- 1 milyon 181 bin metrekare


4.Filistin- 1 milyon 135 bin metrekare


5.Irak- 904 bin metrekare


6.Almanya-797 bin metrekare


7.Kuveyt- 698 bin metrekare


8.İran- 638 bin metrekare


9.Afganistan- 471 bin metrekare


10.İngiltere- 470 bin metrekare


YABANCILARIN ÜLKEMİZDE EDİNDİĞİ MESKENLER(İLK 10 ÜLKE)


1.Irak- 23 bin 902


2.İran- 13 bin 55


3.Suudi Arabistan- 11 bin 785


4.Rusya Federasyonu- 9 bin 513


5.Kuveyt- 9 bin 262


6.Afganistan- 6 bin 715


7.Alman- 5 bin 800


8.Azerbaycan- 4 bin 871


9. İngiltere- 4 bin 567


10. Meksika- 3 bin 25


YABANCILARIN ÜLKEMİZDE EN ÇOK ARAZİ VE ARSA SATIN ALDIĞI İLLER (İLK 10 İL)


1.Manisa – 2 milyon 897 bin metrekare


2.Konya- 1 milyon 933 bin metrekare


3.İstanbul- 1 milyon 316 bin metrekare


4.Sakarya- 948 bin metrekare


5.Kocaeli – 852 bin metrekare


6.Bursa- 829 bin metrekare


7.Antalya- 826 bin metrekare


8.Muğla- 797 bin metrekare


9.Eskişehir- 678 bin metrekare


10.Edirne- 604 bin metrekare


 


YABANCILARIN ÜLKEMİZDE EN ÇOK MESKEN SATIN ALDIĞI İLLER (İLK 10 İL)


1.İstanbul- 63 bin 969


2.Antalya- 30 bin 326


3.Bursa- 8 bin 760


4.Ankara- 6 bin 916


5.Yalova- 5 bin 53


6.Sakarya- 4 bin 72


7.Muğla- 3 bin 779


8.Mersin- 3 bin 473


9.Aydın- 3 bin 271


10.Trabzon- 3 bin 238


YABANCILARIN ÜLKEMİZDE EN AZ MESKEN SATIN ALDIĞI İLLER


1.Hatay –2.Gümüşhane– 1 3.Ağrı-4.Ardahan, Artvin ve Batman -3



ÜLKEDE KAÇ BÜYÜK ŞEHİR VAR?..


Büyükşehir adı altında bir araya getirilip bir vilayette birçok Belediye Başkanı olmasına rağmen devamlı bir Belediye Başkanından söz edilen ülkede, “Kaç Büyükşehir Belediyesi var?” diye sorulsa, ilk gelen cevap olarak bir, bilemediniz üç dört şehir akla gelir.


Bunların birincisi İstanbul, ikincisi Ankara, Adana vb.. Halbuki ülkede birçok şehir Büyükşehir statüsündedir. Ama ne hikmetse akla ilk gelen ilkler arasında yoklar. Büyük şehirlerden sonra bütün şehirler projesinin raflarda bekletildiği ülkede onca Büyükşehir olmasına rağmen niye bir kaçı gündeme geliyor diye baktığımızda ise karşımıza yine demokrasi çıkıyor.


Yani bir çoğu tek adam korkusu yaşarken öne çıkan geriye kalan bazılarıda partilerinin demokrasiye bakış açısıyla rahatça hareket mi ediyor diye mi?

Çünkü gündemde olanların yanında geriye kalanların gözlerin hepsinin bir yere bakıyor. Ve bu çerçevede ‘Acaba şu projeyi yapsam, etsem ne olur, ne der?’ şeklinde sorular dolayısıyla yapmak istediklerini yapamadığı için, demokrasi anlayışı ile dünyaya bakan taraf daha çok gündeme gelir…

Ya da nasıl olsa biri var. Onun arkasına sığınıp “Salla başını al maaşını” zihniyetiyle maaşımı alayım işime bakayım. Kısaca bana necilikten dolayı ülkedeki diğer büyükşehir belediye başkanları en azından büyükşehir olmayan Tunceli (Dersim) Belediye Başkanı kadar akla gelmez, gündeme dahi gelmezler?!

Halbuki; Konya, Adapazarı, Kocaeli, Trabzon, Samsun, Ordu ve daha nice büyükşehir belediye başkanları var, hem de iktidarın başkanları …

Havuz medyası denen ve başını A haberin çektiği medya ve basına bile haber olamazlar. İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi büyükşehir başkanlarını gölgeleyen gündem dışı bırakan bir plan, proje ve çalışma yapmazlar ve çoğu kendilerine yakın olan basının, medyanın gündemine bile giremezler bu başkanlar?

Yoksa başta, Başkan Erdoğan olmak üzere acaba ‘üstlerimiz ne der?’ düşüncesi ve tereddüdü mü bunları engeller, yoksa beceriksizlikleri mi, kendilerini gündem dışı bırakır da başkalarını yani İstanbul, Ankara gibilerinin gündemde kalmasını sağlar?!.

Bilmem ama bu ülkede bildiğim kadarıyla 30 büyükşehir belediye başkanı var. Çoğu da iktidar partisinin başkanlarıdır. Ve başında bulundukları şehirler dahil olmak adlarını bile birçok kişi bilmez.

Gerisi ve yazımın ne anlatmak istediğini anlaması gereken siz okurlarıma kalsın..




Ha unutmadan ülkede kaç büyükşehir var diye baktığımızda çoğu iktidarın olmak üzere 30 büyükşehir belediyesi ve başkanı var olduğunu görmekteyiz.

 Bazıları da kayyumlu ve iktidar bürokratlarınca yönetilen şehirlerin o listesi; Adana – Adana Büyükşehir Belediyesi, Ankara – Ankara Büyükşehir Belediyesi, Antalya – Antalya Büyükşehir Belediyesi, Aydın – Aydın Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir – Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Bursa – Bursa Büyükşehir Belediyesi, Denizli – Denizli Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Erzurum – Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir – Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep – Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Hatay – Hatay Büyükşehir Belediyesi, İstanbul – İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İzmir – İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş – Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kayseri – Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli – Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Konya – Konya Büyükşehir Belediyesi, Malatya – Malatya Büyükşehir Belediyesi, Manisa – Manisa Büyükşehir Belediyesi, Mardin – Mardin Büyükşehir Belediyesi, Mersin – Mersin Büyükşehir Belediyesi, Muğla – Muğla Büyükşehir Belediyesi, Ordu – Ordu Büyükşehir Belediyesi, Sakarya – Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Samsun – Samsun Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa – Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ – Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Trabzon – Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Van – Van Büyükşehir Belediyesi



Eski haberlerimiz için TIK la http://arsiv.kuzeyanadolugazetesi.com/ardahan.php


ARDAHAN ERİMEYE DEVAM EDİYOR..


arşiv haber 14/06/2016 tarihli haber/yorum


En son Ulaştırma ve Denizcilik Bakanının gelip, geliştiğini öne sürdüğü Ardahan’da göç tüm hızıyla devam ediyor. Son yıllarda beklenen yatırımların bir türlü yapılamadığı, Milletvekilinin ilçesinin yolu başta olmak üzere yolların yıllardır bir türlü yapılıp, bitirilemediği Ardahan’da 14 yıllık AK parti iktidarı boyunca da göç tüm hızıyla devam edince 1992 yılın da 174 Binlik bir nüfus ile yeniden vilayet olan Ardahan’ın bugün kü nüfusu 87 bin 053 kişiye düştü.


TÜİK verilerine göre,Posof’ta 2005 yılında 49 evlenme olayı gerçekleşirken, 3 kişinin boşandığı bildirildi.


Ardahan Doğum İstatistikleri


Ardahan Doğum İstatistikleri 2015-2009 yıllarını kapsamaktadır. Ardahan’da doğan bebek sayısı ve doğum oranlarıyla ilgili TÜİK’in sunduğu üç istatistiği bulabilirsiniz: Cinsiyete göre, Bebeğin dünyaya geldiği aya göre ve Bebeğin annesinin yaşına göre toplam doğum sayıları ve Ardahan doğum oranları.

2015 yılında Ardahan’daki nüfus artışı -1.544 kişi ve doğan bebek sayısı 1.527 olarak gerçekleşmiştir.


Doğum sayısı 1.527

Türkiye’de 36.

Nüfus Değişimi

-1.544

Türkiye’de 79. Cinsiyet 2015

Erkek 746, Kız 781

Toplam 1.527


Annenin Yaşına Göre Doğum

Ardahan’da 15-19 yaş arası 148 doğum olayı meydana geldi.

Annenin Yaşı 2015 yılı doğum

Yaş 15-19 148

Yaş 20-24 419

Yaş 30-34 312

Yaş 35-39 153

Yaş 40-44 40

Yaş 45-49 0

Yaş 50+ 0

Bilinmeyen 6

Toplam 1.527


Ardahan’ın il dışında yaşayan nüfusu 429 bin 45, Ardahan’da ise 87 bin 53 kişi.

Ardahan nüfusuna kayıtlı kişi sayısının toplamı 516 bin 98.

2015 yılı nüfus sayımına göre Ardahanlının yaşadığı il sayıları şöyle:

İstanbul 245.653

Ardahan 87.053

Kocaeli 44.148

Ankara 37.806

Bursa 28.592

İzmir 25.268

Tekirdağ 5.275

Kars 3.617

Manisa 3.175

Antalya 2.634 Zonguldak 2.047

Yalova 1.907

Balıkesir 1.848

Sakarya 1.619

Aydın 1.586

Erzurum 1.466

Eskişehir 1.401

Konya 1.159

Kayseri 1.153

Muğla 997

Çanakkale 850

Mersin 765

Kırklareli 734

Edirne 687

Bilecik 673

Adana 662

Denizli 586

Artvin 572

Samsun 570

Rize 561

Bolu 481

Erzincan 454

Kırşehir 429

Kütahya 428

Trabzon 427

Düzce 422

Hatay 371

Gaziantep 314

Karaman 306

Karabük 305

Isparta 304

Sivas 294

Diyarbakır 279

Van 277

Afyonkarahisar 272 Iğdır 272

Ağrı 263

Tokat 248

Şırnak 239

Kırıkkale 237

Ordu 221

Bartın 219

Hakkari 219 Amasya 212

Elazığ 204

Kastamonu 193 Gümüşhane 188

Nevşehir 186

Giresun 185

Çorum 179

Malatya 178

Şanlıurfa 177

Aksaray 167

Niğde 167

Uşak 166

Burdur 150

Tunceli 130

Yozgat 130

Bitlis 125

Kahramanmaraş 119 Mardin 118

Bayburt 108

Çankırı 104 Muş 96

Batman 85

Bingöl 80 Siirt 78 Adıyaman 73

Osmaniye 59 Sinop 59

Kilis 37


Ardahan’da en çok hangi ilden insan yaşıyor

İl nüfus sayısı = 98 bin 952 kişi

Ardahan 87.053 Kars 989 Erzurum 929

Iğdır 733 Artvin 641

Trabzon 314

Diyarbakır 304

Samsun 287

Konya 275

Şanlıurfa 269

Ankara 254

Adana 237

Rize 226

Ağrı 223

Van 218

Kahramanmaraş 216

Mersin 211

Ordu 197

Malatya 193

Elazığ 192

Gaziantep 169

Mardin 168

Hatay 167

Çorum 164

Kayseri 161

Balıkesir 160

Osmaniye 156

Sivas 155 Bursa 139

İzmir 134

Tokat 134

Yozgat 134

Giresun 129

Afyonkarahisar 127

Manisa 113

İstanbul 109

Muş 108

Kırşehir 104

Bitlis 99

Kırıkkale 97

Aydın 94

Siirt 93

Aksaray 92

Adıyaman 90

Amasya 87

Batman 82

Şırnak 81

Niğde 80

Isparta 77

Bingöl 76

Denizli 76

Kütahya 75

Çankırı 70

Erzincan 68

Kastamonu 68

Eskişehir 64

Antalya 60

Sakarya 60

Zonguldak 60

Hakkari 57

Çanakkale 56

Kocaeli 55 Sinop 51

Nevşehir 50 Kilis 45

Gümüşhane 44

Burdur 43

Edirne 43

Bolu 42

Düzce 42

Karaman 41

Bayburt 39

Muğla 34

Tunceli 28

Uşak 28

Tekirdağ 24

Kırklareli 22

Karabük 21

Bartın 20

Bilecik 14

Yalova 12

Ardahan’ın Medeni Durum

Ardahan’da hiç evlenmeyenlerin sayısı ise 22 bin 244.

Boşanan 935

Eşi ölen 5.622

Evli 47.257

Hiç evlenmeyen 22.244 


Ardahan ilinin 5. kalabalık ilçesi olan Posof’un il nüfusuna göre yüzdelik oranı ise 7,02

Nüfus yoğunluğu

kişi/km2’ye 12 kişi

Kadın sayısı 3.391

Erkek sayısı 3.580

İlçenin plaka numarası 75

TRA2 Serhat Düzey2 bölgesinin 25. kalabalık

Doğu Anadolu bölgesinin 109. kalabalık

Türkiye’nin 857. kalabalık ilçesi

Posof ilçesi, Ardahan iline bağlıdır.

2015 yılında Posof nüfusu 6.971. İlçenin nüfusu 2014 yılına göre %-4,79 oranında -351 kişi azalmıştır.

Yüzölçümü 583 km2 olan ilçenin nüfus yoğunluğu 12 kişi/km2′dir. İlçede kayıtlı insan sayısının Ardahan nüfusuna oranı %7,02.


Yıllara Göre Posof Nüfusu

İlçe Yıl Nüfus

Posof 2015 6.971

Posof 2014 7.322

Posof 2013 7.699

Posof 2012 8.016

Posof 2011 8.259

Posof 2010 8.463

Posof 2009 8.646

Posof 2008 9.215


Posof Cinsiyete Göre Doğum oranında ise söyle:

Erkek 34

Kız 40

Toplan 74


*KANAYAN YARA GÖÇ..


İktidara gelenin çelini, çocuğunu ve de yakınını devlet kadrolarına doldurduğu, cebini doldurmaya gayret edip, göbeğini şişirmeye devam ettiği ülkemin sınır ilin de göç hızla devam ediyor..


Bir iki yeni bina ile gelişiyor denilen, ama İlçeleri ve de köyleri hızla boşalan Ardahan’ın en önemli sorunu göç devam ederken birileri gelip, adeta Ardahanlılar ile dalga geçercesine, ‘size tünel, havaalanı değil, protokol yolu yapacağım’ derken koçunu alan çekip, gitmeye devam ediyor.. 

Yatırım olarak hapishane, yeni karakol yapan bir anlayışın yıllardır bir türlü bitiremediği alt ve üst yapının adeta çöktüğü bir yerin adı değil kent, vilayet olarak adlandırıldığını görmenin üzüntüsüyle koçunu alıp gidenlerin umut bağladığı metropollerde mutlu olmazlarsa da en azın da güzel bir şehir, gelişen bir kent, büyüyen şehirler umuduyla göç ederken oy verdiklerinin bile bir evinin olmadığı Ardahan’da, ‘Ben neden yaşayayım ki?’ demeye devam ediyorlar..

Patlayan su şebekesinin deliğinin günlerce bulunamadığı bir kentte yaşamak zorunda kalanların Ardahan’da kalma ısrarını göremeyip, onların istediği hizmetleri bir türlü getiremeyenlerin ‘Havaalnına gerek yok, önce yol yapalım’ derken kendi ilçelerinin yollarını bile yaptırmaktan zorlandığı bir şehrin her gün eriyen nüfusuyla nasıl olup gelişeceğini merak edemedikleri gibi, bu yönde çabalayanları da engellemeye çalışması ise kanayan yara göçü daha da hızlandırır Ardahan’da..


**Ankara Bahtıkara..


Benim Ardahan Dernekler Federasyonu Genel Başkanı olmamı bir türlü içlerine sindiremeyen ve çalışmaları engellemek için bin bir dolap çevirenler İstanbul ve Ardahan’dan sonra Ankara çıkarmam karşısında şoke oldular..

Öyle ki birileri yine benim siyasi görüşümden, bir diğerleri de attıkları kıytırıktan mesajlarla ‘Ankara’da ki etkinliği biz yapmıyoruz’ diyerek kafa bulandırmaya kadar götürdüklerini görmekteyim..

Birilerinin makam, şan ve para gücüyle, diğerlerinin para ve siyaset gücünü ellerinden tutanlara küçük çıkarlar uğruna yalakalık olsun diye yapmak istediğimizi engelleme çabaları içinde olurken, bir diğerleri de benim önlerinde ceket ilikleyecek biri olmadığımı anlayıp, geri çekildiklerini görmekteyim..

Ancak unuttukları tek şeyin benim onlara rağmen Ardahanlının o özlemini çektiği Güçlü Bir Ardahan Lobisi oluşturma çabasında gerek ARDA/FED Başkanı olarak, gerekse yıllardır yaptığım gazetecilik süresince vazgeçmeyeceğimi anlayamamalarıdır..

Bana ve arkadaşlarıma diz çöktürmeye çalışan, bana inat belediye otobüsleri ile İstanbul’dan Ankara’lara yolcu taşıyanların ve sözüm ona Ankara’da aldıkları 10’ar dakikalık randevular sonucu fotoğraflar vermekle iş yaptıklarını sananlar, benimle önce ‘varım’  deyip, sonra ‘falan kızar’ di yerek’ geri çekilenler bilsinler ki; sizlere rağmen güçlü lobinin tohumu atılmıştır.. 

Hem de ben değil, sizlerin gerçek yüzünü gören Ardahanlılar tarafından..