Ardahan Damal Burmadere köyüne giderken
Erzincan’da yol kenarındaki istinat duvarına çarpan kamyonette 1’i ağır 4 kişi yaralandı Tuncay Lale’nin kullandığı 34 SK 0393 plakalı kamyonet, Erzincan-Sivas kara yolu Sakaltutan Geçidi Cehennem Deresi mevkisinde kontrolden çıkarak yol kenarındaki istinat duvarına çarptı.
Kazada kolu kopan Müşgünaz Lale, ekiplerce kısa sürede Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesine getirildi.
Kolu kopan müşgünaz Lalenin kopan kolu için zamanla yarıştılar Ancak doktorlarca yapılan incelemede kolu parçalandığı için yerine dikilemeyeceği anlaşılan Lale’nin ameliyatının sürdüğü ve hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.
AK Parti’nin yapamadığını AYM Yapmalı…

Umarım bu umutlarda sönmez ülke yeni bir barış, kardeşlikleri düşmanlıkları unutur, yoluna tüm toplumuyla devam eder diyorum…
Eski haberlerimiz için TIK la http://arsiv.kuzeyanadolugazetesi.com/ardahan.php
Posof’tan Damal Bebeğine Rakip Çıktı..
Bölgenin Çukurovası diye bilinmesine karşın yaz kış yetişen meyve ve sebzelerinin Posof’un dışına çıkamadığı, pazarlanıp, satılamadığı ve meyve ağaçlarını bakımsızlıktan kuruduğu Posof’ta kuruyan derelerin taşları umut oldu.


POSOF’TA
46 ÇEŞİT ELMA OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
Ardahan’ın Gürcistan’a komşu ilçesi Posof’ta 46 çeşit elma yetişiyor.
Başta Atatürk’e de götürüldüğü ve şeker hastalığına iyi geldiği söylenen Badele isimli elma çeşidi olmak üzere 46 çeşit elmanın olduğu Posof’ta elmanın yanı sıra bir çok meye diğer sebzelerde yetişiyor.
**MEYVE BAHÇESİ YANI BAŞIMIZDA,
BİZ MERSİNİN PAHALI ÇÜRÜKLERİNİ YERİZ..
Türkiye’nin Kafkasya’ya sınır ilçesi Posof’ta yetişen onca meyve ve sebze çeşidi olmasına karşın ve bakımsızlıktan, ilgisizlikten bahçelerde çürüyüp giderlerken Ardahanlı il dışında getirilen meyve ve sebzeleri, hemde pahalı bir fiaytla tüketiyor.
Posof’un yanı sıra Çıldır Kurtkale bölgesinde Cevize kadar bir çok Organil meyve ve sebzenin yetiştiğinde bi haber Ardahanlılar gibi Vali, Kaymakam ve diğer idareciler de bu duruma ilgisiz kalmaları ve en önemlisi bu iki ilçede ki meyve bahçeleriyle ilgili projeler yaptırmaması dikkatlerden kaçmıyor.
Kafkas Arısının GEN merkezi konumunda olan Posof’un meyve ve sebzelerinin yanı sıra yeşilim ormanları da yaşanan ilgisizlikten dolayı meyve ve sebzeleri gibi bölge ekonomisine katkı sunamıyor.
Posof’un 46 çeşit elması:
1. Bamosni elması
2. Beyaz urset
3. Beyaz armudu
4. Çigit elması
5. Çürüyen urset
6. Elif elması
7. Golden elması
8. Güz kogilisi
9. Güğüm armudu
10. Hisli urset
11. İçi dışı kırmızı elma (Badele elması)
12. Kırmızı şafran
13. Kafir elması
14. Kaburgal urisit
15. Kafir burnu
16. Karpuz elması
17. Karanfil elması
18. Kız elması
19. Kogili elması
20. Kış armudu
21. Limon elması
22. Mağara elması
23. Misket elması
24 Meşe elması
25. Mamota elması
26. Murebbe elması
27. Nana elması
28. Nenezil armudu
29. Nene armudu
30. Pamojli elması
31. Paşa elması
32. Sobe elması
33. Süt elması
34. Sarı şafran
35. Sifrkin elması
36. Söğüt elması
37. Şaksak elması
38. Sasele armudu
39. Starkin elması
40. Şafran elması
41. Şeker elması
42. Şah elması
43. Uruset elması
44. Yeşil uruset
45. Yaz kogilisi
46. Ziraat elması
Kaynak: Günay Taşlı
![]() |
Selmi Yılmaz Kadınca |
selminazo@hotmai.com
|
|
Ben dahil milyonların başını kaldırmadığı ve her an parmağımızın altında tuttuğu interenetten, partilerin, kurumların bastırıp, dağıttığı broşürlerden Anayasa Referandumu değişikliğini anlatan 18 Maddeyi okuyanınız var mı?
16 Nisan’da sandık başına gitmeye hazırlandığımız şu günlerde topu topu 18 Maddenin satır satır okunup, anlaşılmak istenmediği bir ülkede değil 18 madde daha önce hazırlanılan rafa kaldırılan 60 maddenin nasıl olup, okunup, kabul edileceğini de merak ettim.
Ve bu ülkede yaşayanlar yine okumadan %90 onayladığı 12 Eylül Cuntasının hazırlattığı Anayasaya da evet dediğini de hatırlıyorum..
**Evet çıkar mı?
18 Maddenin 8’inin bile okunmadığı bir süreci yaşayan ülkemin hızla gittiği 16 Nisan’da sonucun ne olacağını ben dahil bir çoğumuz merak eder, tartışır..
Benim gördüğüm şu ana kadar yani bu yazıyı yazdığım ana kadar hayırların evetlerden önde olduğu ülkede ‘evet çıkar mı?’ sorusu da hala cevap bulmuş değil..
Çünkü evetçilerin bile neye evet dediğini anlamadığını da görmüyor değilim..
Ama evetçiler gibi hayırcılarında bu tartışmayı, hala anlamadığını da belirtmekte fayda var..
Çünkü başta siyasiler olmak üzere toplumu yönlendiren biz gazeteciler, aydınlar da 18 Maddenin ne olduğunu iyice okuyup, yorumlamadığını da görüp, izlemekteyiz.
TV’lerin Cumhurbaşkanından başlayıp, başbakan, bakanlar, bakan yardımcıları hatta Emine hanımı haber yapmaktan 18 maddeyi anlatma gereği duymadığı bir süreçteyiz..
Orada 8 Bin Hayır Oyu Vardı..
![]() |
Fakir Yılmaz Yazıyorsam Sebebi Var |
fakiryilmaz323@hotmail.com
İki gündür geldiğim Ardahan’da ki ilk gözlemlerimi ele alıp, haber ve yorumlarımla okurlarımla paylaşınca uzun süredir Ardahan’da beni göremeyen bir çok okurum bizzat yanıma gelerek bana sitem ettiler.
Çünkü benim Ardahan’da çok uzak kaldığımı ve Ardahan’da yaşananların, yazılması gerekenlerin eskisi gibi yazılmadığını ve şu iki günde yazılanların yeniden gazeteciliği his ettirdiğini sitem edip, benim Ardahan’da kalıp, asıl işim gazetecilikle daha çok ilgilenmemi istiyordular.
|
|