Gazeteci Fakir Yılmaz Pazar Günleri ve Hafta İçi Özel Programlarla TEMPO TV’de
MERHABA Bu haberi ve Ardahan’daki diğer gelişmeleri görüntülü izlemeniz için youtube ArdahanTV Kanalımıza abone olmanız umuduyla. Görüntülü haberlerimiz için TIKla abone ol, izle..
Kartpostallık doğal yapısı ile kendisini görenleri hayranlık içinde bırakan Posof 8. aynı bitmesine rağmen yüksek kesimlerinde hala erimeyen beyaz karları ve ilçeyi saran yeşillik alan ve ormanlık alanıyla muhteşem bir doğasıyla idarecilerinin önemli toplantılar yaparak, dünyanın ilgisini üzerine çektirmeyi başardıkları Davos’tan daha güzel olsa da başta Kaymakamlık ve Belediyenin Kültür, Turizim den sorumlu yetkileri olmak üzere müzesi ve 30 yıldan fazladır asaleten bir müdür atanamayan Ardahan İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü ile Posof adını taşıyan stk ve diğer tabela, çantacı derneklerin yetersiz tanıtımı dolaysıyla başta doğa sevenlerin olmak üzere dünyaya olduğu gibi ülke turizmine anlatılamama sorunu yaşamakta.
İsviçre’nin doğusunda, Graubünden kantonunda bir küçük kasaba olan İsviçre’nin Davos’unda Posof gibi denizden 1,560 metre rakımda olduğunu ama Posof’tan daha çok tanınıp, bilinmesini nedenini bile düşünmeyenlerin Çıldır ile Aktaş gölleri gibi Alabalık Gölü, Armutveren Gölü, Ayaz Göl, Hurgeşen Gölü ve Kanlı Göl olmak üzere akvaryum benzeri 5 gölü olan bu kentin olağanüstü doğası gibi Davos’ta olmayan bu doğal güzellikte yetişen meyve ve sebzeleri bile dillendirip, anlamadıkları gibi tüketiciye ulaştırma adına ciddi bir çalışma yapmadıkları için yetiştikleri dallarından tüketilmeden çürüdüğünü de izlemekle kalırlar.
Dışı gibi içi de kırmızı olan ve İstanbul lalesi gibi tohumu çalınıp, Hollanda’da yetiştirilip dünya pazarlarına sunulmaya başlanan Posof elmasının yanı sıra, domates, salatalık, kabak, çilek, kiraz, vişne, havuç, fasulye, mısır, marul, turp, patates, soğan, lahana gibi birçok sebzenin yetişile bilineceği Ardahan’da fark edilemeyen kaynaklar arasında bakımsızlıktan kendiliğinden çürüyüp, giden meyve ağaçları, sebze tarlaları başta gelmekte.


Ardahan’ın Gürcistan’a sınır olan ilçesi Posof’a bağlı Armutveren (Papla) köyü muhtarı Necati Acar’ın serasında yetiştirdiği karpuzun bile yetiştiği topraklarının önemini anlamayan ve bölgede yetişen meyve ve sebzelerin Posof merkeze olduğu gibi, Ardahan ve diğer ilçe pazarlarına gelmediği dikkat çekerken, köy muhtarının büyük emeklerle yetiştirdiği karpuz gibi Posof’ta yetişen renkli mısır, içi/dışı kırmızı elma, fasulye gibi birçok ürün beklenen ilgiyi göremiyor.

Bakü-Tiflis-Ceyhan ve TANAP Petrol ve Doğalgaz Boru Hatlarının geçmesine karşın hala doğalgazsız olan, gecekondu misali kulübelerde hizmet veren Türkgözü (Badele) Gümrük kapısı olmasına rağmen, yok derecede olan ithalat, ihracatın olmadığı ilçede yetişen meyve ve sebzeler gibi Alabalık Gölü, Armutveren Gölü, Ayaz Gölü, Hurgeşen Gölü ve Kanlı Göl gibi akvaryum misali içilesi temiz suları olan gölleri de doğası gibi gerekli ilgi, alaka görememesi yüzünden ne turizm dünyasına ne de gittikçe sunileşen dünyaya aktarılıp ilçenin organik topraklara sahip olduğu anlatılamıyor, anlaşılamıyor Ardahan’ın ve Kuzey Anadolu’nun Çukurovası Posof’ta.

Ardahan’lıların doğada kendiliğinden yetişen Banta ve diğer kolayca yetişen meyve ve sebzelerin değerini bilmeyip, sahalara indirecek kadar yetişmesine katkı sunmadıkları, sulama, bakım gibi hassasiyetle bakmadıkları meyve ağaçlarını ev ve ahırlarına direk, gont veya hayvanlar için çoban çubuğu olarak değerlendirmezlerken bir ektin mi, 20 veren ve Gartol olarak diye bilinen Patates, Lahana bile il dışından gelen ürünlerin başını çekmekte.
Ardahan’da yerel halkın ‘yetişmez’ dediği ama tarım uzmanlarının montmorency, Macar vişnesi ve Kütahya vişne fidanı çeşitlerinin yanı sıra Açık kök vişnenin 11. aylar ile 4. arasında, tüplü vişnenin ise ürün verebildiği bir kentin önemini bilimsel olarak ortaya koyarlarken -40 derece denilen kentte ekimi yapılması halinde 11.ve 4. aylarda üzüm bile yetiştirilip, yenilebilir diyorlar.
-12 Dereceye kadar dayanıklı olan Trabzon Hurmasının bile yetişilebileceği belirtilen Ardahan’da Monreo, Q’Henry, Red Star, elegant lady, bursa yarma, spring lady, glohaven, red elegant, red jim, ruby rich, tastired, basık şeftali, lorik, royal glory gibi şeftali fidanı çeşitlerinin topraklarına ekilmesi halinde bu ürünlerinde kentin doğası tarafından insanlara sunulacağını da belirtmekteler.
Ardahan İçin Uygun Olan Meyve Fidanları Nelerdir?
Bu yazımızda Ardahan’da hobi meyve bahçesi tesisi yapacak olanlara illerine uygun olan çeşitler hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Ardahan 2200 rakımda olup karasal iklim hakimdir. Ardahan’da kışlar sert, soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Bu yüzden soğuklama ihtiyacı biraz yüksek olan meyve fidanlarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca hobi meyve yetiştiriciliği yaparken yarı bodur veya bodur fidanlardan oluşan meyve bahçeleri tesis etmeye özen gösteriniz zira hem daha az yer kaplamakta hem de kısa sürede ürün vermektedir.
Ardahan için her türlü meyve fidanlarınızı , tohumlarınızı , fideleri ve bahçe malzemelerini internet üzerinden yada batıda bulunan tanıdıklar aracılığı ile sipariş verebilirsiniz. İstenen fidanların Ardahan için teslimatlarda genelde 1-3 iş günü arasında olacak şekildedir.
Ardahan’da açık kök meyve fidanlarını 11. Ay ile 4. Aylar arasında dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Ahududu Fidanı Çeşitleri
Willamette Ahududu, Yediveren Ahududu, Heritage Ahududu, Aksu Pembesi Ahududu, Ruby Ahududu, Hollanda Boduru Ahududu. Açık kök ahududu fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü ahududu fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Alıç Fidanı Çeşitleri
Sarı ve kırmızı alıç fidanlarını dikebilirsiniz fakat kırmızı alıç fidanlarını biraz daha yükseğe dikmenizde her zaman yarar vardır. Açık kök alıç fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü alıç fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Armut Fidanı Çeşitleri
Ardahan’da Japon armut fidanı çeşitleri olan atago, hosui, kosui dikebilir, bununda yanında akça, etruşka, haziran güzeli, june gold, kieffer, Williams, tezeren, doktor armudu, şeker armudu, bozdoğan armudu, santa maria, deveci, Ankara armudu, karmen , tokat hünkar, bozdoğan, concord, conference çeşitlerini dikebilirsiniz. Hemen hemen tüm armut çeşitleri Ardahan şartlarında olabilmektedir.
Yarı bodur fidan almanız her zaman daha erken verim ve daha kaliteli ürünler almanızı sağlayacaktır. Açık kök armut fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü armut fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Ayva Fidanı Çeşitleri
Ardahan’da ayva fidanlarınızda rahatlıkla meyve alabilirsiniz zira karasal iklim hakimdir. Ardahan için uygun olan ayva fidanı çeşitleri, limon, eşme, ekmek, ege 22 çeşitleridir.
İnternet üzerinden yarı bodur veya bodur anaçlı ayva fidanı çeşitlerinden satın almanızı tavsiye ederiz.Yarı bodur ve bodur ayva fidanı çeşitleri daha hızlı sürede daha kaliteli ürünler verecektir. Açık kök ayva fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü ayva fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Badem Fidanı Çeşitleri
Badem’in hemen hemen tüm çeşitleri Ardahan’da rahatlıkla olabilmektedir.
Ardahan’da uygun olan badem fidanı çeşitleri, nonpareil(elle kırılan badem), Teksas, ferragnes, feeraduel, bertina, laurenne, tuono şeklindedir. Açık kök badem fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. Arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü badem fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Böğürtlen Fidanı Çeşitleri
Böğürtlen fidanları ülkemizin hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla yetişmekte ve meyve vermektedir.
Ardahan’da uygun olan böğürtlen fidanı çeşitleri, early fat, jumbo, bursa1-2-3, chester şeklindedir. Açık kök böğürtlen fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü böğürtlen fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Ceviz Fidanı Çeşitleri
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir.
Ardahan’ın rakımını 2000 metre üzerinde kabul edersek Ardahan’da uygun olan ceviz fidanı çeşitleri, chandler cevizi, franqueta cevizi, şebin, Bilecik, kaman, fernor, fernette çeşitlerinide rahatlıkla dikebilirsiniz. Açık kök ceviz fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü ceviz fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Dut Fidanı Çeşitleri
Dut ağacı ülkemizin her bölgesinde ve rakımında olmaktadır.
Ardahan için uygun olan dut fidanı çeşitler, Avustralya dut fidanı, yediveren beyaz dut, siyah dut fidanı çeşitleridir. Açık kök dut fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü dut fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
İçi dışı gibi kırmızı olan Posof elmasının yetiştiği Ardahan için uygun olan Elma Fidanı çeşitleri..
Ardahan için uygun elma fidanı çeşitleri summer red elma, golden elma, fuji çeşitleri, gala çeşitleri, red chief, scarlet, granny smith elma, Safranbolu çıtırı, scarlet, ginger gold, early red one, sarı İngiliz, Amasya elma gibi çeşitleri dikebilirsiniz. Bu çeşitlere ilave edilebilir. Anna elma çeşidi hariç diğer tüm elma çeşitlerini rahatlıkla dikebilirsiniz.
Elma fidanı satın alırken bodur veya yarı bodur anaçlı elma fidanı çeşitleri almanızı tavsiye ederiz. Bodur veya yarı bodur meyve fidanları hem daha az yer kaplayacak, hem de daha kısa sürede daha kaliteli ürünler verecektir. Açık kök elma fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü elma fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Erik Fidanı Çeşitleri
Erik fidanı soğuklama ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Genel olarak tavsiye edilen erik fidanı çeşitleri can erik, cin erik, papaz erik, red beauty, obilnaja, black amber, black diamond, santa rosa, friar, black star, briton erik, Kebab Eriği, Stanley, black splendor eriği, mürdüm eriği gibi erik çeşitleri dikelebilmektedir.
Erik fidanı satın alırken yarı bodur veya bodur anaçlı erik fidanı satın almanızı tavsiye ederiz. Yarı bodur veya bodur erik fidanları daha kısa sürede ürün verecek ve daha az yer kaplayacaktır. Açık kök erik fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü erik fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Frenk Üzümü Fidanı Çeşitleri
Frenk üzümleri çok sıcak ve kurak bölgeler hariç ülkemizde her bölgede yetişebilmektedir. Avrupa’da bu meyve elde edilen şuruplar yapılmaktadır. Ardahan için uygun olan Frenk üzümü fidanı çeşitleri tokat 3 frenk üzümü,rovada, red lake, roskopvilkan, goliath giant, silvergieters frenk üzümü fidanı çeşitleridir. Açık kök frenk üzümü fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü frenk üzüm fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Bektaşi Üzümü Fidanı Çeşitleri
Bektaşi üzümleri hemen hemen her iklimde rahatlıkla yaşayabilen ve meyve verebilen bitkiler, Sarı, Kırmızı Bektaşi üzümlerini rahatlıkla dikebilirsiniz. Açık kök bektaşi üzümü fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü bektaşi üzümü fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan İncir Fidanı Çeşitleri
Ardahan karasal bir iklime sahip olduğu için İncir Ağacı yetişmesi zordur. Ardahan ilinde incir çeşitlerini hobi amaçlı dikebilirsiniz ama sıkıntı yaşama olasılığınız yüksektir. Ardahan’da Göksu boyundaki bölgelerde incir yetiştirebilirsiniz. Açık kök incir fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü incir fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Kayısı Fidanı Çeşitleri
Karasal iklime sahip olan Ardahan’da ninfa ve tyrintina kayısı çeşitleri hariç diğer tüm çeşitleri dikebilirsiniz.Ardahan’da rahatlıkla yetişebilecek bazı kayısı çeşitleri bebeko, al kayısı, aldeniz, çağataybey, roksana, şekerpare, hasanbey, kabaaşı, vitolla, karacabey, aurora , tokalı, Iğdır şalağı şeklindedir.
Yarı bodur veya tam bodur anaçlı kayısı fidanı satın almanızı tavsiye ederiz. Yarı bodur veya bodur anaçlı kayısı fidanları daha kısa sürede ürün vermektedir. Açık kök kayısı fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü kayısı fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Kiraz Fidanı Çeşitleri
Ardahan’da kiraz ağaçları rahatlıkla yetişebilmektedir.
Kiraz fidanı satın alırken yarı bodur meyve fidanlarından almanızı tavsiye ederiz. Regina, 0900 ziraat , Lambert, starks gold, kordia, lapins, noble, van, star giant, early lorry, celeste, stella, sweet heart gibi kiraz fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz.Açık kök kiraz fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü kiraz fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Nar Fidanı Çeşitleri
Ardahan ilinde karasal iklim sahip olduğu için nar yetiştiriciliği biraz zordur ama deneme amaçlı keben, hicaz, devedişi, katırbaşı, devedişi nar ve diğer fidanlarını dikebilirsiniz. Açık kök nar fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü nar fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Nektarin Fidanı Çeşitleri
Ardahan’da çok erkenci olan nektarin fidanı çeşitleri olan may glo, may free, zinkal gibi nektarin fidanı çeşitlerini dikilmesi tavsiye edilmez.Zira hem soğuklanma süreleri az olup hemde erken çiçek atçılarından eren donlardan çiçeklerin etkilenme riski mevcuttur.
Bunların yerine beyaz nektarin, caldesi, big top, big bang, Venüs, sweet lady, super red, gibi diğer nektarin fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz.Açık kök nektarin fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü nektarin fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Şeftali Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Ardahan ilinden erkenci olan francosei, flored çeşitlerinin dikilmesi tavsiye edilmez. Bu çeşitlerin yerine Monreo, Q’Henry, Red Star, elegant lady, bursa yarma, spring lady, glohaven, red elegant, red jim, ruby rich, tastired, basık şeftali, lorik, royal glory gibi şeftali fidanı çeşitlerini rahatlıkla dikebilirsiniz.
Yarı bodur veya bodur anaçlı şeftali fidanları satın almanız kısa sürede ürün almanızı saplayacaktır. Açık kök şeftali fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü şeftali fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Trabzon Hurması Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Cennet hurması olarakta bilinen Trabzon hurması Ardahan şartlarında -12 dereceye kadar dayanabilmektedir. Fuyu, hachia, morali çeşitlerini deneyebilirsiniz. Açık kök Trabzon hurması fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü Trabzon hurması fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Üzüm Fidanı Çeşitleri?
Üzüm fidanları ülkemizde her iklim koşulundan rahatlıkla dikilmektedir. Hobi amaçlı tüm üzüm fidanı çeşitlerini rahatlıkla dikebilirsiniz. Açık kök üzüm fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü üzüm fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Vişne Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Ardahan’da montmorency, Macar vişnesi ve Kütahya vişne fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz. Açık kök vişne fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü vişne fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Zeytin Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Ardahan ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Ardahan’nın Göksu boyundaki köylerinde zeytin yetiştiriciliği yapılabilmektedir.
Ardahan İçin Uygun Olan Greyfurt Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Ardahan’ın karasal ikliminde greyfurt fidanı yetiştirmeniz mümkün değildir ancak ev içerisinde saksıda greyfurt fidanlarınızı yetiştirebilir, dalından greyfurt kopartabilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Kamkat Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Ardahan’ın karasal ikliminde kamkat fidanı yetiştirmeniz mümkün değildir ancak ev içerisinde saksıda greyfurt fidanlarınızı yetiştirebilir, dalından kamkat kopartabilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Mandalin Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Ardahan’ın karasal ikliminde mandalin fidanı yetiştirmeniz mümkün değildir ancak ev içerisinde saksıda mandalin fidanlarınızı yetiştirebilir, dalından mandalin kopartabilirsiniz.
Ardahan İçin Uygun Olan Portakal Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Ardahan’ın karasal ikliminde portakal fidanı yetiştirmeniz mümkün değildir ancak ev içerisinde saksıda portakal fidanlarınızı yetiştirebilir, dalından portakal kopartabilirsiniz.
Bu bilgiler 2000 metre ve üstü rakımına olan ve karasal iklime sahip olan bölgeler için verilmiştir. Tamamen hobicilere yöneliktir. Profesyonel meyve bahçesi tesislerinde çeşit seçiminde farklılık gösterebilir.
BİLİNMEYEN HAZİNELER..
Yani kısacası bu yazıyı okuyup da ne anlatmak istediğimi düşünen senin de bildiğin, benim tek tek sıralayıp, yazamadığım onca hazineye sahip olan ülkede ‘gaz bulundu’ diye gaz vermektense Lazı, Çerkezi, Gürcüsü, Kürdü, Alevisi, Sünnisi ve Türk’ü ile birer hazine olan ülkenin gerçek hazine olduğunu bilmek yeter artar bile.
Eski haberlerimiz için TIK la http://arsiv.kuzeyanadolugazetesi.com/ardahan.php

Tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Ardahan da çiftçilerin devletin desteklemelerinden yeterince yararlanamamasının sorumlusu gösterilen Ardahan İl Tarım Müdürü Mustafa Tanı başka göreve atanmak üzere görevden alındığı resmi gazetede yayınlandı. Ardahan ili genelinde suni tohumlama çalışmasının iki ayla sınırlı tutulması uygulamada yanlışlıkları ve eksikleri beraberinde getirirken doğrudan gelir desteklemesinde de yanlış uygulama çiftçiyi mağdur etmiş havza bazlı tarımsal desteklemede de Ardahan ilinin desteklemeden yeterince faydalanamayacağı ve çiftçinin mağdur edileceği, şaptan arı bölgelerin oluşturulmasında yine pratikte uygulamanın zorlukları ve buna benzer uygulamalar da ki yanlış ve eksiklerin vatandaş tarafından baş mimarı olarak gösterilen il tarım müdürü görevinden alındı. Haber: Ömer Turan
TARIM MÜDÜRÜ BAKANA ŞİKAYET EDİLDİ..
*27/01/2016
En son hayvan hastalıkları konusunda duyarsız kalıp, yayılan şap dolaysıyla Ardahan İl genelini 2 aya yakın karantinaya aldıran İl Tarım Müdürü bizzat arım bakanına şikayet edildi.
Bir çok Ardahanlının görevden alınması için çağrıda bulunduğu Tarım Müdürünü, Tarım Bakanına şikayet eden Ardahanlı Çiftçinin şikayetini dinleyen Bakan Çelik’in ‘Tepeden Bakan Kamu Görevlisi İstemiyoruz’ açıklamasını yeterli görmeyen Ardahanlılar halkta, kopuk tarım müdürünün görevden alınmasını istiyorlar.
Geçtiğimiz gün sitemiz ve gazetelerimiz de yayınlanan ‘Tarım Bakanı Vatandaşı Direk Dinleyecek’ başlıklı haber üzerine Tarım Bakanına ulaşan Ardahan Göleli çifçi, İl Tarım Müdürünü şikayet etti.
Uzun süre köy muhtarlığı ve Göle Muhtrarlar Derneği başkanlığı da yapan Yunus Yılmaz’ı eleonda bizza dinleyen Tarım Bakanı Çelik “O il müdürü çizmelerini giyip ya ayağınıza gelecek ya da bu görevini bırakacak. Öyle tepeden bakan kamu görevlisi istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan hayvan üreticilerine yaptığı çağrı üzerine, kendisini arayanlarla telefonla görüştü.
Bakan Çelik, bugün 09.30 ile 11.00 saatleri arasında 0 530 104 37 80 no’lu hattan kendisini arayan üreticilerle telefonla görüştü. Bakan Çelik, Ardahan’dan Muğla’ya, İstanbul’dan Kahramanmaraş’a kadar birçok ilden yaklaşık 30 civarında hayvancılıkla uğraşan üreticinin talep ve sorunlarını dinledi.
Bakan Çelik’i Ardahan’ın Göle İlçesinden arayan Yunus Yılmaz isimli üretici, köy dışında 120 dekarlık bir alanda ellinin üzerinde büyükbaş hayvan yetiştirdiğini belirterek, “Zor şartlarda yetiştiricilik yapıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürü telefonda dahi bize kötü davranıyor. Gerekli ilgiyi göstermiyor. Hayvancılık konusunda daha fazla destek istiyoruz” dedi. Bunun üzerine Bakan Çelik, “O il müdürü çizmelerini giyip ya ayağınıza gelecek ya da bu görevini bırakacak. Öyle tepeden bakan kamu görevlisi istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Seydikemer Kayadibi Köyünden arayan ve hayvancılık için aldıkları krediyi ödeyemediklerini ve bu borcun yeniden yapılandırılması konusunda destek isteyen bir üreticiye de Bakan Çelik, Ziraat Bankası ile üreticiye dönük neler yapılabileceği noktasında zaman zaman görüştüklerini belirterek, “Sizin gibi başka üreticiler de var. Taleplerinizi bankaya topluca ileteceğiz” dedi.
İstanbul’dan arayan Mustafa Ceylan isimli bir vatandaş ise Kahramanmaraş Elbistanlı olduğunu ve köyüne yerleşmek istediğini, ne şekilde küçükbaş hayvancılığı yapacağıyla ilgili Bakan Çelik’ten yardım istedi. Bakan Çelik de, “Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğüne git benden selam söyle. De ki ‘Bakan Bey sana gönderdi, tarım ve hayvancılıkla ilgili nasıl kredi alabilirim, nasıl hayvan sahibi olabilirim de’ sana yol göstersin. Beni yine arayabilirsin. Seni telefona kaydediyorum” şeklinde konuştu.
Aydın’dan arayan, üniversiteyi yeni bitirmiş ve tarım üzerine projeleri olan Harun Ceylan’ın “Yurt dışından sürekli aldığımız ilaçların hepsinin organik halini yapabiliyorum. Ar-Ge konusunda da kendime güveniyorum” sözlerine karşılık Bakan Çelik “Çok güzel tebrik ediyorum. Dosyalarını al getir hemen. Şubat ayı içerisinde görüşürüz inşallah” dedi.
Samsun Ayvacık’tan arayan bir fındık üreticisi de fındık fiyatlarının 9 liraya düştüğünü belirterek zor durumda olduklarını dile getirdi. Bakan Çelik de, fındıkla ilgili Bakanlığın alan bazlı destekleri bulunduğunu, konuyu Tarım İl Müdürlüğünden takip etmesini istedi.
-Bakan Çelik hem telefonla hem de yüz yüze görüştü
Burdur’un Bucak ilçesinde süt hayvancılığı üretimi yaptığını ve İPARD projesinden faydalanarak aldığı 1,5 milyon liralık hibe desteğiyle besihane yaptırdığını dile getiren Musa Korkmaz, müteahhitten kaynaklı prosedürden dolayı desteğin kendisinden geri alınmak istendiğini dile getirdi. Elinde dosyalarla bakanlık kampüsünde bulunduğunu kaydeden Korkmaz’ı makamına davet ederek kendisiyle bir süre görüşen Bakan Çelik, sorunun çözümü için Korkmaz’ı Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu Başkanlığı’na gönderdi.
“Tarım Bakanlığına çok şey katacağınıza inanıyorum” diyen ve 8-9 yıldır hayvancılık işiyle uğraştığını, hayvancılık destekle kalemlerinin çok fazla olduğunu belirterek, bu desteğin 1-2 kaleme indirilmesi gerektiğini dile getiren bir üreticiye ise Bakan Çelik, “Desteklerin azaltılıp derli toplu hale getirilmesiyle ilgili şu anda çalışıyoruz, son noktaya geldik. Bu çalışmayı yaptığımızda senin gibi milyonlarca insanın sıkıntısını ortadan kaldırmış olacağız” dedi.
Geçtiğimiz haftalarda yaptığı telefon görüşmelerinde çeltik, süt ve su ürünleri üreticilerinin talep ve sorunlarını dinleyen Bakan Çelik’in bu uygulaması önümüzdeki günlerde de sürecek.

AKP’nin önce HDP ile denemek istediği ancak 7 Haziran seçim sonuçlarını beğenmeyip, ‘Barış sürecini buzdolabına kaldırarak dümeni milliyetçiliğe ardından MHP’ye çevirmesi ile devam eden Anayasa süreci şimdi de referanduma doğru yol almaya başladı..
İdamı bile çıkaracak gücü yakalamasına karşın her ne hikmetse ‘Meclis çıkarsın, getirsin önüme ben milletim ne derse onu yaparım’ diyen bir anlayışın imzalamak üzere olduğu referandum süreci öncesi zaten beyinen ayrılmış olan toplum şimdiden başladı, ‘Evet mi?’, Hayır mı?’ demeye..
Evet sizce ‘Evet mi?’ diyenler ile ‘Hayır’ diyenlerin şimdilik sanal ortamda bir kaç haftaya kalmaz sahada ‘Evet, Hayır’ tartışması içine gireceği şu günlerde ‘İstanbul kazan, ben kepçe’ diye bende gördüklerimi sizlere aktarmak isterim..
Nisan ayında yapılması için hazırlıkların devam ettiği referandum da ortaya çıkacak manzaranın birilerinin hesabını alt üst edeceğini gördüğüm şu günlerde ‘Evet’ diyenler ile ‘Hayır’ diyenlerin kafa kafaya olduğunu görmekteyim..
Arada gidip, gelenlerinde gün yaklaştıkça sanki Hayır’a doğru yöneldiklerini gördüğüm bir süreçte Cumhurbaşkanı/Başkan olmak isteyen Erdoğan’ın sahaya inmesiyle bunu değiştirip, değiştirmeyeceğini sizler gibi bende merak etmiyor değilim..
Ancak Erdoğan’ın geçmiş seçimlerde olduğu gibi bu referandumda çok zorlanacağını da görmekteyim..
Buna nede ise şu an AK Partili olduğunu bildiğim ama önceden Adelet Partili, Anavatanlı olanların büyük bölümünün yapılmak istenen ve adına, ‘Rejim Değişikliği Değil, Sistem Değişikliği Denen’ i içlerine sindiremedikleri ve CHP’nin propagandasından daha çok etkilendiklerini görmekteyim..
HDP’yi toplayıp içeri atmakla bunu aşacağını sanan AKP ve Cumhurbaşkanı/Başkan Erdoğan’ın büyük kongreden kurtardığı MHP’nin genel merkezine olan güveninin de MHP tabanında onay almadığını da görmekteyim..
Ve beni arayıp, ‘Sence ne olur?’ diyenlere bende; ‘Bu iş olmayacak gibi görünüyor’ diye cevap veriyorum..
REKLAMLARINIZ BİZDE SİTEMİZ DE, TEMPO TV DE, GAZETE/DERGİLERİMİZ
VE SANAL ORTAMLARIMIZ DA YAYINLANIR..
ki…